Daniel Wagnerilta mielestäni hyvä Demkoa ja Vancouverin palkkakattotilannetta avaava juttu:
If Thatcher Demko isn't available to start the season with the Canucks, can they replace him in the lineup without going into LTIR?
www.vancouverisawesome.com
Wagner on pitänyt kesän liikkeistä ja siitäkin, että nyt Vancouver näytti olleen pitkästä aikaa tilassa, jossa joukkue ei olisi aloittanut kauttaan LTIR:n kanssa (
Wagnerin aikaisempi artikkeli siitä jossa hän toivoi, ettei Canucks tekisi enempää liikkeitä nyt kesällä, vaikka tilaa olisikin).
The Canucks’ best option for what to do with their cap space might be to do nothing at all. For years now, the Canucks have had to start the season with a player on LTIR in order to be cap compliant. That is less than ideal because when a team uses LTIR to be cap compliant, then
they don’t accrue cap space during the season, giving them less cap space to work with at the trade deadline.
Nyt alle kuukausi ennen harjoitusleiriä tuli sitten Dhaliwalilta ilmoitus, että Demko missaa ainakin leirin ja harjoituspelit ja Elliotte Friedmanilta ilmoitus siitä, että Demkon paluun ajankohtaa ei tiedetä. Tuo ilmoitus tuli yllättäen, kun playoffeissa oli vielä puhetta, että jos Vancouver olisi mennyt jatkoon Edmonton-sarjasta, Demko olisi voinut mahdollisesti pelata.
Demkon loukkaantumiset ovat huolestuttaneet ymmärrettävästi seuraa, sillä edellisellä kaudella hän missasi 32 peliä nivusensa vuoksi ja viime kaudella meni kaksi kertaa sama polvi. Kyseessä on kuitenkin mahdollisesti joukkueen tärkein pelaaja monina iltoina pitkän kauden aikana. Nyt tämän kesän hän on saanut levätä ja kuntouttaa polveaan mikä voi olla pidemmän päälle hyvä asia, mutta kukaan ei osaa sanoa missä hän menee sen kanssa.
Demkolla oli viime kaudella iso työtaakka kannettavanaan, sillä hän pelasi peräti 51 peliä 68 mahdollisesta ollessaan kunnossa. Tuo on 62 pelin tahtia, eikä viime kaudella tuollaista tahtia pelannut kuin Juuse Saros, Connor Hellebuyck ja Alexander Georgiev. Nykytyylin peliä ei pidetä ihmisen sietokyvylle inhimillisenä ja ehkä ainakin osin tuon valtavan pelikuorman vuoksi noiden kaikkien tilastot olivat playoffeissa alle 90% - Hellebuyckin tilastot putosivat jopa yli 92% lukemista 87% lukemaan.
Jos tämä lepotauko (oli nyt sitten sen mysteerinen syy mikä tahansa) auttaa Demkoa paremmin keskittymään mahdollisiin playoffeihin, tämä voi kääntyä vielä eduksikin. Mutta sinne pitäisi ensin päästä. Vancouverin palkkatilanteelle tällä on huolensa joka tapauksessa. Wagner haaveilee edelleen tuossa jutussa joukkueen pääsemistä aloittamaan kauden ilman Poolmanin LTIR:aa.
Vancouver lähtee nyt Podkolzinin lähdön jälkeen melko selvistä 23 pelaajan asetelmista kauteen. Silovs on ainoa pelaaja, jonka voi laittaa farmiin. Ketjut voivat olla toki mitä tahansa, mutta Wagner laittoi ne näin (minäkin kaavailen samalla lailla);
Heinen - Miller - Boeser
Höglander - Pettersson - DeBrusk
Joshua - Blueger - Garland
Sherwood - Suter - Sprong
Di Giuseppe
Hughes - Hronek
Soucy - Myers
Forbort - Desharnais
Friedman - Juulsen
Demko
Silovs
Tuo kokoonpano antaa Vancouverille 2,965,833 miljoonaa tilaa 23 pelaajalla. Se mahdollistaisi sen, että 2,5 miljoonan uransa lopettanutta Poolmania ei tarvitsisi laittaa LTIR:iin. Jos Demko ei kuitenkaan pysty aloittamaan kautta (kuten on ennakoitu), se mutkistaa asioita. Vancouver joutuu nostamaan joko Nikita Tolopilon tai Jiri Pateran farmista tai sitten hankkimaan uuden maalivahdin.
Jos Poolmania ei laiteta LTIR:iin, Vancouver ei pysty nostamaan noista kumpaakaan suoraan. Palkkakattoon jää Poolmanin ollessa ennen kautta mukana vain noin 465 tuhatta tilaa. Friedman voitaisiin laittaa waivereihin ja toivoa hänen läpäisevän ne, jolloin farmista onnistuisi nostamaan toisen maalivahdin. Mutta uskaltaako noin kokemattomalla 27 pelin kaksikolla lähteä kauteen?
Vancouver on siksi laittanut kuulemma tarjouksen Lankiselle. Mutta onnistuuko Lankisen mahduttaminen kattoon niin, että Poolmania ei tarvitsisi laittaa LTIR:iin? Ehkä ja paljon riippuu siitä sopimuksesta, mikä Lankiselle pitäisi tarjota. AFP Analytics ennusti aikaisemmin kesällä Lankiselle kahden vuoden sopimuksella 2,024 miljoonan sopimusta mikä oli summaltaan sama mikä hänellä oli Nashvillessa.
Lankinen voisi tehdä toki myös ennakoita halvemman sopimuksen, kuten tekivät mm. Heinen, Sherwood ja Sprong. Toisaalta Lankinen voi pelata pokeria ja katsella leirit loppuun jos jonnekin tulee maalivahdin tarvetta ja valita mahdollisista vaihtoehdoista jolloin hän voisi kenties maksimoida seuraavan sopimuksensa. Voi olla, että siellä on tuo suunnitelmanakin nyt.
Vancouverilla taas on mahdollisuus laittaa Di Giuseppe, Juulsen ja Friedman waivereihin kun joukkueet alkavat pudottaa pelaajia ja toivoa, ettei heitä napata listalta. Tuo antaisi yhteissummaltaan noin 2,79 miljoonaa tehdä sopimus Lankisen kanssa, mutta tekisi sallitun minimimäärän (20) pelaajia. Kahden pelaajan pudotus tietäisi reilua kahta miljoonaa tehdä sopimus Lankisen kanssa ja yhden pelaajan pudottaminen noin 1,24 miljoonaa. Voi olla, että Canucksin antama tarjous on ollut tuo 1,24 miljoonaa?
Jos Lankisen kanssa saataisiin tuo 1,24 miljoonan sopimus, Vancouverilla olisi mahdollisuus lähteä kauteen 23 pelaajalla ilman että Poolmania tarvitsisi laittaa LTIR:iin. Demkon palattua kentille, Silovs menisi siinä tapauksessa Abbotsfordiin ilman waivereita. Joukkueelle jäisi noin 2,575 miljoonaa tilaa ennen kautta. Mutta merkittävässä osassa tuossa on se Lankisen sopimus, millaiseksi se mahdollisesti saataisiin.
Pitää muistaa, että viime kaudella Canucks pelasi ensimmäisen pelinsä 11 hyökkääjällä ja tuo toimi hyvin, kun Vancouver kaatoi Edmontonin selvin numeroin. Tuon jälkeen joukkue nosti Jack Studnickan ylös. Lankisen kanssa tehtävä sopimus on nyt siis ilmeisesti ykkössuunnitelma. Muita vaihtoehtoja olisivat sitten jonkun maalivahdin poimiminen waivereista aikanaan tai joku kauppa (viime kaudella se DeSmithin kauppa tuli juuri ennen kautta). Noiden Tolopilon ja Pateran nostoihin en usko.