Mainos

Uusittu sarjajärjestelmä jääkiekkoon

  • 156 431
  • 1 011

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF, tehtaan takuu
Nykyinen sarjajärjestelmä lamaannuttaa (joku voi sanoa että on jo sen tehnyt) Suomen jääkiekon kehityksen.
Tästä kyllä kaipaisi vähän jotakin faktatietoja. Maajoukkueet ottavat joka ikätasolla maailmanmestaruuksia, niin ei voida puhua, että kehitys on lamaantunut. Lisäksi suomalainen junnutuotanto kehittää NHL-tason pelaajia liukuhihnalta, jopa niitä aivan supertähti-statuksen pelaajia.

On totta, että Mestis on ajettu voisiko sanoa jopa tahalleen käsittämättömän paskaan asemaan, mutta tuo väitteesi on täyttä valhetta.
 

Chiquita

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO
Yksittäisten junnujen nousu maailman huipulle on varmasti kiinni hyvästä junnutoiminnasta ja luonnollisesti poikkeiksellisesta lahjakkuudesta. Hyviä yksilöitä tulee aina olemaan ja varmasti maajoukkuekin aina välillä menestyy.

Jos taas ajattelee Suomen jääkiekkoa kokonaisuutena, ei tällä hetkellä ole kotimaassa sarjaa, joka herättäisi mitään ihmeempiä tuntemuksia. Liigan voitosta pelaa aina samat 2–3 joukkuetta ja samassa sarjassa on vuodesta toiseen viisi pisteautomaattia. Paskat eivät putoa alempiin sarjoihin ottamaan vauhtia, eikä alhaalta päästä haastamaan liigan huonoja. Vaikkei yleisö peliä pelaakaan, olisi se ihan kiva jos yleisö kiinnostaisi päättäjiä sen verran, että saisimme sarjajärjestelmän jossa olisi panosta jokaisella tasolla, eikä ainoastaan Suomi-sarjassa.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Jos taas ajattelee Suomen jääkiekkoa kokonaisuutena, ei tällä hetkellä ole kotimaassa sarjaa, joka herättäisi mitään ihmeempiä tuntemuksia. Liigan voitosta pelaa aina samat 2–3 joukkuetta ja samassa sarjassa on vuodesta toiseen viisi pisteautomaattia. Paskat eivät putoa alempiin sarjoihin ottamaan vauhtia, eikä alhaalta päästä haastamaan liigan huonoja. Vaikkei yleisö peliä pelaakaan, olisi se ihan kiva jos yleisö kiinnostaisi päättäjiä sen verran, että saisimme sarjajärjestelmän jossa olisi panosta jokaisella tasolla, eikä ainoastaan Suomi-sarjassa.

Erittäin hyvin sanottu siellä takana. Liigastakin jotenkin puuttuu jotain ja se on Jokerit. Liigassa ei siis pelata parhaan suomalaisjoukkueen paremmuudesta. Olen nyt jokusen Suomi-sarjapelin käynyt viime vuosina katsomassa ja kyllä siellä on kaikki ainekset kohdallaan. Pelissä on tunnetta ja pelissä yritystä ja viihtyttävyyttä. Nousu ja putoamismahdollisuudet aitoja eikä pelimäärä ole älytön.

Vaikea sinänsä uskoa Mestikselle tehtävän tällä hetkellä mitään, koska maajoukkuetasolla homma kulkee ja Mestis on toiminut pelaajapolkuna uusille kyvyille. Itse toki toivoisin muutoksia ja lähinnäkin niitä karsintoja ja aitoja nousumahdollisuuksia ylöspäin tavalla tai toisella.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Kyllä siinä sellainen hyöty on että ainakin keskustellaan jostain. Jos ei keskustele, mitään ei voi tapahtua. Mihin tämä sitten johtaa, se on eri asia. Toivon että mestis on pääsemässä jollain tapaa saman tv sopimuksen alle näin alkuun.
 

rasperi75

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Liitto ja Liiga sopivat keskenään Mestiksen tulevasta suunnasta. Mestiksestä tehdään suljettu puhdas farmisarja joka pyörii liigan rahoittamana. Nykyiset mestis-seurojen identiteetin rippeet hävitetään lopullisesti ja joukkueet kantavat paidoissaan emoseuransa logoa ja tunnuksia.
 

X-Stiff

Jäsen
Itse yritän olla varovaisen toiveikas, että jospas tämä avaisi jonkun oikean keskustelun ja tulevaisuudessa nähtäisiin jotain suomalaista jääkiekkoa hyödyttävää päätöstä näissä sarjoissa. Voin hyvin olla naivi toiveikkuuteni kanssa, mutta eihän tämä nyt voi ikuisuuteen jatkua näin.
 

saiman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes, Ilves
Jos sais edes Suomen cupiin 2 edellisen kauden viimistä Liiga joukkuetta pelaamaan nykymallin finaaliparia vastaan. Eli nyt ei olis ollu SaPKo vs Ketterä finaalia, vaan pitkällä tikulla oltais tässä vaiheessa arvottu Ässät/Jukurit vs Ketterä/SaPKo. Mutta kummiski Liiga vs Mestis tason mittausta saatais tällasella, se olis jo paljo eteenpäin tässä tilanteessa. Toki varmasti tulee puhetta että Liiga pelaa sillon, se lisää pelimääriä ja Liiga joukkue ei hyödy siittä. Mun mielestä vahva, tai ainaki vahvempi, Mestis on selkee hyöty Liiga seuroille ja koko suomen jääkiekolle. Väitän että jos saadaan tasonmittaus/kilpailuasetelma edes tällä tavalla luotua niin se olis jo iso askel lähemmäs pienempää kuilua sarjojen välillä.
 

mrkrw

Jäsen
Jos sais edes Suomen cupiin 2 edellisen kauden viimistä Liiga joukkuetta pelaamaan nykymallin finaaliparia vastaan. Eli nyt ei olis ollu SaPKo vs Ketterä finaalia, vaan pitkällä tikulla oltais tässä vaiheessa arvottu Ässät/Jukurit vs Ketterä/SaPKo. Mutta kummiski Liiga vs Mestis tason mittausta saatais tällasella, se olis jo paljo eteenpäin tässä tilanteessa. Toki varmasti tulee puhetta että Liiga pelaa sillon, se lisää pelimääriä ja Liiga joukkue ei hyödy siittä.

Ideana hyvä, mutta lähtiskö Liiga-porukka ykkösillään vai tryouteilla/junnuilla näihin peleihin?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ehdottelin tuolla Liiga puolella sellaista, että Liigan nykyiset välisarjat (neljä peliä jengi) korvattaisiin peleissä Mestis seuroja vastaan ja näistä otteluista otettaisiin pisteet mukaan ainakin Liigan sarjataulukkoon (eli koitetaan varmistaa, ettei Liiga jengit lähtisi peleihin ihan höpö kokoonpanoilla). Lisäksi ajatuksena oli, että Liiga joukkueet pelaisivat kaikki nuo neljä peliä vieraissa, eli runkosarjaan tulisi Liiga joukkueille kaksi peliä vähemmän kaudessa.

Pelit järjestettäisiin siten, että Liiga joukkueet jakautuisivat joko maantieteellisesti/menestyksen mukaan tai muulla tavalla kolmeen viiden joukkueen välisarjalohkoon. Näihin lohkoihin kuhunkin lisättäisiin Mestiksestä neljä joukkuetta. Näissä välisarjalohkoissa joukkueet kohtaisivat sitten toisensa kertaalleen vain sarjarajan ylitse. Eli käytännössä jokaiselle Liiga joukkueelle tulisi neljä peliä Mestis seuraa vastaan ja kun näissä lohkoissa on enemmän Liiga joukkueita, kuin Mestis seuroja, niin jokaiselle Mestis seuralle tulisi viisi ottelua Liiga seuroja vastaan.

Muutoin Liigassa pelattaisiin sitten normisti neljä kertaa kaikki kaikkia vastaan, joten tulisi se sama 60 ottelua runkosarjaan (14x4 + 4 peliä Mestis seuroja vastaan). Mestis voisi niin ikään mennä 60 pelin runkosarjaan, jos sellaiselle olisi käyttöä. Eli kohtaisivat kaikki toisensa viidesti ja sen lisäksi jokaiselle viisi peliä Liiga joukkueita vastaan (11x5 + 5 peliä Liiga seuroja vastaan).

Jos tämän lisäksi sitten halutaan vielä keväällä pelejä Liiga jengejä vastaan ja Mestiksessä olisi valmiutta luopua omista pudotuspeleistään, niin voisi Liigan pudotuspelien rinnalle kehitellä jonkinlainen Suomen Liigacup. Tähän tulisi mukaan Liigan kolme heikointa joukkuetta ja Mestiksen viisi parasta. Tällaisella kokoonpanolla vähintään yksi Mestis seura pääsisi aina vähintään toiselle kierrokselle, vaikka Liiga seurat voittaisivat kaikki sarjat. Tai kun Liigassakin pelataan sääliplayoffit, niin miksi ei samanlainen kuvio tähän kilpailuun. Eli Liigan kolme heikointa ja Mestiksen kolme parasta suoraan kisaan mukaan ja Mestiksen 4. - 7. pelaisivat viimeisistä kahdesta paikasta ko. kilpailuun.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Kirjoitetaan tänne aiheen sivuten pieleen menneestä sarjajärjestelmästämme Suomessa. SaPKon topicissa keskusteltiin omavaraisuudesta ja mahdollisuutta käyttää omia junnuja edustuksessa Mestiksessä. Hyppy toki A-junnujen divarista ja Suomi-sarjasta on iso miesten Mestikseen ja vain aniharva on valmiina niihin saappaisiin.

Tutolla olisi teoriassa mahdollisuus tehdä hommasta täysin omavarainen. A-junnut pelaa kolmatta vuotta Liigaa ja sieltä edustuksessa käyneet ovat erinomaisesti olleet valmiina Mestikseen. Ongelma tuleekin taas idioottimaisessa A-junioreiden sarjasysteemissä, joista Liigaseurat eivät voi tippua. Teoriassa voit jättää sarjassa taaksesi seitsemän Liigajoukkueen junnut ja silti tippua Mestikseen. Tämä aiheuttaa sen, että Tutossa pelaavat junnut menee vuodenvaihteen jälkeen pelaamaan junnuihin siihen asti, kun sarjapaikka on selvä. Tästä kärsii ne pelaajat joiden taso riittää Mestikseen, mutta edellä mainituista syistä joutuu pelaamaan ison osan kaudesta junnuista. Samalla Tuton edustus joutuu lainaamaan tai palkkaamaan kokoonpanoon täytettä ulkopuolelta. Parempi systeemi olisi yhden seitsemän ottelun sarjan Playoffit keväällä, jolloin lyhyempi panostus riittäisi junnuihin.
 

zeitgeist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tavoitteelliset pikkuseurat
Kiitos linkistä! Parhaita puheenvuoroja, mitä olen liigan suunnalta kuullut aikoihin ja olin kaikesta HPK-Antin kanssa samaa mieltä. Remontin aika tosiaan Liiga-Mestis-suhteissa olisi, jo jopa kiireellisesti, ja ehkäpä se olisi helpointa sitten hoitaa liigan joukkuemäärän supistamisen kautta. Tasoeron on annettu revähtää niin suureksi, ettei pelkkä liigakarsinnan palauttaminen toisi kuin näennäisen vaihtuvuuden mahdollisuuden tuohon sameaan ankkalammikkoon. Tulevaisuudessa sitten avoimet sarjat, niin yleisöäkin jaksaa kiinnostaa enemmän. Koko ongelma on päässyt syntymään, kun on yleensä yksisilmäisesti tuijotettu vain liigan hyvinvointia, vaikka alemmissa sarjoissakin on paljon arvokasta, minkä myös Antti hienosti tunnustaa.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Ruotsin puolella on ymmärretty myös noiden pääsarjan ulkopuolisten joukkueiden ja sarjojen arvo. Siellä nuo taistelut putoamista vastaan vetävät mökit täyteen ja kiinnostavat mediaakin perus puolivälieräsarjaa enemmän.

Pitkässä juoksussa Liiga tässä vaan kuseksii omille kintuilleen niin pitkään kun sarjaa pelataan nykymuotoisesti suljettuna. Yleisöstä saa tapella jatkossa muiden laadukkaampien kiekkosarjojen kanssa, jotka vetävät väkeä ruutujen ääreen ja suosiotaan nostavien palloilulajien pariin, joissa draamaa riittää myös karsintojen muodossa.

Karsinnat tuskin enää palaavat nykyisellä systeemillä. Todennäköisesti vaaditaan uudet sarjajärjestelyt tai joukkuemäärän supistamista Liigasta, johon en kyllä jaksa uskoa.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Ruotsin malli on mielestäni hyvä pohja lähteä rakentamaan. Liigaan 14 joukkuetta ja Mestikseen12. Joulutauon kohdalla Liigan neljä heikointa pelaamaan liigapaikasta Mestiksen kahdeksan parhaan kanssa 12 joukkueen sarjaa. Mestiksen neljä heikointa pelaa sitten Suomi-Sarjan suuruuksia vastaan kevätkauden.

