jatkuu edellisestä...
Avauskierroksella Vancouver sai vastaansa runkosarjan jälkimmäisellä puolikkaalla hurjaa tuhoa ympäri NHL:ään niittäneen St. Louis Bluesin. Blues antoi hyvän vastuksen kaikissa peleissä, mutta Vancouver oli lopulta jokaisella alueella parempi ja meni jatkoon tiukkojen pelien jälkeen suoraan otteluvoitoin 4-0. Luongo valittiin kolmessa sarjan neljästä pelistä pelin parhaaksi ja ykkösketjun Burrows loisti hyökkäyspäässä yhdessä joukkueen uusitun kolmosketjun (Raymond - Wellwood - Bernier) kanssa.
Toisella kierroksella Canucks kohtasi nuoren Chicago Blackhawksin. Joukkueet olivat olleet runkosarjassa tasaisia, mutta Vancouverilla oli kotiedun lisäksi kuumempi maalivahti ja enemmän kokemusta kevään peleistä. Vancouver voitti ensimmäisen pelin kotona, mutta hävisi toisen. Sarjan kolmas peli tuli jälleen Canucksille Chicagon kotikentällä, ja Vancouver johti sarjaa voitoin 2-1. Neljännessä pelissä Vancouver johti vain kolme minuuttia ennen loppua maalilla, mutta Chicago tuli lopussa tasoihin ja voittoon jatkoajalla.
Sarja oli siis tasan neljän pelin jälkeen. Viidennessä pelissä mentiin tasatilanteessa kolmannen erän 14 minuuttia, ennen kuin alkukauden komeetta Kyle Wellwood veti tolppaan. Tuon jälkeen Kevin Bieksa otti typerääkin typerämmän jäähyn, jonka aikana Chicagon Dave Bolland vei joukkueensa johtoon. Martin Havlat teki lopullisen niitin tyhjiin ja Chicago oli voiton päässä jatkopaikasta.
Kauden viimeinen ottelu jäi muistoihin paitsi Chicagon kahden loistavan nuoren pelaajan taidonnäytteistä, mutta myös Roberto Luongon ja Canucks-puolustuksen heikosta pelistä. Patrick Kane teki pelissä hattutempun ja Jonathan Toews iski tehot 2+1 Chicagon voittaessa kuudennen pelin maalein 7-5. Chicago pelasi kokonaisuutena kurinalaisemmin ja hieman paremmin kuin Vancouver ja ansaitsi jatkopaikkansa. Kauden päättyminen olisi voinut tulla paremmalla pelillä, mutta toisaalta nyt ei jäänyt ainakaan jossiteltavaa.
Uutisrintamalla riitti vauhtia
Loppukauden uutisia olivat mm.:
- Puolustaja
Nathan McIverin hankkiminen takaisin Anaheimista vaihdossa hyödyttömään Mike Browniin,
- Suomalaispuolustaja
Ossi Väänäsen hankinta waiversista
sekä merkittävinä
- Toimivan yhteistyösopimuksen
jatkuminen Manitoba Moosen kanssa kauden 2011-2012 loppuun
- Tärkeän hyökkääjän
Alex Burrowsin neljän vuoden jatkosopimus.
Nuoriin pelaajiin aikaisempia managereita enemmän huomiota kiinnittävä Gillis hankki organisaation listoille myös kaksi nuorta vapaata agenttia yliopistosarjoista, kun nimensä sopimuksiin piirsivät hyökkääjä
Eric Walsky ja puolustaja
Evan Oberg. Lisäksi Canucks teki sopimuksen oman varauksensa
Taylor Ellingtonin kanssa.
Kauden lopulla tuli myös kunniamainintoja Canucksin nuorista pelaajista. Cody Hodgson voitti kauden aikana nuorten MM-kisojen kultamitalin ja pistepörssin voiton lisäksi
OHL:n parhaan pelaajan tittelin ennen John Tavaresia. Lisäksi lempinimen 'bust' ansainnut kesän 2008 Vancouverin ykkösvaraus valittiin Kanadan jääkiekkoliigojen (OHL, WHL, QMJHL)
parhaaksi pelaajaksi.
Hodgsonin huippukauden lisäksi Cory Schneider
valittiin AHL:n parhaaksi maalivahdiksi, Manitoban valmentaja Scott Arniel
AHL:n parhaaksi valmentajaksi ja Vancouverin runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Ryan Kesler sai nimensä myös
Selke Trophy -ehdokkaiden listalle kolmen parhaan joukkoon.
Organisaation loppukauden huipentumana voidaan vielä pitää Manitoba Moosen todennäköistä paikkaa AHL:n finaaleissa, mutta ei mennä sen kanssa edemmäs.
Kokonaisuutena hyvä kausi jätti mietittävää
Vancouverin kausi 2008-09 saa minulta arvosanan hyvä. Seuran uusi manageri Gillis ei tehnyt mitään typerää ja tulevaisuutta vaarantavaa. Hän hankki markkinoiden suurimman kalan Sundinin yhden vuoden sopimuksella ja osoitti, että hän on valmis ottamaan hallittuja riskejä. Lisäksi hänen riskipelinsä Wellwoodin kanssa onnistui, hän teki mielenkiintoiselta kuulostavan Bernier-kaupan ja kiinnitti Burrowsin ja Edlerin järkevillä sopimuksilla neljäksi vuodeksi.
Hän varasi Hodgsonin, piti seitsemännen kierroksen varaustaan lukuun ottamatta kaikki muut tämän kesän varauksensa, piti nuoret pelaajansa, hankki muutaman yliopistopelaajan vapaina agentteina ja loi pohjia uudenlaiselle pelaajakehitykselle. Kokonaisuutena Gillisin kesä 2008 sai minulta arvosanan 8½ ja koko kausi saa arvosanan 9.
Kentällä Ryan Kesler ja Alex Burrows näyttivät, että heistä on sopivissa paikoissa top6-hyökkääjiksi. Kesler oli ansaitustikin Vancouverin arvokkain pelaaja ja Burrowsin uran ensimmäiset +30 peliä ykkösketjussa loivat pohjia odotuksille. Puolustuksessa Edler meni taas eteenpäin ja Mitchell pelasi runkosarjassa ehkä uransa parhaan kauden.
Tulevaisuuteen Vancouverin tilanne näyttää tällä hetkellä ihan kelvolliselta, mutta samalla tulevaisuudessa riittää tietysti myös kysymyksiä. Käydään näitä aikanaan paremmin läpi uudessa kausiketjussa, joten käsittelen näitä nyt vain pintapuolisesti.
Ehkä suurin kysymys koskee maalivahtitonttia. Joukkueella on maalilla organisaation historian paras maalivahti Luongo vielä yhden vuoden nykyisellä sopimuksella ja häntä "uhkaa" organisaation historian lahjakkain maalivahti Schneider. Tämän kesän tai viimeistään ensi kauden aikana joukkueen pitää päättää, kummalla mennä jatkossa.
Mikäli joukkue päättää yrittää Schneiderilla, Luongon kaupalla olisi mahdollista saada tulevaisuutta. Toisaalta jos näin käy, minä toivoisin Schneiderin rinnalle varmempaa maalivahtia kuin Jason LaBarbera. Ykkösvaihtoehtona olisi kuitenkin Luongon pitäminen pitkällä sopimuksella ja Schneiderin kauppaaminen johonkin toiseen lahjakkaaseen lupaukseen (mitähän esimerkiksi Flyers pyytäisi Van Riemsdykista?). Luongolla on valtava asema joukkueen sisällä henkisestikin, joten hänen vaihtaminen toisi ison riskitekijän tulevaisuuteen.
Hyökkäyksessä Kaksosten jatko on myös yksi isoista kysymyksistä. Kaksoset tulevat pyytämään luultavasti yhteensä kaudesta noin 12 miljoonaa ja tuskin he suostuvat lyhyeen sopimukseen (veikkaan vielä NTC:ta heidän tuleviin sopimuksiinsa). Tuolla summalla saisi tilalle muitakin hyviä pelaajia ja joka kesä ilmaantuu markkinoille mielenkiintoisia nimiä. Joukkueen pitääkin nyt tarkasti harkita, ovatko Kaksoset niitä tulevaisuuden ykkösketjun hyökkääjiä, joiden kanssa mennä vuosia eteenpäin.
Kakkosketjun Ryan Kesler tulee luultavasti saamaan nopeastikin uuden sopimuksen ja tuo sopimus tulee olemaan nykyistä mahdollisesti tuplasti suurempi. Sopimuksia lukuun ottamatta muuten hyökkäys näyttää olevan suhteellisen hyvällä mallilla. Burrows, Demitra, Bernier, Johnson ja Hordichuk tuovat kokemusta, Hodgson, Raymond, Hansen ja mahdollisesti Grabner haastavat.
Jos ajatellaan, että Sedinit tekevät jatkot, niin hyökkäys voisi olla suunnilleen tällainen:
D. Sedin - H. Sedin - Burrows
Demitra - Hodgson - Kesler
Bernier - ? - Raymond
Hordichuk - Johnson - Rypien/Hansen
Yksi vaihtoehto voisi olla myös esimerkiksi Sundinin jatko, ja bustin peluuttaminen ensi kaudella kolmosessa.
Jos ja kun Keslerinkin kanssa tehdään Kaksosten lisäksi pidempi jatkosopimus, niin tuo top6 -osasto on kiinnitetty viiden pelaajan osalta pidemmäksi ajaksi tulevaisuuteen. Demitra kasvaa tuosta ensi kauden jälkeen ulos, ja sitten tuohon kakkosen laiturin paikkaan voisi ajatella Grabneria, Raymondia, Bernieria tai jotain UFA-hankintaa. Kokonaisuutena osasto on toimiva, jos Kesler ja Burrows pystyvät pitämään viime kauden tasonsa (uskon heistä Keslerin vielä kehittyvän) ja sentteripuoli saadaan kasaan.
Puolustus onkin sitten hieman ongelmallisempi alue. Viime kauden osasto oli parhaimmillaan erittäin hyvä erikoistilanteissa ja onnistui usein taitavia joukkueita (kuten Detroit) vastaan sijoittumisella, kokemuksella ja kärsivällisyydellä. Sen sijaan esimerkiksi Chicagon energisten telaketjumiesten ryskätessä päälle, alakerta näytti haavoittuvaisuutensa. Puolustajien liike ei yksinkertaisesti riittänyt, kun osastolle annettiin rajusti painetta.
Ensi kauden kokoonpanoon pitääkin tehdä leikkaus liikkuvampaan suuntaan. Rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tulevan Mattias Öhlundin tehokkuus puolustajana on vähentynyt sääntömuutosten jälkeen (virveliä ei enää voi laittaa takavuosien malliin vastustajaan) ja hänen tilalleen haetaan luultavasti liikkuvampaa pelaajaa. Myös Shane O'Brienin asema on tällä hetkellä kyseenalainen, eikä Kevin Bieksakaan parantanut otteitaan playoffeissa kurittomalla pelillään.
Valmennus jatkaa luultavasti ensi kaudelle tutulla koostumuksella. Minulla on tosin yksi suuri haave valmennukseen, mutta haaveillani ei ole tapana toteutua, joten ei siitä sen enempää.
Viime kausi on pintapuolisesti näin käsitelty ja luotu vähän alustusta seuraavaa kautta varten. Seuraavaksi kirjoittelen jossain vaiheessa pelaaja-arvosteluja.