Uusi jäähalli!

  • 673 720
  • 3 945

Theofilus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ei SaiPalla ole ikinä ole ollut viittä miljoonaa "ylimääräistä" kassassa laittaa keskustan halliin, vaan tuon verran ovat olleet aikaisemmin valmiina investoimaan uuteen areenaan keskustassa. Olisiko tuo sitten lainarahalla yms. puskureilla (jotka ovat nyt sulaneet) sitten rahoitettu.

Nykyisessä makrotilanteessa ja SaiPan taloudellisessa ahdingossa snadisti epäilen vastaavaa investointimahdollisutta SaiPan puolelta, mutta varmasti jollain tavalla ainakin yrittävät.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
En myöskään usko, että areena olisi niin hyvä bisnes kun jotkut kirjoittajat tällä foorumilla uskovat sen olevan.
Ei tässä kyse ole uskon asioista vaan siitä, että asiaa on kaupungin toimesta tutkittu pariinkin otteeseen ja selvitystä on palkattu tekemään ulkopuolinen puolueeton konsulttitoimisto. Se käsitys siitä,että keskustahalli on hyvä bisnes perustuu noihin selvityksiin.

Sen sijaan keskustahallin vastustajilla ei ole näyttää mitään tutkimusta, mihin heidän mielipiteensä perustuisi. Se on nimenomaan sitä pelkkää mutua ja uskomusta.
 

aintg

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, sympatiat: Jukurit & KalPa
Missä ovat keskustahallin ulkopuoliset sijoittajat.
Miksi näistä pitää jatkuvasti jankata? Miksi keskustaan pitäisi olla yhtään sen enemmän sijoittajia kuin Kisapuistoonkaan, jos tälle linjalle lähdetään. Ainakin sama summa voidaan heittämällä käyttää paremmalle paikalle kaupungin keskustaan kuin omakotitaloalueelle. Eikö se ole muutenkin parempi, että kaupunki omistaa keskeiseltä paikalta jotakin?

Kisapuistoon tehtäisiin joka tapauksessa pelkästään veronmaksajien rahalla (50 miljoonaa euroa infran kanssa). Sinne ei kukaan sijoittaja ole laittamassa latin latia. Viimeksikin alueen liikemiehet totesivat, että heidän tarpeilleen (sijoitus- ja liiketilamielessä) Kisapuisto on sijainniltaan aivan väärä paikka.

Keskustaan käytetään sama 50 miljoonaa euroa ja lisäkuluna parkkihalli. Saman verran siis käytetään suurin piirtein kumpaankin vaihtoehtoon, riippuen hieman parkkihallin koosta ja rahoitusmuodosta.

Kaupunki siis joko tuhlaa 50 miljoonaa euroa Kisapuistoon (veronmaksajien rahoja) tai käyttää saman summan keskustaan, kehittää keskusta-aluetta ja hyödyttää alueen ympäröiviä toimijoita. Yhteyteen rakennetaan kerrostaloja ja hotelli, johon voidaan yhdistää erilaisia liiketiloja ja toimintoja. Mitään vastaavaa kaupunkia kehittävää oheisrakentamista Kisapuistoon ei tule.

Yritä nähdä vähän pidemmälle kuin vain kengänkärkiesi päähän. Samansuuruisella rahasummalla saa niin paljon enemmän keskustassa, kun taas Kisapuistoon investoiminen on käytännössä täyttä veronmaksajien rahojen tuhlaamista.
 
Viimeksi muokattu:

Tuburbia

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Miksi näistä pitää jatkuvasti jankata?

Kisapuistoon tehtäisiin joka tapauksessa pelkästään veronmaksajien rahalla (50 miljoonaa euroa infran kanssa). Sinne ei kukaan sijoittaja ole laittamassa latin latia.

Kaupunki siis joko tuhlaa 50 miljoonaa euroa Kisapuistoon (veronmaksajien rahoja) tai käyttää saman summan keskustaan, kehittää keskusta-aluetta ja hyödyttää alueen ympäröiviä toimijoita. Yhteyteen rakennetaan kerrostaloja ja hotelli, johon voidaan yhdistää erilaisia liiketiloja ja toimintoja.

