Mainos

USA:n presidentinvaalit

  • 46 742
  • 538

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
Bruce

Pomo on jalkautunut tosissaan kampanjoimaan Kerryn hyväksi.Katsoin juuri videon Pomon esiintymisestä Kerryn tilaisuudessa.Joillakin nettisivuilla toiset ovat alkaneet boikotoida Brucea asian vuoksi.Arvelisin että he ovat niitä jotka pitävät Born in the USA-biisiä ylistyslauluna.Totuushan on aivan toinen.Joillekin on yllätys se että Bruce lähti näin voimakkaasti tukemaan Kerrya.Herra on yleensä ollut hyvin varovainen lausunnoissaan jos puhutaan politiikasta.Mutta joka on perehtynyt sanotuksiin ei asia voi olla mikään yllätys.Bushin amerikka on aika kaukana siitä mistä Bruce on laulanut ja laulaa.
 

Monte-Cristo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Jaaha, hauska tappa wanha tuttu: Osama suvaitsi sukeltaa takaisin julkisuuteen pari päivää ennen USAn presidentinvaaleja, laittaen samalla pisteen spekulaatioille terroristijohtajan elävyydestä/kuolleudesta (heh).

Tällä videonpätkällä voi olla hyvinkin erilaiset vaikutukset. Joko pelästyneet kansalaiset kerääntyvät jälleen Bushin taakse, tai sitten Kerry saa lisää kannattajia äänestäjien huomatessa, ettei Bushin hallinto ole saanut tätä terroristien ylipääpelleä vieläkään napattua.

Fanaatikoksi bin Laden puhuu muuten ainakin käännösten perusteella aivan järkeenkäyvän tuntuisesti. Eri asia on sitten, lopettaisivatko ihmiset, joiden koko elämä on perustunut vihaamiselle ja terrorille, terrorisoinnin jos USA lopettaisi pommituksensa, miehityksensä ja yksipuolisen Israel-tukensa.
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
Viestin lähetti Monte-Cristo
Jaaha, Eri asia on sitten, lopettaisivatko ihmiset, joiden koko elämä on perustunut vihaamiselle ja terrorille, terrorisoinnin jos USA lopettaisi pommituksensa, miehityksensä ja yksipuolisen Israel-tukensa.

Olet varmaan ihan oikeassa.Näin kerran dokumentin jossa palestinalaisnainen kertoi olevansa 12 pojan äiti.Niistä kuulema riittää rintamallekin kuolemaan.Eli heittämään kiviä sotilaiden päälle.Sama varmaan koskee bin ladeninkin jengiä.Niin kauan kuin USA on pystyssä niin homma jatkuu.Aivan sama tältä kannalta kuka voittaa vaalit.Onhan Irlannissakin tapeltu jo 1600-luvulta asti ja jatkuu edelleen.Joku on ihmisluonnossa vialla.Onko se uskonto,ahneus tai joku muu mutta se on sitten jo toinen juttu.
 

juudas

Jäsen
Bush on terroristien etu, terroristit Bushin.

Terroristit haluavat asettaa lännen ja islamilaisen maailman vastakkain kohentaakseen ääri-islamin kannatusta omilla alueillaan. Tähän tarvitaan yhtä mustavalkoisesti ajattelevia georgebusheja. Ääriliikkeet haluavat hoitaa ensin oman tonttinsa itselleen.

Bush tarvitsee uhkakuvia, koska uhan vallitessa ihmiset hakevat johtajista suojaa ja haluavat vakautta. Vakautta on muuttumattomuus ja muuttumattomuus presidentin viranhoidossa kelpaa Bushille.

Tämä tukee täysin selvästi Bushia vaaleissa. Yritin lyödä itse vetoja siitä, että alle viikko ennen vaaleja tulee tällainen nauha tai Yhdysvalloissa / Yhdysvaltain etuja vastaan tehdään isku.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllähän Osaman viesti epäilemättä Bushia auttaa. Niin täydellisen absurdia kuin se onkin - jos Bush on jossain epäonnistunut niin "terrorismin vastaisessa sodassaan": nythän sitä käydään melko synkissä merkeissä maassa, jolla ei ollut mitään tekemistä Al Qaidan iskun kanssa. Itse asiassa USA siirsi merkittäviä resursseja Al Qaidan jäljittämisestä Irakin sotaan - yksi tulos on että Osama näköjään elää ja voi hyvin. Eli omalaatuisesti valitsijat palkitsevat täydellisen inkompetenssin. Toivottavasti näin ei lopulta käy, mitään dramaattisia muutoksia ei gallupeissa ole vielä näkynyt, kisa on edelleen hyvin tiukka.
 

juudas

Jäsen
En allekirjoita lainkaan väitteitä kisan ratkeamisesta. Se on todella tiukka. Galluppien tarkastelu maan tasolla pitää Bushin "selvänä" suosikkina. Jos siirrytään osavaltiotasolle, tulee tiukempaa. Jos liitetään spekulointi epävarmoista ja galluppien otoksien edustavuudesta ollaan vielä tiukemmalla.
 

Johnny99

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toivon vaan, että amerikkalaiset näkevät sen, mikä on ilmiselvästi nähtävissä. Kerry on ilmiselvästi Bushia älykkäämpi ja humaanimpi. Riittääkö sitten jenkeissä ajattelevia ihmisiä, jää nähtäväksi. Ei sillä, että mikään sinällään muuttuisi, mutta jotenkin olisi kivempi fiiis kun johtavan supervallan johdossa olisi humaani yksilö.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Taalla Jenkeissa alkaa Halloween-ilta kaantya jo pimean puolelle ja vaaleihin on enaa kaksi paivaa, tai no, yksi paiva valissa...

Pari juttua ennen vaaleja:

Vuonna 1984 demokraatit saivat valitsijamiehien aanet vain kahdesta osavaltiosta: Minnesota ja DC.

Bush vanhemman voittaessa nelja vuotta myohemmin, he veivat jo 11 osavaltiota, mutta tappio oli silti rankka.

Clinton puolestaan pesi republikaaneilla lattioita kaksissa seuraavissa vaaliessa.

Vuonna 2000... no jaa, jaakoon sanomatta. Siihen ei pysty edes Pohjois-Korea.

Tana vuonna tilanne on nyt (eilen) se, etta USA nayttaa noin osavaltioita katsellen olevan hyvin Bush-voittoinen. Kerry saisi vain noin 20 osavaltiota taakse, jos tama homma pelkastaan siita kiinni olisi. Jatetaan nama TV-asemien ym turhaakin turhemmat pollit nyt valiin ja keskitytaan vaalien mahdolliseen tulokseen niin kuin siihen pitaakin: osavaltioiden valitsijamiehia tarkastellen.

Vaikka Kerryn takana ei olekaan enemmistoa osavaltioista, niin hanen takanaan on joukko isoja osavaltioita. Ja "sivistyneita" sellaisia. Hanella on mm Kalifornia (55 valitsijamiesta), New York (31), Pennsylvania (21), Illinois (21) seka New Jersey (15). Bush puolestaan keraa samanlaisia aanimaaria VAIN omalta takapihaltaan, Teksasista (34), seka punaniska Georgiasta (15), kuten myos Pohjois-Carolinasta (15). KAIKKI muut Bush-myonteiset osavaltiot ovat hyvin pienia, joista han saa yleisimmin vain noin 3-5 aanta omaan haaviinsa.

Nain ollen, niin kun on jo kauan mediassa paukutettu, nk swing statet nousevat nyt avainasemaan. Tilanne on nyt (eilen lauantaina) nimittain se, etta aanet ovat Bushille 227-225, kun swing state:ien aania ei oteta viela mukaan. Tiukempi ei tilanne voisi siis juurikaan olla.

