Re: Paluu voittojen tielle ja Sarno
Minnesota ottelussa nähtiin, mitä Näslund merkitsee joukkueelle, etenkin henkisellä puolella. Joukkue etsi peliään 60 minuuttia ja pelasi kauden huonoimman pelinsä. Tälläistä peliä en olisi uskonut tällä kokoonpanolla enää näkeväni. Takavuosien ajat, jolloin Harry York orkestroi ykkösketjua, palasivat mieleeni synkkinä, kaukaisina muistoina. Canucks oli todella huono, enempää ei tästä pelistä halua muistaa.
Viestin lähetti Mr. Smith
Tulihan sieltä taas voitto, tosin jalkapallo lukemin 1-0. On ne vaan Sedinit hirveässä iskussa tällä hetkellä. Onneksi. Ykkösketju ei ole ollut aivan parhaimmillaan ja nyt on sitten muiden vuoro avittaa.
Onneksi, sillä kolmen kotipelin tappioputki alkoi jo rasittamaan. Onneksi näitä ei enää kovin usein nähdä. Edellinen vastaava oli kaksi vuotta sitten. Tämä kertoo aika paljon joukkueen tasaisuudesta nykyisellään ( lukuun ottamatta Minnesota ottelua ).
Joukkue on pelannut ihmeellisesti koko kauden. Canucks ottaa turpiinsa Ankoille, Atlantalle ja Minnesotalle ( 2-6 ) mutta voittaa Coloradoa, Ottawaa ja New Jerseyta. Kahden viimeisen pelin maaliero näitä kovia Coloradoa ja Jerseyta vastaan on komea 0-5 ja kolmen viimeisen maaliero näitä Atlantaa, Willeja ja Anaheimia vastaan on 3-12! Tämä kertoo jotain. Ainakin se kertoo jotain
joukkueen keskittymisestä kaikkiin peleihin.
Toivottavasti joukkue alkaisi pelaamaan myös kotona paremmin, sillä loppukaudesta kotipelejä on selvästi vieraspelejä enemmän. Tähän mennessä kotiyleisö ei ole hylännyt joukkuettaan, vaan kauden kaikki pelit ollaan myyty loppuun - tällä hetkellä Canucks on myynyt loppuun 70 edellistä kotipeliään - ja sama tahti tuntuisi jatkuvan, koska ennakkoon lippuja ollaan myyty ennätystahtia.
Kotiyleisön edessä pitäisi pelata yksinkertaisemmin, jotta saataisiin voittoja. Tällä hetkellä joukkue yrittää kontrolloida liikaa kiekkoa ja häviää. Hyvin tyypillinen esimerkki tästä oli Atlantalle kärsitty 1-4 tappio. Canucks vei avauserää miten tahtoi ja voitti laukaukset 13-1. Samalla se keitti liian vaikeilla kuvioilla kuitenkin Nurmanaattorin kiehuvaksi ja Nokkijat ottivat hurjassa vireessä olleen maalivahtinsa loistopelistä saaman energian avulla selvän voiton. Samalla kun Nokkijat saivat maalivahdistaan lisäpuhtia, Canucks alkoi sitä menettämään ja lopulta hävisi.
Tälläisiä pelejä ollaan kotona nähty tällä kaudella jo ihan tarpeeksi. Canucks ei lähes koskaan häviä maalipaikoissa, kiekonhallinnassa tai laukauksissa, mutta joukkue pelaa liian monimutkaisesti. Tämä näkyy lisäksi vahvasti ylivoimalla, jossa on koko kauden ajan ollut vaikauksia.
Sedinit ovat tosiaan olleet erittäin hyvässä vireessä viimeiset kaksi kuukautta. Tällä hetkellä molemmat ovat menossa yli 50 pisteen ensimmäistä kertaa urallaan. Danielhan rikkoi jo oman piste-ennätyksen NHL:ssä ja Henrik on rikkomassa kohta omansa. Kun kautta on vielä parikymmentä peliä jäljellä, niin
nykytahtia kaksoset hätyyttelevät jopa 60 pisteen rajaa.
Se olisi loistava saavutus Vancouverissa ja kun muistaa vielä tämän kauden lamajakson, niin saavutus vain nostaa arvoaan. Joillakin pelaajilla vain kestää toisia kauemmin kehittyä ja nyt Sedinit näyttävät tunkevan itseään lopullisesti läpi. Seurajohdon ja kaksosten oma kärsivällisyys palkitaan nyt.
Jos ajatellaan, että Canucks saisi vielä hankittua yhden 60 pisteen pelaajan playoffeihin, niin hyvältä alkaisi näyttämään. Tällöin joukkueella olisi kuusi päälle 60 pisteen pelaajaa ( Sedinit ovat olleet viimeiset kaksi kuukautta päälle 60 pisteen pelaajia, itse asiassa he ovat olleet 80 pisteen pelaajia ) ja pari näistä ( Näslund ja Bertuzzi ) vielä 80-100 pisteen pelaajia. Kovinkaan
monella muulla joukkueella ei tälläistä hyökkäysvoimaa ole.
Viestin lähetti Mr. Smith
Nyt saisi tosin myös työmyyrät Cooke, Chubarov, Linden ja May välillä kerätä onnistumisia. Harvassa on ollut viimeaikana kyseisten herrojen pisteet. Myös hyvin pisteitä keränneet Sopel ja Ohlund ovat viimeisissä viidessä pelissä keränneet yhteensä 0+1. Alkaako minuutit jo painamaan? Jovanovskin toivoisi nopeasti palaavan kokoonpanoon.
Totta. Grinderit ja muut työläiset saisivat onnistua paremmin hyökkäyspäässä. Tässä on selkeästi joukkueen yksi heikoista kohdista tällä hetkellä. Silloin kun Canucks on parhaimmillaan, nämä työntekijät laittavat kiekkoa maaliin hyvällä tahdilla, mutta nyt on tosiaan ollut hiljaista. Cookelta tätä ei pysty pitkän loukkaantumisen jälkeen vielä vaatimaan ja Lindenia painaa
"ennätysapina", mutta Ruutu, May ja Chubarov ovat pelaajia, joille onnistumisia toivoisi myös hyökkäyksessä. Erityisesti näitä onnistumisia näiltä miehiltä kaivattaisiin nyt kun Näslund on sivussa.
Muuten nämä työmyyrät ovat tehneet oman hommansa hyvin. Canuckshan on tällä hetkellä NHL:n alivoimatilaston kakkosena San Josen jälkeen ja tästä joukkue voi olla ylpeä. Ei tarvitse nimittäin mennä kauhean kauas taaksepäin ( pari kautta ) kun joukkue oli alivoimatilastossa jossain sijoilla 27-29. Nousu tästä
on ollut tasaisen hyvää ja paljon tässä auttaa se, että nuorille, kuten Chubarov ja Cooke, on tullut kokemusta alivoiman pelaamisesta.
Erityisesti mailankäyttö alivoimalla on nykyään selvästi järkevämpää kuin joskus Schaeferin, Stapletonin ja Pedersonin aikoina. Tällä hetkellä joukkueessa pelaa monta hyvää alivoimapelaajaa. Puolustajista Mattias Öhlundin merkitys on valtavan suuri ja hyökkäyksessä Mike Keane, Trevor Linden, Artem
Chubarov, Matt Cooke ja Jarkko Ruutu ovat tärkeitä pelaajia. Hyvien alivoimapelaajien ansiosta Canucks ei joudu kuormittamaan avainpelaajiaan alivoimalla ja tämä näkyy avainpelaajien tehoissa.
Puolustuksessa Jovanovskin puuttuminen on näkynyt eniten kiekollisessa pelissä. Avaussyöttöjä tai hyökkäysten tukemisia ei Öhlundilta, Salolta tai Sopelilta nähdä samassa mittakaavassa kuin Jovanovskilta ja ehkä puolustus, joka on pelannut pääosin viidellä pakilla, on vähän väsynyt. No, toisaalta Salo on ollut erittäin tehokas Jovanovskin loukkaantumisen jälkeen ja muutenkin koko puolustus pelaa kyllä pääosin ( Minnesota ja Atlanta ottelut tästä poikkauksena ) hyvin. Jovanovski on muuten vielä kahdesta neljään viikkon sivussa.
Nolan Baumgartner kutsuttiin ylös juuri kiekollisen taidon puuttumisen vuoksi ( samalla fyysinen Martin Grenier lähti alas ), mutta Baumgartnerista ei taida valitettavasti löytyä vastausta puolustuksen kiekolliseen peliin ( lisäksi Baumgartner voi katsoa peiliin Minnesota ottelun paria ensimmäistä maalia ). Näin ollen yksi pakki tekisi terää tässä vaiheessa kautta kun pelit ovat
rankimmillaan jo ilman, että puolustus joutuu taistelemaan viidellä pakilla. Sillä, onko uusi tulokas fyysinen, puolustava vai offsiivinen, ei olisi niin kauheasti väliä - ainoa mitä kaivataan, on mahdollisimman riskitöntä pelaamista. Itse en laittaisi kovinkaan paljon vastaan esimerkiksi Chicagon Poapstin hankkimista.
Viestin lähetti Mr. Smith
Sitten Moss - Sarno kaupasta. Itselle ei ainakaan heti selvinnyt mitä tällä kaupalla haettiin. Marginaalimiehiä molemmat ja kumminkin tuo hyökkäyskalusto farmissakin ihan hyvää tasoa. No, laajuutta saadaan sinne, mutta maalivahtiosasto jää varsin nuoreksi kaksikolla Auld / McVicar. Tosin itse näkisin mieluummin kaksikot Cloutier / Auld ja Hedberg / McVicar.
Sehän oli aika marginaalikauppa, mutta omasta mielestäni tässä kaupassa voittivat vähän kaikki - joskaan mitään mullistavaa
ei Sarnolta tai Mossilta kannata tietenkään odottaa. Edmonton tarvitsi maalivahtia kun Ty Conklin loukkasi kaksi luuta oikeasta kädestään viime viikon perjantaina Torontoa vastaan ja he ottivat yhteyttä Burkeen.
Moss oli jäänyt farmissa kakkoseksi Auldin palattua ja Moss - jonka sopimus päättyy tämän kauden jälkeen - oli tavallaan liian arvokas kakkosmaalivahdiksi farmitasolla. Näin Burke tarjosi hyvälle tsempparille Mossille uutta tilaisuutta uudessa joukkueessa, jolla on maalivahtiongelmia. Edmonton ja Moss
olivat varmasti molemmat tyytyväisiä.
Vaihdossa Oilers tarjosi Sarnoa, joka kelpasikin Canucksille. Vancouverilla on farmissaan, kuten Mr.Smith tuossa totesikin, kohtalaisen hyviä hyökkääjiä, mutta nämä ovat Kingia ja Reidia lukuunottamatta aika paljon grindereita tai puolustavia hyökkääjiä ( Bouck, Kesler, Smith, Ready, Pronger, Morrison... ) ja
tälläiset Sarnon kaltaiset enemmän playmaker tyyliset pelaajat puuttuvat. Fedorovista voisi olla myös tähän playmakerin tehtävään jos pelaisi kykyjensä mukaan, mutta turha uneksia. Sarno täyttää farmissa täten paikkansa.
Uskon Canucksinkin olevan suhteellisen tyytyväinen, koska Auldin vuoksi ei Mossia enää välttämättä tarvita ja McVisar on pelannut niin hyvin ECHL:ssa, että hänellä on luottoa kakkosen hommiin. Lisäksi takaa on tulossa vielä Mensator, jolla on mahdollisuuksia pelata ensi kaudella AHL:ssa kakkosena. Canucks teki siis treidilla tilaa nuorille maalivahdeilleen maalivahtiosaston kovinkaan paljon heikkenemättä, sai lisää kiekollista taitoa Manitobaan ja pääsee testaamaan nyt McVisarin AHL valmiutta ( jos Auld nousee NHL:ään ensi kaudella, joukkueen pitää tietää McVisarin valmiudet ).
Tuosta Sarnosta sen verran, että en ole seurannut häntä hänen loistavien juniorivuosien jälkeen AHL tasolla kovinkaan paljon, mutta mitä muistan, niin aika pehmeän oloinen kaveri on kyseessä. Hänhän pelasi samassa juniorijoukkueessa Matt Cooken kanssa aikanaan ( Windrorissa ) ja voitti kahdella kaudella peräkkäin OHL:n pistepörssin, joten hän oli joskus lupaavakin.
Cooke-Sarno kaksikko varattiin hyvin lähellä toisiaan myös Draftissa. Cooke oli Canucksin 144 draftaama pelaaja vuoden 1997 Draftissa ja samassa Draftissa Sarno otettiin Edmontoniin numerolla 141. Tämän jälkeen kaksikon kehitys on mennyt täysin eri rataa ja joutuihan Sarno hakemaan välillä vauhtia Suomestakin. Mutta tällä kaudella Sarno on päässyt ( Edmontonin loukkaantumisten vuoksi ) pelaamaan muutamia pelejä NHL:ssä ja onnistunut maalinteossakin. Lahjoja hänellä voi hyvinkin olla ja toivottavasti maisemanvaihdos tekisi Sarnolle hyvää.
Sitten ikävimmistä asioista...
Näslund sai siis Mooren taklauksesta aivotärähdyksen ja NHL:n pistepörssin kärki joutuu olemaan sivussa viikon tai kaksi. Onneksi tämä oli Näslundille vasta uran ensimmäinen aivotärähdys, joten Deadmarshin tai Lindrosin kaltaista vaaraa ei vielä ole. Mutta tämä ei silti tee oloa yhtään helpottuneeksi.
Ikävällä taklauksella saattoi olla hyvinkin merkittävä vaikutus Näslundin päätökseen lähteä vuoden - kahden jälkeen takaisin Ruotsiin. Näslundin lapsille on varmaan paljon mukavampi katsella isäänsä normaalina perheenisänä kuin vihanneksena, jolla on jatkuva päänsärky.
Nähtyäni Steve Mooren taklauksen, en pitänyt sitä niin epäpuhtaana kuin Burke, Crawford, Canucksin pelaajat, lukuisat toimittajat ja monet muut Canucks fanit. Mielestäni taklaus ei täyttänyt täysin sääntökirjan mukaisen rikkeen tunnusmerkistöjä. Mutta tämä ei poista sitä tosiaa, että taklaus ei olisi ollut ajojahdin tulos. Steve Moore tiesi tarkalleen ketä taklaa ja sai polvilleen mentyään Näslundin päähän kohdistuneen taklauksen perille.
Näslundhan oli tilanteessa kurkottamassa kiekkoon keskialueella ja Moorella olisi ollut mahdollisuuksia saada kiekko, mutta hän näki tilaisuutensa tulleen ja jysäytti Näslundia taklauksella päähän. Itse taklauksessa ei ollut suurta vääryyttä ( tosin kyynerpää oli vain osittain kiinni vartalossa ), mutta sillä oli, että Näslund oli kiekoton pelaaja ja jos Moore ei olisi kyykistynyt
polvilleen, taklaus ei olisi osunut päähän. Nyt osui ja tulos on ikävä.
Tuskin Moore tätä sivustoa lukee, mutta laitetaan tännekin. Steve Moorelle tiedoksi; NHL:ssä sattuu olemaan muutama kirjoittamaton sääntö, josta kaikki pelaajat pitävät kiinni enemmän kuin mistään rikkeestä. Sääntöjä, joita ei laiteta mihinkään sääntökirjaan tai kirjoiteta pukukoppien seiniin, mutta joita jokaisen pelaajan on velvoitettu ymmärtämään ja noudattamaan. Näitä ovat mm:
