Pienen tauon jälkeen voisi palailla jatkis-lomilta pikku hiljaa palstalle. Tapahtumia on ollut todella paljon, joten käyn niistä joitakin vain pintapuolisesti läpi.
Vancouverin saldo on 72 pelin jälkeen 44-22-4. Runkosarjaa on jäljellä vielä 10 peliä ja viime kauden voittomäärästä joukkue on enää yhden voiton päässä. Olympialaisten jälkeen Canucksin saldo on hieno 7-2-2, joten joukkue ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä. Vancouver onkin viemässä Luoteisen divisioonan kolmannen kerran viimeisten neljän vuoden sisään, sillä eroa kakkosena tulevaan Coloradoon on kuusi pistettä (Avsilla on tosin kaksi peliä vähemmän pelattuna).
Vancouver on ollut koko kauden erityisen vahva kotonaan. Alkukaudesta Canucksin ongelmat olivat lähinnä vieraskentillä, mutta se puoli on saatu kuntoon kauden mittaan. Viimeisten 20 vieraspelin saldo on vieraspelaamiseen kova 12-6-2. Toinen ilahduttava asia on ollut joukkueen maalinteon jakaantuminen ja tehokkuus. Ei ole vaikea tehdä yhteenlaskua, jos sanoo Roberto Luongon johdolla pelaavan joukkueen, joka on keikkunut koko kauden NHL:n maalipörssin kärjessä, saavan menestystä.
Henrik Sedin on edelleen tässä vaiheessa kautta NHL:n pistepörssissä toisena ja menossa ainakin yli 100 pisteen. Maalipörssissä Vancouverilla on kolme pelaajaa NHL:n maalipörssin top20 sisällä, eikä kukaan heistä ole joukkueen parhaana maalintekijänä pidetty Daniel Sedin. Lisäksi puolustuksessa Hasselhoff on NHL-pakkien maalipörssissä jaetulla kolmannella sijalla. Eikä Canucksin hyökkäys ole levännyt vain tehokkaan ykkösketjun harteilla, vaan onnistumisia on tullut laajalla rintamalla.
Joukkueena aiemmin puolustuspelistä tunnettu Canucks on tehnyt NHL:n toiseksi eniten maaleja. Läntisessä konferenssissa Canucks on ollut tehokkain. Viime pelissä Detroitia vastaan Canucks sai kasaan kuusi yli 20 maalia iskenyttä pelaajaa: Burrows, Silmäväli, Sedinit, Kesler ja Raymond ovat tehneet kaikki yli 20 maalia tällä kaudella. Edellisen kerran Canucks sai kuusi yli 20 maalin pelaajaa kaudella 1992-93.
Yksittäisistä tapahtumista Keslerin jatkosopimus oli erinomainen asia. Se oli sopimus, joka oli Gillisin pakko tehdä. Mikäli Kesler oltaisiin jätetty kesäksi RFA-statukselle, niin sopimustarjouksia olisi tullut takuuvarmasti. Kesler on ollut loistava jälleen tällä kaudella - viime kauden Selke-finalisti ja Vancouverin MVP-pysti -meriittien jälkeen. Hän tulee olemaan jälleen tällä kaudella yksi voittajaehdokas NHL:n parhaan puolustavan hyökkääjän pystiin ja pistekehitys on samaan aikaan koko ajan edelleenkin nousussa.
Kesler on tällä hetkellä NHL:n pistepörssissä 22. sijalla. Senttereissä hän on 11. sijalla (samaan aikaan kun Henrik Sedin johtaa senttereiden pörssiä). Aloitukset ovat tulleet omille yli 55% tahdilla. Ylivoimamaaleissa hän on ollut NHL:n 5. paras, vaikka on saanut Sedineiden takana kaikista NHL-hyökkääjistä vasta 104. eniten peliaikaa. Blokkeja Keslerilla on kaikista hyökkääjistä 7. eniten ja kiekonriistoissa hän on kaikista NHL-hyökkääjistä toisena.