Yritä nähdä vähän pidemmälle kuin vain kengänkärkiesi päähän.
Ei kai nyt kysyminen ole jankkaamista.
Keskustahallikin rakennetaan pelkästään veronmaksajien rahalla, kuten Kisapuistokin.
Jos keskustahalliin on tulossa hotelli, erilaisia liiketiloja ja toimintoja, niin miksi näitä ei kerrota julkisuuteen.
Etelä-Saimaassa on kerrottu kummankin vaihtoehdon kustannukset.
Yrittäisit hyväksyä muidenkin mielipiteet, kuin pelkästään omasi.

Kun kustannuksiin lasketaan mukaan myös muun muassa pysäköinti ja muu infra, maan myynti sekä oheistilojen rakentaminen, ovat kustannukset torikorttelissa 69,4 miljoonaa euroa ja Kisapuistossa 51,7 miljoonaa euroa.
 
Viimeksi muokattu:

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Missä ovat keskustahallin ulkopuoliset sijoittajat.
2020 kerättiin jo rahoittajia keskustavaihtoehtoon:
- Rakennusliike Evälahti, X€
- Auto-Suni, X€
- Karelia lines, X€
- Mustori, 150 k€
- Itula, 25 k€
- Liiga-SaiPa Oy, 4,7 M€
- LUT-yliopisto, 100 k€
- Olli Joutsimo, X€
- Tommi Laitinen, X€
- Kimmo Rauma, X€
- Ari-Pekka Salovaara, X€ (omien sanojensa mukaan merkittävä rahoitus)

X:llä merkittyjä ei taida olla julkisesti kerrottu, mutta Jussi taisi jossain mainita yhteissumman SaiPan ulkopuolelta olleen noin 2 M€.

Kisapuistovaihtoehtoon:
Pyöreät 0 (nolla) euroa.
 

Reinhart

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Montreal Canadiens
2020 kerättiin jo rahoittajia keskustavaihtoehtoon:
- Rakennusliike Evälahti, X€
- Auto-Suni, X€
- Karelia lines, X€
- Mustori, 150 k€
- Itula, 25 k€
- Liiga-SaiPa Oy, 4,7 M€
- LUT-yliopisto, 100 k€
- Olli Joutsimo, X€
- Tommi Laitinen, X€
- Kimmo Rauma, X€
- Ari-Pekka Salovaara, X€ (omien sanojensa mukaan merkittävä rahoitus)

X:llä merkittyjä ei taida olla julkisesti kerrottu, mutta Jussi taisi jossain mainita yhteissumman SaiPan ulkopuolelta olleen noin 2 M€.

Kisapuistovaihtoehtoon:
Pyöreät 0 (nolla) euroa.
Noillakin rahoilla siis Keskusta-areena on kuntalaisille edullisempi kuin Kisapuisto. Olen itse sitä mieltä, että tälläiset elivoima ja kehityshankkeet vaativat kaikilta panosta niin kaupungilta kuin elinkeinoelämältä. Siis jos hankkeeseen uskoo ja hyötyy niin siihen myös voinee sijoittaa omien varojensa mukaan ja hommat ajetaan maaliin yhteistyöllä. Hieman olen pettynyt tästä viimeaikaisesta kehityksestä kun uusia avauksia, sijoituksia ei ole tullut toki ajatkin on juuri nyt kovin ankeat mutta 3-5v. päähän tilanne voi olla ihan toinen.

Sellainen kaupunginosuus noin 35-40m ja yksityiset 10-15m olisi jo ihan hyvä paketti ja uskottavat taustavoimat. Kokonaisuutena pelkästää kaupungin pyörittämänä tuo halli ei tule olemaan mikään menestys ja siksi näitä yksityisiä ja yrityksiä & tapahtumateollisuutta tulisi saada mukaan, jotta tälläinen hanke olisi uskottava. Tuon lisäksihän palaa vielä rahaa torin uudistamiseen (joka pitää toki tehdä jokatapauksessa ja sen ehostus menisi tuossa samalla), parkkihalli jonka sitten Williparkki tai jokin yksityinen hoitaisi. Ylipäätänsä koko keskusta saisi merkittävän kasvojenkohotuksen ja piristysruiskeen - mielestäni meillä ei oikein olisi varaa jättää tätä korttia NYT käyttämättä. Riskejäkin on toki mutta Kisapuistoon palaa ihan samat rahat ja edelleen keskusta "repsottaisi" ja ei kehittyisi yhtään vaan sama harmaa tori lautamökkeineen siellä lahoaisi.

