Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Uusi hallitus?

  • 424 017
  • 4 589

Uusi hallitus?

  • Kokoomus(pääministeri)/persut

    Ääniä: 290 60,0%
  • Kokoomus(pääministeri)/demarit

    Ääniä: 130 26,9%
  • Persut (pääministeri)/kokoomus

    Ääniä: 40 8,3%
  • Demarit(pääministeri)/kokoomus

    Ääniä: 12 2,5%
  • Joku muu, mikä?

    Ääniä: 11 2,3%

  • Äänestäjiä
    483
Tila
Viestiketju on suljettu.

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Etkö ole huomannut, että vasemmisto ei ole vielä hallitusneuvotteluissa. Palataan noihin, jos Orpo myöhemmin kutsuu SDP:n neuvotteluihin.

Eikai sitä hallitusneuvotteluissa tarvi olla jotta on mielipide leikkauskohteista? Vai eikö vasemmalla osata muodostaa mielipiteitä tai näkemyksiä ilman kutsua hallitusneuvotteluihin. Erikoista väkeä, eikä tosiaan yllätä, että näiden jälkeen talous on näin kuralla.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Täällä oikealla me emme fanita tiettyjä ihmisiä ja puolueita ja ole samaa mieltä heidän kanssaan kaikesta. Me keskitymme asioihin ja joskus olemme samaa ja joskus eri mieltä. Se voi toki olla hankala ymmärtää.
Hyvä huomio. Olisi tosiaan melkoinen perjantaikevennys, jos kehtaisi väittää, että jollakulla oikeistopoliitikolla, sanotaan nyt vaikka Jussi Halla-aholla, olisi olemassa jonkinlainen fanikunta. Ei tietenkään ole.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvä huomio. Olisi tosiaan melkoinen perjantaikevennys, jos kehtaisi väittää, että jollakulla oikeistopoliitikolla, sanotaan nyt vaikka Jussi Halla-aholla, olisi olemassa jonkinlainen fanikunta. Ei tietenkään ole.
Me täällä oikealla emme pidä keskustakonservatiiveja oikeistona, vaikka se amerikkalaisesti muodikasta onkin kutsua konservatiiveja äärioikeistoksi.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Näin suht tuoreena työeläkeläisenä huomio kiinnittyi tähän Työeläkevakuuttajien (TELA) viimeisimpään juttuun: Vallattomat virkamiehet heiluttavat eläkeviikatetta.

Valtiovarainministeriöhän ehdotti hallitusneuvottelujen alla omassa meno-ja rakennekartoituksessaan Valto: Julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus, mm 1%-yksikön leikkausta työeläkeindeksiin neljän vuoden ajalle.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että työeläkevarat ovat työmarkkinajärjestöjen valitsemien edustajien valvonnassa ja yksityisoikeudellisten työeläkevakuuttajien rahoja. Kyseessä ei ole valtiollinen eläkejärjestelmä vaan työmarkkinoiden eläkejärjestelmä.

Toki, kuten julkisten alojen eläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander sanoo, yhden prosenttiyksikön indeksileikkaus pienentäisi työeläkemenoja noin 300 miljoonaa euroa vuodessa. Pienentyneet eläkkeet kuitenkin vähentäisivät valtion verotuloja hänen mukaansa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Mutta, jos indeksisääntöä leikataan, niin hupsista, samalla pienennetään kaikkien suomalaisten loppuelämän (eli eläkkeellä oloajan) käytettävissä olevia tuloja. Toisinsanoen tämä tarkoittaa hiljalleen köyhtymistä.

Lisäksi ministeriö on esittänyt myös palkkakertoimen leikkausta, jolloin leikkaus koskisi myös tulevia eläkkeensaajia. Palkkakertoimella tarkistetaan ansaittujen työeläkekertymien arvo, kun ihminen jää eläkkeelle.

