Jatkoajassa kyllä, kuka tahansa voi käydä lukemassa tuon ajan vaali- ja hallitustunnusteluketjuja ja siellä on aika paljon kommunismia, maastamuuttoa yms. katastrofiskenaarioita liikkeellä... Kuten aina, koska ihmiset suhtautuvat tunteella asioihin ja Jatkoajassa ne tunteet ovat ennen kaikkea vasemmistoa vastaan.
Sitä en muista, että (ehkä perussuomalaisia lukuun ottamatta vai oliko sielläkään?) ihan yhtä rajuin sanankääntein olisi poliitikkojen kesken kommentoitu uutta hallitusta? Aivan täydellinen rimanalitus Paavo Arhinmäeltä palata sisällissodan jälkeiseen tilanteeseen sata vuotta sitten. Vaikka aavistuksen huolestuneena itsekin tulen seuraamaan hallitusohjelman syntymistä, niin tuollaista nyt ei vaan poliitikko voi kirjoittaa ja puolueen johdonkin pitäisi mielestäni ottaa älyttömyyksiä laukonut edustaja julkiseen harjaukseen. En pidättele sen suhteen kuitenkaan hengitystäni.
Tämä ei ole se tapa, jolla jakautunutta kansakuntaa yhdistetään.
Eipä tosiaan kannata pidätellä hengitystä kun katsoo mitä Li on asiaan kommentoinut. "Vastarinta kaduilla ja kabineteissa" höystettynä sisällissotaretoriikalla ei viittaa tosiaan mihinkään muuhun kuin perinteiseen vappumarssiin, ehei suinkaan. Toivottavasti muistavat tämän kun joku mobilisoi ihmisiä "perinteiselle itsenäisyyspäivän marssille" tekemään vastarintaa jotain tulevaa "kommunistihallitusta" vastaan.
Tuli joskus nimitettyä vassareita punapersuiksi. Eipä tarvitse tämänkään tapauksen myötä muuttaa käsitystä.
Ylipäätään tämä kohkaaminen tuntuu täysin absurdilta. Ihan vaalitutkimuksenkin mukaan koko äänestäjäkunnan siirtymä 2019 vaaleihin asti ollut nimenomaan lievästi vasemmalle ja puolueista erottuu selvimmin reilusti vasemmalle siirtynyt vasemmistoliitto mutta myös demarit ja vihreät. Kokoomus ja keskusta ovat käytännössä junnanneet paikallaan ja PS sitten liikkunut selvimmin oikealle. Nyt sitten pitäisi pelätä, että joku fasismin hyökyaalto on kohtsillaan nielaisemassa meidät?
Ideologinen polarisaatio Suomessa 2003–2019 – Vaalitutkimus.fi
Onko Suomessa ideologista polarisaatiota äänestäjien välillä? Ideologisella polarisaatiolla tarkoitetaan äänestäjien arvo- ja mielipidepohjaista etääntymistä toisistaan.
www.vaalitutkimus.fi
Samasta vaalitutkimuksesta selviää erityisesti vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa tapahtunut äärivasemmistolaistuminen:
Suomalainen äänestäjäkunta ei siis ole jakautunut
Gaussin kellokäyrän eli normaalijakauman mukaisesti, vaan iso osa äänestäjistä kokee it-
sensä maltillisen oikeistolaiseksi. Jakaumien muodosta nähdään, että akselin keskikohta
on menettänyt suosiotaan ja puoluevalintansa kertoneet äänestäjät ovat jakautuneet
entistä laajemmalle ideologiselle alueelle, mikä viittaa jonkinasteiseen vasemmisto–
oikeisto-ulottuvuuden uudelleenpolitisoitumiseen. Jakaumien huipukkuus on vähenty-
nyt selvimmin vuonna 2019, jolloin vasemmistolaiset ääripositiot ovat ensimmäistä kertaa
suositumpia kuin oikeiston ääriarvot, kun tarkastellaan jakaumien reunimmaisten arvojen
eli ”häntien” paksuutta.
Ks. erityisesti ao. linkin sivu 21 ensimmäinen kuva. Ainoana puolueena vasemmistoliiton äänestäjien sijoittumisessa jakauman moodi on ääriarvossa. Muutos on ollut todella hurja ja tuossa katsannossa persujen äänestäjät näyttävät lähinnä maltillisen oikeistolaisilta vassareita äänestäviin äärivasemmistolaisiin verrattuna.