Athleticin Canucks-toimitus arvosteli kaikki manageriportaan kesän liikkeet.
Kohtien selostuksissa on mukana omaakin pohdintaa.
CAP MANAGEMENT: B+
Mikheyev + 2:nd'27 <-> 4:th'27
Arvosana: A
Vancouver raivasi loukkaantumisista ja tehottomuudesta kärsivästä Mikheyevista reilusti palkkatilaa, vaikka ottikin 15% venäläishyökkääjän palkasta sisään. Mikheyevin hankinta olisi varmasti ollut erilainen ilman polvileikkausta, mutta nyt tuo tila piti tehdä. Noiden vuorojen vaihdot kolmen vuoden päähän Mikheyevin sopimuksen hinnalla (4,75m) on toimituksen mielestä hyvää capin hallintaa. Olen samaa mieltä tuosta.
Elias Lindholmin ja Nikita Zadorovin kanssa ei päästy jatkosopimuksiin
Arvosana: C+
Kummankin kanssa joukkue yritti tehdä jatkoja. Lopulta Lindholm (seitsemän vuotta, 7,75 miljoonan ch) ja Zadorov (kuusi vuotta, 5 miljoonaa) tekivät molemmat sopimukset kuitenkin Bostoniin ja Canucks päätyi toisenlaiseen ratkaisuun, eli hankkimaan lisää syvyyttä. Lindholmin lähdössä saattoi olla avaintekijänä se, että hän ei välttämättä nähnyt mahdollisuutta olla Vancouverissa kahden ensimmäisen ketjun sentteri, mikä hän tulee olemaan Bostonissa.
Mahdollisesti tämä on toimiva ratkaisu kokonaisuudelle, vaikka Lindholmin lähtö jättää sentterikaistaa kapeammaksi ja Zadorovin lähtö rokottaa puolustusta. Seuran manageriporras, valmentajat ja osa pelaajista oli kuitenkin äänessä kaksikon jatkojen suhteen ja tuossa joukkue ei onnistunut. Ihan toimivalta kuulostavaan varasuunnitelmaan päästiin kuitenkin kiinni.
Joukkue ei ole käyttänyt Poolmanin sopimuksen LTIR-tilaa
Arvosana: A
Ensimmäistä kertaa tällä vuosikymmenellä Vancouver lähtee kauteen tilanteessa, jossa sillä on mahdollista kerryttää tilaa kauden aikana koska joukkue ei ole LTIR-tilassa kiinni. Tuo antaa mahdollisuuden siirtotakarajalle tehdä hankintoja, jos tuon kanssa onnistutaan. Voi olla pidemmän päälle parempi ratkaisu, vaikka LTIR-tilan käyttö voisikin näyttää näin kauden alla lyhyellä ajalla toimivammalta.
DRAFT
Arvosana: C
Canucks on myynyt vuorojaan (mm. Lindholmin ja Dickinsonin kaupoissa) eikä joukkueella ollut käytössä ensimmäisen eikä toisen kierroksen vuoroja. Noilla syvyysvuoroilla Canucks päätyi valitsemaan pelaajia, joilla ei nähdä varminta reittiä ylös, mutta jotka voivat olla kuitenkin onnistuessaan hyvän katon pelaajia. Fernström, Patterson ja Romani ovat noilta sijoilta tässä vaiheessa ihan järkeviltä kuulostavia valintoja, mutta draftin kokonaisuus olisi ollut tietysti erilainen mikäli joukkueella olisi ollut korkeampia vuoroja käytössä.
UFA-MARKKINAT
Arvosana: B+
Jake DeBruskin kanssa tehtiin seitsemän vuotinen ja 5,5 (ch) miljoonan sopimus
Arvosana: B
Vancouver oli ensin Jake Guentzelin perässä, mutta hän meni Tampaan. Markkinat olivat aika kapeat tehoja tuovista laitureista ja siihen nähden DeBruskin kanssa saatiin aikaan mielestäni cap hitiltaan ihan hyvä sopimus, mutta markkinoiden mukaisesti hieman pitkä. DeBruskin voisi ainakin kuvitella parantavan Petterssonin ketjun laituritilannetta tehottomaan Mikheyeviin nähden.