Investointiteoreettisesti Keskusta-areenassa on ihan erilaisia tuotto ja arvo-odotuksia, jolloin se investointi on ihan käypää rahaa ja realisoitavissakin ja sillä on merkittäviä vaikutuksia koko alueen taloudelle ja elinvoimalle. Kisapuiston Jäähallilla tälläisiä skenaarioita ei ole juurikaan vaan se on ja pysyy ja kaupungin taseessa ja se on pelkästään nykyisen hallin jatkumoa ja siitä ei mitään suurempia lisätuloja ole kenellekään odotettavissa vaikka siihen upotettaisiin se 50m eli se olisi aivan käsittämätön anti-investointi ja kaikkien teorioiden vastainen - toki voi senkin perustella jatkumona kun "tää on vaan aina ollut näin" joka taitaa olla se Lappeenranta "Style".
 
Viimeksi muokattu:

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Lappeenrantaan vuonna 2009 Visedon eli nykyisen kymmenien miljoonien liikevaihdolla toimivan Danfoss Editronin perustanut Kimmo Rauma tiivisti tämän halliasian kyllä täydellisesti vuonna 2020 kahteen lauseeseen:
"Päätös ei sinällään ole oikea tai väärä. Toisessa paikassa vain on mahdollista tehdä bisnestä, toisessa ei."
 

Filimonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Nurmeksen Sepot
Eihän nyt helvetti mihinkään Kisapuistoon uutta hallia. Kyllä se on keskustassa oikea paikka. Vaikka tavallaan vieraisiin pöytiin huutelenkin, niin on jäänyt useampi KalPankin vierailu Lappeenrannassa katsomatta nykyisen hallin sijainnin takia. Majailen siis Etelä-Karjalassa ja keskustahalliin tulisi pomminvarmasti useammin mentyä, kun jälkipelitkin olisi kävelymatkan päässä.
 

PePo_17

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, KooKoo
En usko, että olisi järkevää rakentaa hotellia areenan yhteyteen. Varsinkin kun Lappee laajenee.

Sitten kommenti tuohon yllä olevaan Kimmo Rauman lausuntoon: Täysin totta tuo.

Mutta lisään ja painotan nyt taas ja uudestaan: Areena keskustassa toimii honey trappina keskustan viihde- ja ravintolaliiketoiminnalle tuoden lisää verotuloja ja kauan kaivattuja ihmisjoukkoja keskustaan, vireyttä, sutinaa, tytinää miksi sitä haluaa kutsua. Tuo ihmisjoukko käyttää väkisinkin keskustan palveluja.

Kisapuistossa oleva halli ei tee mitään näistä.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Yleisesti areenan, sekä omistus ja vuokra-asuntojen rakentaminen keskustaan lisäisi keskustan elinvoimaisuutta. Tämänhetkinen tilanne missä keskustan alueella jököttää tyhjiä tontteja sekä tyhjiä liike sekä asuintiloja on täysin käsittämätöntä. Kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille on varmasti keskustan alueella tarvetta. Hotellitilaa ei ole myöskään riittäväsi jos Lappeenranta olisi kiinnostava ja vetovoimainen, mitä se ei tällä hetkellä ole. Keskustan vetovoimaisuutta varmasti lisäisi toriareena enemmän kuin kauppatori. Mitä kaupunki on tehnyt viimeisen 10-20 vuoden aikana kehittäessään keskustan vetovoimaisuuden lisäämiseksi?
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muistanko väärin, että SaiPalla olisi 5 miljoonaa laitettavana keskustan halliin? Jos se on konkreettista rahaa eikä hallia keskustaan tule niin sillähän ostaa vaikka Suomen maajoukkueen sirklaamaan Kisapuistoon. Ihme, ettei tuota argumenttia ole kuultu.
Ei suoraan SaiPalla vaan tämän verran saivat nopeasti muita rahoittajia heidän kauttaan mukaan edelliseen keskustasuunnitelmaan.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Ei suoraan SaiPalla vaan tämän verran saivat nopeasti muita rahoittajia heidän kauttaan mukaan edelliseen keskustasuunnitelmaan.
Kyllähän SaiPa ilmoittautui investoimaan 4,7 M€ keskustavaihtoehtoon, mistä 3,7 M€ ravintola-, myynti- ja aitiotilojen rakentamiseen ja miljoona euroa niiden laitteisiin. Markkanen keräsi noiden 4,7 M€ lisäksi sitten ulkoista rahoitusta ainakin yllä listaamiltani yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Listasta unohtui myös Visman lupaus 100 k€/vuosi hallin nimestä mikäli halli on keskustassa. Ei SaiPalla tietenkään omassa kassassa tuollaista rahasummaa ole, vaan varmaankin taustajoukkojen avulla saadaan riittävä laina. SaiPan rahoja ne investoitavat 4,7 M€ kuitenkin lopulta olisi, vai?
 

