Kyllä maalivahti- ja puolustajatilanne näyttää ulospäinkin hyvältä, jos me katsomme noita alueita sekä prospecti-, että NHL-tulokas -mittareilla. Tai jos tuota ei näe, niin ei sitten mitään nuorista pelaajista ymmärräkään.
Maalivahtitilanteesta olen samaa mieltä, sillä Schneider näyttää tällä hetkellä erinomaiselta varaukselta ja parin vuoden päästä ykkösmaalivahdilta NHL'ssa. Mutta puolustuksessa Edleria lukuun ottamatta en näe tilannetta niin lupaavana kuin sinä. Toki löytyy nimiä kuten Bourdon, Ellington ja McIver, mutta mitä heistä loppuen lopuksi tulee on mahdotonta ennustaa.
McIver nyt on maksimissaan kolmosparin puolustaja (oikeastaan on jo), ja Ellingtonin paikka puolustuksen top4'ssa on kysymysmerkki, ei todellakaan mikään varma tapaus. Itsekin tykkään liittää Willie Mitchellin mukaan keskusteluun kun Ellingtonista puhutaan, verrata häntä Willieen, mutta realistisesti pidän kuitenkin todennäköisempänä että Ellington jää kolmosparin puolustajaksi (nuo "williemitchellit" ovat kuitenkin erittäin harvassa, vaikka rooli yksinkertaiselta näyttääkin). Bourdon on erittäin vaikea tapaus, eikä hänen tulevaisuudesta voi sanoa yhtään mitään. Kaikki työkalut kyllä löytyy, mutta "tyhmä ko saapas". Mahdoton sanoa mihin suuntaan ura lähtee.
Parhaimmassa tapauksessa tuo nuorten puolustajien tilanne näyttää kyllä erinomaiselta. Harvoin kuitenkin käy niin, että kaikki onnistuu niin kuin toivotaan. Pelaajia kuten Schneider tai Edler, eli ns. varmoja tapauksia, ei löydy yhtään enempää, ja tästä syystä en ole
niin luottavainen kuin jotkut muut ovat. Enkä siis sano etteikö olisi mahdollista että Ellingtonista tulisi uusi Mitchell tai että Bourdonista tulisi uusi Jovanovski. Mielestäni tässä vain asetettaisiin liikaa odotuksia, ja luultavasti petyttäisiin lopussa pahasti.
---
Mike Gillis sieltä sitten tosiaan tuli. Hieman ollut kiirettä viikolla, joten katsotaan tuota palkkausta nyt kun savu on hieman kaikonnut. Hiisi tuossa tiivistikin, mutta laitan omat kantani myös näkyviin niin miehestä itsestään, kuin myös lehdistötilaisuuden annista (saattaa olla toistoa):
- Gillisin pelaajaura jäi torsoksi polvivammojen takia. Gillis kuitenkin pysyi jääkiekon parissa, ja aloitti agenttihommat heti lakimiehen tutkinnon suoritettuaan 90-luvun alussa. Nimekkäimpiä asiakkaita mm. Pavel Bure, Courtnallin veljekset ja Markus Näslund.
- Gillis toimi kotitoimistostaan Kingstonista ennen viime kesänä tapahtunutta muuttoa Länteen, Vancouveriin. Gillisin tytär pelaa Kanadan maahockey-joukkueessa joka toimii Vancouverissa. Mike siis halusi pitää perheen kasassa, joten pakkasi kamat ja tuli tyttärensä mukana länsirannikolle. Muuton ei pitänyt olla pysyvä, mutta perhe tykästyi kaupunkiin ja päätti jäädä ainakin pariksi vuodeksi paikalleen.
- Paikka Canucksin GM'nä siis tuli aika ihanteelliseen ajankohtaan, ja tuohon pariin vuoteen lisättäneen muutama vuosi lisää, sillä sopimus jonka hän Aquilinien kanssa allekirjoitti on viisivuotinen. Gillis oli aikaisemminkin mukana Canucksin GM-kuvioissa, mutta tuolloin Burke vei pidemmän korren.
- Aquilinit ei missään vaiheessa tosissaan edes toista vaihtoehtoa katsoneet, vaan Gillis oli heidän valinta jo alusta asti. Jääkin sitten spekuloitavaksi oliko Gillisin muutto Vancouveriin viime kesänä tyttären maahockey-kuvioiden perässä juoksemista...
- Gillisiä on luonnehdittu adjektiiveilla rehellinen, suoraan puhuva, aggressiivinen, kilpailuhenkinen... aika lähellä entistä Canucks-manageria Burkea siis. Myös valmentaja Vigneault sopii tähän sapluunaan erinomaisesti.
- Gillis tulee Canucksiin puhtaalta pöydältä. Hänellä ei ole mitään ennakkopäätöksiä tehtynä liittyen mihinkään, hänellä ei ole "omaa väkeä" (sillä tämä on ensimmäinen kerta kun hänellä on alaisia), joten kaikki nykyiset työntekijät jatkavat rooleissaan toistaiseksi. Muutoksia tehdään sitten jos niitä tarvitsee tehdä, mutta Gillis ei tule tekemään muutoksia ihan vain muutosten tekemisen ilosta. Hän analysoi scoutit ihan siinä missä pelaajatkin; suoritusten perusteella. Draftin jälkeen on amatööriscoutit suurennuslasin alla, ja heinäkuun jälkeen ammattilaisscoutit.
- Tambellini jatkaa apulaistoimitusjohtajana, sillä hän on suuri hyöty kokeneena Canucks-sotaratsuna uudelle tulokkaalle Gillisille, liittyen kaikkeen, niin pelaajiin kuin muihinkin osa-alueisiin. Suunnitelmissa on palkata yksi henkilö huolehtimaan palkkakatosta ja CBA'sta.
- Gillis ei pidä Canucksia joukkueena joka on lähellä Stanley Cupia. Joukkue tarvitsee enemmän nopeutta, enemmän kovuutta, enemmän kilpailuhenkisyyttä. Enemmän suoraviivaisia pelaajia niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.
- Gillis käy Vigneaultin kanssa keskusteluja filosofiasta lähiaikoina, ja valmentajan nimeäminen on hänen sanojensa mukaan suurin päätös. Gillis ei pitänyt Vigneaultin viime kauden suoritusta huonona, vaan enemmänkin syytti Nonisia palikoiden heikosta laadusta. Tiedosti kuitenkin että kauden lopun syväsukellus oli hälyttävä, ja syyt tälle on pakko löytää, ja sen jälkeen poistaa (valmentaja tietty yksi mahdollinen syy).
- Gillis piti Sedineitä ykköskentän pelaajina, mutta ei välttämättä pelaajina joiden varaan joukkuetta rakentaisi. Tämä oli tavallaan kuitenkin selviö, sillä eihän kukaan Sedineitä minään franchise-pelaajina missään vaiheessa pitänytkään. Luongo on prioriteetti numero yksi, ja hänen kanssaan on pakko päästä yhteisymmärrykseen joukkueen tulevaisuudesta.
Mitä tästä nyt sitten voisi päätellä? Gillis tulee organisaatioon ja tuo mukanaan uusia tuulia, mutta puskutraktoreilla nyky-Canucksia ei matalaksi vedetä. Aika näyttää mitä tapahtuu, mutta ei tämä ennakolta ole niin paha mitä ainakin itse odotin. Aikeethan Gillisilla on lähes tulkoon täsmälleen samat kuin Nonisilla kauden jälkeen oli, mutta Aquilinit uskovat että Gillis saavuttaa päämääränsä ja toteuttaa visionsa jämäkämmin ja aggressiivisemmin kuin Nonis, joka ei ollut Aquilinien valitsema GM.
Onhan tuo erittäin ikävää Nonisin kannalta, joka kaikkien juttujen mukaan on erinomainen työkaveri ja teki töitä paljon ensi vuoden joukkuetta varten (mm. matkat Ruotsiin Brunnströmmiin liittyen). Bisnes on kuitenkin julmaa, ja jää nähtäväksi tekivätkö Aquilinit oikean päätöksen.