Swing stateja ovat New Mexico (5), Iowa (7), Michigan (17), Ohio (20), Wisconsin (10) seka surullisen kuuluisa Florida (27). Jaossa on siis 86 aanta. 86!!

Katsotaanpa tilannetta hieman tarkemmin. Menneiden kolmen viimeisten vaalien tuloksen perusteella demokraateille, siis Kerrylle tulisi New Mexico (demokraatit ovat voittaneet siella kolmet viimeiset vaalit -> 3-0), Iowa (3-0), Michigan (3-0), Wisconsin (3-0). Naista Kerry saisi siis 39 aanta. Ei riita. Ohiossa viime vaalit voitti Bush, mutta Clinton toisaalta voitti kaksi edellista. Floridassa... niinno... mita tuosta sanoisi. Jos unohdetaan vuoden 2000 tunaroinnit, niin Clinton pystyi siella voittoon toisella kerralla, muuten se on ollut rebuplikaanien heinia jo pitkaan.

Jos siis seka Ohio (oletetaan nain, koska vain Clinton on pystynyt siella voittoihin seka Bushin itavaltalais-vahvistuksella on siella isoja bisneksia) etta Florida menee Bushille, niin peli on selva (47 aanta 86sta). Muulla ei olisi valia. Talta pohjalta uskokin, etta koska Ohio menisi aika varmasti (heh heh) Bushille, niin jalleen kerran Florida on se osavaltio joka ratkaisee "koko paskan". 27 aanta 86sta mahdollisesta on liian paljon vaikuttamaan koko tilanteeseen. Toki matemaattisia kikkailuita voi osavaltioiden valilla tehda, mutta itse kuitenkin uskon, etta koko homma fokusoituu valitettavasti tiistaina taas Floridaan.

Yksi asia on kuitenkin jo nyt varmaa: kansalaisia kay talla kertaa aanestamassa huomattavasti enemman kuin kavi vuonna 2000. Ja se on jo voitto talle "demokratialle".Vuonna 2000 aanestamassahan ei kaynyt "juuri kukaan" eurooppalaisen mittakaavan mukaan.

Keskisen USAn punaniskojen paita ei kaanna mikaan, mutta uskon silti, etta tiistaina kun menen taalla nukkumaan, voin tehda sen niin, etta huoli tulevaisuudesta on edes hieman pienempi.

Nain toivon.
 

juudas

Jäsen
Oma arvioni/päivitys.

Auki ovat (äänimäärät+suosikki arvioni mukaan, eli sukunimikirjaimen perässä - mainittavan tiukka ja -- todella tiukka):

FL 27 -
IA 7 -
HI 4 -
MN 10 K-
NH 4 K-
NM 5 B--
OH 20 B--
PA 21 K-
WI 10 -

Ennen noita luvut B 227 - K 203.

Olen vastakkaisistakin gallupeista huolimatta täälläkin aina uskonut PA:n menevän lähes varmasti Kerrylle. Ja uskon että myös MN. Näin tilanne 227-234.

B on edellä NM ja OH, mutta todella hienoisesti. Jos ne lasketaan Bushille, on tilanne 252-234. Tällöin Kerryn on pakko saada FL. B voi vielä hävitäkin sen ottamalla voiton tiukoissa pienissä.
Kerry on silti mielestäni lähempänä voittoa PA ja MN kuin mitä Bush OH ja NM.

Ennustan uskaliaasti vastoin kaikkia kertoimia Kerryn voittavan. Tai sanotaanko niin, että näillä kertoimilla veikkaisin Kerryä. Vaikka Bush voittaa monissa keskisissä osavaltioissa roimasti, tulee Kerry kääntämään monen osavaltion uskomattoman niukasti itselleen.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Viestin lähetti Monte-Cristo
Eri asia on sitten, lopettaisivatko ihmiset, joiden koko elämä on perustunut vihaamiselle ja terrorille, terrorisoinnin jos USA lopettaisi pommituksensa, miehityksensä ja yksipuolisen Israel-tukensa.

Kyllä GWB:n ja Osaman kaltaisia fundamentalistihulluja, jotka ovat valmiita tappamaan ja lähettämään muita tapettaviksi asiansa puolesta, tulee aina löytymään.

He tarvitsevat kuitenkin sotureita itselleen toteuttaakseen sairaat visionsa. Ilman edes jonkinlaista kannatuspohjaa he ovat melko harmittomia hölmöjä.

Vaikka USA lopettaisi mainitsemasi terroritoimet, ei sekään vielä lopettaisi vihanpitoa piiiiitkään aikaan.

Vihanpitoa USA:ta ja muita länsimaita kohtaan se voisi kenties vähentää nopeamminkin. Ei siksi että fundamentalistit mihinkään häviäisivät, vaan lähinnä siksi että värväystoiminta ns tavallisen kansan keskuudessa häiriintyisi.

Osaman ilmoitus, mikäli se on hänen eikä esim pelkästään USA:n hallituksen junailema (voihan se olla toki yhteistyössäklin tehty), on suunnattu Bushin tukemiseksi ja sellaisena se myös palvelee.

Pahin takaisku Osaman asialle olisi se että USA:n ulkopolitiikka muuttuisi hieman humaanimmaksi ja vähemmän fundamentalistiseksi.

Samoin Bushin asema gallup-johdossa olisi vain märkä uni, jos ei hänellä olisi osoittaa amerikkalaisille konkreettista ulkopuolista uhkaa.

Näin se valssi sujuu, yhteiseen tahtiin, yhteisellä asialla.
 

serbi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Tottenham
Vaalihuoneistot sulkeutuvat itärannikolla klo 02.00 Suomen aikaa.

Monelta noiden avainosavaltioiden äänet alkavat olemaan paketissa ? Eli pitääkö töllö avata jo tuolloin, vai kannattako avata rähmäiset silmät vasta 5-6 aikaan.. Kertokaa tietäjät !!!
 

Monte-Cristo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Simmut kannattaa tietenkin avata jo klo 2, jos ei muuten niin jännityksen vuoksi. Koko tilannehan elää useamman tunnin (tai paremmassa/pahemmassa tapauksessa useita viikkoja tai kuukausia, hehheh) ja sen kehitystä on mielenkiintoista seurata.

Meneeköhän homma USAssakin samaan malliin kuin täällä, että heti äänestysajan sulkeuduttua julkistetaan ennakkoäänestyksen tulos?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Gallupit ovat edelleen melko tasoissa, joten äänestyvilkkaudesta tulee erittäin tärkeä tekijä. Tämän luulisi suosivan Kerryä: demokraatit ovat olleet erittäin motivoituneita ja vähemmistöt ja vähätuloiset sekä nuoret äänestäjät ovat rekisteröityneet poikkeuksellisen innokkaasti. Toisaalta republikaanit tulevat tekemään parhaansa äänestyksen hidastamiseksi ja vaikeuttamiseksi vaa'ankieli-osavaltioiden demokraatti-alueiden vaalipaikoilla, mihin arkaainen vaalilainsäädäntö antaa mahdollisuuden. Floridassa kokeillaan paikoin niin edistynyttä elektronista äänestystä, ettei siitä jää mitään paperitulosteita, enkä ihmettelisi jos laitteita menisi "yllättäen" epäkuntoon juuri demokraattien vahvoilla alueilla. Mutta toivottavasti protestimieliala johtaa korkeaan äänestysprosenttiin ja Bushin huonosti ansaitulle eläkkeelle. Valitettavasti neljä vuotta liian myöhään, mutta nyt olisi edes mahdollisuus välttää neljä pelottavan tuhoisaa lisävuotta...

ps. Ainakin aiemmin TV-yhtiöt ovat tehneet omia exit pollejaan, joiden tulokset on julkaistu, kun kunkin osavaltion vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet. Tiedustelujen perusteella on selkeiltä näyttäneet osavaltiot sitten samantien "julistettu" jomman kumman nimiin. Tästä oli Florida surkuhupainen esimerkki, kun varsinaisten äänien lasku paljasti tasapelin (tai siis Goren niukan voiton). Luulisi että tänä vuonna ovat melko varovaisia - en usko että lopullinen tilanne paljastuu ainakaan millään suurella varmuudella ensimmäisten tuntien aikana, mutta varmasti tiettyä suuntaa saadaan heti ensimmäisistä tuloksista.
 