juza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllähän SaiPa ilmoittautui investoimaan 4,7 M€ keskustavaihtoehtoon, mistä 3,7 M€ ravintola-, myynti- ja aitiotilojen rakentamiseen ja miljoona euroa niiden laitteisiin. Markkanen keräsi noiden 4,7 M€ lisäksi sitten ulkoista rahoitusta ainakin yllä listaamiltani yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Listasta unohtui myös Visman lupaus 100 k€/vuosi hallin nimestä mikäli halli on keskustassa. Ei SaiPalla tietenkään omassa kassassa tuollaista rahasummaa ole, vaan varmaankin taustajoukkojen avulla saadaan riittävä laina. SaiPan rahoja ne investoitavat 4,7 M€ kuitenkin lopulta olisi, vai?
Itseasiassa "keräystä" ei tehnyt Markkanen, vaan Joonas Grönlund viikossa, kun hänelle selvisi, että konsultit eivät olleet edes kartoittaneet paikallisia sijoittajia vaan ainoastaan kokonaisuudesta vastaavaa isoa kalaa.
 

aintg

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, sympatiat: Jukurit & KalPa
Itseasiassa "keräystä" ei tehnyt Markkanen, vaan Joonas Grönlund viikossa, kun hänelle selvisi, että konsultit eivät olleet edes kartoittaneet paikallisia sijoittajia vaan ainoastaan kokonaisuudesta vastaavaa isoa kalaa.
Jotenkin jäi viime kierroksella kokonaisuutena sellainen maku, että asiaa ei edes yritetty selvittää kunnolla. Johtuikohan kenties siitä, että vallankahvassa olivat Kisapuistoon ryhmäpäätöksen tehneet demarit? Tästäkin huolimatta itse selvitys puolsi minusta selkeästi Lappeenkatua.

Täytyy sanoa, että onneksi tällä kertaa kaupunginhallituksen puikoissa on sellainen kaveri, joka ei varmasti jätä kiveäkään kääntämättä keskusta-areenan puolesta. Näyttää vain vähän siltä, että osa päättäjistä haluaa kynsin ja hampain pitää kiinni Kisapuistopäätöksestä (”koska sehän on jo päätetty!”), vaikka mielestäni viisas päättäjä on aina valmis tarkastelemaan asiaa uudelleen, ja tekemään kokonaisuuden kannalta parhaan päätöksen. Osa taas pitää visusti kiinni siitä, että torille ei saa rakentaa mitään, vaikka kaikki me tiedämme, että torikin voisi paremmin toisessa sijainnissa.

Mielenkiintoisia aikoja eletään. Jukka Kopra ehdotti hyvin Karjalasta kajahtaa -podcastissa, että voitaisiin tehdä tässä vaiheessa yhteinen päätös siitä, että areena tulee keskustaan (käsittämättömän Kisapuistopäätöksen purkaminen). Pidän tätä järkevänä, sillä sen avulla saisi hieman lisäaikaa toriväen tyynnyttelyyn. Toisaalta itselleni on aivan sama, onko areena Kauppatorilla vai aiemmin mietityllä Lappeenkadun sijainnilla. Mihinkään Kivenkadulle sitä ei kuitenkaan kannata tunkea, sillä sinne ei voi rakentaa riittävässä määrin oheisrakentamista, ja Veijovuorikin totesi, että lentoestepinta on esteenä korkeammille rakenteille. Muut mahdolliset alueet ovat liian kaukana keskustasta, ellei sitten Armilan alueelta mystisesti löydy/vapaudu tilaa.
 
Viimeksi muokattu:

DoctorDoctor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPajunnut, Hermannin Nuorisoseura
Se käsitys siitä,että keskustahalli on hyvä bisnes perustuu noihin selvityksiin.
En ole kyseisiin selvityksiin tutustunut, mutta onko siellä laskettu esim. areenan käyttökustannuksia? Paljon maksaa perusylläpito/vrk? Paljonko kustannukset/peli-tapahtumapäivä? Tähän kustannukseen perustuen, paljonko tunti jäätä areenassa tulee maksamaan? Paljonko maksetaan vuokraa pukokopeista, kuivatushuoneista ja oheisharjoittelutiloista? Nämä kaikki vaikuttavat siihen, kuinka paljon SaiPa maksaa vuokraa hallissa pelaamisesta ja harjoittelemisesta. Ja vuokra taas vaikuttaa siihen, paljonko pääsylipulle laitetaan hintaa. Jos lipun hinta jää korkeaksi, on turha odottaa väenryntäystä katsomoihin, koska kotona pelin näkee halvemmalla, eikä tarvitse maksaa 9€ tuopillisesta keskinkertaista lageria ja 3€ kahvista. Jääkö porukka pelin jälkeen bailaaman areenan ravintoloihin, vai karkaako se kaupungille? Vai kotiin urheiluruudun ääreen? Eteläkarjalaisen kiekkoyleisön ikä- ja sukupuolikakauman perusteella veikkaan, että suurin osa suunnistaa suorinta tietä kotiin.

Toivon, että areena toteutuu. En vain tällä hetkellä pysty näkemään, kuinka se olisi mahdollista.
 

juza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En ole kyseisiin selvityksiin tutustunut, mutta onko siellä laskettu esim. areenan käyttökustannuksia? Paljon maksaa perusylläpito/vrk? Paljonko kustannukset/peli-tapahtumapäivä? Tähän kustannukseen perustuen, paljonko tunti jäätä areenassa tulee maksamaan? Paljonko maksetaan vuokraa pukokopeista, kuivatushuoneista ja oheisharjoittelutiloista? Nämä kaikki vaikuttavat siihen, kuinka paljon SaiPa maksaa vuokraa hallissa pelaamisesta ja harjoittelemisesta. .
Tosissasiko kysyt? Konsulteille, suunnittelijoille ja muille on muutama sata tonnia maksettu, mutta just nää unohtuikin ottaa huomioon.
 

Mälkiä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmoitetaan lähiviikkoina
En ole kyseisiin selvityksiin tutustunut, mutta onko siellä laskettu esim. areenan käyttökustannuksia? Paljon maksaa perusylläpito/vrk? Paljonko kustannukset/peli-tapahtumapäivä? Tähän kustannukseen perustuen, paljonko tunti jäätä areenassa tulee maksamaan? Paljonko maksetaan vuokraa pukokopeista, kuivatushuoneista ja oheisharjoittelutiloista? Nämä kaikki vaikuttavat siihen, kuinka paljon SaiPa maksaa vuokraa hallissa pelaamisesta ja harjoittelemisesta. Ja vuokra taas vaikuttaa siihen, paljonko pääsylipulle laitetaan hintaa. Jos lipun hinta jää korkeaksi, on turha odottaa väenryntäystä katsomoihin, koska kotona pelin näkee halvemmalla, eikä tarvitse maksaa 9€ tuopillisesta keskinkertaista lageria ja 3€ kahvista. Jääkö porukka pelin jälkeen bailaaman areenan ravintoloihin, vai karkaako se kaupungille? Vai kotiin urheiluruudun ääreen? Eteläkarjalaisen kiekkoyleisön ikä- ja sukupuolikakauman perusteella veikkaan, että suurin osa suunnistaa suorinta tietä kotiin.

Toivon, että areena toteutuu. En vain tällä hetkellä pysty näkemään, kuinka se olisi mahdollista.
Peleissä käyvä porukka ei ole mikään täysin muuttumaton jengi. Yksi ulottuvuus tässä on se, että peleissä käymisestä tulisi houkuttelevampi vaihtoehto myös vähän nuoremmalle väelle, kun pelistä voisi siirtyä helposti keskustan ravintoloihin. Paremmin saavutettava halli toisaalta mahdollistaisi myös peleissä käymisen huonommin liikkuville keskustan asukkaille, jotka eivät tällä hetkellä peleihin kätevästi pääse.

