Luongo saattaa ollakin pitkään kapteenina, sillä kyllä hän roolinsa hyvin ulospäin kantaa. Toinen asia on sitten se, vaíkuttaako Luongon kapteenius hänen paineisiinsa ja kuinka hyvä ajatus on laittaa kapteenin tehtävät siksi maalivahtitontille, jossa paineet näkyvät aina muutenkin parhaiten. Monen Canucks-fanin mielestä Bobby on edelleen jumalasta seuraava ja hänen hermonsa ovat kuin lehmällä, mutta minä olen ollut näkevinäni muutoksen hänen pelissään kapteeniksi valitsemisen jälkeen.
Voi olla, että minä annan liian suuren merkityksen tuossa juuri tuolle kapteeniudelle, mutta Luongo pelasi viime kauden playoffeissa selvästi ailahtelevammin kuin sitä edellisissä playoffeissaan (maaginen keväällä 2007). Viime vuonna hän oli huonompi kuin Khabibulin esimerkiksi. Tämän vuoden runkosarjassa pelin ailahtelevaisuus jatkui ja nyt playoffeissa Luongo on ollut kokonaisuutena vain Quickin tasoa - Luongo on tosin ottanut molemmissa Canucksin voitoissa pelin kääntävät torjunnat, mutta kokonaisuus ei ole silti ollut sitä mitä olisin toivonut.
Minä kaipaan selityksiä noille ailahtelemisille, sillä niitä ei näkynyt tuolla tavalla aikaisemmin. Ennen kapteeniksi valitsemista Luongolla oli takana kaksi loistavaa playoff-sarjaa, nyt hänellä on ollut kapteenina toistaiseksi yksi hyvä/erinomainen- ja kaksi vain keskinkertaista sarjaa. Mahdoton sanoa onko syy tuossa kirjaimessa ja sen mukanaan mahdollisesti tuomissa paineissa, vastustajissa, Canucksin puolustuksessa, tuomareissa, onnesssa vai missä, mutta Luongo ei olisi kiekkohistorian ensimmäinen pelaaja, jonka peliin olisi tullut ailahtelemista tuon valinnan seurauksena.
Tuo kapteenin kirjaimen pysyminen saattaa olla jatkossa kiinni pienistä asioista. Mikäli Vancouver häviää tällä kaudella sarjansa Los Angelesille ja Luongon pelissä jatkuu nyt nähty ailahteleminen, en pitäisi mahdottomana ajatuksena Keslerin nopeaakin siirtoa kapteeniksi. Hän olisi siihen tehtävään nyt iältään ja kokemukseltaan sopiva, hänestä on tullut joukkueen monipuolisin pelaaja, hänellä on selvästi halua kantaa seuraa, hänestä on tulossa/tullut jo? iso nimi ja hän tulee myös jatkamaan uudella sopimuksellaan seurassa pitkään.
Samalla Luongo saisi mahdollisesti jatkossa paineettomamman paikan pelata ja tavallaan kuin selityksen noille ailahteluille ulospäin. Pitää muistaa, että Luongolle kasataan muutenkin älyttömiä paineita. Toki hän on pelaaja, joka ne osaa kantaa paremmin kuin useimmat toiset ja ilmeisesti haluaakin kantaa, mutta tuskin hänkään ihan koskematon on paineiden suhteen? Ei ole välttämättä helpoin paikka pelata kanadalaisen joukkueen isopalkkaisena supertähtenä, fanien suuren palvonnan alla selkeänä ykkösvahtina ja antaa samalla "melko" kärkkäälle medialle lausuntoja kapteenin asemassa.
Etenkin jos Canucks häviää sarjan, niin jokainen tietää kuka saa suurimmat syytökset. Ei surkea alivoima, sillä se koostuu useasta tekijästä. Ei välttämättä valmentaja, jonka johdolla Canucks on pelannut taas hienon runkosarjan. Ei välttämättä Sedinin kaksosetkaan, jotka ovat hyökkäyksen kiekollisia johtajia ja joista toinen voitti NHL:n pistepörssin. Ei Burrows, joka on pelaamassa jostain syystä toisia peräkkäisiä tehottomia playoffejaan. Ei edes puolustaja Bieksa, sillä hänen tasonsa tietää jokainen muutenkin.
Suurimmat syytökset menevät maalille, jossa 7.5 miljoonan dollarin maalivahti hävisi 570.000 maalivahdille. Tulemme luultavasti näkemään, että media ruotii tappion hetkellä Luongoa paitsi palkan ja tähtistatuksen vuoksi, mutta myös kapteeniuden vuoksi. Ja Luongo on kapteenina toimivana maalivahtina liiankin helppo kohde, mikäli pelit eivät mene nappiin. Kapteenina oleva kenttäpelaaja (esimerkiksi Kesler mahdollisesti) pääsisi siinä mielessä helpommalla, että jokainen ymmärtää sen, että yksi hyökkääjä ei pitkää playoff-kautta tee, jos 11 muuta hyökkääjää eivät saa onnistumisia ja puolustuksessa on Bieksan ja Albertsin kaltaisia pelaajia.
Minä en välttämättä jaksaisi selitellä mahdollisesti vuodesta toiseen vancouverilaismedialle sitä, kuinka juuri minun olisi pitänyt kantaa seuraa, vaikka tosiasiassa (esimerkiksi tällä kaudella) pari pakkia sähläsi kymmenen kertaa enemmän kuin minä ailahtelin. No, eipä minun sitä tarvitsekaan tehdä. Luongosta en sen sijaaan tiedä, mutta Canucksin seurahistoriasta löytää paljon maalivahteja, jotka eivät ole paineita kestäneet ilman kapteenin asemaakaan.
En ihmettelekään joukkuetta jonkin verran seuranneena, kun Vancouveria ollaan sanottu maalivahtien hautausmaaksi. Mediamylläkkä kun on melko suuri jos pelit eivät toimi ja paineet ovat monella (esimerkkeinä Felix Potvin tai Dan Cloutier) kasvaneet liian suuriksi. Luongon uskon pystyvän kyllä kestämään tuplapaineet paljon paremmin kuin esimerkit pelkät ykkösvahdin paineet, mutta se on toinen asia, pystyykö Luongokaan pelaamaan huipulla vuosia niiden kanssa, olisiko hän parempi maalivahti ilman kapteenin asemaa ja kannattaisiko hänen ottaa vähän pienempää roolia - siis ihan pelkkää ykkösvahdin asemaa, ei enää tuota kapteenin asemaa.
Tällä hetkellä Luongon kapteeniuden tulevaisuus on kuitenkin vielä auki. Mikäli sarjassa nähdään Luongolta jatkossakin noita todellisia pelin kääntäviä torjuntoja ja Canucks menee mahdollisesti vielä pitkälle, muutoksille ei ole välttämätöntä tarvetta. Ehkä minä katson tätä asiaa kokonaisuutena liian äkkipikaisesti ja lyhyillä hermoilla, mutta Luongolta toinen mahdollinen peräkkäinen playoff-pettymys saattaisi tarkoittaa puolestaan sitä, että joukkueessa ainakin mietittäisiin kapteenin vaihtoa vakavasti.
Sekavaksi loppukaneetiksi vedän tästä sekavasta tekstistä sen, että minulle Luongo on hyvä kapteeni, mutta myös Kesler olisi varmasti hyvä kapteeni. Paineet näkyvät maalilla usein kaikkein pahiten (vaikka toki pakit ja hyökkääjätkin ovat esittäneet peleissä jäätymisiä), ja Luongolta etenkään tämä kausi ja viime kauden playoffit eivät ole olleet parhaita mahdollisia. Onko kyse ollut paineista vai mistä, sitä en osaa sanoa ja saisiko kapteenin muutoksella muutosta Luongon peliin, sitäkään en osaa sanoa.
Yleisenä kysymyksenä heitän kuitenkin, että onko viisasta pitää maalivahtia kapteenina, vaikka tämä olisi kaikkein "lehmänhermoisin" pelaaja koko NHL:ssä jos seurasta löytyy toinenkin mahdollisesti hyvä kapteeni? Minä antaisin kapteenin roolin tuolle kenttäpelaajalle.
Henkka kirjoitti:
Mutta tosiaan sokealta se Sammy kaikessa roiskimisessaan meillä kyllä näytti ja teillä osuu kuin puhtain sniper, että jotain "maagista" tässä välillä on tapahtunut.
"This team would be perfect without Samuelsson." (HF:lta siirron jälkeen poimittu lentävä lause, josta on tullut suosittu kauden aikana)
Samuelsson on ollut yksi kauden parhaista hankinnoista kaikki joukkueet ja pelaajat mukaan laskien. Hän tekee kaiken hyvin, paitsi ehkä laukoo liikaa päin. Toisaalta hän osuu maalivahtiinkin useimmin kuin muut Canucksin pelaajat, ja irtokiekoista on tullut hyvin ainakin paikkoja. Vancouverissa oli selvää tilausta pelaajalle, joka tunnetaan laukojana. Liian monet Canucksin pelaajat kun ovat vierittäneet vastuuta vain vierelleen ja yrittäneet liian kauniita kuvioita. Samuelsson on toista maata ja tekee maaleja vaikka vähän huonommistakin tilanteista.
Veikkaan, että suurin muutos mikä hänelle on tapahtunut matkalla Detroitista Vancouveriin, on hänen saama kiekollinen vastuu ja tuota kautta itseluottamuksen nouseminen. Detroitissa hänen ketjuissaan oli varmasti keskimäärin enemmän kiekollista taitoa, mikä johti pienempään kiekolliseen vastuuseen Samuelssonin suhteen. On hän tosin pelannut Vancouverissakin vähän aikaa Kaksosten ketjussa, mutta muuten hänellä oli Wingsissa varmasti taitavampia pelaajia vierellään.
Detroitin valmentaja Mike Babcock sanoi viime kaudella Samuelssonista
Chicago-sarjassa seuraavasti:
"Sammy's one of these guys that's a way better player than he believes. If he had the confidence in himself that some of these other guys do, he'd be a high-end NHL player. Right now, he's just a good NHL player."
"He's good offensively, good defensively. He has a rocket of a shot, we're always on him to shoot the puck more. He's a huge man, absolutely a monster, so he can be real physical when he wants to be. He can really skate."
Tällä hetkellä Samuelsson ehkä ymmärtää arvonsa paremmin. Hän on playoffien maalipörssissä jaetulla ykköspaikalla ja saa myös vastuuta. Hän on saanut keskimäärin yli 19 minuuttia jääaikaa tällä kaudella playoffeissa, kun viime kaudella sitä tuli noin 15 minuuttia pelissä. Mutta olihan Sammy viime kaudella teilläkin isojen pelien mies, etenkin toisella ja kolmannella kierroksella:
- Toisella kierroksella Anaheimia vastaan sarjan toisessa pelissä 2-2 tasoitusmaali ja pelin korkein laukausmäärä 10 kutia.
- Ducks-sarjan kolmannessa pelissä syöttö 1-2 kavennusmaaliin ja jälleen pelin korkein laukausmäärä yhdeksän kutia.
- Ducks-sarjan ratkaisevassa seitsemännessä pelissä 3-1 maali ja viisi laukausta (pelin toiseksi korkein laukausmäärä).
- Playoffien Läntisen konferenssin finaalissa ensimmäisessä pelissä Chicagoa vastaan kolmannessa erässä pelin voittomaali ja pelin korkein laukausmäärä.
- Chicago-sarjan toisessa pelissä jatkoajalla pelin voittomaali, pelin korkein laukausmäärä (6 laukausta), viisi taklausta ja pelin ykköstähti.
- Chicago-sarjan kolmannessa pelissä syöttö 2-3 kavennusmaaliin.
- Chicago-sarjan ratkaisevassa viidennessä pelissä pelin toiseksi korkein laukausmäärä.
Yhteensä Sammy teki viime kauden playoffeissa 23 pelissä 5+5=10 pistettä, mutta oli kokonaisuutena näkyvästi esillä (vaikka useimmat laukaukset eivät maaliin menneetkään) useiden pelien tärkeillä hetkillä sen mitä minä katsoin. Ehkä paras tilasto Samuelssonin suhteen viime kauden playoffeissa oli mielestäni se, että hän oli kentällä koko playoffien aikana vain neljä kertaa, kun Wingsille tehtiin tasakentin maali.