Jokainen uutinen on tulkittava siivuksi todellisuudesta. Se, miltä siivu näyttää, riippuu siitä, mistä kohdasta ja mistä kulmasta se on leikattu. Mitään uutista ei tule uskoa todeksi. Tiedotusketjussa syntyneet käsitykset pitäisi ymmärtää
representaatioiksi eikä totuuksiksi. Valitettavasti ihmisten tietämys psykologiasta on heikkoa, ja vain harva hoksaa, kuinka mielen totuus rakentuu. Valitettavan monilla on naiivi todellisuuskäsitys, samankaltainen kuin lapsilla: totta on se, mikä todelta tuntuu.
Mitä tulee sellaisiin kysymyksiin kuin evoluutio, maailman synty tai ilmastonmuutos, ovat ne runsaalle enemmistölle uskonvaraisia asioita. Jos kysyy ensimmäisen vuoden yhteiskunta- tai humanististen tieteiden opiskelijalta, onko ilmastonmuutos totta, melkein kaikki vastaavat myöntävästi. Vastaus kuuluu heidän identiteettiinsä. Toisella tavalla vastaaminen olisi merkki sivistymättömyydestä.
Mutta kun pyytää ensimmäisen vuoden opiskelijaa kertomaan argumentteja ja tutkimustuloksia, jotka todistavat ilmastonmuutoksen puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan, ei hän pysty välttämättä nimeämään ensimmäistäkään. Jos kysyy häneltä ilmastonmuutoksen johtavien tutkijoiden ja epäilijöiden nimiä, hän ei todennäköisesti osaa nimetä ainuttakaan.
Kun opiskelijaa aikansa tenttaa, saattaa huomata, ettei hän ole luonut itselleen ehjää ja perusteltua tiedollista kuvaa ilmastonmuutoksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä lainkaan. Hän on ehkä lukenut lämpeämisuutisia ja kolumneja, joissa huokaillaan pahaa maailmaa, mutta tiedollisesti hän on ilmiön edessä avuton. Hän vain uskoo siihen, koska on oppinut luottamaan auktoriteetteihin.
En tiedä, mitä ilmastonmuutoksesta pitäisi ajatella. Kun lukee lehtiuutisia tai katsoo Nasan videoita tai muistelee omia kokemuksiaan menneistä talvista, vaikuttaa ilmeiseltä, että lämpeneminen on tosiasia. Toinen kysymys on kuitenkin se, mitä on lämpenemisen taustalla ja kuinka suuri on selittävien muuttujien vaikutus.
Mistä sen tietää, jos kaikkia vaikuttavia muuttujia ei yksinkertaisesti pystytä mittaamaan tarkasti tai ei edes tunnisteta? Mistä syntyy usko tieteen kaikkivoipaisuuteen ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä, vaikka tiede itsessään tunnustaa oman erehtyväisyyteensä?
Maailmassa on julistajia ja vastajulistajia. Onpa asiasta mitä mieltä tahansa, minusta on viisasta lukea molempia, koska se ehkäisee omaa totuutta pyörittävien tunteiden villiintymistä.
Hesari propagoi: ilmastonmuutos uhkaa suomalaisten terveyttä — aveollila1