Korostaisin vielä sitä, että mikä tahansa "uskonnonomaisesti" käyttäytyvä aate aiheuttaa samoja negatiivisia lieveilmiöitä kuin maallisessa vallankahvassa viihtyvä uskonto.
Juuri näin. Piti hiukan sivuta aihetta jossain aiemmassa viestissä, mutta jäi sitten. Pienissä mittakaavoissa tuota esiintyy ihan jo vaikkapa urheilussa. Ajatellaan vaikkapa jalkapalloa, jonka yhtenä lieveilmiönä on huliganismi. Sekin vihamielistä toimintaa joka käyttää tekosyynä itsessään fiksua ja sääntöihin perustuvaa urheilulajia. Silti tuollaisen ympärille voi alkaa ilmaantua kaikenlaisia ilmiöitä, kun tarpeeksi henkisesti epävakaat tapaukset saa otteen.
Näitä esimerkkejä voisi luetella vastaavia vaikka millä mitoin, osa toki hyvin pienimuotoisia ja sinänsä harmittomia, joiden vaikutukset näkyy lähinnä nettikeskusteluissa jonkinmoisina debatteina ja äärimielipiteiden viskelyinä. Enkä nyt vertaa pelkästään Jatkoaikaan. Onhan näitä.
Ihmiset on omiaan keksimään, että se oma suosikkijuttu on jotenkin parempi ja tärkeämpi kuin se toisten. Siitä ei ole pitkä matka jossain määrin uskonnonomaiseen toimintaan. Tämän lisäksi ihmisluontoon kuuluu idolisointi ja palvominen eri muodoissaan. Tämänkään ei tarvitse olla mitään uskomista yliluonnolliseen, riittää vaan, että aihepiiri on itselleen niin korostuneen merkittävä, että sitä täytyy toitottaa ulospäin ja "levittää."
Olen aika vakuuttunut, että jos kävisi vaikkapa näin, että ihmiskuntaa kohtaisi massiivinen katastrofi, joka pyyhkisi pallolta valtaosan väestöstä ja jäljelle jääneet olisi esim. vaikkapa sivistyneitä ateisteja jotka näkisi yhteiskunnan ja maailmankatsomuksen samalla tapaa. Heillä jäljelläolevilla ei olisi merkittäviä yhteisöllisiä erimielisyyksiä ja siinä mielessä loisivat varmasti aika lähelle utopistisen yhteiskunnan, jossa kaikilla ihmisillä olisi sukupuoleen, seksuaalisuuteen jne. katsomatta yhtä suuri arvo. Ennen pitkää kuitenkin syntyisi erilaisia näkemyksiä miten asiat menee ja niitä tulisi kehittää. Syntyisi erilaisia ryhmiä jotka alkaisi vaatia omia juttujaan. Pikku hiljaa nämä ryhmät erkaantuisi toisistaan ja perustaisi omat yhteisönsä. Erot noiden välillä kasvaisi ja kenties nämäkin ryhmät jakaantuisi. Jossain vaiheessa olisi hyvinkin eri tavalla ajattelevia yhteisöjä ja konfliktit olisi vain ajan kysymys.
Eli noin näen vaan ihmislajin toimivan tässä kehitysvaiheessaan jota on nyt kestänyt jo verrattain pitkään. Totta kai on aina ollut olemassa esimerkkejä suhteellisen rauhanomaisista yhteisöistä, mutta vastapainona sitten on niitä jotka eivät tyydy siihen mitä heillä on. Tuolla piirteellä ei tosiaan ole mitään tekemistä uskomisen kanssa tai sen kanssa, että ei usko. Riittää, vain, että tarpeeksi moni on eri mieltä tarpeeksi monen kanssa. Kiistakapulana voi olla ihan mitä tahansa. Tai tekosyynä, kun halutaan sitä mitä naapurilla on.
Syiden keksiminen, siinä ihminen on taitava jos mikä.