Keslerin parhaat puolet ovat monipuolisuudessa: hän pelaa usein likaistakin peliä ja antaa aina 100% joukkueelle. Hän pelaa isolla alueella kentällä, tekee monta asiaa erittäin hyvin, nostaa tasoaan kovissa paikoissa ja hänet tunnetaan johtajantaidoista, joista kertoo myös varakapteenius Vancouverin joukkueessa. Monen mielestä Kesler on tämän ajan eräänlainen Trevor Linden juuri monipuolisuuden ansiosta.
Yhtenä isoimpana erona on kuitenkin mielestäni se, että toisin kuin muiden pelaajien arvostama ja herrasmiestyylinen pelaajayhdistyksen monivuotinen presidentti Linden, Kesler on ilkeämpi, menee vastustajan iholle ärsyttämään ja osaa sekoittaa vastustajan rivejä. Veikkaisin Keslerin olevan aika vihattu monen vastustajan kannattajan papereissa, mutta omille hän on loistava pelaaja.
Keslerin jatkosopimus tarjoaa Vancouverille nyt pitkälle tulevaisuuteen erinomaisen kahden suunnan sentterin Henrik Sedinin takana. Sentteripuoli turvattiin kärjen osalta tällä sopimuksella nyt pitkälle tulevaisuuteen. Hyvä tilanne, kun ykkössentteri johtaa tällä hetkellä senttereiden pistepörssiä ja monipuolisempi kakkossentteri on samalla senttereiden pistepörssissä 11. sijalla. Kun molemmat ovat vielä hyvässä peli-iässä ja takana on tulossa viime kaudella Kanadan juniorisarjojen parhaaksi pelaajaksi valittu Hodgson, niin Vancouverin sentteritilanne on vahva.
Detroitista kesällä hankittu Mikael Samuelsson on ollut puolestaan ehkä joukkueen toinen suuri yllättäjä puolustaja Hasselhoffin rinnalla. Hän loukkaantui ylävartalostaan Islandersia vastaan pelatussa pelissä. Vamman pitäisi estää Silmävälin esiintymiset kahdeksi-kolmeksi viikoksi. Hän ehti iskeä 30 maalia kasaan ennen loukkaantumistaan ja hänet valittiin juuri ennen vammaansa NHL:n viikon parhaaksi pelaajaksi. Samuelsson on ollut hyvä hankinta Gillisilta viime kesältä ja kyllähän miehen otteita katsoneena pitää ihmetellä samalla Ruotsin Olympiajoukkueen kovaa tasoa... Samuelsson on koko NHL:n maalipörssissä 16. sijalla.
Silmävälin loukkaantuminen tiesi uuden mahdollisuuden saamista Michael Grabnerille, joka pelasi hyviä pelejä syksyllä Keslerin ja Raymondin ketjussa ennen loukkaantumistaan. Grabnerin kausi on ollut kaiken kaikkiaan rikkonainen, eikä maaleja ole tullut AHL:ssa niin hyvin mitä olisin toivonut. Syksyllä pelatut hyvät pelit NHL:ssä toisaalta antavat toivoa hänen mahdollisuuksistaan.
Vancouverin hyökkäyksen terveystilanne on onneksi kääntynyt alkukauden hurjasta loukkaantumissumasta pikku hiljaa paremmaksi. Silmävälin lisäksi kentiltä puuttuu nivusestaan tämän kauden aikana parikin kertaa kärsinyt Steve Bernier. Bernierin vamma on listattu day-to-day -luokkaan, mutta hän on ollut sivussa jo muutaman viikon.
Vancouver teki myös sopimuksen hyökkääjä Jordan Schroederin kanssa. Viime kesän Vancouverin ykkösvaraus Schroeder pelasi hyviä pelejä USA:n nuorten maajoukkueessa nuorten MM-kisoissa, mutta hänen yliopistokautensa ei ollut niin hyvä mitä olisin toivonut. Gophers oli hyökkäykseltään tosin selvästi heikompi kuin viime kaudella, joten tuolla tekijällä oli ehkä oma merkityksensä myös Schroederin kauteen. Nyt Schroeder saa näyttöpaikan Manitobassa loppukauden ajan ja toivottavasti onnistuu siellä.
Puolustukseen Vancouver hankki siirtojen takarajalla Andrew Albertsin Carolinasta. Toiseen suuntaan Canucks lähetti ensi kesän kolmannen kierroksen varausvuoron. Uskoinkin joukkueen hakevan pakkia vahvistukseksi Willie Mitchellin pahan loukkaantumisen vuoksi, joten siinä mielessä tämä pakin hankinta ei tullut yllätyksenä. Iso ja ahkerasti sekä kovaa taklaava peruspakki Alberts hakee vielä tällä hetkellä pelituntumaa uudessa seurassa. Pelaajatyyppinä hän on kuitenkin puolustaja, jollaiseen Canucksilla on käyttöä.
Puolustuksen tilanne on sekin parantunut hieman, kun Bieksa palasi pitkän sairausloman jälkeen kentille. Tällä hetkellä vain normaalisti joukkueen eniten käytetty puolustaja Mitchell on ainoa potilas, mutta ikävä vain, että hänen asemansa on normaalisti todella suuri ja tämän hetkinen terveystilanne on huolestuttava. Malkinin turhautunut taklaus Penguins-pelissä on pitänyt Willien sivussa jo 24 peliä ja miehen koko loppukausi on vaarassa.
Mitchellin ollessa sivussa, muut pakit ovat onneksi onnistuneet. Pelkäsin eniten Canucksin ennätyspitkää 14 peräkkäisen vieraspelin putkea sen suhteen, että miten joukkue tulisi siitä selviämään ilman kahta top4/5-pakkia Mitchellia ja Bieksaa. Aaron Rome ja SOB pelasivat kuitenkin hienosti syvyyspakkeina, Salo pysyi terveenä ja Edler/Ehrhoff -kaksikolta tuli onnistumisia, joten suurta huolta ei joitakin yksittäisiä hetkiä lukuun ottamatta onneksi nähty.
Suurin yllätys minulle oli Aaron Romen pelit. Hän onnnistui harjoituspeleissä hienosti, mutta alkukausi oli vaikea ja hän putosi pelaavasta kokoonpanosta. Nyt saatuaan toisen mahdollisuuden, Rome on ottanut paikkansa ja valmennusjohto on istuttanut hänen sijastaan viime peleissäkin kokeneempia O'Brienia tai Albertsia, mutta ei Romea. Vancouver Sun kirjoitti lukemisen arvoisen
jutun Romesta joitakin päiviä sitten.
Vancouverin saldo 8-5-1 tuolta ennätyspitkältä 14 pelin vieraspelijaksolta ilman kahta avainpakkia oli hyvä, ja siinä Romen kaltaisten pienemmän roolin puolustajien onnistumisten merkitys korostui. Tuo pitkä vieraspelijakso oli rengastettu jo ennen kautta jonkinlaisena vedenjakajana mahdollisen menestyksen tai menestymättömyyden välillä. Nyt kun Canucks kesti tuon putken hienosti, niin joukkue sinetöi käytännössä sen aikana playoff-paikkansa.
Loppukaudesta Vancouverilla on jäljellä 10 peliä, ja noista puolet pelataan kotona. Tähän aikaan vuodesta jotkut joukkueet taistelevat elämästä ja kuolemasta playoff-paikkojen suhteen, joten motivaatiotekijöillä on omat isot merkityksensä (kuten Detroitia vastaan nähtiin esimerkiksi viime yönä). Vancouverin loppukauden ohjelma noita playoff-viivalla taistelevia joukkueita vastaan on melko tyhjä, joten uskon peruspelin riittävän ainakin 100 pisteen kauteen, mikä on aina hyvä saavutus.
Vancouver on tällä hetkellä valmis lähestyviin playoffeihin. Se, miten niissä tulee käymään, riippuu totutusti useasta eri tekijästä; Millaisen reitin Canucks tulee saamaan, miten terveystilanne tulee kestämään, onnistuvatko avainpelaajat totutusti, miten tärkeiden hetkien pomput menevät ja niin edelleen. Menestys ja menestymättömyys kauden tärkeillä hetkillä on usein pienistä asioista kiinni. Vancouverillakin on omat mahdollisuutensa, jos aikaisemmista virheistä on opittu jotain, ryhmä pysyy kunnossa ja joukkue saa aikaan muutamilla tärkeillä onnistumisilla positiivisen kierteen.