Siksi, että he ovat työperäiseen maahanmuuttoon liittyvissä vaatimuksissaan väärässä. Jos persut saavat edes jonkinlaisen kompromissin vaatimuksiinsa liittyen läpi, se kiristää työperäistä maahanmuuttoa olennaisesti. Ja työperäisen maahanmuuton lisäämisen tärkeydestä ovat käytännössä kaikki asiantuntijat yksimielisiä.Miksi juuri persujen pitäisi perääntyä paljon jossakin mikä on heille tärkeää?
Persujen vaatimus on käytännössä täysin päinvastainen muiden puolueiden kanssa, ja minkäänlainen kompromissi tarkoittaisi myös samalla työperäisen maahanmuuton vaikeuttamista. Joten vaikea uskoa yhteisymmärrystä löytyvän siltä suunnalta, että muut puolueet (Kokoomus etunenässä) suostuisivat vaikeuttamaan, eli vähentämään, työperäistä maahanmuuttoa vain vähän, jotta saadaa kompromissi...
Persujen vaatimus ymmärtääkseni on, että Suomeen saisi tulla vain mediaanipalkan ylittävillä tuloilla töihin (jossain on mainittu, että palkan tulisi olla vähintään 3 300 €/kk - ainakin suuruusluokka lienee tätä). Tällä hetkellä käytännössä vastaava raja on ns. toimeentuloedellytyksen mukaisesti 1 331 €/kk. Toki aina pitää maksaa vähintään TES:n mukainen palkka, joka yleensä on suurempi. Toimeentuloedellytys koskee siis lähinnä osa-aikatöitä, tai niitä aloja, joilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta.
Toimeentuloedellytystä ei ole määritelty poliittisella päätöksenteolla, vaan sen tekee STM:n virkamiehet. Se myös muuttuu vain STM:n virkamiesten laskelmien perusteella. Kyse on alimmasta summasta, jolla suomessa voi tulla toimeen, ja sen ylittävä ei lähtökohtaisesti saa toimentulon turvaamiseksi tarkoitettuja sosiaalietuuksia (toki esim. sairastuminen voi tuoda oikeuksia...)
Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa hyvin monenlaisiin tehtäviin. Niistä jopa suurimmassa osassa palkka jää alle mediaanitulon. Lisäksi on myös tyypillistä, että uudessa työssä saa aluksi huonompaa palkkaa, mutta osaamisen ja kokemuksen perusteella palkka voi myöhemmin nousta. Siksikin maahanmuuttajien alkupalkat ovat alhaisia - huippuasiantuntijoita lukuun ottamatta.
Jos persujen vaatimus menisi läpi, työperäisen maahanmuuton lisääntyminen jäisi varmuudella toteutumatta. Jos asiassa tehdään kompromissi, jossa persut laskevat vaatimustaan jonkin verran, mutta samalla toimeentuloedellytystä nostetaan enemmän kuin inflaatiokorotuksen verran, niin silloin merkittävä osa "duunariammatteihin" suuntautuvasta maahanmuutosta jäisi tapahtumatta. Lisäksi olisi erittäin suuri muutos hylätä STM:n laskelmat päätöksenteon taustalta, ja siirtää toimeentulorajan määrittely poliitikoille...
On myös hyvä huomata, että työperäinen maahanmuutto ei perusti mihinkään kiintiöihin. Ei siis voida sopia otetaanko tänne 20 000 vai 30 000 työntekijää, ja vuodessa vai kahdessa, vaan valtio voi ainoastaan vaikuttaa sääntelyyn. Sääntelyn kiristäminen vähentää maahanmuuttoa, ja keventäminen (esim. saatavuusharkinnan poistaminen, ennakkoselvitysten ja osaamisvaatimusten vähentäminen, ammatinvaihdon helpottaminen, lupien voimassaolon pidentäminen jne.) lisää maahanmuuttoa. Määrä on viime kädessä kiinni toteutuneista rekrytoinneista, joille sääntely antaa vain raamit.
Ainoa edes kuviteltavissa oleva kompromissin tapainen olisi vähentää vain humanitaarista maahanmuuttoa, mutta samalla lisätä työperäistä. Mutta tämä tarkoittaisi, että persut käytännössä heittäisivät romukoppaan kaikki ennen vaaleja esitetyt puheet vain mediaanipalkan ylittävän työperäisen maahanmuuton hyväksymisestä. Hyväksyisikö persujen kenttä tosiaan sen, että 1000 kiintöpakolaista putoasi nollaan, mutta työperäinen maahanmuutto lisääntyisi kymmenillä tuhansilla, joista suurin osa alle meidanipalkkaisissa tehtävissä?
Itse näen vain kolme vaihtoehtoa:
1. Persut nöyrtyvät, ja hyväksyvät työperäisen maahanmuuton lisääntymisen kaikissa pula-ammateissa
2. Muut puolueet nöyrtyvät, mikä tarkoittaa katastrofia taloudelliselle kasvulle (ja EK järjestänee kenkää Orpolle Kokoomuksen puheenjohtajuudesta...)
3. Persut lähtevät hallitusneuvotteluista