Olin jo päättänyt, etten koske tähän ketjuun pitkällä tikullakaan, mutta ihminen on heikko ja tilaisuus tekee varkaan. En tullut kuitenkaan paikalle puhumaan Jumalasta vaan ihmisestä. Siitä, että uskovalla ihmisellä on täydellinen oikeus tulla arvioiduksi ammattilaisena sen mukaan, miten hän ammatissaan toimii. Jossain tapauksissa toki rikostuomiot siviilissä johtavat työstä bannaamiseen vaikka työ olisikin hoidettu moitteettomasti ja jopa kiitettävän hyvin, mutta usko tai sen tunnustaminen julkisesti ei sentään ole rikos (jos kohta siitä saattaa saada kovemman sosiaalisen rangaistuksen kuin esimerkiksi lievästä huumausainerikoksesta, vähäisestä vakuutus- tai veropetoksesta jne...).
Jos vaikkapa kirurgi voi oman ammattiosaamisensa ohella ajatella, että vaikka ihminen parhaansa tekee, on ihmisen elämä alusta loppuu Korkeimman kädessä, ei sillä voi millään logiikalla olla negatiivista vaikutusta ammatinharjoittamiseen. Päinvastoin, se voi olla stressiä lieventävänä tekijänä ainakin työssä jaksamista edistävä asia.
Toisaalta olen ihan lähipiiristänikin törnännyt potilaskertomuksiin, jossa lääkärit tunnustivat ettei elämän jatkuminen ollut lopulta heidän osaamisensa ansiota, vaan potilas selviytyi kaiken todennäköisyyden vastaisesti. Sitaatteja, huom. toisen käden tietoa: "Me emme tätä tehneet, kyllä se oli jokin suurempi voima." "Tätä ihmistä tarvitaan vielä, muu ei selitä tätä ihmettä."
Tuollaiset ammatissa koetut asiat ovat varmasti omiaan vahvistamaan uskoa Jumalaan.
Itseasiassa lääkärit voisi olla erinomainen ammattiryhmä pitkän aikavälin tutkimukseen siitä, miten usko vaikuttaa elämän aikaiseen hyvinvointiin. Toki saman tien on sanottava, että se on vain sivutuote, sillä uskon ainoa tarkoitus on vaikuttaa elämän jälkeiseen hyvinvointiin.