Hillary Clintonin avustajatiimi teki vuoden 2016 vaalien yhteydessä varmaan useita virhearviointeja, kuten myös Donald Trumpin taustavoimat.Hillary ajatteli, ettei hän tarvitse konservatiivisia huonosti koulututettuja, mutta ei välttämättä republikaanien baseen kuuluvia äänestäjiä, koska liberaalien äänet riittävät voittoon. Niin ei käynyt. Bidenillä on myös omat vankkumattomat kannattajansa, jotka odottavat vahvempaa viestiä Bideniltä. Näitä ei tule aliarvioida, he pysyvät demareilla, jos viesti on kyllin selkeä. Selvää on se, että vankkaan rebuun ei voida vaikuttaa.
Mutta muuten tosiaan näin: osa kansasta on kuin lapsia, joihin eivät tehoa selkeät argumentit, joita jopa vaalivirkailijoina toimivat rebut käyttävät. Erikoista on sekin, että Guiliani varoo oikeudessa sanomasta mitään vaalipetoksista, mutta heittää baselle aivan hervotonta kamaa ja se nielee kaiken. Jotakin vikaa lienee koulusysteemissäkin: suotavaa olisi, että ihmisille opetettaisiin jotakin siitä, miten vaaleissa toimitaan ja miten äänet lasketaan.
Hyvä muistaa kuitenkin HRC:n saaneen vaaleissa kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. USA:n vaalijärjestelmä mahdollisti kaikkien äänestäjien keskuudessa epäsuositumman ehdokkaan valinnan.
Liian vähälle huomiolle on jäänyt yksi todennäköisesti vuoden 2016 vaalien lopputulokseen merkittävästi vaikuttanut asia, johon HRC ei voinut itse vaikuttaa laisinkaan - väärä sukupuoli.
Naisen on käytännössä vaikea (mahdotonta?) tulla valituksi presidentiksi USA:ssa, koska naisen asema on niin heikko amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Siellä ollaan sukupuolten välisessä tasa-arvossa kaukana esim. Pohjoismaiden tilanteesta, vaikka täälläkään tasa-arvo ei ole vielä toteutunut.
Naisten asemasta USA:ssa kiinnostuneille suosittelen YLE Areenasta löytyvää 1,5 tunnin dokumenttia USA:n korkeimman oikeuden vastikään edesmenneen tuomarin Ruth Bader Ginsburgin elämästä. Dokumentin nimi on RBG - tuomari ja tasa-arvotaistelija.