Tällä tavalla Liigassa kaikille kevään kymmenelle joukkueelle tulisi merkityksellisiä pelejä. Säälipleijarit voisi poistaa. Ennen joulua tulee 26 ottelua (kaksinkertainen sarja) ja keväällä ennen pudotuspelejä 27 ottelua (kolminkertainen sarja, jossa joulun topvitosella on yksi kotiottelu muita enemmän). Yhteensä runkosarjassa 53 pääosin merkityksellistä ottelua.

Mestikseen taas tulee ihan eri tavalla sutinaa näin. Alkusarjassa 22 ottelua kaikille, eli kaksinkertainen sarja. Liigakarsinta olisi kaksinkertainen sarja, eli 22 ottelua kaikille, jonka jälkeen yksi paras seitsemästä pudotuspelikierros, jonka voittajat jatkavat liigassa. Mikäli joku Mestisporukka onnistuu pelaamalla nousemaan liigaan, on sillä oikeus ostaa putoajalta L-osake hintaan 2 M€. Vastaavasti putoava joukkue ostaa nousijalta M-osakkeen hintaan 250 k€. Näin ollen liigapaikka maksaisi 1,75 M€ Mestiksestä ja putoava joukkue saisi paikattua budjettiaan tuolla määrällä. Tulee varmaan tarpeeseen.

Mestiksen syyskauden neljä heikointa pääsevät sitten mittelemään Suomi-Sarjan parhaan kuusikon kanssa. Taas kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen 8 parasta pudotuspeleihin, joiden voittajat jatkavat Mestiksessä. Mikäli Mestisjoukkue tuolta karsiutuu pelien perusteella, on SS-joukkueella oikeus lunastaa itselleen M-osake 250 k€ hintaan. Näin mestiskestä putoava organisaatio ei välttämättä menis heti nurin. Toisaalta nuo osakelunastukset Liigan ja Mestiksen kynnyksellä varmistaisivat sen, että vain tarpeeksi suuret seurat ovat mukana ja sarja on tasaisempi

Otteluita olisi vähemmän, mutta useampi niistä olisi merkityksellinen. Syyskaudella olisi yhtä paljon merkitystä kuin kevätkaudella. Lisäksi tyhennysmyyntejä ei nähtäisi eikä niitä toisaalta tarvittaisikaan, kun otteluissa on korkea panos ja vastustajat ovat tasaväkisempiä. Väitän, että tämä olisi kaikille osapuolille parempi järjestelmä kuin nykyinen.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ruotsin malli on mielestäni hyvä pohja lähteä rakentamaan. Liigaan 14 joukkuetta ja Mestikseen12. Joulutauon kohdalla Liigan neljä heikointa pelaamaan liigapaikasta Mestiksen kahdeksan parhaan kanssa 12 joukkueen sarjaa. Mestiksen neljä heikointa pelaa sitten Suomi-Sarjan suuruuksia vastaan kevätkauden.

Urheilullisessä mielessä tämä kyllä on todella hyvän kuuloinen juttu, taloudellisesti ei ehkä niinkään kun ehkä niiden alempaa ylös nousevien nosalta. Esim. viimekaudella olisi kärkijoukkueista JYP ja tämän kauden osalta TPS joutunut mestiksen pelaan. Näistä JYP veti viimekaudella kuitenkin lähelle omaa yleisöennätystä nykyisessä kapasiteetissä. Olisihan siellä toki varmaan ne pari tuhatta kausikorttilaista loppukauden ajan käynyt nyt sen sijaan että mentiin lähellä hallin maksimikapasiteettia. Arveluttaa myös mestisjengien talouden sietokyvyt jos tuloja loppukaudeksi neljältä tiputetaan ja sitten monellako Suomisarja joukkueella on pistää 250k kiini sarjapaikkaan, edes Espoo ei välttämättä tuohon tarttuisi nykytilanteessa. Tietenkin ehdotuksia nämä ja enemmän urheilun kannalta kunhan vaan pohdin ääneen :)
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Urheilullisessä mielessä tämä kyllä on todella hyvän kuuloinen juttu, taloudellisesti ei ehkä niinkään kun ehkä niiden alempaa ylös nousevien nosalta. Esim. viimekaudella olisi kärkijoukkueista JYP ja tämän kauden osalta TPS joutunut mestiksen pelaan. Näistä JYP veti viimekaudella kuitenkin lähelle omaa yleisöennätystä nykyisessä kapasiteetissä. Olisihan siellä toki varmaan ne pari tuhatta kausikorttilaista loppukauden ajan käynyt nyt sen sijaan että mentiin lähellä hallin maksimikapasiteettia.
Itse uskon, että yleisöä kiinnostaa merkitykselliset pelit. Varsinkin, kun oman joukkueen "tulevaisuus" on panoksena. Toinen asia se kuuluisa brändäys. Jos tämän sarjan nimi olisi jotain muuta kuin karsintasarja ja siinä pelataan "paikasta auringossa".
Arveluttaa myös mestisjengien talouden sietokyvyt jos tuloja loppukaudeksi neljältä tiputetaan ja sitten monellako Suomisarja joukkueella on pistää 250k kiini sarjapaikkaan, edes Espoo ei välttämättä tuohon tarttuisi nykytilanteessa. Tietenkin ehdotuksia nämä ja enemmän urheilun kannalta kunhan vaan pohdin ääneen :)
Järjestelmän itse tarkoitus ei ole saada vaihtuvuutta, vaan luoda mielikuva, että se on mahdollista. Tämä lisää kilpailua. Jos taas jollain liigaseuralla sakkaa, voi se pudota alaspäin "hallitusti" 1,75 miljoonalla makselee aika monta laskua.

