Varmasti, sadat miljoonat muslimit ja hindut myös kokevat saavansa vastauksia ja ihmeparantumisia esiintyy. Tarinankertoja taisi vain tarkoittaa sitä, että tutkimustiedon valossa tilanne on hieman erilainen. Rukouksista ja erilaisista seremonioista ja parannusmenoista voi kuitenkin olla konkreettista hyötyä tai ainakin konkreettisen hyödyn tuntua tekijöilleen.
Itsesuggestio? Minusta tätä asiaa ei pidä mekanisoida liikaa (joo, en ole postmodernisti), oletteko muuten lukeneet naistenlehtiä ja naisenpuolien jatkuvaa halua kokeilla erilaisia, useimmiten ei-kristillisiä uskomushoitoja?
Tarkoitan tällä sitä, että rukous voi hyvinkin sekä teoriassa että käytännössä rinnastua mietiskelyyn ja rauhoittumiseen. Sellaisten ihmisten mielissä, joissa ei ainakaan tuulisena päivänä ole turvassa jatkuvan läpivedon vuoksi! Ja mitä sitten, jos noidannuoli iskee liiallisesta vedosta! "Hömppänistit" kuitenkin dominoivat tiedotusuniversumia ja halveksivat kaikkia meitä, jotka huumorintajuttomina ym. ihmisinä kysyisivät länsimaisen lääketieteen tunnustamien vaikutusmekanismien perään. Heidän mielestään kun emme olisi ymmärtäneet hommasta yhtään mitään. Äly ei aina käy yhteen tarkoituksenmukaisuuden ja viisauden kanssa.
Ajatellaan nyt yhtälöä nainen ja vaateosasto? Voiko tätä vuorovaikutussuhdetta selittää millään rationaalisella tai auttavasti tieteellisellä tavalla? Eikä puhuta nyt hormoneista tai evoluution kehittämistä biologisista parinvalintapaineista, tarkastellaan asiaa korkeammalla abstraktiotasolla? Hymiö. Toinen hymiö.
Viimeksi muokattu: