Onko ongelmat nuorissa vai organisaatiossa?
Tiedätte mielipiteeni melkein kymmenen vuoden takaa, kun kirjoitin tulevista junnuikäluokista ja siitä, kuinka heitä eteenpäin viemällä voidaan saavuttaa jotain suurtakin. Ilves Hockey Oy kulki omaa haluamaansa polkua ja tulokset ovat meidän kaikkien karvaasti kokemia.
Ilveksen junnuputki toi riittävän määrän pelaajia ylös
Vieläkin fanien keskustelun fokuksessa näyttää olevan pelaaja-aines, mitä Ilves ry on tuonut ylös Ilves Hockeylle. Nuorten junnujen innokkaille vanhemmille kerrotaan, että matemaattinen totuus on, että ikäluokasta 1-2 pelaajaa yltää SM-liigaan tai Mestikseen. Tässä osa-alueessa ei ole ollut ongelmia. Ilves Hockeyn menestymättömyys ei ole ollut kiinni omasta pelaajatuotannosta. Olemme ylittäneet huomattavasti tuon matemaattisen keskiarvon.
En lähde luettelemaan 80- ja 90-luvun liigajunnuja, mutta tyydyn toteamaan, että pelkästään Ilveksen 87-92 syntyneistä peräti seitsemällä Ilves-pelaajalla on NHL-sopimus. En siis puhu NHL-varauksesta, vaan jostakin merkittävämmästä asiasta. Tiedän, että fanit eivät kaikkia heitä ole nähneet pelimiehinä, mutta fakta on, että kiekkoilun suurimmat ammattilaisorganisaatiot ovat nähneet meidän nuorissa vielä 20 vuoden iässä jotain, joka on saanut heidät vakuuttumaan meidän nuorista. Kuinka monella muulla suomalaisseuralla on vastaava tilanne? Löytyykö edes 3-4 muuta suomalaista seuraa, joiden pelaajat ovat tuossa ikähaarukassa saaneet yhtä monta NHL-sopimusta? Mane varmaan pystyy aukaisemaan tämän muille.
Oleellista ei ole se, että pelaavatko he änärissä vai ei, vaan tässä tilanteessa oleellista on se, että junnuputken tuottoisuus ei ole Ilveksen ongelmien takana, vaan ongelmat ovat taustoissa ja sitä kautta loppujen lopuksi myös siinä, miten omien loppujalostus tehdään ja miten joukkue kasataan oman rungon ympärille. Ja en ole sitä mieltä, että junnutoiminta on ollut täydellistä, mutta riittävästi ainesta se on tuottanut.
Vinnien aika Ilveksen historian synkintä aikaa
Edustuskiekkoilulla mitattuna historiamme on hieman reilut 80 vuotias. Vincent Manngard on omistanut Ilveksen edustusjoukkueen noin neljäsosan Ilveksen historiasta. Tuo aika on ehdottomasti Ilveksen synkin neljännes. Ainoa neljännes, jolloin ei ole tullut mestaruutta. Kerran finaalissa, kerran pronssilla ja peräti neljä kertaa olemme olleet liigan jumbona. Palautetaan vielä se mieleen, että Vinnietä edeltäneet kymmenen vuotta eivät olleet aivan toivottomia. 1 mestaruus, 1 hopea, 2 pronssia ja yksi hävitty pronssipeli. Runkosarjan voitto ja parina kautena uskomatonta maalimättöä.
Ilves Hockey Oyn aikana Ilves on ollut, jos ei nyt liigan huonoin, niin ainakin kahden-kolmen huonoimman joukossa. Yksi komea pronssi Ripan aikakaudelta (nyt osaa antaa tuolle kuuluvan arvostuksen) ja Sykoran nousukausi, mutta vastapainona kolme jumbosijaa, luokatonta talouden pitoa, erittäin sekavaa johtamista ja Ilves-perheen hajoamista. Mikko Leinonen on saanut vastaansa monta erinäköistä ja - nimistä Ilves-pomoa 957:n kiekkokauden avaukseen ja olipa meillä hetken tilanne, jolloin tuonne kiekkoradioon ei välttämättä olisi saatu ketään.
Vinnie on yrittänyt monenlaiselle kombinaatiolla. On ollut Jokkea, Ekkua, Honkkista, Meskasta, Raunioo, strategiaryhmää, lynkkausryhmää ja ilman johtoa, mutta tulokset ovat lähes poikkeuksetta vain vahvistaneet Ilveksen historian synkintä aikakautta. Johtuuko menestymättömyys Amerikan sedästä, hänen luottohenkilöistä, hänen huonoista henkilövalinnoista vai vain hänen huonosta tuurista? Vinnie on todennäköisesti tiedostamattaan ja hyvää hyvyyttään johtanut Ilveksen organisaation tilaan, jossa on vaikea löytää sidosryhmää, joka luottaa Ilveksen edustuskiekkoiluun. Ei yhden tai kahden kauden toiminta, vaan toiminta koko ajalta on aiheuttanut syvän luottamuspulan. Itse Ilvekseen luottoa löytyy vielä riittävästi, mutta Vinnien osakeyhtiöön ei juuri luottoa löydy. Tamperelaiset yrittäjät, SM-liiga, omat entiset pelaajamme ja pelaaja-agentit eivät luota Ilves Hockey Oyn toimintaan riittävästi.
Ilves ry suoriutunut tehtävästään, edustus ei
Ilves on tuottanut junnuja aivan riittävästi, jotta olisimme menestyneet huomattavasti paremmin. Tätä vasten on jopa käsittämätöntä, kuinka edustus on pärjännyt niin surkeasti Ilves Hockeyn aikana.
Ilveksen kokonaisvaltainen kehitys vai Vinnielle kompensaatiota
Kaikilla meillä ilvesläisillä on yhteinen haave siitä, että Ilves menestyisi. Ilveksen faneista löytyy ihmisiä, jotka murehtivat Ilveksen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä ja pyrkivät tekemään töitä sen eteen. Synkästä neljänneksestä huolimatta löytyy myös Vinnielle uskollisia faneja, joita huolettaa, että saako monimiljonääri (miljardööriksikin epäilty) Vinnie riittävästi omia Ilvekseen sijoittamiaan rahoja takaisin.
Itseäni mietityttää, että voisiko Ilveksen tulevaisuus olla ainakaan huonompaa ilman Vinnien pääomistajuutta? Minä olen ollut yksinvaltiutta vastaan, varsinkin kun valta on jossain kaukana ison meren takana. Minusta Vinnie saisi riittävästi kompensaatiota, jos hän osaomistajana yhdessä manselaisten kanssa kokisi Ilveksen nousun ja sitä kautta myös arvonnousua sijoitukselleen. Nyt hän omistaa hieman alle 60% alle euron arvoisesta yrityksestä. Mutta voitto/tappio realisoituu vain myyntihetkellä.
Toisaalta minua ei haittaa sekään, jos setä haluaa pitää asemansa ja aukaisee ison kukkaronsa toden teolla. Valmentajana tuppasin toppuuttelemaan vanhempia ja muistuttumaan heitä omasta tärkeimmästä KKK- roolista. Siis Vinnie, jos haluat pitää pojastasi hyvää huolta ja kasvattaa hänestä menestyjän, niin muista kannustaa, kuljettaa ja kustantaa. Ja tee nämä kaikki osa-alueet pietiillä. Muista maksaa poikasi kausimaksut ajoissa, jotta hänen ei tarvitse hävetä muiden poikien keskuudessa. Jätä käytännön toimet ammattilaisille. Muista myös olla rehellinen kaikille osapuolille.