Olet toki oikeassa siinä, että aika vähän nämä meidän pohdinnat täällä vaikuttaa mihinkään.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itse uskon, että yleisöä kiinnostaa merkitykselliset pelit. Varsinkin, kun oman joukkueen "tulevaisuus" on panoksena. Toinen asia se kuuluisa brändäys. Jos tämän sarjan nimi olisi jotain muuta kuin karsintasarja ja siinä pelataan "paikasta auringossa".

Joo toisaalta tuolla systeemillä juuri vedetään niiltä neljältä joukkueelta (niin liigassa kun mestiksessä) matto alta jo kauden puolessa välissä ja loppukaudelle ei ole mitään muuta kun tuo että säilyykö sarjassa vai ei. Nykyisessä mallissa kuitenkin aika pitkälle sinne helmikuun loppuun asti suurimmalla osalla pysyy panos. viimekaudella olisi pitänyt lopettaa jo seuraaminen kauden puolivälissä. Karsintojenkin isoin kiima on juuri että se enemmän huipentuu siihen yhteen ottelusarjaan/karsintapeleihin. Ei siihen että puolet kaudesta jo pelataan sitä sarjaa. Systeemi varmasti toimii niiden osalta jotka lähellä nousua mutta ei sitten niitä jotka jää liigan tai mestiksen häntäpäähän.

Tuolla systeemillä esim. JYP olisi varmaan ajettu konkurssiin suoraan viimekauden jälkeen. Jos ymmärsin systeemin oikein olisi pelannut 13 kotimatsia kaikkia liiga jengejä vastaan, sitten 11 matsia muita vastaan jotka tappelee liigapaikasta eli liiga ja mestisjengejä tulisi. Sen jälkeen "karsintasarja 2-4 kotipeliä. Eli kauden aikana 24-28 kotiottelua menestyksestä riipuen joista näistä melkein puolilla ei olisi ollut niin kova merkitys seuralle. Nyt sentää panos säilyi koko loppukauden ja pudotuspeleihin myös pääsi lopulta.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Tuolla systeemillä esim. JYP olisi varmaan ajettu konkurssiin suoraan viimekauden jälkeen. Jos ymmärsin systeemin oikein olisi pelannut 13 kotimatsia kaikkia liiga jengejä vastaan, sitten 11 matsia muita vastaan jotka tappelee liigapaikasta eli liiga ja mestisjengejä tulisi. Sen jälkeen "karsintasarja 2-4 kotipeliä. Eli kauden aikana 24-28 kotiottelua menestyksestä riipuen joista näistä melkein puolilla ei olisi ollut niin kova merkitys seuralle. Nyt sentää panos säilyi koko loppukauden ja pudotuspeleihin myös pääsi lopulta.
En osaa tuohon JYPin tilanteeseen ottaa kantaa ja tunnet sen varmasti minua paremmin. Mietin vaan miten seurassa olisi reagoitu heikkoon alkukauteen. Onko tuo 24-28 ottelua liian vähän sinusta? Nythän niitä on 30, jos ei pääse pudotuspeleihin ja mukaan mahtuu ns. "ohipelejä". Kasvaisiko yhden ottelun kiinnostavuus merkityksen noustessa? Nousisivatko yleisökeskiarvot? Itse en osaa näihin ottaa kantaa, mutta tuo "ruotsin malli" kyllä mahdollistaisi hallittuja alasajoja ja toisaalta mahdollisuuden investoida.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En osaa tuohon JYPin tilanteeseen ottaa kantaa ja tunnet sen varmasti minua paremmin. Mietin vaan miten seurassa olisi reagoitu heikkoon alkukauteen. Onko tuo 24-28 ottelua liian vähän sinusta? Nythän niitä on 30, jos ei pääse pudotuspeleihin ja mukaan mahtuu ns. "ohipelejä". Kasvaisiko yhden ottelun kiinnostavuus merkityksen noustessa? Nousisivatko yleisökeskiarvot? Itse en osaa näihin ottaa kantaa, mutta tuo "ruotsin malli" kyllä mahdollistaisi hallittuja alasajoja ja toisaalta mahdollisuuden investoida.

