Kiitokset Mr. Smithille prospect-listoista. Näiden jälkeen olisi paikallaan pieni yhteenveto siitä, missä Canucks tällä hetkellä tällä osastolla menee. Yritän katsoa kokonaisuutta enemmän kuin pelkkiä prospecteja, sillä kokonaisuus on lopulta se tärkein asia tulevaisuuden kaavailussa.
Maalivahdit;
Maalivahtiosasto on jopa loistavassa kunnossa tuleviksi kausiksi. Canucksin maalilla pelaa ehkä maailman paras maalivahti, joka on vielä huippumaalivahdiksi nuori ja pystyy pelaamaan noin 10 kautta huipulla. Luongon vuoksi Vancouver ei välttämättä tarvitsisi ollenkaan tulevaisuuden maalivahteja, mutta näitäkin on kaiken varalta tulossa.
Cory Schneider oli viimeisimmässä Hockey Newssin Future Watchissa kaikkien NHL-prospectien listalla 38. sijalla ja maalivahtiprospectien listoilla samassa numerossa 7. sijalla (edellä Price, Rask, Irving, Bernier, Pogge ja Varlamov). Nämä listat eivät kerro koskaan lopullista totuutta, mutta hyvän lähtökohdan ne antavat, kun rankkauksen tekivät 22 NHL-scouttia. Ensi kaudella Schneider pelaa toivottavasti Moosessa, tai sitten hänet kaupataan (toivottavasti nuoreen hyökkääjään).
Schneiderin kakkosena "prospect-joukkueessa" pelaa Drew MacIntyre, joka meni farmissa menneellä kaudella hienosti eteenpäin ja oli yksi AHL:n parhaista maalivahdeista. Menneen kauden tilastot olivat D-Macilla on hienot; 24 voittoa, 14 tappiota (näistä kaksi tappiota rankuissa), 2.17 päästettyä maalia ottelussa ja 92.2%. D-Mac saattaa päästä ensi kaudella Luongon kakkoseksi NHL:ään, mutta minä peluuttaisin häntä vielä ennemmin AHL:ssa, jossa hän saisi ainakin enemmän pelejä.
Maalivahtien järjestys tällä hetkellä + tulevaisuutta katsottuna:
1. Luongo
2. Schneider
3. MacIntyre
Näistä maalivahdeista lahjakas Schneider saattaa olla kaupan, mikäli Canucks saa hyvän tarjouksen. Luongo ja MacIntyre varmasti riittävät tulevaisuuteen.
Maalivahtiosaston tulevaisuuden arvosana: 10-
Puolustajat:
Vancouverin toinen tulevaisuuden vahva alue on puolustus. Tällä hetkellä NHL:ssä pelaa jo tulevaisuuden puolustajista Kevin Bieksa ja Lukas Krajicek. Mattias Öhlundilla ja Willie Mitchellilla riittää pelivuosia vielä reilusti päälle viisi kautta, ja myös Sami Salo pelaa ainakin neljä kautta (nykyisen sopimuksensa loppuun saakka).
Joukkueen ykkösprospecti löytyy myös puolustuksesta. Kaksi kertaa nuorten MM-kullan voittanut, ja kertaalleen nuorten MM-turnauksen tähdistöön valittu
Luc Bourdon on joukkueen alakerran tulevaisuuden nimi. Viimeisin Hockey Newsin Future Watch rankkasi Bourdonin NHL-scouttien toimesta koko liigan 9. lahjakkaimmaksi prospectiksi, joten tulevaisuus vaikuttaa hyvältä.
Bourdonin rinnalla polkee nuori yllättäjä Alexander Edler, joka pelasi NHL:ssä jo menneellä kaudella 22 ottelua. Isokokoinen, äärimmäisen rauhallinen ja hyvin peliä lukeva ruotsalaispakki on ollut mielestäni Kevin Bieksan (2001, #151 pelaaja) ja Jannik Hansenin (2004, #287) kanssa tämän vuosikymmenen paras Canucks-varaus.
Bourdonin ja Edlerin takana tulisi kiekollisessa pelissä erinomainen puolustaja Kirill Koltsov, mutta hän taitaa jäädä lopullisesti Venäjälle. Entinen OHL-seura Toronto St. Michaelsin kapteeni Nathan McIver ja viime kesän kolmannen kierroksen varaus Daniel Rahimi ovat puolestaan minun papereissa mahdollisia tulevaisuuden puolustajia.
Näistä etenkin Rahimi on ikäisekseen poikkeuksellisen fyysinen ja kova alakerran pelaaja - tämän sai kokea mm. Erik Johnson viime nuorten MM-kisoissa. Kummallakin puolustajalla on hyvät mahdollisuudet kehittyä tulevaisuuden kolmosparin (ja alivoiman ykkösparin) fyysisiksi puolustajiksi. McIver kävi vetämässä jo menneellä kaudella yhden ottelun NHL:ssä ja
pärjäsi tappelussa Anaheimin Travis Moenia vastaan ihan kohtuudella.
Tämän listan ulkopuolisista nimistä en usko kenenkään prospectin ottavan paikkaa NHL:stä.
Tulevaisuuden puolustus (viisi kautta):
Mitchell - Bieksa
Öhlund - Edler
Bourdon - (Salo) Krajicek
Rahimi
McIver
Kokonaisuutena puolustus on mielestäni riittävän fyysinen, hyvin liikkuva ja iso, mutta selvä kiekollinen huippupakki (tyylia Rafalski / Jovanovski) tuosta puuttuu - ellei sitten Bieksa mene jälleen ensi kaudella eteenpäin ja nosta tasoaan 40 pisteen puolustajasta päälle 50 pisteeseen.
Joka tapauksessa Canucksin puolustus on tällä hetkellä sitä tasoa viiden (+) seuraavan kauden tulevaisuutta silmällä pitäen, että joukkueen ei välttämättä tarvitsisi varailla ollenkaan puolustajia (käytännössä varataan varmasti kuitenkin, sillä käytäntö on aina erilainen kuin paperisuunnittelu).
Tulevaisuuden puolustuksen arvosana: 9½
Hyökkäys;
Jos Canucksin maalivahti- ja puolustus-osastot näyttävät olevan hyvällä mallilla, hyökkäys herättää tällä hetkellä pitkästä aikaa huolta. Ykkösketjun kaksi paikkaa on tosin lukittu pitkäksi aikaa tulevaisuuteen koko ajan eteenpäin menevien Sedineiden toimesta ja mahdollisesti kaksosten kanssa samanikäinen Taylor Pyatt voisi olla heille tulevaisuuden ketjun kolmas hyökkääjä. Ykkösketju on siis paperilla kunnossa.
Kakkosketjusta Brendan Morrison ja Markus Näslund ovat laskeneet kahden viime kauden aikana tasoaan selvästi (kaksikolla on tosin ollut erilaisia loukkaantumisia) ja heidän tilalleen joukkueen pitäisi ajaa sisään nuoria pelaajia. Viime kesän ykkösvaraus, Marian Gaborikiin verrattu Michael Grabner kärsi kauden aikana loukkaantumisista hänkin, eikä vakuuta minua täysin tulevaisuuden kakkosketjun hyökkääjänä.
Periaatteessa Grabnerilla olisi kaikki kiekolliset lahjat olemassa, mutta asenteessa (koskee fyysistä peliä ja pelaamista fyysisessä paineessa) tuntuisi olevan jotain pielessä. Toisaalta hänelle pitää antaa aikaa, eikä viime kauden maalitahti WHL:ssä (päälle 50 maalin kausivauhdissa huonossa joukkueessa, mikäli olisi pelannut tasaisen vauhdin taulukolla ehjän kauden) mitenkään huono saavutus ollut.
Grabnerin kanssa samassa aallossa tulee nopea Mason Raymond, joka oli kesällä 2005 täydellinen yllätysvaraus toisella kierroksella. Raymond pelasi loistavan kauden Minnesotan yliopiston joukkueessa; valinta sarjan ykköstähdistöön ja oman joukkueen pistepörssin ylivoimainen voitto - omassa joukkueessa 18 pisteen ero ennen seuraavaa hyökkääjää, joten apuja ei juuri tullut. Raymond pelasi loppukaudella Moosessa ja onnistui sielläkin hyvin. Raymond voisikin hyvin olla tulevaisuuden kakkosketjun hyökkääjä, kunhan saa lisää voimaa.
Grabnerin ja Raymondin lisäksi tulevaisuuden kakkoseen pieniä saumoja voisi olla viime kesän varauksista venäläishyökkääjä Sergei Shirokovilla. Shirokov oli menneellä kaudella CSKA:n toiseksi paras pistemies, vaikka sai aika vähän peliaikaa. Hänen suhteen pitää ottaa kuitenkin huomioon "Venäjä-kortti" (Shirokov on tosin itse kertonut, että haluaa tulla Pohjois-Amerikkaan pelaamaan) ja se, että hän on Grabnerin ja Raymondin kanssa puhdas taitopelaaja (kolmea pienikokoista taitohyökkääjää ei samaan ketjuun voida mielestäni laittaa ja kaikille kolmelle pitää saada hyökkäävä rooli kärkiketjuissa).
Näiden kolmen hyökkääjän lisäksi Canucksin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat WHL:n Brandonissa onnistunut viime kesän varaus Juraj Simek (puhdas taitohyökkääjä hänkin) sekä tanskalaishyökkääjä Jannik Hansen. Minun näkemyksen mukaan Hansen ei ole tulevaisuuden kahden ensimmäisen ketjun materiaalia (menisi lähinnä kolmosketjuun) ja Simek on nähdäkseni vielä kolmen-neljän kauden päässä NHL:stä.
Mikäli (ja kun) Vancouverin tulevaisuuden ykkönen kasataan siis Sedineiden ympärille ja heidän kanssaan laitetaan ketjuun isokokoinen ja saman ikäinen Pyatt, tämä olisi kunnossa. Kakkoseen ei ole puolestaan tarjolla ollenkaan edes lähes "varmoja" kortteja. Grabner, Raymond, Shirokov ja Simek kuuluvat kaikki jollain tavoin epävarmoihin tapauksiin pelkkinä prospecteinakin. Tälle osastolle toivoisin kipeästi apuja tulevassa draftissa ehkä kolmenkin ensimmäisen varauksen osalta.
Ykkösen ohella myös tulevaisuuden kolmosketju näyttää hyvältä. Ryan Kesler on etenkin ikäisekseen kovan luokan kolmosketjun pelaaja ja hänestä on kehittymässä koko liigan mittarilla eliittitason puolustava hyökkääjä, energisellä ja hyvällä puolustavalla hyökkääjällä Matt Cookella riittää vielä hyvin pelivuosia ja lisäksi Jannik Hansen voi olla hyvinkin tulevaisuudessa hyvä kolmosketjun pelaaja. Nelosketjuunkin riittää tulevaisuuden pelaajia Alexandre Burrowsin, Rick Rypienin, Nathan Smithin ja Mario Bliznakin johdolla.
Vancouverin tulevaisuuden hyökkäys:
Sedin - Sedin - Pyatt
Raymond / Shirokov - ? - Grabner / Simek
Cooke - Kesler - Hansen
Burrows - Bliznak / Smith / Rypien - Rypien
Tulevaisuuden hyökkäyksen arvosana: 8½
Kakkosketjua tullaan vahvistamaan varmuudella kesällä 2008, kun Canucksin budjetista vapautuu Morrisonin ja Näslundin sopimusten rauetessa päälle yhdeksän miljoonaa dollaria (tähän päälle tulee mahdollisesti palkkakaton nosto vielä entisestä). Silti tulevan varaustilaisuuden ykköstoiveena olisi saada hyökkääjiä, joiden voidaan odottaa ottavan paikka hyökkäävästä ketjusta. Nonis tulee tosin varaamaan ennen kaikkea listan mukaan ja jättää prioriteettiasiat faneille.
Vancouverilla on tulevassa draftissa oman ykköskierroksen varauksen (sija 25) lisäksi kaksi varausta toisella kierroksella. Kerron omia suosikkeja näille numeroille tässä ketjussa myöhemmin.