Ehdotusten taustalla on Jaakko Kianderin mukaan ajatus, että eläkemenojen leikkaus johtaisi työeläkemaksujen alentamiseen, ja valtion verotusta taas kiristettäisiin vastaavalla määrällä.

– Silloin voisi ajatella, että se kohentaa valtion taloutta. Mutta matkassa on aika monta mutkaa maksujen alentamiseen, koska meillä on myös maksujen korotuspaineita. Ne tulevat erityisesti syntyvyyden laskusta. Siksi työeläkepäättäjien keskuudessa on esimerkiksi mietitty, pitäisikö työeläkkeiden sijoitussääntöjä uudistaa niin, että saataisiin parempia sijoitustuottoja.

Ymmärrän toki hyvin, että julkisia menoja on pakko leikata. Siitä ei ole kahta sanaa, mutta kaikki julkisuuteen tulleet ehdotukset eivät aina ole ihan sitä miltä ensin näyttää. Odotan mielenkiinnolla mitä tulevat viikot tuovat tullessaan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Medialla mahdollista kysellä hallitusneuvotteluista puheenjohtajilta, niin neljä ensimmäistä kysymystä liittynyt Tynkkyseen ja neuvottelijoiden somekäytökseen. Vallan vahtikoira vauhdissa.
 

sorza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo,Jokerit,Tamminen,Harri Aholan lounaskaverit
Medialla mahdollista kysellä hallitusneuvotteluista puheenjohtajilta, niin neljä ensimmäistä kysymystä liittynyt Tynkkyseen ja neuvottelijoiden somekäytökseen. Vallan vahtikoira vauhdissa.
Joku voisi laittaa foliohatun päähän ja ajatella, että oli ihan taktinen "riita", että saadaan neuvotteluista huomio johonkin turhaan.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mikähän on se paikka josta voi leikata ilman vaikutuksia ja joka ei ole marginaalinen? Paljon tulee ulinaa mutta kovin vähän ehdotuksia.
Maatalous ja yritystuet, ennen Ukrainan sotaa myös Puolustusvoimat. Niinhän se on aina mennyt.

Sinänsä ihan normaalia eturyhmäpolitiikkaa heiltäkin, koska vasemmiston kannattajakunta koostuu yhä voittopuolisemmin julkisen sektorin naispuolisista työntekijöistä - jotka eivät työskentele turvallisuussektorilla, vaan terveydenhoidossa, etuuskäsittelyssä yms. "vasurialoilla".
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämäkään ei ole koko totuus:


Suut on suljettu, Perussuomalaisia viedään kuin kuoriämpäriä, Orpolla kaikki pelissä, kaatukoon hallitus jos Orpo ei saa tahtoaan läpi.

Todellisuudessa Orpo pyrkii sovittelemaan ja saamaan toimintakykyisen hallituksen. Parissa kuukaudessa riitoihinsa kaatuvaa hallitusta ei tällä kertaa pelastaisi mikään ulkopuolinen asia.

Orpo on yksi Suomen kokeneimpia, mutta edelleen aliarvostetuimpia poliitikkoja. Pitkä kausi Kokoomuksen johdossa ja puolueen kannatuksen saaminen nousuun erilaisten fraktioiden taistelussa ja samalla maailman suosituimman naispoliitikon lyöminen vaalidebateissa vaatii osaamista. Sillä on nyt käyttöä.

Vähitellen näyttää siltä, että tässä on mahdollista saada toimiva ja hyvä hallitus.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Pisteet siitä, että sitä oikeisto/porvarihallitusta lähdettiin muodostamaan. Kumpaa sanaa siitä nyt sitten haluaakaan käyttää. Kansalaiset äänestivät selkeästi tämmöisen hallitusmuodon puolesta, ja nyt siihen tilaukseen vastataan.

Nyt omasta mielestäni ennen kaikkea kokoomuksella on paikka näyttää, että miten sitä kestävää talouspolitiikkaa sitten tehdään. Niin paljon sai vasemmisto rapaa viimeisen neljävuotisen aikana, että nyt sietäisi sitten ruveta tapahtumaan.
 

