Vasemmistoliitto, Vihreät ja Kristillisdemokraatit ovat iloisessa tasapelissä. Vasemmistoliitto nyt ei tuo mitään järkevää eduskuntaan ja tuntuu, että puolet jäsenistä ihan avoimesti hyväksyvät tai tukevat näitä Itsenäisyyspäivän häiriköimisiä sun muita. Luokkakokoukset sun muut eivät kuulu Suomeen, eikä Vasemmistoliittokaan.
Niin, tämä selittyy juurikin sillä mistä ylempänä mainitsin, eli koko puoluetta arvioidaan jonkun mielikuvan (itsenäisyyspäivän mellakat, öljynporauslautat) pohjalta niiden arvojen lävitse joita itse pitää moraalisina. Ilmeisesti sinun ajattelussasi lojaalisuus ja auktoriteetti ovat moraalisia arvoja, etkä siksi ymmärrä niitä joille ne eivät ole. Vastaavasti et ymmärrä niitä (KD) joille puhtaus voi olla moraalista ja politiikan teon lähtökohta, kuten en tietysti minäkään tai moni muukaan. No, kristillisdemokraatteja täällä ei ole paljon näkynyt, mutta kannattaa joskus antautua kärsivällisesti asiapohjaiseen keskusteluun vaikka vasemmistolaisten kanssa. Mitään muuta tietä poliittisten konfliktien ratkaisuun ei ole. Poteroista huuteleminen ei hyödytä ketään.
Ehkä sielläkin joskus tajutaan, että toiset ihan oikeasti ansaitsevat enemmän rahaa kuin toiset. Kapitalistisessa maailmassa tänne ei tule yhtään rikasta, jos heidän verotusta vielä nostettaisiin. Muutenkin tämä kapitalisminvastainen oleminen saa suuresti ihmettelemään, että minkälainen malli nyt olisi parempi? Kapitalismi on kaukana täydellisyydestä, mutta tähän mennessä ainoa toimiva malli. Johan kommunistitkin sen ottivat käyttön.
Tässähän onkin heti jo hyvää pohdintaa. En usko, että vasemmistossa monikaan ajattelisi, etteikö ahkeruudesta ja riskinotosta ansaitsisi palkintoaan. Ei vasemmistossa minun käsittääkseni vastusteta kapitalismia sinänsä, vaan lähinnä sellaisia kapitalismin ilmentymiä joka kerryttävät vaurautta siinä määrin että se on jo kaikin puolin epätarkoituksenmukaista. Esimerkki, minun käsittääkseni vasemmistossa hyväksytään pääomamarkkinat sinänsä, mutta ei sitä, että niiden arvo kasvaa nopeammin kuin reaalitalous. Tähän ollan kuitenkin päädytty, koska pääomien sääntelyä on uusliberalistisen ideologian mukaisesti poliittisilla päätöksillä purettu. Nykyinen taantumakin on tämän epätarkoituksenmukaisen kehityksen seurausta, kun pääomamarkkinoiden (subprime) ylikuumennuttua lasku lyötiin veronmaksajien niskaan, koska ainoastaan sillä voitiin välttää järjestelmän kaatuminen ja tämän "pyramidihuijauksen" jatkuminen. Tämä ei ole enää pelkästään vasemmistolaisten taloustieteilijöiden ajatus, vaan myös vain taloudellisia intressejä omaavat tahot (IMF, OECD) ovat yhteiskuntatutkimuksessaan kallistumassa samalle kannalle. Nämäkin tahot suosittelevat jo tulojen voimakkaampaa tasaamista verotuksella.
Vihreät taas ajavat kaikkea muuta kuin tärkeitä asioita. Ainakin omasta mielestäni. Luonnonsuojeleminen ja turkistarhauksen estämiset ovat ainakin näinä aikoina toissijaisia, jos eivät täysin turhia. Luontoa ei Suomessa systemaattisesti tuhota siihen tahtiin, että siitä pitäisi huoheltia. Toki sen ajautumista huonompaan tilaan tulisi estää, mutta ehkä ei tarvita erillistä puoluetta siitä muistuttamaan. Onhan tuo luonnonsuojeleminen jossain määrin kaikkien puolueiden intressinä.
Ainakin kaikki puolueet pyrkivät luomaan tällaista mielikuvaa. Näihin asioihin ei kuitenkaan tarvitse edes kovinkaan syvällisesti perehtyä havaitakseen niiden todellisen laidan.
Viime vuosisadalla 1) lähes kaikki vapaana virtaavat jokemme on padottu, 2) suurin osa luonnontilaisesta suoalasta tuhottu, 3) itämeri on maatalouden seurauksena maailman saastunein ja paikoin kuollut (täysin hapeton), ja 4) suomalaisen keskivertotallaajan peruselämisestä (lämmitys, liha, liikenne) aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat aivan maailman kärkiluokkaa.
1) Vain Sdp, Vihreät ja Vasemmistoliitto olisi ollut valmis säilyttämään koskiensuojelulain. Kokoomus halusi avoimesti avata sen, Keskustalla ja Persuillakaan tuskin on mitään sitä vastaan, vaikka ne eivät olisikaan hyötyneet mitään sen sanomisesta ääneen ennen vaaleja. Vaalituloksen seurauksena saanemme aikaan väistämättömän mutta lopputulokseltaan ennalta-arvattavan koskisodan, jonka seurauksena koskiensuojelulaki puretaan, ja viimeiset vapaana virtaavat jokemme tullaan valjastamaan muutaman hassun megawatin tähden sähköntuotantoon.
2) Kokoomus pysäytti myös oman hallitusohelmansa kirjausten vastaisesti soidensuojelun täydennysohjelman heti saatuaan ympäristöministeriön haltuunsa Vihreiden lähdettyä hallituksesta viime vuoden lopulla.
3) Itämeren suojelun suomalaiset ja pohjoismaalaiset kokevatkin yllättävän laajasti tärkeäksi asiaksi, ja erilaisilla itämerirahastoilla onkin kerätty kymmeniä miljoonia euroja suojelutyöhön, mutta edelleen maatalouden intressit aiheuttavat hankausta. Ympäristöministeriössä oltiin kieltämässä lannoitteiden levitystä kalteville pelloille ravinnevalumien ehkäisemiseksi. Ensin (Norjaan pilkkahintaan myydyn) lannoiteteollisuuden lobbarit saivat lakiin läpi poikkeuksen, että kemiallisia lannoitteita saakin levittää, mutta kas kummaa, nyt heti kun sekä YM & MMM jäivät Kokoomuksen haltuun, ministeriöt pääsivätkin yllättäen sopuun siitä, että kaltevillekin pelloille saa sittenkin levittää mitä vaan.
4) Viherverot tullaan poistamaan, turpeen polttoa lisäämään, investointeja kanavoimaan raidehankkeiden sijaan yksityisautoilulle,jne, jne.
Teollisuus tietenkin ajaa vain omaa taloudellista etuaan, se on heidän olemassaolonsa ainoa tarkoitus. Meidän muiden tehtävä on sitten asettaa rajat sille, missä määrin siihen voidaan valjastaa luontoamme. Kokoomus, Keskusta tai Perussuomalaiset ei tunnu tällaisia rajoja asettavan, vaan päinvastoin pyrkii niitä purkamaan. Ilman luonnonsuojelua ja sitä ajavia puolueita mainitsemiisi "näihin aikoihin" voidaan aina toki yksisilmäisesti vedota kunnes viimeinenkin puu on kaadettu.