Iältään DeBrusk sopii joukkueeseen paremmin kuin jotkut toiset markkinoilla olleet laiturit, joten pitää nyt sitten toivoa Pettersson-DeBrusk -kaksikolla hyviä yhteisiä kausia jatkoon. DeBrusk on epätasainen tuloksen tekijä, mutta hyvää on ollut se, että viimeisten kolmen kauden aikana hänen runkosarjatehonsa ovat olleet 0,6 pistettä per peli ja playoffeissa hän on tehnyt 0,8 pistettä per peli.
Danton Heinenin kanssa tehtiin kaksivuotinen 2,25(ch) sopimus
Arvosana: B
Monikäyttöisen hyökkääjän kanssa tehtiin kaksivuotinen sopimus ja tätä voi pitää voittona sekä organisaatiolle, että pelaajalle. Itse olen pitänyt Heinenin pelistä ja toivonut häntä jo aikaisemmin kotiseutunsa joukkueeseen, vaikka ei olekaan se kentän näyttävin pelaaja. Heinen pystyy pelaamaan missä tahansa kohtaa joukkuetta ja tuomaan kahden suunnan pelin lisäksi myös jonkin verran tulosta. Mahdollisesti Heinen aloittaa Millerin ja Boeserin ketjussa ja saattaa tuossa paikassa tuoda hyvän hinta-/laatusuhteen sopimukseen.
Kiefer Sherwoodin kanssa tehtiin kaksivuotinen ja 1,5 miljoonan sopimus
Arvosana: B
Sherwoodiin peliin olen kiinnittänyt jo aikaisemmin huomiota ja playoffeissa keväällä hän oli piikkinä Canucksin lihassa jopa siinä määrin, että Hughes oli esittänyt manageriportaalle toiveen hänen hankkimisesta. Viime kaudella Nashvillessa nelosketjun peliajoilla tehdyt 10 maalia ja 27 pistettä sekä 234 taklausta olivat hyvä näyttö oivallisesta nelosketjun hyökkääjästä. Varaamaton pelaaja on tehnyt pitkän ja kovan työn tuolle tasolle missä hän on nyt. Oma arvostus on aina korkea tuollaisia pelaajia kohtaan.
Vincent Desharnaisin kanssa tehtiin kaksivuotinen ja 2(ch) miljoonan sopimus
Arvosana: C+
Desharnaisin sopimuksella Canucks lisäsi alakerran kokoa ja kaksinkamppailuvoimaa entisestään. Samalla puolustuksen nopeus ja kädet asettavat kuitenkin kysymyksiä. Sherwoodin tavoin pitkän polun nykyiselle tasolle kulkenut pelaaja, joka tulee kantamaan alivoimalla roolia, mutta ei ole odotuksissa kuitenkaan Zadorovin tasoinen pelaaja. Desharnais on Vancouverilta pieni riski, joka saattaa parhaassa tapauksessa toimiakin. Ainakin valmennus tuntui olevan kovasti kiinnostunut, kun olivat soittaneet jo neuvotteluvaiheessa. Mielenkiintoinen seurattava miten ura jatkuu Vancouverin systeemissä.
Derek Forbortin kanssa tehtiin yksivuotinen 1,5(ch) miljoonan sopimus
Arvosana: B
Forbort tulee paikkaamaan Colen lähdön kolmosparin vasemmalla puolella. Forbort ei ole Colen tasoinen pelaaja, mutta vaikutus capiinkin on alle puolet Colen sopimuksesta. Vancouver joutui leikkaamaan nyt kolmosparin pakkien sopimuksissa kokonaisuutta. Tätä paikkaa kaavaillaan tulevaisuudessa Elias Petterssonin paikaksi, mutta ei vielä ensi kaudella. Sen sijaan mahdollista on jonkun hankinnan tekeminen kauden aikana kolmospariin.
