Mutta että kaikki alkaisi kasvissyöjiksi? Anna mun kaikki kestää.
No eipä kaikkien tarvitse kasvissyöjiksi alkaa, suomalaisten kohdalla riittää hyvin kun lihan ja meijerituotteiden kulutusta (77kg & 178kg) leikataan vaikkapa 90%. Tällöin eläimiä voidaan kohdella asianmukaisella tavalla, tuotanto on ympäristön kannalta kestävää, pidennämme työuria ja säästämme terveydenhoitokuluissa. Toki ymmärrän jos joku haluaa periaatteesta mennä 100%. Hänelle siihen oikeus suotakoon, kuin mielenosoitukseksi, vähän kuin aseista kieltäytyminen. Mutta ei nyt sentään kuitenkaan linnaan laiteta kuten aseistakieltäytyjiä.
Proteiinia saa kyllä monesta eri läteestä, mutta en lähtisi rintaruokinnasta vieroitettavalle lapselleni esimerkiksi pähkinöitä ja siemeniä syöttämään ainakaan suuria määriä. Pienet lapset tarvitsevat proteiinia ettei mm. kvašiorkor pääse iskemään.
Ei kannatakaan (syöttää pähkinöitä jne), mikäli vieroitat lapsesi rintaruokinnasta alle vuoden vanhana, sillä niitä suositellaan vasta yli 12kk ikäisille lapsille. Onneksi lapset saavat kaikki välttämättömät eli ravinnosta tarvittavat aminohapot soseutetuista kasvinosista (ja muutkin välttämättömät ravintoaineet viimeistään jäljemmin mainituista* lähteistä). Esimerkiksi tryptofaania levästä, pinaatista ja vesikrassista, arginiinia sipulista, riisistä ja täysjyväviljasta, fenyylialaniiniä linsseistä, pinaatista ja joistakin muista tummanvihreistä lehdistä, histidiiniä banaaneista, leusiinia, isoleusiinia, lysiiniä, treoniinia ja valiinia palkokasveista, sekä metioniinia kaurasta.
Myöskään esim. yhdysvaltalaisten ja australialaisten ravitsemussuosimusten mukaan liha ei ole mitenkään välttämätöntä lapsillekaan. Ellei ole jo, niin pianpa Suomessakin eläinteollisuuden propaganda saa virallisissa suosituksissa rinnalleen vegaanivaihtoehdon kuten näissä mainituissa maissa on käynyt:
PubMed Central, TABLE 1: Paediatr Child Health. 2007 Mar; 12(3): 185–188.
("Vegan alternate")
https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/n31.pdf
("Lean meat and/or alternatives", jne)
Myös vanhojen miesten kohdalla vähäisellä eläinproteiinin saannilla ja heikentyneellä kyvyllä toimia järkevästi ja sosiaalisesti on selvä yhteys.
:D
Lisätietoja tästä?
Pelkkä proteiinihan ei koko hommaa määrää vaan oikeastaan aminohapot, joista muutamaa ei saa juuri muusta kasviksesta kuin soijapavusta. Jos esim sattuisit olemaan soijapavulle allerginen tulisi sinun vegaaniuudestasi hyvin hankalaa.
Edellä lueteltiinkin kasvinosia joita normaaleja määriä syömällä kaikkien välttämättömien aminohappojen tarve täyttyy. Tietysti soijapapu, eläimet tai vaikkapa minun riisi+hamppuproteiinipalautusjuomani ovat siinä mielessä aivan ylivertaisia aminohappojen lähteitä, että yhdestä lähteestä saa helposti ainakin lähes kaikki aminohapot, ellei terveys muuten silleen kiinnosta että tulisi syötyä monipuolisesti, vaan pelkkä proteiinin saanti on se juttu. Tässä kohtaa voidaan sitten todeta, että joo, oikeassa olet, vaikeampaa on syödä monipuolisesti kuin yksipuolisesti.
* Tässä kappaleessa ne luvatut jäljemmin mainitut muiden vältämättömien ravintoaineiden lähteet:
Näistä uutisen kolmesta puutoksesta kaksi tulikin jo viime viikollakin käsiteltyä. Ihmisen (ja edeltäjiensä, joiden geneettinen koodi meihin sisältyy) ja elinympäristönsä symbioosi on miljoonien vuosien evoluutioprosessin aikana kovakoodannut meihin kaikki nämä erinäisten ravintoaineiden tarpeet. Aivan viime aikoihin saakka B12 on tullut enimmäkseen maaperän bakteereista ja erilaisista fermentoreista, d-vitamiini auringosta ja jodi merestä. Sitten jossain kohtaa olemme lakanneet saamasta multaa suuhumme, hengailemasta auringosta ja syömästä merilevää ja mereneläviä, ja alkaneet samalla pikkuhiljaa myös syödä eläimiä jotka ovat saaneet nämä ravintoaineet mainituista lähteistä. Nykyään voimme sitten täysin valita, mistä lähteistä nämä ottamme. Koska ihmiset ovat varsin huonoja sisäistämään olemassa olevaa tietoa ja näitä mainittuja ravintoaineita ottamaan, joudutaan valtion toimesta mm. d-vitamiinia ja jodia lisäämään ihan sekasyöjienkin ruokaan, etteivät nämä tappaisi itseään puutoksilla. Näihin puutoksiin tarttuminen nimenomaan vegaanien ongelmana on aika hento lillukanvarsi, vaikka näistä kolmesta B12-puutoksen vaara koskee ainoastan vegaaneja. Ihanteellisen ravitsemuksen saavuttaakseen kaikki tarvitsevat ravintoaineita "purkista" eivätkä vegaanit tietenkään ole mikään poikkeus.
Tietysti hyvä, että tiedotetaan, että väestön keskimäärin, ja etenkin vähän tai ei ollenkaan eläintuotteita syövien, pitäisi käydä useamin siellä purkilla jos mielivät voida mahdollisimman hyvin ja elää mahdollisimman pitkään.
Lihan merkitystä ihmisen kehityshistoriassa tuskin Forkkakaan kiistää. Minua ainakin viehättää, kuinka esi-isäni ovat jo kivikaudella, heti viimeisimmän jääkauden väistyttyä, asettuneet kotikonnuilleni kalastamaan, kuinka joki, jonka suu ennen tuhansien vuosien maankohoamista tuolloin oli nykyisen lempikoskeni kohdalla, on jo tuolloin tehnyt valjastajistaan vauraita ja antanut siten teknologialle mahdollisuuden kehittyä ja sivistyksen siirtyä sukupolvelta toiselle. Ongenkoukku kalan leukaluusta, kivityökalut, ansakuoppa, maanviljely, eläinten kesytys. Sen jälkeen aivomme ovatkin vain lähinnä surkastuneet. Mutta se on mennyttä se, eiköhän me eletä ihan tätä aikaa ja katsota tuonne tulevaisuuteen. Tehdä uusia aikakausia ja ravitsemuksellisia innovaatioita tuohon joukon jatkoksi. Sekä aivojemme kehityksen että ravinto- ja eläinasioiden suhteen olemmekin taas hyvällä alkavalla nousu-uralla. Varmaan sille joellekin jotain käyttöä vielä keksitään. Ne kalatkin, joiden takia tultiin ja jotka ehdittiin jo kaikessa vauhtisokeudessa kertaalleen tappaa, ovat jo kovan työn tuloksena pieniltä osin palaamassa. Ja kyllähän niitä laiskuuttaan, hedonistisuuttaan ja julmuuttaan edelleen murhaa ja syö. Ovat sentään, ikään kuin mukamas lieventävänä asianhaarana, eläneet vapaina ja saaneet toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.