Jonkinlaista mallia jossa mahdollista nousta ja tippua itsekin kannatan mutta en oikein mitään vastaavia systeemejä kun vaikka junnuissa että on ylä ja alasarjoja ja porukka pistetään puoliksi keskellä kautta. Tuo aiheuttaa turhia vääristymiä talouden näkökulmasta vaikka tuo urheilullisuutta. Tuossa on se ongelma että niillä neljällä joukkueella loppuu se panos jo kauden puolivälissä kun nyt sitä kymppisijaa metsästetään yleensä siirtorajalle asti ja paljon mielekkäämpää tavoitella mestaruutta kun vain alkaa puolivälissä kautta selvittää sitä että pysyykö sarjassa. Ottelujen myyntiäkin vaikeuttaa kun etukäteen vaan puolet kaudesta tiedossa.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Tämä "sarja kahtia puolivälissä" -järjestelmä toisaalta toimii siinä, että siitä alemmasta sarjastahan pääsee ykkönen vielä kamppailemaan mestaruudesta, mutta toisaalta heikompia joukkueita vastaan harjoitelleena. Kevätpuolella ylemmässä sarjassa haetaan kotietua, alemmassa sarjassa taistellaan toisaalta pienestä mahdollisuudesta mestaruustaistoon, toisaalta säilymisestä. Saavutetaan siis se, että (liki) kaikilla peleillä on merkitystä.
 

Co.

Jäsen
Jos taas ajattelee Suomen jääkiekkoa kokonaisuutena, ei tällä hetkellä ole kotimaassa sarjaa, joka herättäisi mitään ihmeempiä tuntemuksia. Liigan voitosta pelaa aina samat 2–3 joukkuetta ja samassa sarjassa on vuodesta toiseen viisi pisteautomaattia.

En tiedä kuinka provona tämä kommentti on heitetty, mutta mielenkiinnosta tuli laskettua, että miten mestaruudet ja mitalit ovat jakautuneet.

Kaudet 80-89:
Eri mestareita 5 kpl, mitalisteja 9 kpl

Kaudet 90-99:
Eri mestareita 3 kpl, mitalisteja 10 kpl

Kaudet 00-09:
Eri mestareita 6 kpl, mitalisteja 11 kpl

Kaudet 10-19:
Eri mestareita 7 kpl, mitalisteja 12 kpl

Virheet laskuissa mahdollisia, nopeasti tämän tsekkasin.

Mutta tilastojen valossa tuo väite parin kolmen joukkueen dominoinnista on tällä otannalla täyttä puppua. Tietenkään vuosikymmeniä ei voi suoraan verrata toisiinsa, kun joukkuemäärät ja koko laji on muuttunut niin paljon, mutta kuitenkin. Toki tuolta voidaan nostaa parin viimeisen vuosikymmenen kestomenestyjinä Kärpät ja Tappara, mutta aika monta muutakin seuraa mahtuu mukaan.

Myönnettäköön myös, että viimeiset viisi vuotta on ollut hieman yksitoikkoisempaa (eri mestareita 3 kpl, mitalisteja 6 kpl) verrattuna kausiin 2010-2014 (eri mestareita 5 kpl, mitalisteja 10 kpl)

En kuitenkaan itse näe ongelmaa Liigan kärkipään osalta, saati että siihen voisi juurikaan vaikuttaa avaamalla sarjan, mutta häntäpään ja Mestiksen mielekkyyden osalta näen paljonkin ongelmia. Kannatan ehdottomasti suuria muutoksia järjestelmään, mutta mikä sitten on se kannattava ratkaisu, sitä en tiedä. Suurin virhe on mielestäni jo tehty, ja se on Liigan joukkuemäärän päätön kasvattaminen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös