Canucksin siirtotakaraja
Eilinen päivä oli Vancouverin toimistolla ehkä tapahtumarikkaampi kuin koskaan. Seuraa ensimmäistä kautta päämanagerin pallilla operoiva Dave Nonis yritti korjata rikki mennyttä pakkilaatikkoaan kiivaasti ja osti tähän laatikkoon kaupasta osia pitkin iltaa. Hieman yskähtelevän alun jälkeen lopputuloksena Nonis sai kasaan kuitenkin laatikon, jollaista ei olla nähty Vancouverin kaupungissa ehkä koskaan. Käydään vähän läpi Nonisin rakentamaa hienoa ja uutta laatikkoa sekä sitä, miten mies onnistui naapureiden laatikkoihin nähden.
Sean Brown <-> 4:th'06
En ymmärtänyt tätä kauppaa alkuun, enkä ymmärrä tätä yön yli mietittyänikään. Canucks sai toki puolustukseensa aina tärkeää fyysisen osaston syvyyttä, mutta onko Wade Brookbankia muistuttava Brown vastaus yhtään mihinkään? Veikkaan, että mies ei paljon pelaamaan pääse, sillä jos kaikki pakit ovat kunnossa, hänen edelleen menevät varmuudella Jovanovski, Öhlund, Salo, Carney, Allen ja Weinrich. Henkilökohtaisesti pidän myös Bieksaa ja Baumgartneria parempina NHL-puolustajina nykyliigassa. Toivotaan kuitenkin, että Brown tekisi yllätyksen.
Lopputulos: Mitään sanomaton kauppa. Menetettiin neljännen kierroksen varausoikeus, jolla ei kovin isoja voi lähtökohtaisesti odottaa, saatiin mahdollinen fyysinen kutos-/ seiskapakki.
Mika Noronen <-> 2:nd'06
Canucksin tiedettiin hakevan kakkosmaalivahtia, sillä Crawfordin luotto Maxime Ouellettia kohtaan tuntui olevan nollissa ja tätä kautta ykkösvahdista Alex Auldista tuli ylityöllistetty. Huhuissa Vancouveriin oli pitkään Curtis Josephin ja Dwayne Rolosonin kaltaisia kokeneita maalivahteja, mutta kun huomasi Oilersin maksavan ensi kesänä UFA:ksi tulevasta Rolosonista ykköskierroksen varauksen, toivoin Canucksin pysyvän maltillisempana. Ykköskierroksen varausta ei missään nimessä saataisi käyttää pelkästään loppukauden palveluksista.
Onneksi Nonis myös pysyi toiveiden mukaisesti maltillisena, eikä lähtenyt hankkimaan Vancouveriin maalivahtia "hinnalla millä hyvänsä". Noronen on pieni riski pelituntuman vuoksi, mutta hänellä on kuitenkin lahjoja olla NHL:ssä voittava maalivahti. Parhaimmassa tapauksessa Noronen jopa haastaa Auldin. Huonoimmassa tapauksessa hän antaa Auldille yhtä vähän lepotaukoja kuin Ouellet. Uskon kuitenkin, että Noronen pelaa selvästi Ouellettia enemmän. Mikäli mies pelaa loppukaudella kolme ottelua, hän on ollut jo parempi kakkonen kuin Ouellet.
Suhteellisen nuorestä iästä johtuen Noronen on myös selvästi kaksikkoa Joseph-Roloson enemmän hyödynnettävä pelaaja tulevaisuudessa. Norosesta tulee kauden jälkeen RFA, joten Canucks sai toisen kierroksen varauksella maalivahdin, josta on hyötyä myös tulevaisuudessa ja säästi itsensä näin maalivahdista, josta olisi pitänyt maksaa ykköskierroksen varaus pelkästään loppukauden palveluksista. Mielenkiintoista on se, että tämän kauden jälkeen Vancouverilla on kolme NHL-tason maalivahtia (Cloutier, Auld ja Noronen). Joukkueen on siis mahdollista treidata näistä yksi ja saada tuo nyt maksettu toisen kierroksen varaus takaisin.
Lopputulos: Norosen siirrolla Canucks hankki syvyyttä ja lisää kilpailua joukkueen tärkeimmälle paikalle. Menetetty korvaus on tuntuva, mutta joukkueella on edelleen mahdollisuus saada varata ykköskierroksen lisäksi myös kakkoskierroksella ja lisäksi joukkueella on mahdollisuus hyödyntää Norosta myöhemmin kauppaamalla vaikka Cloutier. Noroselle siirto on uuden mahdollisuuden antaminen uudessa ympäristössä. Miehen motivaatio on varmasti kohdallaan loppukauden ajan ja kuka tietää, vaikka tällä siirrolla oltaisiin saatu joukkueeseen pidempiaikainen varteen otettava ykkösvahti-ehdokas.
Keith Carney+Juha Alen <-> 2:nd'06+Brett Skinner
Carney on puolustaja, jota olen toivonut Vancouveriin viimeiset 10 kautta. Tässä mielessä tämä oli kauppa on toiveiden täyttymys. Mutta kauppa on erinomainen myös siitä syystä, että Carney on erittäin hyvä vastaus Canucksin tämän hetken suurimpaan ongelmaan, oman alueen puolustuspeliin. Carney on erittäin kokenut, hyvän liikkeen, riitävän fyysisyyden ja riittävien kiekollisten taitojen omaava puolustaja, joka on pelannut koko uransa vastustajien ykkösketjuja vastaan pääosin voitollista peliä.
Tällä vuosituhannella Carney on pelannut kahdessa keskitason NHL-organisaatiossa Phoenixissa ja Anaheimissa varjostaen vastustajan ykkösketjuja ja mies on kerännyt kokonaisuudessaan rooliinsa nähden kiitettävän tehosaldon, +56. Hän oli tälläkin kaudella Anaheimissa joukkueensa puolustuksen paras (jaettu Ruslan Salein kanssa) tehopörssissä +13 lukemalla. Myös Vancouverissa Carney menee heti puolustuksen kärkipakkien joukkoon yhdessä Jovanovskin, Öhlundin ja Salon kanssa. Tässä on kasassa sellainen nelikko, että ei aivan heti tule mieleen vastaavaa Canucks-puolustuksessa.
Saadakseen Carneyn, Nonis joutui antamaan ehkä merkittävääkin tulevaisuutta. Brian Burken hyvin tuntema Brett Skinner on lahjakas kiekollinen puolustaja ja hän kuului farmijoukkue Manitoban avainpakkien joukkoon. NHL-maailmaan päästäkseen Skinnerilla on kuitenkin vielä muutama kausi edessään. Mies on tällä hetkellä fyysisesti vielä raakile ja tätä puolta miehen pitää kehittää jatkossa. Kiekolliset lahjat kyllä riittävät aika pitkälle. Tulevaisuudessa näen Skinnerin jonkin NHL-joukkueen 5-6 puolustajana.
Kaikista odotuksista huolimatta tämä menetys ei kuitenkaan ollut niin kova, etteikö tätä pystyttäisi paikkaamaan. Vancouverilla on tulossa puolustukseensa vähintään Skinnerin tasoisia puolustajia Luc Bourdonin, Alexander Edlerin ja Kiril Koltsovin muodossa ja myös Bryan Allen sekä Kevin Bieksa kuuluvat selkeästi tähän tulevaisuuden pakkien joukkoon. Yhden Skinnerin tai yhden Mojzisin menetys ei ole tässä mielessä tuntuva. Toisen kierroksen varausoikeus olisi tietenkin ollut mukava pitää itsellään ja hankkia kerrankin Draftista syvyyttä, mutta kun tällä saatiin Keith Carneyn tasoinen puolustaja, tämänkään menetys ei ole tuntuva.
Lopputulos: Hyvä siirto, vaikka tulevaisuutta menetettiinkin. Canucks vahvisti tällä siirrolla juuri oikeaa osa-aluettaan merkittävästi ja henkilökohtaisesti pidin myös Alenin saamisesta Canucksin listoille. Carney on vain loppukauden vuokra, mutta tuo mukavasti kokemusta ja ennen kaikkea varmuutta Canucksin takalinjoille. Hän menee Mattias Öhlundin kanssa heti joukkueen parhaimmaksi oman pään puolustajaksi. Joukkue antoi vaihdossa jo toisen kakkoskierroksen varauksen eilisen päivän aikana, mutta tästä huolimatta joukkueella on mahdollisuudet päästä varaamaan ensi kesän Draftissa myös toisella kierroksella (mikäli Anaheim menee playoffeihin).
Anaheimin ja Canucksin kannalta katsottuna tämä siirto oli muuten siinä mielessä mielenkiintoinen, että mikäli Ducks menee tällä kaudella playoffeihin, Nonis vaihtoi Carneyn (ja Alenin) loppukaudeksi käytännössä pelkästään Brett Skinneriin. Tämä hinta ei ole Carneyn tasoisesta puolustajasta kauden tärkeimmille hetkille yhtään mitään.
TSN:n Pierre McGuire tästä kaupasta:
"In the 2003 playoffs, he was a horse, he was a match-up guy, he was a top penalty-killer. Carney logged a lot of minutes and showed all kinds of veteran savvy. This is a tremendous move for Dave Nonis and the Vancouver Canucks. The thing I really like about this trade is that it doesn't upset anything going forward for Vancouver. They didn't have to hurt their roster to add Carney, so this is a really positive move."