Analyzer

Jäsen
Orpo vetää hyvin ja niin ikään Purra myös.

Soinin persut persraiskattiin 2015 hallitusneuvotteluissa. Paljon oli kiinni myös Soinin kokemattomuudesta neuvottelijana. Vaikka ura oli jo tuolloin pitkä niin kokemus tiukoista paikoista oli ohut. Purra vaikuttaa ottaneen opiksi Soinin virheistä.

Purra on Soinista poiketen laittanut kaikki kansanedustajat neuvottelemaan. Soini laittoi vain sisäpiirinsä, eli käytännössä Vistbacka+persuista myöhemmin irtautuneet siniset. Tällä Purra sitouttaa kansanedustajat tulevan hallitusohjelman taakse, kaikilla on osavastuu lopullisesta ohjelmasta.

Sen lisäksi Purra on tuonut persujen kokeneinta ja kovinta neuvotteluosastoa pöytiin kuten Putkonen, Kankaanniemi sekä Slunga-Poutsalo. Slunga-Poutsalo on muuten mielenkiintoinen poliitikko. Hänestä ei paljon otsikoita kirjoitella ja esillä ollessaan ei juurikaan jää mieleen hyvässä eikä pahassa. Kuitenkin jo Soini käytti hänestä aikanaan ylisanoja ja hän oli myös sekä Halla-ahon, että nykyään Purran luottonainen. Purrahan rekrytoi hänet jo puoluetoimistolle tekemään kelvottoman Luukkasen hommia ja seuravaa steppi taitaa olla sitten Purran valtiosihteeri. On käsittääkseni todella arvostettu persuissa sekä myös muissakin puolueissa. Persujen Tujunen.

Purra on rakentanut puolueensa näkökulmasta hyvän kombon neuvotteluihin, tulokset on toki vielä näkemättä ja lopulta vain sillä on väliä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Nyt voisivat sitten toimittajatkin keskittyä olennaisempiin aiheisiin. Varmaan mutkuttelu jatkuu tietyissä piireissä, mutta ne isommat kysymykset näissä hallitusneuvotteluissa liittyvät ihan muuhun kuin Yleen.

Puheenjohtaja Riikka Purran (ps) mukaan perussuomalaiset ei ole hallitusneuvotteluissa puuttumassa Ylen ohjelmien sisältöön.

– Hallitusneuvotteluissa tässä jaostossa keskustellaan myös Yleen, viestintään liittyvistä asioista. Poliitikot, niin perussuomalaiset kuin muut tietävät kyllä hyvin paikkansa sen suhteen, että mikä on pöydällä päätettävissä ja mikä ei.

– Tässä keskustelussa taustalla on se, että useat hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat sanoneet, että myös Yleä täytyy voida tarkastella, muun muassa rahoitusta. Se, että poliitikko haluaisi puuttua journalistisiin sisältöihin, niin se ei tietenkään ole. Yleisradio on verorahoitteinen toimija ja silloin kokonaisuutta pitää voida käsitellä, Purra vastasi IS:n kysymykseen.


edit. Esim. tästä soisi keskustelua syntyvän huomattavasti enemmän kaiken turhan jankkaamisen sijaan.

 
Viimeksi muokattu:

ijuka

Jäsen
Tai sitten vain jatkumoa performanssille nimeltään Sebastian Tynkkynen?
Miten tuo muuten on Tynkkysen vika? Siis se, että sanoo, ettei saisi linjata asioista tai lähteä sooloilemaan, ennen kuin ne on yhdessä päätetty.

Mielestäni tuo on juuri oikein, ja niin miten sen pitääkin olla. Jostan ihmeen syystä ihmisten näyttää olevan kovin vaikeaa ymmärtää lukemaansa ja on valtava hinku luulla, että Tynkkynen on sanonut tai esittänyt jotain, mitä ei ole tehnyt.

Esim. Tynkkynen ei ole sanonut, että hänen pitäisi sanella YLE:n sisältö. Vaan että ne pitäisi yhdessä päättää.


Mielestäni on esim. outoa, miten Yle on olevinaan koko kansan uutiskanava, mutta sieltä tulee lähinnä vihervasemmiston sävyttämää uutisointia ja ohjelmistoa. Eikö sieltä pitäisi tulla koko spektrillä tavaraa?
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Esim. Tynkkynen ei ole sanonut, että hänen pitäisi sanella YLE:n sisältö. Vaan että ne pitäisi yhdessä päättää.
Vaan ei hallituksen. Tätähän Orpokin tarkoitti? Yleltä saatetaan leikata ja leikataankin, mutta sisältöihin ei hallitus tai hallitusneuvottelut puutu. Tämä nyt on aika itsestäänselvä asia, huolestuttavaa jos Tynkkysellä tässä epäselvää.
 

msg

Jäsen
Miten tuo muuten on Tynkkysen vika? Siis se, että sanoo, ettei saisi linjata asioista tai lähteä sooloilemaan, ennen kuin ne on yhdessä päätetty.
Minä lähden siitä oletuksesta että Tynkkysen ensisijainen kiinnostuksen kohde on Tynkkynen ja Tynkkysen saama huomio ja nythän sitä saatiin runsaasti. En siis usko että tässä tai vaipoissa konttaamisessa oli itse asia pääosassa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Mielestäni on esim. outoa, miten Yle on olevinaan koko kansan uutiskanava, mutta sieltä tulee lähinnä vihervasemmiston sävyttämää uutisointia ja ohjelmistoa. Eikö sieltä pitäisi tulla koko spektrillä tavaraa?
Tulee sieltä KuPs-HJK, Stromsö, Huippuvuoret yläilmoista, RSO:n konsertti, YleX liveä jne.. Ehkä huomenna on parempi suvakkipäivä. Ah, anteeksi, onhan siellä Saara Aalto puhumassa muutoksesta Perjantai-ohjelmassa. Eikö viimeksi mainittu mene enemmän sinne Pohjanmaan raamattuvyöhykkeen kriittisiin alueisiin?
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tulee sieltä KuPs-HJK, Stromsö, Huippuvuoret yläilmoista, RSO:n konsertti, YleX liveä jne.. Ehkä huomenna on parempi suvakkipäivä. Ah, anteeksi, onhan siellä Saara Aalto puhumassa muutoksesta Perjantai-ohjelmassa. Eikö viimeksi mainittu mene enemmän sinne Pohjanmaan raamattuvyöhykkeen kriittisiin alueisiin?
Huomenna on Charlesin kruunajaiset ja toivottavasti kisastudioon on satsattu tulevien MM-kisojen tapaan.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Marinin hallitus oli jauhojengihallitus.

Orpon hallitus tulee olemaan jauhottajajengihallitus.

Tynkkynen jauhottaa Orpon.
Purra jauhottaa Tynkkysen.
Orpo on tyytyväinen ja vetää hyvin.

Eniten jännittää, onko Putkoselle kerrottu, mitkä on puolueen linjat vai vetääkö vastaukset omasta stetsonista, kuten kysymyksessä työnantajamaksuista ennen vaaleja…

Kuinka monta mielipidettä yhdestä puolueesta lopulta löytyykin, kunhan päästään aloittamaan työt..
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vaan ei hallituksen. Tätähän Orpokin tarkoitti? Yleltä saatetaan leikata ja leikataankin, mutta sisältöihin ei hallitus tai hallitusneuvottelut puutu. Tämä nyt on aika itsestäänselvä asia, huolestuttavaa jos Tynkkysellä tässä epäselvää.
Kyllähän sitä YLE-lakia jatkuvasti rukataan, eli päätetään minkälaiset ohjelmat kuuluvat YLE:n lakisääteisiin tehtäviin ja leikataan rahoitusta sen mukaiseksi. Sinänsä näissä hallitusneuvotteluissa on mahdollista ohjata YLE:n sisällöntuotantoa tiettyyn suuntaan. Käsittääkseni esimerkiksi Kokoomuksessa on sen kaltainen näkemys, että YLE:stä on tullut markkinahäirikkö, joka on rönsyillyt liian kauas karsinastaan, ja häiritsee siten yksityisten ja kaupallisten mediatuottajien kasvumahdollisuuksia. Eivätkä ole tässä väärässä. Kyllähän YLE rohmuaa itselleen jatkuvasti ajankohtais- ja viihdeohjelmien markkinaosuuksia tuottamalla niitä veronmaksajien rahoilla niin laadukkaasti, etteivät kaupalliset toimijat pysty paljon pienemmällä budjetilla kilpailemaan - saatikka kasvamaan, jolloin heistä kehittyisi elinvoimaisempia ja laadukkaampia sisällöntuottajia itsestään.

Jos jollekin ohjelmistolle on kysyntää ja markkinaa, niin sitä aletaan kyllä kaupallisten ja yksityisten toimesta tuottamaan, mikäli kysyntää vain riittää. Ja sitten taas on sellaista ohjelmistoa, jolle ei ole isoja markkinoita, mutta jota silti täytyy tasapuolisuuden nimissä tuottaa, ja tässä on omasta mielestäni se YLE:n verorahoilla tuotetun toiminnan tarkoitus.

Ne Pillupäiväkirjat nousivat nyt esimerkkinä tikun nokkaan. Jos YLE ei tuottaisi sen kaltaista sisältöä, niin pelko pois - Maikkari ja Nelonen varmasti tuottaisivat sen, varsinkin kun se oli vielä edullista tuottaa. Ehkä kilpailijakin iskisi omat vaginat tiskiin yrittäessään kilpailla tasaväkistä sisällöntuottajaa vastaan. YLE on jättibudjetillaan hankala kilpakumppani. Ihmiset ajattelevat mielestäni liian dramaattisesti näiden leikkausten suhteen. Otetaan ääriesimerkki. A-studio lakkautettaisiin. Sekä Maikkari, että Nelonen, pyrkisivät varmasti kilpaa tuottamaan sille tarpeeksi laadukkaan korvikkeen, jotta saisivat siitä kanavalleen kyseisen ajankohtaisohjelman arvoisen brändin. Vaikka YLE:n jakelukanavan sisältöä rajattaisiin ja henkilöstöä karsittaisiin, se ei tarkoita sitä, että nämä tekijät katoaisivat johonkin. He siirtyisivät tuottamaan enemmän tai vähemmän samaa sisältöä muille kanaville, joille on tullut nyt parempi mahdollisuus tuottaa sitä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ihan asiallinen kuitti Liskiltä. Olisko aika mouhoajien kasvaa aikuisuuden tilaan.

Liski on yksi suosikkijournalisteistani, mutta tässä olen kovin eri mieltä. Mutulla ja faktoilla on oikeus sanoa YLE:n tiettyjä ohjelmia yksipuolisiksi. Se, että tämä uhkaisi YLE:n kriittistä journalismia, ei ole faktaa. Tai jos on, melkoisen talon ovat luoneet.

YLE on valkopessyt CCCP:n ihmisoikeus- ja muita ongelmia, vähätellyt Venäjän toimia, kertonut vain ikäviä asioita Suomen NATO-jäsenyydestä ennen 2/2022, jättänyt kokonaiskuvan Israelin ja Arabimaiden konflikteista piirtämättä ja tyrkyttänyt vasemmistolaista versiota sekä mm. unohtanut suomettuneisuuden osana YLE:n toimintaa. Esimerkkejä riittäisi paljon.

Vähitellen on aika puhua avoimesti YLE:n roolista ja toivottavasti se tapahtuu tulevan hallituksen aikana YLE:n johdon toimesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös