Kysypäs loppiaisena uudelleen.Mitä kasvisruokaan yleisesti tulee niin kinkun lisäksi kummasti jengille maistuu rosolli, lanttulaatikot, peruna, porkkana jne. Vaikka ovat saatanasta kai.
Kysypäs loppiaisena uudelleen.Mitä kasvisruokaan yleisesti tulee niin kinkun lisäksi kummasti jengille maistuu rosolli, lanttulaatikot, peruna, porkkana jne. Vaikka ovat saatanasta kai.
On jotenkin kummallista että trivialiteetista yritetään vääntää vaikka mitä. Jos tuputat jotain aatetta ilman vaihtoehtoa, se on aina tuputusta, oli aate miten hyvä tahansa. Jos poistat sekasyöjältä vaihtoehdon syödä lihaa jonain päivänä, rajoitat hänen valinnanvapauttaan, niin yksinkertaista se vain on. Niin kauan kuin kuitenkin ruokaympyrä ja viralliset ravintosuositukset ovat sekaruoan puolella, yhden komponentin poistaminen ravinnosta on sikäli täysin mielivaltaa eikä perusteltua muuten kuin aatteellisilla syillä.
Ei tässä nyt vähätellä mitään, ainoastaan pyrin toteamaan vain sen että toistaiseksi kun varsinaisen aatteellisen kasvissyönnin osuus on varsin pientä, on paljon kiinni koulun keittiöstä saadaanko kasvisruoka houkuttelevaksi. Noin omalla track-recordilla odotusarvo on aika heikko ja tämä yhdistettynä "pakkoon" vain helposti johtaa epäterveellisempään syömiseen kun itusoppa ei esiteiniä houkutakaan.
Meidän 15-vuotias tyttö "hurahti" ensin kasvissyöjäksi ja sitten vegaaniksi aatteellisista syistä johtuen...
..Kantani meidän tapauksessa vegaanisuuteen on varovaisen positiivinen, koska se pitää pahemmat teiniangstipaheet poissa. Riskit ovat myös tiedossa ja niistä puhutaan jatkuvasti.
Hedelmissä on paljon energiaa, joten ne ovat lähtökohtaisesti myös maistuvaa ruokaa (samoin pähkinät ja marjat), niin kuin logiikan toisessa viestistäni selitin. Vihannekset eivät.Itse väittäisin että jos laitat sadalle lapselle lautaselle vaikka banaanin ja kokolihapihvin niin se hedelmä siitä häviää ensin ja liha ei luultavasti lainkaan yli 90% tapauksista.
Tarkensin tätä väitettäni jo hieman. Aika radikaalisti on suomalaisten geenit parantuneet (mikä on erikoista kun maahanmuutto on ollut vähäistä) kun eliniän odote on noussut kymmenillä vuosilla samaan aikaan kun lihansyönti on tuplaantunut:Osoitatko jotain faktaa tämän väitteesi tueksi, sillä sanoisin, että se on väärin.
Eiköhän keskeisintä pitkän iän taustalla ole kuitenkin geenit ja perimä. Sitten niistä asioista, joihin ihminen voi itse vaikuttaa, yksi keskeisimpiä on ehdottomasti ravinto.
Johan tässä jo todettiin, että vapaus valita pitää olla. Ja perusteluni koskivat kasvisvaihtoehdon järkevyyttä oppilaiden lounasvaihtoehdoissa.
En ymmärrä miten aatteellisen kasvissyönnin osuuden pienuus vaikuttaa koulun keittiön mahdollisuuksiin saada kasvisruoka houkuttelevaksi. En ymmärrä mikä yhteys näillä on keskenään.
Kasvisruuilla on koko ajan kasvava kysyntä, myös teinien keskuudessa. Kysynnän kasvu varmasti parantaa koko ajan tarjonnan määrää eri ruokapaikoissa. Ja ajan myötä varmasti myös kasvisruuan ja reseptien laatu paranee. En näe mikä tässä on ongelma tai uhkakuva, kun huolehditaan, että on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.
Jos sitä oikeaa kysyntää ei välttämättä ole kun aatteellisia vegejä on vain prosentteja, niin ei sitä aitoa kysyntääkään välttämättä ole, on helppo puhua abstraktioista ilman että niitä pitää sitoa todellisuuteen. Olisi todella kiintoisaa nähdä hävikkimääriä kouluruoassa, data on varmasti jossain mutta ei varmaankaan saatavilla.
Ja taas abstraktiota, jos nyt vaikka vegaaneja on promilleja, ei ole kauhean vaikeaa saada "kasvavaa kysyntää" kun promillet kasvavat 1,2,3,4...mitään todellista kasvuahan se ei silti vielä ole. Ja tämä yhä tarkoittaa sitä että jos kasvisruoka (yhdistettynä koulukeittiön HMV-linjaan) on kuitenkin vain murto-osalle valinta, ylivoimaiselle enemmistölle se on pakotettava paha. Ja juuri sitä vaihtoehtojen eliminointia nämä pakolliset kasvisruokapäivät ovat.
Tarkensin tätä väitettäni jo hieman. Aika radikaalisti on suomalaisten geenit parantuneet (mikä on erikoista kun maahanmuutto on ollut vähäistä) kun eliniän odote on noussut kymmenillä vuosilla samaan aikaan kun lihansyönti on tuplaantunut:
Sunnuntaisuomalainen: Lihansyönti kaksinkertaistui 50 vuodessa - Ruokavalio - Kotimaa - Helsingin Sanomat
http://tilastokoulu.stat.fi/data/tkoulu_tlkt/img/tlkt_06_03_esim_04_01.gif
Minä esittäisin väitteen että siinä missä elinolosuhteet vaikuttavat kansallisella tasolla (puutuvat kromosonit yms eri juttu) odotettavaan elinikään luokkaa 50v, on geenien keskimääräinen merkitys luokkaa vuosi-pari. Sisäsiittoisilla suomalaisilla ei geenien suhteen mikään erityisen hyvä tilanne ole (alkoholismi, masennus(?), sepelvaltimotaudit), mutta silti jäämme huipusta vain muutaman hassun vuoden. Jos joku haluaa tieteellisen tutkimuksen niin voin laittaa tilinumeron johon saa tutkimusrahoutukseen osallistua.Eihän tässä nyt olekaan väitetty, että suomalaisten geenit olisivat parantuneet vaan että ne luovat raamit kullekin yksilölle. Sitten tämän omat valinnat vaikuttavat tottakai osaksi siihen, että millaiseksi elämä muodostuu. Ravinto on yksi keskeinen valinta. Liikunta ja muu fyysinen aktiviisuus toinen jne.
Ja tuolla sun tilastolla ei tee oikeastaan yhtään mitään tässä keskustelussa, koska emme voi todeta tämän perusteella lihansyönnin olevan selittävä tekijä suomalaisten eliniän odotteen kasvussa.
Tuolla aikaisemmin esitettiin väite että kasvissyönnillä ja pitkällä elämällä olisi yhteys. Tilastollisesti tämä on jäänyt näyttämättä ja tuokin tilasto kyseenalaistaa väitettä.
Stonewallille vastauksena... en tiedä onko sinulla jälkikasvua ja jos on, niin minkäikäistä, mutta sen sanon, ettei tuo pakottaminen oikein ole realistinen vaihtoehto ehdottoman ja äärettömän jääräpäisen 16 kesäisen kanssa. Että se siitä pakottamisesta... Ainoa pakko oli vierestä seurata ja yrittää karsia pahimpia ylilyöntejä pois. Siksi ajauduin itsekin lukemaan näitä juttuja, että olisi ollut vasta-argumentteja tytölle aikanaan.
Lähinnä pidän ongelmallisena sitä, että verorahoin tuetaan todistetusti epäterveellistä ja eliniänodotetta (erityisesti naisilla) lyhentävää yksipuolista ruokavaliota antamalla mm. keskiasteella mahdollisuus kasvisruokailuun, vaikka kaikki ravitsemustutkimukset puhuvat monipuolisen ravinnon puolesta. Tietenkin kasvisruoka yksinään ei ole epäterveellistä, vaan jopa päinvastoin (kohtuudella nautittuna), mutta kun lapsilla ja vielä monilla nuorilla aikuisillakin ei ymmärrys riitä, jotta he tajuaisivat että on aivan eri asia pitää vaikkapa kasvisruoka- tai paastopäiviä kuin jättää pysyvästi tärkeät ravintoaineet kokonaan pois ruokavaliosta ( tai luottaa siihen, että ne voidaan korvata purkeista saatavin lisäravintein). Eli mielestäni on kovin kyseenalaista, että verorahoin mahdollistetaan haitallinen ruokavalio.
Tässä menee puurot ja vellit sekaisin sekä kärjistetään liikaa asioita. Ei lihaa sisältävä ruokavalio tai kasvisruokavalio ole itsessään mikään haitallinen tai epäterveellinen ruokavalio. Ruokavalion sijaan keskeistä on, että mitä ravintoaineita kulloinkin syöty ruoka sisältää ja kuinka paljon niitä syödään. Kasvisruokavaliolla pystytään saamaan tarvittavat ravintoaineet myös lapselle, kun se pitää sisällään mm. maitotuottetia ja munia.
Ihminen on sekasyöjä.
Olisi kaikkein viisainta lopettaa höpöttämästä mitään positiivista kasvisruokavalioon liittyen.
Täällä yksi sellainen, eikä huostaanotolla ole uhattu missään vaiheessa. Tosin syynä vakavat allergiat - maito on nykyään käytössä (kiitos TAYSin siedätyshoito, hienoa työtä tekevät siellä), mutta kananmunat edelleen pannassa. Ja ihan hyvin tyttö on kasvanut ja terve muutenkin. Tämä toki vaatii huolellisesta ruokavalion suunnittelua (varsinkin aiemmin, kun oli vielä useampaa allergia), mutta on täysin mahdollista. Eri kysymys toki on, onko tämä päätös jonka vanhempien pitäisi tehdä lastensa puolesta ilman lääketieteellistä syytä (henk. koht. ajattelen että ei).Sellaisiakin urpoja tosiaan on, jotka jättävät maitotuotteet ja munat pois jopa lapsien ravinnosta. Tämän pitäisi kyllä olla huostaanoton peruste.
Ei ole vaan viisainta on tuoda eri ruokavalioiden positiiviset ja negatiiviset asiat esille. Jokainen voi sitten itse valita, että mikä ruokavalio sopii hänelle parhaiten ja on tietoinen sen aiheuttamista mahdollisista ongelmista.
Tässä päästään juuri siihen ytimeen, missä menet mäkeen. Mitä sillä muka voitetaan, jos puolustellaan yksipuolisia ruokavalioita, joista on terveydellistä haittaa? Ei mitään. Tuo on aivan höpö höpö höpöttelyä. Tutkimusten mukaan paras ravinto on monipuolinen ruokavalio. Mitään muuta ei voi suositella.
Olet oikeassa että elintarvikkeiden prosessointi vaikuttaa niiden terveellisyyteen. Ihan sama pätee kasvisten säilytykseen. Se että haluaa nähdä ongelman vain toisen ruokavalion kohdalla on tarkoitushakuista.. Itse asiassa prosessoitujen lihatuotteiden syönti kasvattaa riskiä sairastua moniin sairauksiin.
Eihän kasvisruokavalio sisällä kananmunia ja maitotuotteita?
Olet oikeassa että elintarvikkeiden prosessointi vaikuttaa niiden terveellisyyteen. Ihan sama pätee kasvisten säilytykseen. Se että haluaa nähdä ongelman vain toisen ruokavalion kohdalla on tarkoitushakuista.
Toki on helpompaa saada monipuolisesti kasaan eri tarvittavat ravintoaineet, jos mukana on lihaa.