Viimeksi muokattu:

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
ABC-ryhmaan kuuluvan paikallistv-aseman aamu-uutisissa oli juttua, etta elektronisista laitteista on loytynyt jo toimintahairioita, jotka antavat annetun aanen vastakkaiselle ehdokkaalle.

Jos vaalien tulos saadaan viela tiistain puolella, se olisi suoranainen ihme. Kallistun pitkan ja lakimiestaytteisen viikon puoleen...
 
Suosikkijoukkue
Espoon Tennisseura, Fc Könsikäs
Kerry johtaa tuoreimpien Gallupien mukaan niin Floridassa, Ohiossa kuin Pennsylvaniassakin, joten eiköhän homma ole jo paketissa.
 

juudas

Jäsen
Se nyt vaan riippuu siitä kenen uusinta galluppia katsoo. ;)

Minulla olisi tässä edessäni mm. tänään julkaistuja, joissa Bush johtaa Floridassa 4% ja Ohiossa 2%.
 

bitnir

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Milhouse Nixon
Kerry johtaa tuoreimpien Gallupien mukaan niin Floridassa, Ohiossa kuin Pennsylvaniassakin, joten eiköhän homma ole jo paketissa.

Ohiossa Kerry ei johda kuin CNN:n kyselyssä, mutta muuten näyttäisi tosiaan kääntyvän Kerrylle tämä kisa.

Oma veikkaukseni viimeisten gallupien jälkeen toss-up stateista:
Florida: Kerrylle (menne toki äärettömän tiukalle)
Iowa: Kerrylle
Minnesota: Kerrylle
New Hampshire: Kerrylle
New Mexico : Bushille
Ohio: Bushille
Pennsylvania: Kerrylle
Wisconsin: Kerrylle

Valitsijamiehet: 286-252

Ilmeisesti se talous kuitenkin käänsi tuon suurten järvien ympäristön Kerrylle. Ja Florida näyttäisi tälläkin kertaa ratkaisevan kisan. Katsotaan kummalla on paremmat lakimiehet tällä kertaa.
 

juudas

Jäsen
Jos lakimiesten suhteen toteutuu kohtuudella se mitä ennakoidaan, on Yhdysvaltain demokratia todella huonossa jamassa. Maa on joissakin instituutioissa kovin jähmeä vaikka osoittaakin pääsääntöisesti suurta uusiutumiskykyä.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Tiesitteko muuten, etta naissa presidentin vaaleissa ehdokkaina ovta myos nama 4 herraa:

• Michael Badnarik (Libertarian)

• David Cobb (Green)

• Michael Peroutka (Constitution Party)

• Ralph Nader (Independent)


Sellanen tasapuolinen vaali taas talla kertaa...
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Tarkkailijat eivät päässeet republikaanien toimistoon
(1.11. 22:34)
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijat kokivat tänään ikävän yllätyksen Orlandossa Floridassa: republikaanit eivät päästäneet heitä paikalliseen vaalipäämajaansa.
- He eivät halunneet ottaa meitä vastaan. Kohtelu oli melko tylyä, kertoi tarkkailutyöhön osallistuva kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) STT:n puhelinhaastattelussa.
Kiljusen mukaan jotkut republikaanit saattavat epäillä, että kansainväliset tarkkailijat toimivat demokraattien hyväksi.
- Tämä ei tietenkään missään tapauksessa pidä paikkaansa, hän korosti.
- Voi olla, etteivät puolueen vaalityöntekijät olleet saaneet tietoa tulostamme. Toivottavasti se oli väärinkäsitys.
Tarkkailijat ovat tutustuneet viime päivät myös äänestyspaikkoihin ja tavanneet muun muassa kongressin jäseniä. Kiljunen pitää huolestuttavana sitä, että kampanjointi on ulottunut vaalihuoneistojen oville saakka. Kaikki äänestäjät eivät ole myöskään voineet pitää päätöstään salaisena.
- Yhdessä äänestyspaikassa kone oli niin avoimessa tilassa, että sivusta pystyi helposti seuraamaan, ketä äänestäjät kannattivat, hän kuvaili. (STT)

Tämä viimeinen kohta on meikäläistäkin ihmetyttänyt. Kopit ovat avonaisia ja vierekkäin rivissä. Uutisissa näytettiin kerran, kun kaksi naista oli viereisissä kopeissa ja toisen naisen mies syöksyi neuvomaan vaimoaan ja samalla hänellä oli esteetön näkymä naapurin koppiin. Toinen nainen siinä sitten yritti parhaansa mukaan estää miestä tsekkaamasta hänen äänestyspäätöksiään.

Bush lupasi muuten puheessaan eilen "vaurauden leviävän maan joka kolkkaan ja mahdollisuuden kaikille lapsille oppia lukemaan", jos hänet valitaan. Nythän tilanne on kyllä mennyt päinvastaiseen suuntaan.
 

Monte-Cristo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Viestin lähetti 1Timer
ABC-ryhmaan kuuluvan paikallistv-aseman aamu-uutisissa oli juttua, etta elektronisista laitteista on loytynyt jo toimintahairioita, jotka antavat annetun aanen vastakkaiselle ehdokkaalle.
-Taitavat olla näitä masiinoja...

Ympäri USAa lähinnä republikaanit ovat kaikin keinoin pyrkineet minimoimaan äänestäjien määrää. Lisää asiaa täällä (Fox Newsillä, jopa).
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti 1Timer


• Ralph Nader (Independent)


Ralph Nader on kyllä suhteellisen usein tuotu esiin suomalaisessakin uutisoinnissa. Lähinnä mahdollisena Kerryn äänien viejänä (vrt. 2000).

Viime viikonlopun IS Plussassa oli muuten ihan hyvä juttu näistä kaikista pienehdokkaista. Edes IS ei ollut löytänyt kuvia kaikista (tai ei vain ollut saanut julkaisulupaa)...
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
YLE tietää kertoa, että vain kaksi kolmesta äänestäjästä luottaa äänten laskun tarkkuuteen. Yllättäen lähes 80 prosenttia republikaaneista luottaa siihen, kun taas vain demokraateista vain alle puolet. Mistäköhän mahtaa johtua...

Globalvoten eli äänestyksen, jossa muu maailma sai äänestää USA:n presidentin vaaleissa äänestys on päättynyt ja lopulliset tulokset ovat nähtävissä täällä. Koko maailman lopputulos oli seuraava: Kerry 77,1%, Bush 9,1%, muut 13,8%. Euroopassa luvut olivat vielä selvemmät: Kerry 77,8%, Bush 7,9%, muut 14,3%. Ääniä annettiin yhteensä 113 552.

Kotimaisessa varjovaalit.comissa äänestys jatkuu yhä, mutta tilanne on seuraava: Kerry 87%, Bush 13%.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Mielenkiintoisia lukuja ja koska USA:n vaalit vaikuttavat paljon myös muuhun maailmaan olisi vain kohtuullista, että sen äänet laskettaisiin mukaan esim. yhden ison osavaltion valitsijamiehien määrällä.

Luulisi äänestysaktiivisuuden todennäköisen nousun suosivan Kerrya, sillä yleensä muutosta haluavat ihmiset lähtevät tosipaikassa äänestämään, kun taas vanhaa menoa kannattavat äänestävät suunnilleen yhtä suurin joukoin kuin ennenkin.
Taitaa olla toiveajattelua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös