Viljuri, eli voinko ymmärtää asian nyt siten, että jos kaikki ihmiset maailmassa olisivat ateisteja, ...
Aivan.
T: Stalin & Pol Pot
Viljuri, eli voinko ymmärtää asian nyt siten, että jos kaikki ihmiset maailmassa olisivat ateisteja, ...
Joo, eli konkreettisia esimerkkejä ei siis löytynyt. Ei sinänsä ihme. Ristiriita on nimenomaan kristinuskon universalismin ja germaanisen elämässäolon taistelua ja siinä brutaalia voittamista korostavan partikularismin välillä. Kristinusko oli "orjauskonto", jonka sanoma oli - natsien mielestä - korostetun elitismin vastainen, absurdin värisokea. Käytäntö on toki ollut teoriaa paljon heikompi, mutta en pysty näkemään tätä korostetun kristillisenä ilmiönä. Sinä näköjään pystyt, etkä esimerkiksi kai sitten pidä Stalinin hirvittäviä rikoksia ateismin tai agnostismin syynä, joihin siis sinäkin ateistina (ja minä agnostikkona) olisimme samalla logiikalla vastuullisia. Toisin kuin anti-kristillinen Hitler niin Stalin sentään oli ateisti. Mutta ymmärtääkseni kaikesta inhimillisestä ajattelusta ja toiminnasta löytyy autoritäärisiä hahmoja ja instituutioita, emme voi eristää niitä vain johonkin yksittäiseen ideologiaan tai uskontoon (niin mukavaa kuin meille olisikin).
Ei yksinomaan Martti Luther vaan koko länsimainen kulttuuri oli aikoinaan vastenmielisen antisemitistinen. Nietzschestä löytyy epäilemättä valtavasti suorempi reitti natsismiin - ja tämäkin on kiivaasti kiistetty sillä perusteella ettei Nietzsche ollut natsi, kuten ei ollutkaan. Lutherin ihmis- ja syntikäsitystä voidaan myös tulkita hyvin vapauttavilla tavoilla, ja on tulkittukin.
En ole vieläkään muuten ryhtynyt todistamaan jumaluuden olemattomuutta maailmankaikkeudessa, joten suhtaudun yhä melko välinpitämättömästi koko kysymykseen. Sen sijaan uskontoja ja kirkkoja kohtaan olen vanhatestamentillinen. Agnostikkona en voi ymmärtää sitä uskovien ei-uskoviin automaattisesti liittämää oletusta että nämä olisivat epäeettisiä uskon puutteen vuoksi. Ei agnostismi tai ateismi merkitse minulle mitään suhteessa hyvään/pahaan tai siihen miten tulisi elää. Eettinen pohdinta ja tietoisuus on a/teismista erillinen tie, jonka voi hankkia sitoutumatta mihinkään oppisuuntaan tai noudattamalla sellaista hyvinkin tiukkaan.
Iso osa tulkitsi? Jos uskontoa on käytetty valtapolitiikan välineenä, ei siinä "isolla osalla" ole mitään valtaa puuttua asioihin tai edes mahdollisuutta muodostaa omaa käsitystään asioista. Edelleen, jos Jeesuksen opetus tukee toisenlaista toimintamallia, ei yhden, varsin kyseenalaisesti tulkitun, jakeen perusteella kannata muodostaa käsitystä ristiretkien yms. oikeutuksesta.
Eli kristinuskon verinen historia on valtakoneiston masinoimaa, ei sen perussanomasta kumpuavaa. Aivan.Ei tietenkään ole, koska sitähän varten papisto, inkvisitio yms. pitivät huolen siitä että herranpelko piti tavallisen kansan aisoissa.
Katoliset eivät kyllä olleet pekkaa pahempia tässä natsien kumartelussa.Voitkos nyt mainita aivan spesifejä esimerkkejä? Ei mitenkään kiinnosta sinänsä puolustella Saksan evankelista kirkkoa - siellä tosiaan esiintyi hämmästyttävää natsi-intoa (katolisilla paljon vähemmän)...
En pysty päättelemään tekstistäsi muuta kuin että enemmän tai vähemmän väkivaltaa tehden syyllistät historian rikoksista niitä ideologioita, joista et satu pitämään.
Vai mikä on se mekanismi - samalla logiikallahan voisi tuomita kaikki mahdolliset filosofiat ja kansanliikkeiden johtajat historiassa.
En kyllä kykene näkemään merkittävää yhteyttä Jeesuksen ja Hitlerin välillä huolimatta siitä, että kristillisellä Euroopalla on ollut tuhoisa historia. Minun eksentrisestä mielestäni kun koko maailmalla on, aivan ilman kristinuskoakin.
Siis täh, mitä tuo nyt tarkoittaa.
Katoliset eivät kyllä olleet pekkaa pahempia tässä natsien kumartelussa.
http://www.the-tribulation-network....seasons/hitler_and_the_christian_religion.htm
http://www.the-tribulation-network.com/dougkrieger/times_and_seasons/catholics_salute_hitler.JPG
Mutta kristinuskoiset ovat aktiivisesti omasta aloitteestaan pyrkineet sitä lisäämään ja voimistamaan. En minäkään ihan ymmärrä tuota sinun vähättelypyrkimystäsi. Murhamieskö pitäisi päästää pinteestä, koska koko suku on ollut murhamiehiä täynnä? Etteivät vain nyt omat henkilökohtaiset hengelliset taustat painaisi vaa'assa liikaa?
Mutta lähinnä sanoisin, että niin kristinuskosta kuin liberalismistakin voidaan tehdä radikaalisti erilaisia tulkintoja ja etteivät nämä positiivisemmat ja pluralistisemmat tulkinnat tee niille olennaista vääryyttä - enkä usko, että voit tämän merkityksellisesti todistaa vääräksi esittämällä esimerkkejä toisenlaisista tulkinnoista.
Epäilemättä kirkon nimiin on joskus tehty jotain hyvääkin. Mutta onko moderni liberaali humanismi sitten juuri kristikirkon aikaansaamaa? Ehkä sinä läväytät todistusaineiston pöydälle. Sinällään mielenkiintoinen ajatusleikki: millainen Eurooppa ja maailma olisi jos puuseppä olisi tapettu jo vauvana karjasuojaan?
En muutenkaan uskontojen kohdalla pysty yksinkertaiseen pluslaskuun tyyliin: mitäs nyt yhdestä kansanmurhasta kun kirkkonne on koulujakin rakentanut. Ei se riitä että hyvien tekojen määrä on suurempi kuin rikkeiden. Kirkkojen kaltaisille eettisille byrokratioille asettuu aivan erityiset vaatimukset nuhteettomuudesta, jotta ne yhä voisivat nauttia luottamuksesta. Kristikirkko on epäonnistunut siinä lukemattomia kertoja.
Muuten, kun jälleen toit keskusteluun tuon hominem-väylän, niin mielekiinnosta kysyisin, että vastustatko itse sellaisia asioita joista pidät? Tai, millainen ihminen lähtee aktiivisesti vastustamaan jotain asiaa, jolla ei ole hänelle mitään väliä?
Mormonit saattavat lukea itsensä kristityiksi, mutta yleisesti heidät luetaan kristillisperäisiin yhteisöihin, kuten Jehovan todistajatkin. Esimerkiksi luterilaisten ja helluntailaisten oppierot eivät poikkea keskeisiltä kohdiltaan niin radikaalisti kuin jehisten ja mormonien verrattuna protestanttikirkkoihin.
Kyllä näistä kotimaamme laeista ja esim. opetusministeriön lausunnoista käy aivan selvästi ilmi, että mormonit ovat kristillinen kirkko.
Kyllä näistä kotimaamme laeista ja esim. opetusministeriön lausunnoista käy aivan selvästi ilmi, että mormonit ovat kristillinen kirkko.
Nimenomaan näin. Mormonit eivät ole kristillinen, vaan kristillisperäinen yhteisö, kuten tässä on jo monta kertaa sanottu. Mistä voi saada muunlaista tietoa? Mormoneilta?Ei kuulu kristinuskon piiriin jehovat, eikä mormonitkaan. Näin opetettiin muistaakseni meillä yläasteellakin. Toki niiden perusta löytyy kristinuskossa, mutta ne ovat sen verran opeiltaan menneet sivuun kristinuskosta, että niitä ei sen piiriin enää lueta.
eika mormonit kasittaakseni tunnusta myoskaan kolmiyhteisyytta.
Entas sitten "pyhiin teksteihin" liittyva ristiriita?
Naiden lisaksi oli muitakin poikkeavuuksia, mutta noidenkin avulla voidaan mielestani ainakin kyseenalaistaa mormonismin kristillisyys - mikali silla nyt mitaan merkitysta on.
Virallisesti Suomen ekumeeninen neuvosto ja Kirkkojen maailmanneuvosto jättävät mormonit ja jt:t kristillisen kirkkoyhteisön ulkopuolelle. Väkisin tulee mieleen, että kumpi taho on sitten oikeampi määrittelemään näitä asioita. Ehkä maallinen instanssi ei näe niitä pointteja, joita kristillisissä yhteisöissä painotetaan yhteistyön mahdollistamiseksi, vaan määritellään yhteisöt kristillisiksi varsin lavein määritelmin.edit: Opetusministeriön päätös, Helsingissä 10.4.1986, N:o 300-306, 3 Luku,
3 § sanoo näin:
"Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Suomessa on kristillinen kirkko, joka kuuluu kiinteänä osana The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints-nimiseen maailmanlaajuiseen kirkkoon." (boldaus ja alleviivaus lisätty)
Näin ollen, jos ja kun todennäköisesti meille kaikille on opetettu koulussa, ettei mormonit ole kristittyjä, niin näin sanoneet opettajat ovat puhuneet potaskaa ja olleet epäpäteviä =) No ei vaan..tietämättömiä vain. Mut kuten aiemmin sanottua, loppujen lopuksi minulle ei sinänsä merkitse mitään, jos joku väittää toista, mutta näin asiat kuitenkin virallisesti ovat.
Amen to that. Samoilla linjoilla ollaan.En.
Minulle koko Jumalasta paasaaminen on täyttä roskaa, eikä saa kuin oksennuksen maun suuhun.
Miten joku voi olla niin ****, että uskoo moista paskaa?
En näe raamatun ja Taru Sormusten Herrasta kirjoissa mitään eroa. Kuvitteellista tarinointia kaikki tyynni.
Tämä on vain minun mielipide sitten. Pitäkööt asiaan uskovat oman mielipiteensä.
K
Keskustelu meni hiukan yksipuoliseksi, kun ateisti ei saanut älyllistä ja rehtiä vastusta papeista. Ei ihme, että jengi häipyy kirkosta, kun kysymyksiä kierretään sen minkä ehditään.