Itse kuulun juuri tähän harvalukuiseen nuorten joukkoon, joka on tänne tullut kirjoittelemaan. Mielestäni nuoria ei enää nappaa keskustelupalstat, omalta osaltaan johtuen viestimisen muututtua yksi tai kaksi lauseiseen pikaviestintään. Keskustelupalstat alvakat olla muinausjäänne 90-luvulta. Joensuussa ainakin jääkiekko kiinnostaa jonkin verran nuorisoa, vaikka taidan olla ainoa omasta lukiostani joka aktiivisesti peleissä käy. Joensuussa peleistä nuorisoa vievät omat harrastukset, koulu ja todennäköisesti vähäinen kiinnostus ja tietämättömyys peleistä. JoMan menestyessä tänä kesänä näkyi monia tuttuja kasvoja peleissä. Menestys ja huuma siis tuovat katsojia, mutta miten sellainen saataisiin Mestikseen. Sarjojen avaaminen ja realistinen nousumahdollisuus varmastikin toisi huumaa, mutta kuten
@Pecinjsh mainitsikin, se on melko mahdoton yhtälö.
Tätä asiaa on vatvottu koko minun pieni elinikäni, eikä olla kehitytty mihinkään suuntaan. Ainoastaan kassamagneetit on viety Mestiksestä. Kausi kaudelta on lähempänä se, kun Mestis-palstaltakin sammutetaan valot viimeisen lähtiessä.
Hyvä kuitenkin, että tänne kirjoitat, nämäkin keskustelut kaipaavat kipeästi tuoretta verta ja uusia näkökulmia. Tottahan se on, että lähinnä "vanhat jäärät" tännekin kirjoittelevat nykyisin. No mainitsemasi syyt (koulut, harrastukset, nousumahdollisuuden puuttuminen) vähentävät kiinnostusta, samoin kiinnostus toisiin, nousussa oleviin lajeihin.
Yksi syy ovat lipunhinnat:
@Kuubextra totesikin Turussa jääkiekon suosion laskeneen, ja minusta yksi osasyy siihen ovat kovat lipunhinnat yhdistettynä liialliseen ottelumäärään. Kovat fanit voivat toki ostaa kausikortin jos ovat varoissaan, mutta aikuinen yksittäiskatsoja maksaa esim. TuTon ottelulipusta 21 euroa. Kuubextra vertasi kiekkopelejä viihdetapahtumiin ja esim. leffoihin mikä onkin oivallinen vertaus, mutta saako 21 eurolla sitten Mestis-matseista vastinetta? Ei välttämättä saa niin paljon, että katsojamäärät nousisivat. Leffoihin pääsee noin 10 eurolla, SM-liigapeliinkin pääsee Turussa halvemmalla.
Sarjojen avaaminen on vaikea muttei mielestäni mahdoton yhtälö: jos tahtoa olisi, niin esimerkiksi A+B-sarjoihin jako (10+10 joukkuetta) ja yhteinen katto-organisaatio tasaisemmalla tulonjaolla/tv-sopimuksilla voisivat mahdollistaa avaamisen. Silloin A-sarjasta putoaisi yksi joukkue ja B-sarjasta nousisi yksi joka vuosi ilman pakkoa elää yli varojensa ja ilman konkurssin uhkaa. Seuraavalla kaudella voisi pudonnut seura päästä taas heti takaisin A-sarjaan. Tähän päälle vaikka A-nuorten SM-liigasta tuttu systeemi, jossa B-sarjan (runkosarjan?) voittaja pääsisi A-sarjan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena, niin panosta olisi kummankin sarjan peleissä. Toki tässäkin voisivat seurat tehdä tappiota, mutta niinhän ne nytkin tekevät suljetussa SM-liigassakin, vaikka suljetun liigan piti tervehdyttää liigaseurojen taloutta. Blues meni jo nurin ja Ässät tekee varmasti kovat tappiot.
Keskustelupalstat eivät sentään ihan 90-luvun muinaisjäänteitä ole - Jatkoajan keskustelupalstakin perustettiin vasta 2001. 1990-luvulla oli erilaisia hajanaisempia keskustelukanavia, mutta ei silloin vielä monellakaan ollut ainakaan 1990-luvun alussa pääsyä internetiin. Näin omakohtaisena esimerkkinä minä hankin ensimmäisen kännykän (tiiliskiven kokoisen ja näköisen mötikän) vasta lukion jälkeisinä vuosina, oliko se nyt 1997 paikkeilla. Sekään ei toiminut aluksi kuin Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Modeemiyhteys oli internetiin, mutta ensimmäinen kiinteän internet-liittymän sain käyttööni vasta yliopistoaikana ylioppilassäätiön ns. "kyläverkossa" 2002. Käsittämättömän paljon ja nopeasti on maailma muuttunut, ja muuttuu varmaan lisää. Saisi muuttua Mestiskin.