Asiat eivät toki tapahdu sormia napsauttamalla ja perseellään istuksimalla, vaan yleisöä kannattaisi houkutella erilaisilla yhteistyöviritelmillä, joissa vaikka ruuat paikallisessa ravintolassa, lippu peliin ja vaikka bussilippu siihen päälle olisi saatavilla edullisesti. Mahdollisuuksien maailma.

Sitä enemmän ihmetyttää torikauppiaiden asenne, kun halutaan vain mahdollisuuksien näkemisen sijaan nurista mahdollisesta asfalttiaukion menettämisestä.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ole kyseisiin selvityksiin tutustunut, mutta onko siellä laskettu esim. areenan käyttökustannuksia? Paljon maksaa perusylläpito/vrk? Paljonko kustannukset/peli-tapahtumapäivä? Tähän kustannukseen perustuen, paljonko tunti jäätä areenassa tulee maksamaan? Paljonko maksetaan vuokraa pukokopeista, kuivatushuoneista ja oheisharjoittelutiloista?
Paljonko niistä maksettaisiin Kisapuistossa JA miksi se hinta olisi merkittävästi eri mikäli olisi?
 

DoctorDoctor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPajunnut, Hermannin Nuorisoseura
Paljonko niistä maksettaisiin Kisapuistossa JA miksi se hinta olisi merkittävästi eri mikäli olisi?
Siksi, että rakennuskustannukset on korkeammat areenassa kuin jossain perushallissa, joka sijaitsee ei missään. Areenayhtiön pitää, oletan, lyhentää lainojaan joka kuukausi ja se tarvitsee melko vakaan tulopohjan selviytyäkseen lyhennyksistä. Vaikuttaa suoraan jään hintaan ja tilavuokriin, joita areenan asiakkailta pyydetään. Jos jään hinta on kallis, se karsii potentiaalisia käyttäjiä, esim. Saipan junnut, Pepon, Veiterän ja taitoluistelijat, joilla ei ole varaa maksaa hirveitä summia. Kun muita maksajia on vähän, SaiPa maksaa enemmän. Samalla muiden toiminta keskittyisi pääasiassa Kisapuistoon, jossa jää on halvempaa ja vuoroja saatavilla enemmän.
 

Rautanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, New Jersey Devils
Siksi, että rakennuskustannukset on korkeammat areenassa kuin jossain perushallissa, joka sijaitsee ei missään. Areenayhtiön pitää, oletan, lyhentää lainojaan joka kuukausi ja se tarvitsee melko vakaan tulopohjan selviytyäkseen lyhennyksistä. Vaikuttaa suoraan jään hintaan ja tilavuokriin, joita areenan asiakkailta pyydetään. Jos jään hinta on kallis, se karsii potentiaalisia käyttäjiä, esim. Saipan junnut, Pepon, Veiterän ja taitoluistelijat, joilla ei ole varaa maksaa hirveitä summia. Kun muita maksajia on vähän, SaiPa maksaa enemmän. Samalla muiden toiminta keskittyisi pääasiassa Kisapuistoon, jossa jää on halvempaa ja vuoroja saatavilla enemmän.

Eipä nuo esim. Uk-areenan ja Kisapuiston vuokratkaan nykyään ole mitään aivan halpoja. 175 e / 45 min. Toki näihin jotain avustuksia tulee, kun kyseessä lasten- ja nuorten liikuntaa.