1. Raskassarjalainen tappelee ainoastaan toisen vastaavan kanssa.
2. Pelaajaa ei taklata takaapäin jos hän on laidassa selkä kentälle päin.
3. Polveen ei taklata siten, että se lopettaa uran.
Ja sitten on vielä yksi sääntö, jota Steve Moore ei näemmä tiedä tai välitä tietää. Vastustajan supertähteä ei taklata loukkaantuneeksi "cheap shotilla". Mooren taklaus ei ollut törkeimmästä päästä sääntökirjan mukaan ( mm. Pavel Burella oli aikanaan huomattavasti törkeämäpi kyynerpäätaklaus Shane Churlaa päähän ), mutta koko tilanne oli sitä. Tulokas taklaa päähän NHL:n yhtä kirkkainta supertähteä menemällä polvilleen. Tulokkaan taklauksen johdosta pistepörssin kärkinimi saa
aivotärähdyksen ja joutuu olemaan kentiltä pois kaksi. Ja lopuksi tulokas kertoo lehdistölle, että "taklaus oli ollut puhdas ja ei tiennyt kuka oli vastassa".
Brian Burkea lainatakseni; "That's just complete bullshit. Checkers like that ( Moore ) know exactly who's on the ice when they're out there, especially when he's supposed to be checking the NHL's top scorer. Of course, he knew it was Naslund, it's his job to."
Totta joka sana mitä Burke sanoi. Jos Steve Moore voi väittää peilin edessä itselleen rehellisesti, että hän ei tosiaan tiennyt kuka oli vastassa, Mooren olisi syytä vaihtaa ammattiaan sellaiseksi, jossa ei tarvita silmiä tai aivoja. Jokaisen pelaajan on pakko tietää ketä taklaa ja missä asennossa toinen pelaaja
milloinkin on. Ei kukaan voi kertoa lehdistölle rehellisesti, että "ei tiennyt että laita oli niin lähellä" tai ei tiennyt, että "polvi oli juuri siinä" tai että, kuten tässä tapauksessa, "kuka oli vastassa."
Jos Brad May tai Jarkko Ruutu taklaisivat Mario Lemiauxin tai Joe Sakicin sairastuvalle, puheet olisivat samanlaiset ja Ruutu tai May eivät saisi edes omien arvonantoa. He menettäisivät samalla kanssapelaajien arvostuksen. Niinpä ihmettelenkin suuresti Coloradon managerin Pierre Lacroixin sanoja taklauksen jälkeen. Lacroixin mielestä Näslundin ei pidä saada erityisvapauksia vain koska on supertähti. Katsotaan seuraavassa Colorado-Vancouver ottelussa, mitä mieltä hän on tämän jälkeen jos Joe Sakic tai Peter Forsberg saisi vastaavan päähän kohdistuneen taklauksen vastaansa.
Kenenkään ei tietenkään pitäisi saada taklausta päähänsä, mutta se onko vastassa supertähti vai Mike Keane, on merkitystä. Näslund myy peleihin lippuja. Näslundilla on valtava merkitys koko joukkueen peleihin. Hänellä on suuri merkitys muille paikkakunnille kun Canucks vierailee muualla. Hänellä on koko NHL:lle suurta merkitystä. Näslund ei taklaa itse koskaan sääntöjen vastaisesti. Miten kukaan voi väittää tuollaista mitä Lacroix väittää?
Näslund on kaunis pelaaja, ehkä liiankin kaunis nykypäivän NHL:lle. Hänen kaltaisia pelaajia on harvassa. Kausi kauden jälkeen NHL:n pistepörssin kärjessä keikkuvia pelaajia on nykypäivän ultrakuluttavassa sarjassa todella vähän. Ja Näslund on näistä harvoista paras. Hänen merkityksensä koko joukkueelle on valtava. Kapteenin merkitys nuorelle joukkueelle näkyy
kaikkialla. Steve Mooren ja Pierre Lacroicxin pitäisi todellakin miettiä sanojaan ennen kuin sanovat mitään jos suusta ei tule kuin paskaa.
Lopuksi sanottua:
"Whether it's an elbow or not, it's clearly a head-hunting shot on a star player by a marginal player. It's obvious the player dropped down to get him at head level. This was a change to take out a star player and he took it." - Brian Burke
"I'm for the point that the league, if they apply the rules, they should apply them consistently. Not with the emotion of the game. It's just unfornunate that the guy gets hurt, but that's kind of game we were involded in. They're entitled to respond the way they want. For us, it's a closed file and we're moving on." - Pierre Lacroix
"It was a cheap shot by a young kid on a captain, a leading scorer in the league, and we get no call." - Crawford
"The reason star players get different treatment is because they cause a disproportionate loss to your team when they're out. As cold blooded as that sounds, it's the truth." - Burke
"That was a player ( Naslund ) who didn't have the puck and i don't know if it was an elbow or not at this point. But this is a player ( Naslund ) who was stumbling at the time and it's clear to me that Moore drops his shoulder to get him in the head. Even if he keeps his elbow down, he's still headhunting in that shot." -Burke
"Players who have the biggest impact on a hockey team's success have always been protected to a higher level. Whether people want to admit it publicly or not, it's true." - Burke
"I'm not saying the stars are above the game itself. If Markus has his head down and someone catches him with a clean check that's fair game. I have no problem with that. It happened to Gretzky. Nazzy's been hit a fair number of times and he's never complained. But a head-hunting hit away from the puck is
complete garbage and that's not done to star players." - Crawford
"It's the Naslunds of this league who fill the buildings. He's kind of player who sells tickets. We can't afford to have players like that sitting on the sidelines because some grinder decides to take him out with a cheap shot to the head." - Crawford
"It's very mystifying there would be nothing done. From the view that we had -- and it was right in front of the bench -- it looked like Moore knew what he was doing. And it was a vicious hit, and a vicious hit against a star player should not be tolerated." - Crawford
"That would be wrong if it was any player. Markus Naslund didn't have the puck... did not have the puck." - Crawford
"Injuries are unfortunate and they're part of the game. But senseless ones aren't part of the game, and that's what we have to get out of the game. It's at least two weeks. I can't imagine at league headquarters today that they're too happy about this incident." - Crawford
"The league treats its stars like pieces of meat. So why should we be surprised when Vancouver's Markus Naslund... was knocked to his hands and knees Monday night, unable to rise after a dangerous hit by Colorado foe Steve Moore and the
referees all turned blind? The injustice of it should anger anybody who loves the speed and skill of this game." - Denver Postin kolumnisti Mark Kiszla
"It just mystifies me why this happens in this league. They talk about players not having respect for players -- how about the officials? Should they not have respect for the leading scorer in the league. When does that come?" - Crawford
"I don't remember that much about it. But I've seen it on TV and I know that I was in vulnerable position and basically he took advantage of that. He got me with an elbow to the jaw and that's how I got knocked out, and that's how I hit my head on the ice twice." - Näslund kertoi sairaalasta.
"It was a blatant attempt from a marginal player to take a star out of the game. There was no possession... the guy was in a vulnerable position and ( Moore ) took advantage." - Trevor Linden, jolla pelaajayhdistyksen presidenttinä ei ole lähes koskaan mitään pahaa sanottavaa kenestäkään toisesta pelaajasta.
"That kid's a piece of shit. We play them twice more, and hopefully they'll keep him ( in the lineup ). It's called respect. Things like that kid... shows the respect we have around the league. The issue is: Markus is reaching and the puck's not there and this guy blindsides him. It's bullsh--, it's a joke." - Todd Bertuzzi, Naslundin hyvä ystävä ja ketjukaveri.
"There's definitely a bounty on his head. Clean hit or not, that's our best player and you respond. It's going to be fun when we get him." - Brad May.
"The puck went right to their guy and i just came out and finished my check. I didn't even know who it was. I just finished my check the way we always do and it ended up being Naslund and I guess they weren't too happy about that." - Steve Moore, jonka vuoksi seuraavista Canucksin ja Avalanchen otteluista on
tulossa melkoista myllyä.
Nimi ja joukkue on rekisteröity. Seuraavassa Colorado ottelussa tapahtuu...