Daniel Sprongin kanssa tehtiin yksivuotinen 975 000 taalan sopimus
Arvosana: B
Sprongin sopimus alle miljoonan hintaan on etukäteen pienen riskin sopimus, joka saattaa tuottaa kohtalaisen hyvän tuloksen. Puolustussuuntaan ongelmissa oleva pelaaja, mutta pystyy tekemään tulosta ja voi olla käyttökelpoinen pelaaja myös kakkosylivoimassa. Sprongilla on mahdollisuudet olla 20 maalin ja 40 pisteen laituri alle miljoonan hinnalla, joten hänen tulonsa lisää hyökkäyksen syvyydessä tuloksen tekemisen ominaisuuksia. Lekkerimäelle suunnitellaan Sprongin roolia varmaan ensi kauden jälkeen.
Jatkosopimus Dakota Joshualle (neljä vuotta, 3,25 miljoonaa)
Arvosana: A-
Joshuan kaltaiset isot, fyysiset ja playoffeissa omimmillaan olevat laiturit ovat joukkueita kiinnostavia ja Joshua olisi luultavasti saanut paremman sopimuksen markkinoilta. Joshua on parempi pelaaja kuin Yakov Trenin, jonka kanssa Minnesota teki nelivuotisen ja 3,5 miljoonan sopimuksen, joten hän jätti rahaa pöydälle tehdessään jatkosopimuksen. Tärkeä fyysisyyden tuoja Vancouverille ja Joshuan jatko on joukkueelle tärkeä asia siinäkin mielessä, että tuo hyvin viime kaudella pelannut kolmosketju saa jatkaa yhdessä.
Jatkosopimus Tyler Myersille (kolme vuotta, 3 miljoonaa)
Arvosana: C+
Myersin viime kausi oli ihan kelvollista peliä ja hänen virheherkkyytensä ei näkynyt lähellekään samalla tavalla kun joukkueella kulki hyvin. Myers oli joukkueen selkeä kolmospakki (pelasi peliä kohden noin kaksi minuuttia enemmän kuin Zadorov) ja teki noin 30 pistettä ilman ylivoimaa. Myers on myös kopissa tärkeä veteraani joukkueelle.
Olin jo toissa kaudella sitä mieltä, että puolet pienemmällä palkalla Myers täyttäisi paikkansa ja nyt tuollainen sopimus tuli. Sopimuksen pituus on kuitenkin riski, sillä se loppuu Myersin ollessa 37 vuotias. Luultavasti Myersin kausiin mahtuu jatkossakin aaltoliikettä ja myös niitä mustempia hetkiä, mutta jos hän pystyy isossa kuvassa pitämään viime kauden tason, niin olen tyytyväinen tähän sopimukseen.
Jatkosopimus Teddy Bluegerille (kaksi vuotta, 1,8 miljoonaa)
Arvosana: B+
Blueger pelasi viime kaudella vahvaa kahden suunnan peliä tuossa hyvin toimineessa kolmosketjussa ja toi alivoimille tärkeän panoksen. Vancouverin menetettyä asemansa Lindholmin jatkosopimukseen, Bluegerin jatko oli kokonaisuudelle tärkeä asia. Tärkeä asia oli myös, että tuo sopimus saatiin alle kahden miljoonan. Blueger pystyy tekemään noin 30-40 pistettä kauteen, mutta tuo kuitenkin sen tärkeimmän panoksensa kahden suunnan peliin ja sinne alivoimiin. Hyvä syvyyshyökkääjä, joka ei vietä vapaailtoja kauden aikana.
Sopimus Jiri Pateran kanssa (yksi vuotta, kahden suunnan minimisopimus)
Arvosana: C
Maalivahtiosastolle syvyyttä tuova hankinta. Pateralla on muutamia pelejä Vegasista kahden viime kauden ajalta, mutta en osaa nähdä häntä NHL-tasolla kakkosvahtina. Luultavasti Pateraa kaavaillaan farmiin paikkaamaan Silovsin nousua ylös. Siellä hän voi täyttää ruutunsa Tolopilon parina. Nuo Vancouverin maalivahtien kesän uutiset kertovat kuitenkin siitä, että joukkueen olisi näin jälkeenpäin katsottuna kannattanut koittaa saada riveihin joku Pateraa varmempi tapaus. Toisaalta jos hommat olisivat menneet suunnitellusti (Demkolla ja Silovsilla), tuollainen varmempi tapaus olisi voitu helpommin poimia pois.
RFA:T
Arvosana: B+
Jatkosopimus Filip Hronekin kanssa (kahdeksan vuotta, 7,25 miljoonaa)
Arvosana: A
Kärkiparissa hyvin pelannut ja Hughesin kanssa yhdessä loistanut Hronek saatiin kahdeksan vuotiseen noin seitsemän miljoonan pintaan olevaan sopimukseen. Jos olisi saanut toivoa jotain, niin tuollaista (ehkä seitsemän miljoonaa, mutta tuo on hyvin lähellä sitä). Hronek kärsi playoffeissa jostain vammasta eikä ollut siellä parhaimmillaan, mutta pelasi kuitenkin kokonaisuutena hyvän kauden. Iän puolesta Hronekilla on vielä paljon kilometrejä edessä, joten pitkä sopimus oli toiveissa. Vancouverilla on nyt puolustuksen kärkipari sidottu kolmeksi seuraavaksi kaudeksi.
Jatkosopimus Arturs Silovsin kanssa (kaksi vuotta, 850 000)
Arvosana: B
Silovsin kanssa joukkue teki kahden vuoden sopimuksen ja tuo sopimus päättyy nyt samaan aikaan aikaan kuin Demkolla. Suunnitelmissa on luultavasti ajaa nyt Silovs NHL:ään sisään kakkosvahtina ja katsoa näiden kahden kauden aikana olisiko hänestä kantamaan joukkueen ykkösvahdin viittaa tulevaisuudessa. Paperilla hyvältä kuulostava suunnitelma, sillä tuo maalivahtikaksikko voisi olla tasoltaan NHL:n keskiarvon paremmalla puolella selvästi keskiarvoa matalammalla yhteishinnalla. Mutta käytännössä maalivahtien vammat asettavat juuri tällä hetkellä kysymyksiä jatkoon.
TREIDIT
Arvosana: B+
Mikheyevin kauppa käsiteltiin ylempänä.
Toinen kauppa nähtiin Edmontonin kanssa, jossa Vasili Podkolzin kaupattiin Edmontoniin vaihdossa kesän 2025 neloskierroksen vuoroon.
Arvosana: C+
Vähän ristiriitaisia ajatuksia herättävä kauppa siinä mielessä, että Podkolzin on vielä nuori hyökkääjä. Ehkä eniten minua jännittää etukäteen joukkue, mihin Podkolzin kaupattiin. Saman divarin paikallisvastustaja ei ole välttämättä se ihanteellisin paikka, jos Podkolzin löytää vielä toimivan pelinsä NHL:ssä. Ilmeisesti siellä ei sitten kuitenkaan ollut tarjolla muita neloskierroksen vuoroja, sillä jälkikäteen katsottuna Vancouverilla oli Podkolzin liipasimella sen jälkeen kun Sprongin kanssa saatiin sopimus. Vancouver olisi joutunut pistämään Podkolzinin waiversiin mikäli hänelle ei olisi paikkaa tullut ja Podkolzin olisi lähtenyt haastajana leirille. Luultavasti joku joukkue olisi poiminut hänet ja nyt hänestä saatiin ainakin jotain takaisin.
KOKONAISUUS
Arvosana: B+
Paperilla Vancouver ei ole huonontunut viime kauteen nähden. Ei ole tosin merkittävästi parempikaan. Siinä mielessä tilanne on kuitenkin ihan hyvä, että joukkueella on edelleen kehittyviä pelaajia avainpaikoilla ja odotin tästä kesästä haasteita Petterssonin, Hronekin ja Joshuan sopimusten noustessa, mutta joukkue on kyennyt pitämään paperilla asemansa. Tuo on hyvä merkki manageriportaalta.
Nyt kun tuossa LTIR-tilassa ei olla kiinni, tuo voi avata mahdollisuuksia vielä kauden aikana lisähankinnoille. Allvin on aktiivinen markkinoilla, joten hyvin odotettavaa on joukkueen muokkaaminen kauden aikana. Vancouver lähtee kauteen kesän jälkeen pitkästä aikaa paperilla playoff-joukkueena, mutta toki kauden aikana voi tapahtua paljonkin odottamatonta. Noista kysymyksistä maalivahtitilanne näyttää nyt suurimmalta kysymykseltä, vaikka mielestäni tuossa oltiin alunperin jo hyvässä suunnitelmassa kiinni.