Ja mitä apuvalmentajien erottamiseen tulee, niin ainakin Kellyn erottaminen kuullostaa minulle järkevältä. Jos kaveri on vastuussa ylivoimapelistä ja ylivoimapeli on surkeaa, niin miksi mies pitäisi pitää? No toki tiedän, ettei asia ole niin yksinkertainen
Totta, asia ei ole todellakaan niin yksinkertainen. Vaikka yksi mies ottaisi vastuun yhdestä alueesta, pelkästään hänen piikkiin ei yhden alueen menestymättömyyttä / menestystä voida laittaa. Kyllähän ylivoimaisesti suurin merkitys on edelleen pelaajilla ja lisäksi koko muu valmennusjohto vaikuttaa aina "ristiin" kaikkien alueiden kohdalla.
Eli vaikka esimerkiksi Bowness ottaa vastuun puolustuksesta, puolustajien pelaamiseen on myös Vigneaultilla ja osin muillakin valmentajilla merkitystä. Toki vastuu menee yhden miehen harteille, mutta ei kai kukaan kuvittele, että muu valmennus ummistaa kokonaan silmänsä, jos joku alue - kuten tässä tapauksessa ylivoimapeli - pettää?
Vigneaultin jatkosopimus on hieno uutinen. Gillis ja Vigneault olivat käyneet pitkiä keskusteluja yhdessä. Keskustelut kestivät kaksi viikkoa, pari tuntia päivässä ja nämä vakuuttivat Gillis'in V'n pätevyydestä. Vigneault kertoi jutussa olleensa erittäin tyytyväinen Gillisin kanssa käymiinsä keskusteluihin.
“They were great meetings. Mike’s an up front and direct person and it was two people who were trying to get to know each other. We discussed everything from philosophy to how we manage people to how we can make the Canucks the best possible team to win the Stanley Cup. The first two weeks I was there (in Vancouver after Gillis’ hiring), we had long, couple hour meetings every day and we did that for two straight weeks.
I always felt confident in my abilities and felt pretty good about the culture impact that we’ve had here in my two years. And I just expressed those things with Mike. It was a good process. It covered every base and I felt as we were moving forward it looked like I was becoming his guy.”
Olisi ollut muuten mielenkiintoista kuulla Gillis'in ja Vigneault'in keskusteluja. Gillis on puheiden mukaan ehkä Brian Burkeakin suorasanaisempi mies, eikä Vigneaultinkaan tyyliin ole kuulunut koskaan kiertely ja poliittiset löpinät. Ennakkoon näiden kahden herran keskustelusta ei siis voinut odottaa mitään siloiteltua "keskitietä". Hyvä juttu, että keskustelut päättyivät tässä tapauksessa näin.
Itse vähän pelkäsin Vigneaultin jatkoa - vaikka hänet valittiinkin juuri toissa kaudella NHL:n parhaaksi valmentajaksi -, sillä viime kauden menestys oli odotettua heikompaa ja usein uudet managerit ottavat ns. "oman miehensä" joukkueen uudeksi vetäjäksi. Vigneault'han oli täysin entisen managerin "Nonisin mies", joten hyvä huomata, että Gillis oli valmis katsomaan Vigneault-korttia avoimin mielin ja teki tosiaan päätöksensä pitkien keskustelujen jälkeen.
Vigneaultin jatkaminen seurassa oli kuitenkin uskoakseni kaikkien etujen mukaista. Tosin Markus Näslund ei ehkä tule nyt jatkamaan meillä, sillä Näslund haluaa puheiden mukaan joukkueeseen, jossa hän saa pelata paremmin omilla vahvuuksillaan. Tuttu valmentaja ja tuttu pelisysteemi tulee kuitenkin jatkumaan ja vaikka tämä puolustavampi tyyli ei valloitakaan kaikkien Canucks-fanien sydämiä, Vigneault muistutti kannattajia
Vancouver Sunin jutussa siitä, että Canucks pelaa hyvin paljon samalla tyylillä, millä Pittsburgh meni Vigneault'in hyvän ystävän Michel Terrierin johdolla finaaleihin;
"The system in Pittsburgh is almost identical to ours -- and I know, because I taught it to [Penguins head coach] Michel Therrien throughout the years,"
Penguinsilla on vain "hieman" lahjakkaampia hyökkääjiä. Toisaalta Canucksilla on terveenä ollessaan parempi alakerta ja parempi maalivahti.
Mutta vaikka tämä sopimuksen jatkaminen olikin mielestäni isossa kuvassa hyvä asia, liittyyhän tähänkin riskinsä. Vancouver Provincen toimittaja Jim Jamieson pohti tulevaisuutta
jutussaan ihan hyviä kohtia esiin nostamalla.
- Ensimmäinen näistä koski Luongon viime kauden ylipeluuttamista:
Luongo aloitti tosiaan Vancouverin 31 viimeistä peliä, vaikka kakkosmaalivahtina oli melko kokenut Curtis Sanford. Tämän rupeaman jälkeen Luongo kertoikin kauden jälkeen, että hänen tankkinsa oli tyhjä. Normaalisti Luongo on tunnettu siitä, että hän osallistuu kaikkiin mahdollisiin harjoituksiin (vaikka joukkueen ylimääräisiin sellaisiin) ja pelaa vaikka suoraan tiputuksesta tulleena, mutta kun Luongolla oli viime kaudella pelien lisäksi muitakin keskittymisen aiheita - koskien lähinnä vaimonsa raskauden kanssa olleita ongelmia -, näin voimakas peluuttaminen oli V'lta riskiveto, joka epäonnistui.
V kertoikin kauden jälkeen, että hän olisi voinut toimia asiassa myös toisin;
"If I could do it over again, yeah, I would probably do things differently. That being said, we're in a playoff push where every game is huge and I don't know how I can't play our best player."
- Toinen Jamieson'in esiin ottama asia oli Vigneaultin lehdistölle suoraan antama kritiikki Willie Mitchellin pelaamisesta kauden alkupuolella.
Mitchell vastasi tuolloin V'n kommentteihin lehdistölle ja kertoi, että hän ei olisi halunnut V'n kommentteja mediaan. Ihan ymmärrettävää, sillä yleensähän nämä asiat puhutaan joukkueen sisällä. Toki Mitchell teki tuossa pelissä virheen, mutta Vigneault'in kritiikki olisi voinut kohdistua samalla keneen tahansa toiseen pelaajaan ja moniin vielä suuremmilla syillä - niin heikosti Canucks tuolloin pelasi. Luultavasti Vigneault valitsi kuitenkin kohteeksi Mitchellin siksi, että Mitchell joukkueen luottopuolustajana ja erittäin arvokkaana henkisenä johtajana oli hänen mielestään hyvä "kohde" (erittäin merkittävä pelaaja) koko joukkueen ansaitsemaan kritiikkiin.
- Kolmas Jamiesonin esiin nostama asia oli Markus Näslundin peli.
Kapteeni ei ole selvästikään sinut nykyisessä asemassaan joukkueen sisällä. Hän pelasi usein kauden aikana paremmin, mitä monen kritiikki antoi ymmärtää, mutta oli kuitenkin kaukana siitä tasosta, millä hän pystyisi ehkä vielä pelaamaan. Näslund oli usein pelin ulkopuolella ja hänelle ei löytynyt hyvää roolia palapelissä. Nyt kun V sai jatkoa, yleinen oletus taitaa olla se, että Näslund etsii itselleen rajoittamattomana vapaana agenttina paremman paikan käyttää vahvuuksiaan.
- Neljäs Jamiesonin esiin nostama asia koski Sedinin kaksosten otteita.
Vigneault teki kauden lopulla rohkean (joku voisi sanoa tyhmänkin, kun kausi päättyi playoffien ulkopuolelle) teon ja erotti kaksoset toisistaan, kun nämä eivät onnistuneet pitkään aikaan yhdessä. Merkitseeköhän tämä jotain heidän tulevaisuudelle Vigneaultin alaisuudessa Vancouverissa?
- Viides Jamiesonin esiin nostama asia koski joukkueen yleistä pelaamista.
Kun Canucks hävisi kauden lopussa seitsemän runkosarjan viimeisistä kahdeksasta pelistä, esiin nousi kysymys joukkueen halusta tehdä töitä yhdessä ja Vigneaultin johtajuudesta Vancouverissa. Ensi kausi näyttää suuntaa sille, onko V menettänyt lopullisesti otettaan joukkueen sisällä, vai oliko loppukauden mahalasku seurausta pienestä paniikista, joka kasvoi joukkueen sisällä avainpelaajien loukkaantumisten, muutaman tärkeän pelaajan alavireen (joista Luongo oli ehkä se tärkein) ja kauden lopun merkityksellä.
Eli isossa kuvassa Vigneaultin jatko oli mielestäni hyvä asia, mutta asiassa on myös kysymysmerkkejä. Kuitenkin Vigneault on näyttänyt Vancouverissa ja aikaisemmin urallaan, että parhaimmillaan hän on NHL:n parhaita valmentajia - viisi kautta NHL:ssä ja kahdesti hän on ollut kahden parhaan joukossa, kun NHL on valinnut parasta valmentajaa. Aika harvalla valmentajalla on laittaa samanlaisia meriittejä pöytään. Lisäksi Vigneaultin puolesta puhuu miehen menestys AHL:n Moosessa.
***
Gillis kertoi medialle, että hän haluaa joukkueen uusiksi kakkosvalmentajiksi Kellya ja Smithia kokeneemmat miehet. Eli kun Gillis ei kerran halunnut vaikuttaa joukkueen ykkösvalmentajan tulevaisuuteen, hän haluaa kuitenkin oman käden jälkensä joukkueen valmennukseen. Tässä mielessä voin ymmärtää Kellyn ja Smithin potkuja. Turha heitä on kuitenkaan lähteä syyttämään tiettyjen alueiden menestymättömyydestä, kun joukkueelta puuttuivat esimerkiksi luonnolliset oikeat laiturit kokonaan ja muukin valmennus aivan varmasti teki töitä esimerkiksi ylivoiman kanssa.
***
Laitan tänne vielä
Canucks.comin muutamia päiviä vanhan jutun Vancouverin viime kauden ehkä parhaasta yllättäjästä - ainakin hyökkääjien osalta. Alex Burrowsin tie päälle 30 pistettä tekeväksi puolustavaksi laituriksi on ollut erittäin pitkä, mutta ankara työnteko alkoi viime kaudella poikia hienoa tulosta. Hän on tehnyt Vigneaultin kanssa loistavaa yhteistyötä, mennyt hienosti uralla eteenpäin vielä vähän vanhempanakin ja toivottavasti Burr ottaa ensi kaudella Keslerin kanssa vielä viimekin kautta suurempaa roolia joukkueessa. Tosin viime kausi oli jo odotuksiin nähden A+ -kausi, joten vaikea tuosta on parantaa.