Luuletko tosiaan, että Kisapuiston ”kompleksissa” on jotenkin halpaa ?
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siksi, että rakennuskustannukset on korkeammat areenassa kuin jossain perushallissa, joka sijaitsee ei missään. Areenayhtiön pitää, oletan, lyhentää lainojaan joka kuukausi ja se tarvitsee melko vakaan tulopohjan selviytyäkseen lyhennyksistä. Vaikuttaa suoraan jään hintaan ja tilavuokriin, joita areenan asiakkailta pyydetään. Jos jään hinta on kallis, se karsii potentiaalisia käyttäjiä, esim. Saipan junnut, Pepon, Veiterän ja taitoluistelijat, joilla ei ole varaa maksaa hirveitä summia. Kun muita maksajia on vähän, SaiPa maksaa enemmän. Samalla muiden toiminta keskittyisi pääasiassa Kisapuistoon, jossa jää on halvempaa ja vuoroja saatavilla enemmän.
Toki se on jonkun verran kalliimpaa, mutta kerroin on kuitenkin selvästi alle 1.5 kaikissa tilanteissa. Vuokraan tulee myös aina vaikuttamaan, mitä vuokrataan. Jää ja koppi (junnujen tai harrastajien treenit) on halpaa verrattuna koko halliin (eli joku järjestää konsertin) vuokraamiseen ja vaikka se hinta toki jonkin verran vaikuttaa käyttäjäpotentiaaliin, potentiaalin kasvaessa tuolla tuottoisimmassa päässä, eli suurissa tapahtumissa, tulee jo siitä vahvaa kompensaatiota tähän kaikkeen.
 

Barney

Jäsen
Jos jään hinta on kallis, se karsii potentiaalisia käyttäjiä, esim. Saipan junnut, Pepon, Veiterän ja taitoluistelijat, joilla ei ole varaa maksaa hirveitä summia. Kun muita maksajia on vähän, SaiPa maksaa enemmän.
Kuinka paljon esim. Pepo ja Veiterä maksaa jäähallin vuokrasta vuositasolla? Uskoisin, että sillä kun joku tapahtumajärjestäjä vuokraa koko hallin vuorokaudeksi (tai useammaksi) kuitataan aika monelta viikolta Pepon jäävuokrat.

SaiPan junnut, Pepo, Veiterä tai taitoluistelijat eivät ole sellaisia tahoja, jotka tekevät hallibisneksestä millään tavalla kannattavaa. Se koko keskustahallin pointti olisikin se, että SaiPan lisäksi sinne tulisi niitä muita maksajia jakamaan kustannukset SaiPan kanssa. Noilla jäävuokrilla ei tulla ikinä maksamaan tuon kokoluokan investointia takaisin. Sen takia tarvitaankin sellainen halli, jonka jotkut muutkin tahot kuin SaiPa haluaa vuokrata kokonaisuudessaan käyttöön. Ja ne halliin rakennettavat muut tilat pitää myös olla sellaisia, joita voi vuokrata samaan aikaan, kun siellä joku Pepo höntsäilee jäällä.

Vaikka puhutaan monitoimihallista (tai jäähallista), niin se jää ei ole kovin olennainen asia. Sen tarkemmin asiaan perehtymättä, niin vaikka SaiPakin treenaa paljon Kisapuiston jäällä, niin eiköhän SaiPa vuositasolla maksa kuitenkin eniten siitä, että se saa ottelutapahtumiin sen koko hallin käyttöön. Eli kärjistäen voidaan sanoa, että SaiPa ei maksaa jäästä, vaan se maksaa tapahtumapaikasta, joka mahdollistaa liigatasoisten ottelutapahtumien järjestämisen.

Uuden hallin myötä kustannukset tulevat nousemaan, vaikka se tulisi Kisapuistoon. Ei noilla harrasteporukoilla ole varaa maksaa juurikaan enempää, joten ne kasvavat kustannukset siirtyvät SaiPan ja hallin omistajan (kaupunki) maksettavaksi. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että SaiPalla ei ole varaa maksaa enempää, joten sen takia sille hallille pitäisi saada myös niitä muita maksajia. Nuo pepot ja veiterät ovat kuitenkin vain tahoja, joiden tehtävä on minimoida niitä tappioita, joita syntyy silloin, kun halli on kokonaan tyhjä. Ja todennäköisesti sitä jääaikaa tarjottaisiin heille keskustassakin sellaiseen hintaan, jonka he ovat valmiita maksamaan silloin kun hallille ei ole mitään kannattavampaa käyttöä.
 

DoctorDoctor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPajunnut, Hermannin Nuorisoseura
Se koko keskustahallin pointti olisikin se, että SaiPan lisäksi sinne tulisi niitä muita maksajia jakamaan kustannukset SaiPan kanssa.
Aivan. Voitko nimetä muutaman potentiaalisen tahon, jotka SaiPan ohella säännollisesti varaavat koko areenan käyttöönsä? Tai puoli areenaa? Tai neljäsosan?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös