Mielenkiintoinen kesä edessä kaiken kaikkiaan ja etenkin tuon varaustilaisuuden kannalta. Mielestäni Canucks onnistui Gillisin aikana hyvin ykkösvarauksissaan pääosin heikoista vuoronumeroista huolimatta, mutta muualta ei sitten saatukaan juuri laatua. Tosin Cassels, Corrado ja mahdollisesti Grenier ja Hutton saattavat pelastaa vielä. Osaltaan tuo johtui myös varausvuorojen myymisistä - 2012 ei ollut kolmannen eikä neljännen kierroksen varauksia, 2011 myytiin toisen kierroksen varaus ja kesälle 2010 myytiin kaikki kolme ensimmäistä varausta.
Näin jälkeenpäin nuo varausvuorojen myynnit lisättynä noihin myöhäisiin ykköskierroksen varauksiin jätti aukon prospectipuolelle, jota onneksi pystyttiin edes vähän paikkaamaan onnistuneilla nuorten vapaiden agenttien hankinnoilla ja onnistuneella viime kesän toiminnalla varauksissa - tosin tuo maksoi hintaakin Schneiderin verran. Kolikon toisella puolella tuo kauppa saattoi pedata meille myös tänä kesänä paremman varauksen.
Lyhyesti vielä omat näkemykset parista ykköskierroksen varauksesta:
Mr. Smith kirjoitti:
#14 Michael Grabner - kohtuullinen valinta, vaikka tätä ei maltettukaan katsoa loppuun asti.
Grabneria yritettiin kehittää varauksen jälkeen kärsivällisesti. Hän pelasi junioreissa yhden kauden varauksensa jälkeen, jonka jälkeen kolme kautta farmissa. Kolmannella kaudella hän pääsi pelaamaan NHL:ssä ja näytti väläyksiä. Grabner oli ja on selkeä kahden ensimmäisen ketjun pelaaja ja maalintekijä, jonka tie Vancouverissa oli vähän tukossa kun Canucks haki enemmän fyysistä ja kokonaisvaltaisempaa pelaajaa Keslerin ketjuun joukkueen hakiessa Stanley Cupia seurahistorian parhaalla kokoonpanolla (lisäksi Raymond oli vähän samantyylinen kuin Grabner), päätyen lopulta Boothiin - jonka uraa taas haittasivat monet vammat.
Mielestäni Grabnerin peli ei vaan kehittynyt niin kuin toivottiin ja pelaaja oli itse tästä vastuussa. Hänelle annettiin mahdollisuuksia farmissa isossa roolissa ja yritettiin ajaa kolme vuotta sisään, mutta hänen esteenään oli koko uran ajan ahtaisiin paikkoihin menemisen pelko ja se näkyi jo farmissa. Eipä hänelle löytynyt käyttöä myöskään Floridassa, joka pisti kaupan jälkeen hänet pois waivereiden kautta. Vasta Islandersissa Grabner löysi pelinsä ja teki kaudella 2010-11 hienot 34 maalia, millä irtosi NHL:n maalipörssin 11. sija. Sen jälkeen on ollut vähän hiljaisempaa.
Varauksena Grabner oli mielestäni hyvä haku kaikesta huolimatta. Esimerkiksi tsn oli rankannut Grabnerin vasta 36. sijalle, kun Canucks otti hänet jo ensimmäisen kierroksen puolivälissä. Tosin jo junioreissa hänen pelistään oli näkyvissä pientä yksipuolisuutta, arkuutta ja kiekottoman pelin jättämistä vähän kesken, joka sitten korostui ammattilaissarjoissa kun vastassa oli koko ajan fyysisempiä puolustajia. Siltikin, hänestä tuli lopulta yli 30 maalia ampunut pelaaja, mitä voidaan pitää hyvänä hakuna tuosta draftista.
Mr. Smith kirjoitti:
#25 Patrick White - täysin epäonnistunut valinta. Seuraavana valittiin sitten David Perron ja Brendan Smith.
Whiten pelilliset taidot eivät olleet niin huonot mitä yleisesti nyt annetaan ymmärtää. Hän oli varausikäisenä rankattu ensimmäisen kierroksen viimeiselle kolmannekselle josta Canucks myös hänet otti. Esimerkiksi ISS arvioi Whiten laukauksen/maalinteon parhaalla kirjaimellaan A:lla, samoin kuin hänen kokonsa/voimansa. Selviä pelillisiä heikkouksia Whitella ei ollut ja ISS rankkasi hänet 23. sijalle, mikä oli aika lähellä tuota varausta. Ilmeisesti Whiten kohdalla kuitenkin epäonnistuttiin yhdessä asiassa pahasti, hänen haluaan kehittyä ei selvitetty riittävästi.
Pelaajana White ei ollut varausiässä huono, mutta varauksena White oli joka tapauksessa pahasti epäonnistunut ja yksi seurahistorian huonoimmista varauksista, ellei peräti huonoin.
Mr. Smith kirjoitti:
#10 Cody Hodgson - edelleen hyvä valinta, vaikka maltilla kasvatettua Hodgsonia ei sitten maltettu kasvattaa loppuun asti.
Hodgson oli erinomainen varaus ja hän oli jopa koko kiekkomaailman paras prospecti aikanaan. Ikävä kyllä pahat varauksen jälkeiset selkävammat hidastivat hänen kehitystään tärkeinä kehitysvuosina - sinällään ihan normaali Canucksin ykkösvaraus siis, ja toi mieleen Jim Sandlakin, Mattias Öhlundin, Josh Holdenin, Bryan Allenin ja Luc Bourdonin, jotka kaikki kärsivät erilaisista pahoista vammoista varauksen jälkeen (Bourdon kuoli).
Hodgsonin kasvatustyöstä sen verran, että en usko joukkueen maltin loppuneen tässä tapauksessa kun tilalle kaupattiin vielä häntäkin enemmän projektipelaajana tunnettu ja vuotta CoHoa nuorempi Kassian. Joukkue vaan kaipasi enemmän laituriprospectia siihen väliin ja lisäksi finaalitappio fyysiselle Bostonille sai Gillisin ajatukset muuttumaan selvästi fyysisen pelin suuntaan.
Mr. Smith kirjoitti:
#22 Jordan Schroeder - ehkä liian aikaista antaa lopullista tuomiota, mutta ei tämä nyt ainakaan erikoisen hyvin osunut, vaikka Schroederistä NHL-pelaaja tulikin.
Ei osunut, vaikka Schroeder oli vuoroon nähden mielestäni oikeutettu valinta kuitenkin. Hän oli esimerkiksi tsn:n rankingissa ennen varausta 15. paras kaikista ja Hockey News sijoitti hänet kympin joukkoon. Mielestäni Canucks yritti ajaa häntä myös oikein sisään peluuttamalla häntä kolme kautta farmissa, mutta Schroeder ei vaan ole saanut kiekollisia lahjojaan hyödynnettyä.
Pieni koko ja epätasaisuus rajoittaa paljon edelleen hänen pelaamistaan. Tulevaisuus Vancouverissa on myös kysymysmerkki, etenkin jos Kesler jatkaa seurassa. Henrik Sedin, Kesler, Matthias, Richardson ja mahdollisesti Horvat ovat sentterihierarkiassa tällä hetkellä korkeammalla. Tulevaisuudessa Horvatin lisäksi keskelle ovat tulossa vielä mahdollisesti Gaunce (joka on pelannut jälleen erinomaiset playoffit OHL:ssa) ja Cassels, joten miniatyyrisentteri Schroederilla tekee tiukkaa.
Kuka muuten vielä muistaa, kuka huusi Schroederin nimen varaustilaisuudessa?
Dissonanssi kirjoitti:
Tuollaiseen positioon varmasti sopii joku pienemmän profiilin kaveri - eihän tuo kamalasti enempää tarjoa kuin apulais-gm-titteli. Mutta kovanluokan kaveria en millään usko tuohon saatavan. Ilmeisesti Sherman näki paremmaksi pitää edes jokin työ, mikä tekee tilanteesta hieman erilaisen.
Minäkään en usko nyt ainakaan mihinkään manageriin, jolla olisi pitkä kokemus manageroimisesta ja voimakkaat mielipiteet tämän seurauksena takanaan. Tuo kokemattomuus ei onneksi estä hyvän näkemyksen managerin saamista Lindenin avuksi. Shermanin kaltainen tilanne saattaa tulla eteen myös Gillisin aikaiselle apulaismanageri Laurence Gilmanille, mikäli Linden kokee hänen kanssaan hedelmällisen yhteistyön jatkamista.
Gilmanilla on ainakin pitkä kokemus NHL-maailmasta. Hän tuli sinne mukaan lakiopintojensa jälkeen Winnipeg Jetsiin jo vuonna 1991 ja toimi 13 vuotta Winnipegin/Phoenixin organisaatioissa, ollen muun muassa viisi vuotta Phoenixin apulaismanageri. Nyt hän on ollut Vancouverin apulaismanageri vuodesta 2008 lähtien.
Minulla on vain kahdenlainen käsitys Gilmanista. Toisaalta hän on tehnyt kuuleman mukaan hyvää työtä talouspuolella ja joukkueen palkkapolitiikan suunnittelussa. Toisaalta hänen vastuullaan on ollut muun muassa sopimusten tekoon osallistuminen, farmitoiminnasta vastaaminen ja kykyjenetsintä. Noissa asioissa Canucks on onnistunut Gilmanin aikana vaihtelevasti. Hänen pitkä kokemuksensa voisi auttaa Lindenia, mutta Linden saattaa yrittää muuttaa joukkueen johtoa nyt enemmänkin.
Dissonanssi kirjoitti:
Erityisesti absoluuttisessa kärjessä olevien draft pickien arvo on noussut aika pirusti tuosta 90-luvun lopusta, joten tuollaisen manööverin suorittaminen nykyään lienee liki mahdotonta. Lottery-tulos ei myöskään Vancouverin asemia tilanteessa parantanut.
Kyllä, on noussut ja tuo Reinhart olikin vain kesälomalla olevan fanin fantasiatoive. Käytännön kanssa sillä ei ole tekemistä ja kuten sanoin, en usko hänen tuloonsa. Silti pitää olla haaveita ja uskon Lindenin ainakin yrittävän vancouverilaista erittäin lahjakasta pelaajaa tässä tilanteessa. Kohtuuttomia hintoja hänestä ei kannata kuitenkaan maksaa, ettö ei vahingossakaan käy "turrisit".
Lottery-tulos ei parantanut asetelmia, mutta ei myöskään huonontanut. Vancouverilla oli 6.2%:n mahdollisuus nousta ykköseksi ja 17%:n mahdollisuus pudota 7. sijalle, mutta joukkue otti odotetusti tuon kutosvuoron, johon mahdollisuudetkin olivat 76.8%:ia.
Dissonanssi kirjoitti:
Tuo Vancouverin 6. pick on ehkä kaikkein "ärsyttävimmällä" sijalla varaavan joukkueen näkökulmasta, koska oletuksellisesti varattavien pelaajien taso laskee selvästi juuri tuossa kohtaa. Kuitenkin tuossakin kohtaa on saatavilla potentiaaliltaan hyvän tason top-6-laitahyökkääjiä aika hyvin, vaikkakaan sellaisia menestyvän joukkueen runkopalasia ei oletuksellisesti olekkaan saatavilla.
Tulevaisuuden runkopalasia on varmasti saatavilla, joskaan ei ehkä tulevaisuuden pelillistä johtajaa. Olen vähän eri mieltä tuosta monissa paikoin esille nousseesta käsityksestä, että taso putoaisi selvästi viiden ensimmäisen jälkeen. Ehkä ihan kirkkain kärki on jo jotenkin vakiintunut, mutta muuten tuo viiden kärki ei ole mitenkään kiveen hakattu, enkä näe siinä selvää tason putoamista.
ISS rankkasi Nylanderin viidenneksi, McKeen's sijoitti Ehlersin viidenneksi, Hockey Prospect rankkasi tuoreimmassa listassaan Ehlersin kolmanneksi ja Ritchien viidenneksi ja ESPN:n Pronman sijoitti tammikuun lopussa Nylanderin neljänneksi. Nuo kolme (Ritchie, Nylander ja Ehlers) saattavat etenkin sotkea vielä pakkaa ja jos Ehlers onnistuu loppukaudella ja mahdollisesti esimerkiksi vielä Memorial Cupissa, viiden kärki saattaa hyvinkin muuttua.
Kirjoittelen ainakin vielä noista Ritchiesta, Nylanderista ja Ehlersista tännekin, kunhan aikaa löytyy.