The Canucks have enjoyed a nice run reeling off five consecutive wins, with four of those victories coming against Pacific Division rivals.
theathletic.com
Athleticin Thomas Drancen artikkeli Canucksin viiden peräkkäisen voittopelin viidestä tärkeimmästä tekijästä:
1 Markström on torjunut Vegas-voitosta alkaen 143 kiekkoa niistä 152 laukauksesta jotka hänelle on tullut. Tuo tekee 94.1% lukemat ja on koko NHL:n paras niiden maalivahtien osalta, jotka ovat pelanneet yli kaksi peliä tässä lyhyessä jaksossa. Markström on tehnyt tuon saman kuukauden aikana kun hänen isänsä haudattiin ja hän pelasi yhdeksän peräkkäistä peliä - hän pelasi kahdeksan peliä 13 iltaan.
Canucks on joukkueena hävinnyt tuon voittoputken aikana laukaukset 47 laukauksella ja joulukuun 18. päivän jälkeen koko NHL:stä ainoastaan Ottawa on päästänyt enemmän maalipaikkoja omaan päähän kuin Canucks. Markström on aina sanonut pelaavansa paremmin mitä enemmän hänellä on töitä ja tuon hän on kyllä todistanut nyt tässä kuussa.
Jokaisessa noista viidestä pelistä Vancouver on onnistunut tekemään pelin avausmaalin ja neljässä pelissä viidestä Canucks on mennyt vähintään kahden maalin johtoon. Vaikka joukkueena Canucks on mielestäni pelannut nyt paremmin johtoasemissa etenkin kolmansissa erissä kuin alkukaudella, laukauksia joukkue on päästänyt ihan liikaa. Loputtomasti tuollainen putki ei tule kestämään Markströmillä eikä joukkuekaan tule saamaan avausmaaleja.
2. Pettersson on ollut todella hyvä nyt kokonaisvaltaisesti. Hän on tehnyt noissa viidessä pelissä neljä maalia ja kuusi pistettä. Canucks on hävinnyt tasakentin noiden pelien aikana laukaukset 42 laukauksella, mutta Petterssonin aikana joukkue on voittanut tuosta huolimatta laukauksensa kahdeksalla. Canucks ei ole myöskään voittanut maalejaan 5-5 -pelissä voittoputken aikana, mutta Petterssonin ollessa jäällä joukkue on voittanut 5-5 -pelissä maalinsa viidellä maalilla.
Pettersson on tehnyt myös voittoihin todella tärkeitä osumia. Hänelle ei olla merkitty kuin yksi voittomaali tuossa jaksossa, mutta hän on tehnyt muuten voittojen kannalta arvokkaita osumia. Vegasia vastaan hänen osumansa katkaisi kolmannessa erässä Vegasin kuuman jakson pelissä ja Pettersson vei Canucksin jälleen maalin johtoon pelin loppupuolella (Vegas tasoitti silti, mutta Canucks vei pelin jatkoajalla). Pittsburghia vastaan hän teki 3-1 maalin heti Penguinsin kavennettua pelin. Kingsia vastaan hän teki voittomaalin kolmannessa erässä heti sen jälkeen kun Los Angeles oli tullut tasoihin.
Pettersson on ollut noissa voittopeleissä kerran pelin ykköstähti ja kaksi kertaa pelin kakkostähti. Pettersson on ollut näkyvä monissa asioissa, mutta eniten olen ollut tyytyväinen hänen kahden suunnan peliinsä. Hänen aikana Canucks on vienyt peliä toiseen päähän silmämääräisesti jopa enemmän mitä nuo laukaukset antavat kertoa ja omaan päähän ei ole pitkiä painejaksoja kertynyt. Hänen tavoitteensa pelaajana on ollut tuon kahden suunnan pelin parantaminen ja nyt näyttää siltä että tuossa on otettu steppejä eteenpäin.
3. Vancouverin kolmosketjun (Roussel - Gaudette - Virtanen) peli on ollut nyt hyvää ja lupauksia herättävää. Silloin kun Roussel palasi pitkältä sairausjaksoltaan, hän teki kahteen ensimmäiseen peliin kolme maalia, mutta tuon jälkeen tuli heikompi jakso. Nyt tuo tasakenttäpeli on taas parantunut. Myös Gaudetten peli on mennyt eteenpäin. Hänellä on jopa koko joukkueen parhaat kehittyneet tilastot tuossa viiden pelin voittoputkessa. Vastustajat eivät ole tehneet maaliakaan 5-5 -pelissä ketjua vastaan viiden viimeisen pelin aikana.
Yksi tekijä minkä Drance nostaa esiin tuossa artikkelissaan, on Gaudetten kehittynyt aloitustyöskentely. Gaudettella on ollut isoja ongelmia aloituksissaan uransa alussa NHL:ssä, mutta nyt hän on vienyt aloituksensa tuon viiden pelin aikana 66.7% (26 voittoa 39 aloituksestaan) lukemilla. Canucks on joukkueena voittanut aloituksensa noiden pelien aikana yli 62% lukemilla. Tuskin Gaudetten aloitustyöskentely noissa lukemissa tulee pysymään, mutta Manny Malhotran kanssa vietetty aika tuossakin asiassa on ilmeisesti saanut tuota puolta paremmaksi.
Jos Gaudette pystyisi parantamaan aloituksiaan edes yli 45% lukemiin pidemmän päälle samalla kun kehittyisi kahden suunnan pelissä, tuo olisi tärkeä asia kokonaisuudelle sentteripelissä. Petterssonin ja Gaudetten kehittyvät kahden suunnan pelaamiset toisivat joukkueelle paljon. Nyt tuo on ollut vielä vähän turhan kokematon osasto, vaikka toki lupaava sellainen.
4. Erikoistilanteet. Canucks on tehnyt kuusi lisämaalia tuohon NHL:n eniten yv-osumia tehneeseen tilastoonsa tässä viiden pelin mittaisessa voittoputkessa. Joukkueen ylivoimassa tärkeää on ollut tuon kakkosylivoiman tehokkuus. Koko viime kaudella tuolta osastolta ei tullut mitään, mutta nyt on tullut 10 osumaa viimeisissä 20 pelissä. Virtanen on ollut tuolla tehokkain pelaaja neljällä pisteellään, vaikka peliaikaa ylivoimilla on alkanut tulla vasta hiljattain.
Alivoima on sekin toiminut hyvin sen jälkeen kun joukkue sai Beaglen, Motten ja Edlerin takaisin peliin. Joukkue on päästänyt kaksi alivoimaosumaa viimeisillä 15 av-kerrallaan. Sen jälkeen kun Vancouver päästi Montrealia vastaan kaksi osumaa alivoimilla joulukuun 17. päivä häviten pelin 1-3, Canucks on päästänyt vastustajat laukomaan omalla alivoimallaan vähän. Tuo alivoiman merkitys näkyy Markströminkin pelissä. Jos nuo alivoiman tärkeimmät pelaajat pysyvät kunnossa, Canucksilla saattaa olla NHL:n top10 alivoima.
5. Alexander Edlerin paluu tasapainotti puolustusta merkittävästi. Vaikka Edler liikaa jäähyjä ottaakin, hänen merkityksensä on edelleen iso joukkueelle.
Sen jälkeen kun Edler palasi takaisin, Canucks ei ole päästänyt hänen aikana vielä 5-5 -pelissä maaliakaan omaan päähän. Canucks on pystynyt pistämään johtoasemissa Edlerin ja Tanevin kantamaan isoimmat minuutit ja tuolla on ollut vaikutusta joukkueen pelaamiseen johtoasemissa. Hughesin saaman lisääntyneen vastuun myötä Edlerin ei ole tarvinnut pelata nyt 25 minuutin iltoja, vaan kuorma on jakaantunut aikaisempaa tasaisemmin. Joukkueen neljä kärkipakkia (Edler, Tanev, Hughes ja Myers) ovat pelanneet tasaisesti noin 20-22 minuutin iltoja. Tuon jatkuminen olisi tärkeää jatkon kannalta.
***
Hard work and top-six opportunity have bred confidence for Pearson and he's rewarded the Canucks by rediscovering his game.
theathletic.com
Athleticin Harman Dayalin artikkeli Tanner Pearsonista. Viime kausi oli hänelle painajaismainen seurasiirtojen vuoksi, mutta hän löysi lopulta kodin Vancouverista. Kesällä hän palkkasi oman luisteluvalmentajan pitkästä aikaa ja nyt peli on ollut hyvää. Pearson jopa vähän yllättäen johtaa Canucksin sisäistä pistepörssiä viimeisten 22 pelin ajalta (21 pistettä, kun Petterssonilla ja Boeserilla on 20 pistettä) eikä hänen merkityksensä ulotu pelkästään pisteisiin. Pearson on vahva kamppailija ja älykäs pelaaja ahtaissa paikoissa.
Green;
He’s just a good hockey player, he does a lot of good things that probably go unnoticed. When he has his skating legs, he’s an effective player at both ends of the rink. He’s got a sneaky shot. He’s strong on the walls and not just strong, but smart on the walls.
A lot of that comes with his breakouts from his D-zone coverage. He’s been in situations before where he understands the details of winning. Some of those details you’ve got to teach young guys and he’s been through those wars and battles already so he’s got a strong understanding and he knows when he’s playing well and when he’s not.
Pearson muistuttaa minusta paljon Chris Higginsia, joka oli arvokas soturi joukkueelle muutaman kauden ajan.
***
Pettersson valittiin Vancouverista tähdistöpeliin. Ei tullut yllätyksenä.
***
Tsekin Karel Plasek (Vancouverin kuudennen kierroksen varaus viime kesän draftista) valittiin Tsekin parhaaksi pelaajaksi eilisessä nuorten MM-kisojen pelissä USA:ta vastaan. Plasek pelasi Tsekin ykkösketjussa 20 minuutin illan ja antoi yhden syötön Tsekin hävitessä Jenkeille 3-4 lukemilla.