Kaksi viikkoa aikaa vaaleihin, käydään lävitse niihin liittyviä epävarmuustekijöitä:
1) Gallupien virhemarginaalit. On huomattava, että kyse ei ole väärintehdystä mittauksesta, vaan mittaukseen sisältyvästä epävarmuudesta, mikä johtuu siitä, että otos ei aina edusta koko populaatiota mittaushetkellä.
2) Gallupien mittausvirheet. Joskus voi olla niin, että tehty otos on väärin suunniteltu eikä siten ole edustava. Vaikka tällaisia virheitä esiintyy, ei ole luultavaa, että kaikki gallupit ovat tämän vuoksi virheellisiä.
3) Niin sanottu osallistumisinnokkuuden nousu. Tästä on puhuttu paljon, mutta niin vain 45% jättää äänestämättä vaaleissa. Johtuu varmaan rekisteröitymisen hankaluudesta osittain. Kävisikö nyt toisin, epäilen. Jos käy, tämä suosii miltei varmasti Bideniä.
4) Kannata voittavaa hevosta. Tämä suosii gallupjohtajaa, on tunnettu ilmiö, että kannastaan epävarmat ihmiset haluavat äänestää voittavaa ehdokasta. Toimii siis Bidenin hyväksi.
5) Viime hetken yllätykset. On kaksi viikkoa aikaa, oikeastaan mikään tiedetty asia ei voi vaikuttaa enää vaaleihin. Ihmiset ovat jo lukkoonlyöneet kantansa ja vain totaalinen sulaminen väittelyssä voisi heikentää Bidenin johtoa. Trump on tonkinut Bidenin afaareja tiheällä kammalla, mutta mitään ei ole löytynyt. Ja rehellisesti sanoen, pitäisi olla jättimäinen kupru, että se voisi henkentää Bidenin asemaa suhteessa Trumpin kaltaiseen roistoon. Ahdistelukorttikaan ei ole tietyistä syistä johtuen kovin hyvä ase Trumpille. Bidenin pitäisi olla syyllistynyt esim. rasismiin tai raiskaukseen, ennenkuin sillä olisi vaikutusta gallupiin. Toisaalta, mikään, mitä Trump on tehnyt, tuskin enää vaikuttaa negatiivisesti hänen gallupeihinsa.
6) Liikkuvien äänestäjien toiminta. Demokraatit ovat ilmeisesti aktivoituneet Trumpin ansiosta. Mutta mitä tekevät Trumpin kannattajat? Jäävätkö häviötä odottavat rebut kotiin? Ja entä riippumattomat? Herättääkö tämä vaali heissä tarpeeksi innostusta äänestämiseen? Voisiko riippumattomien äänten puuttuminen vielä kääntää vaaleja Trumpin eduksi?
7) Trumpin äänestäjien ujous vrt. persut. On esitetty, että ihmiset eivät halua sanoa äänestävänsä Trumpia gallupeissa. Ilmeisesti tällaisten piiloäänestäjien määrää on kuitenkin liioiteltu. Nykyisten marginaalien säilyessä piiloäänestäjien määrä voi hyvin peittyä gallupjohtajaa äänestäviin.
8) Vaa'ankieliosavaltiot. On huomattava, että nyt niitä on paljon ja vain siksi, että Biden on vahvoilla. Trumpin täytyy voittaa lähes kaikki vaa'ankieliosavaltiot voittaakseen vaalit. Ja kun otetaan gallupit huomioon, silloin se, että gallupit olisivat epäonnistuneet voittajan ennakoimisessa monessa tällaisessa osavaltiossa, tuntuu hyvin vaikealta uskoa.
9) Ulkoparlamentaarinen toiminta. Painostus, uhkailu, häirintä, kaikkia tapahtuu näissä vaaleissa. Lisäksi ovat käytössä perinteisemmät keinot kuten äänestyspaikkojen vähyys, rekisteröimisen vaikeudet ja muut vastaavat keinot. Mutta onko näillä mitään vaikutusta tilanteessa, jossa marginaalit ovat hyvin selvät. Kannattaa myös muistaa yksi hyvin keskeinen seikka: valkoisten enemmistö kannattaa Bideniä, joten mustien äänien torpedoiminen ei vielä saa Trumpia voittajaksi. Toisin sanoen, äänestäjien profilointi ei toimi odotetusti: mitä jos väärä valkoinen blokataan vaaleissa?
Leikkisästi, naiset pitäisi pakottaa jäämään kotiin, jotta Trump voittaisi. Miten miehet aikovat sen tehdä? ja onko se järkevää?
10) Postiääniin liittyvät epäselvyydet. Vaikuttaako postin toimintaedellytysten heikentäminen näihin vaaleihin? Ja miten? Myös rebuista osa äänestää postitse. Jääkö ihmisiä kotiin äänestämisen hankaluuden vuoksi?
11) Vaalipäivän sää. Vaikuttaa vaalipäivänä, mutta nyt Trumpin kannattajiin enimmäkseen. Lienee kuitenkin marginaalinen vaikutus itse lopputulokseen (lumimyrsky tai hurrikaani voisi toki muuttaa tilannetta).
12) Koronatilanne. Ei muutu miksikään, joten ei vaikuta Bidenin hyväksi vaalipäivänä.
On olemassa yksittäisiä gallupeja, jotka ennustavat Trumpille korkeita kannatuslukuja. Gallupeiden keskiarvot eivät kuitenkaan viittaa mihinkään sellaiseen. Bidenin ero Trumpiin on liian suuri tällä hetkellä, jotta marginaali voisi edes teoriassa tuoda voiton. Jos valtakunnallinen ero kaventuu merkittävästi, voitto on vielä mahdollinen.
Kun mietimme sitä, kuka äänestää kuka ei, on muistettava, että ero rekisteröimättömien ja rekisteröityjen välillä on mielipiteissä aika pieni. Jos leikitään teorialla, aikamoinen äänestäjien yhdistelmä tarvittaisiin, jotta juuri ne, jotka aikovat äänestää Trumpia sen tekisivät ja vastaavasti Bideniä kannattavat jäisivät kotiin.