Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

USA:n presidentinvaalit 2020 – demokraatit sotajalalla?

  • 780 203
  • 6 897

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Jännään artikkeliin törmäsin. DNC:n kanssa viimeaikoina tiiviisti kaveerannut rebublikaani John Kasich varoitteli Bidenin poppoota seuraavilla sanoilla:

"The democrats have to make it very clear to the far left that they nearly cost him the election"

Samaan aikaan toisaalla AOC huomauttaa, että kaikki medicare for allia tukevat demokraatti-ehdokkaat tulivat uudelleenvalituksi, kun taas hanketta vastustaville ei aina käynyt yhtä hyvin. Totuus lienee jossain tuolla välimaastossa. Alla artikkeli.

 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jännään artikkeliin törmäsin. DNC:n kanssa viimeaikoina tiiviisti kaveerannut rebublikaani John Kasich varoitteli Bidenin poppoota seuraavilla sanoilla:

"The democrats have to make it very clear to the far left that they nearly cost him the election"

Samaan aikaan toisaalla AOC huomauttaa, että kaikki medicare for allia tukevat demokraatti-ehdokkaat tulivat uudelleenvalituksi, kun taas hanketta vastustaville ei aina käynyt yhtä hyvin. Totuus lienee jossain tuolla välimaastossa. Alla artikkeli.


Kaksipuoluejärjestelmän ongelma - ja näinä aikoina nimenomaan demokraateilla, republikaanit ovat yhtenäisempiä. Eli käytännössä demokraateissa yhdistyisi suomalaisittain merkittävä osa Kokoomuksesta, pieni osa Keskustasta, SDP:n oikeistosiipi sekä osa Vasemmistoliitosta ja Vihreistä. Skaala on valtavan laaja ja jos kumarrat osalle niin pyllistät toisille. Tässä suhteessa monipuoluejärjestelmä heijastelee paremmin äänestäjien ideologiaa.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Huvittava tuo ajatusmaailma jollain, että ihan sama kuka Yhdysvaltain presidenttinä toimii, ei vaikuta meihin. Ei Suomi elä mitään kuplassa tai tyhjiössä, jossa ollaan irrallaan muun maailman poliittisesta menosta. Trump ei yksin tietysti pysty romuttamaan demokratiaa tai katkomaan Euroopan ja Yhdysvaltain suhteita, mutta horjuttamaan hän pystyy, ja on omalla arvaamattomuudellaan niin tehnytkin. Yhdysvallat on ollut (ja halunnutkin olla) vapaana maailman johtaja, ja siihen yhtälöön ei oikein sovi narsistininen sekopää johtajaksi.

Putinille tämä kaikki on tietysti sopinut paremmin kuin hyvin. Bidenin voitto tuskin kauheasti iloa Venäjällä aiheuttaa. Trumpia oli luultavasti helppo vedättää, varsinkin kun mies ei kuunnellut edes omia asiantuntijoita. Bidenin kanssa asiat eivät mene ihan niin helposti.

Trump voisi tehdä edes yhden asian kunnolla, luovuttaa ja kunnioittaa maataan sekä äänestäjiä.
 

Stigu

Jäsen
Hyvä teksti ja oikeaa asiaa. Kohtalaisen laajalla skaalalla tunnen amerikkalaisia, jotka Trumpia ovat äänestäneet, ja kyllä siellä painaa vaakakupissa enemmän se konservatiivinen politiikka ja ne kysymykset mitkä siihen liittyvät.
Kaikki nuo tuntemani henkilöt käytännössä sanoutuvat irti tuosta twitter-räyhäämisestä eivätkä välttämättä arvosta Trumpin tapaa lausua asioita ääneen, mutta nuo asiat ikään kuin sivuutetaan.
Toki siellä on sitten tämä Trumpisti-siipi joka uskoo kaiken mitä Trump sanoo, ja tämä tekee Trumpista hyvin vaarallisen ihmisen.
Jos jotain tästä Trumpin aikakaudesta ja ilmiöstä haluaisin oppia, on ymmärtämään juurikin noita Trumpia äänestäneitä ihan fiksuja henkilöitä. Ongelmalliseksi tämän tekee se, etten oikeastaan tunne fiksuja amerikkalaisia, jotka kannattaisivat Trumpia. Itse kävin Trumpin aikakaudella 4 kertaa jenkeissä ja törmäsin (San Pedrolaisessa kalastuskaupassa) satunnaisesti ainoastaa kahteen punaniskaan, jotka avoimesti kannattivat Trumpia, pääargumentteja olivat : ei ulkomaalaisia tänne, muuri on saatava pystyyn hell yeah. Oikeasti ns. fiksujen jenkkiläisten Trump-myönteisiin mielipiteisiin olen tutustunut lähinnä jenkkipodcasteissa, ja niissä nousee kyllä esiin juurikin tuo Petri1981:n mainitsema asia ja muutama muu (olkoonkin että otos on aika pieni):

- Trumpin puheilla tai käytöksellä ei ole mitään väliä, ainaostaan sillä on väliä mitä hän on tehnyt, varsinkin talouden suhteen
- Demokraattieen toiminta on nähty lähinnä kaksinaismoralistisena, varsinkin tuo russia conclusion nähdään jonkinlaisena ajojahtina, samoin kaikki sananvapautta rajoittaneet temput (mm. some-viestien sensurointi) nähdään perustuslain vastaisina, COVID-rajoitukset on myös nähty vapautta rajoittavina säädöksinä
- Demokraatitien ja Bidenin nähdään kaikenkaikkiaan edustavan perinteistä, korruptoitunutta politiikkaa

Itse en oikeastaan ymmärrä noista yhtään argumenttia, varsinkin on vaikea ymmärtää että jenkeille nuo perustuslailliset oikeudet ovat ihan helvetin tärkeitä, ja menevät usein ns. common sensen edelle.

On totta, että jos kaikki Trumpin puheet suodattaa pois, ei tuo 4-vuotis-aikakausi ollut mitenkään katastrofaalinen. Pelottavinta omasta mielestäni on, miten hatara tämä meidän sivistys-yhteiskuntamme loppujen lopuksi on: Yksi urpo sopivassa paikassa sopivaan aikaan pystyy kiihottamaan tietyn osan kansasta oikeastaan melkein mihin tahansa. Uskon että Trump olisi tuon Basen voinut kyllä kiihottaa melkein mihin tahansa, onneksi nyt nähtiin vain viitteitä siitä.

Jos neljää asiaa jenkkeihin toivoisi, ne olisivat seuraavat:
- tuloerojen kaventaminen
- koulutuksen lisääminen
- kaksipuoluejärjestelmästä luopuminen
- riippumattoman median kasvattaminen

Varsinkin tuosta viimeisestä oivana esimerkkinä ovat juurikin nämä erilaiset podcastit, jotka tuovat ihan eri tavalla (kuin valtamedia) esiin erilaisia näkökulmia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos jotain tästä Trumpin aikakaudesta ja ilmiöstä haluaisin oppia, on ymmärtämään juurikin noita Trumpia äänestäneitä ihan fiksuja henkilöitä. Ongelmalliseksi tämän tekee se, etten oikeastaan tunne fiksuja amerikkalaisia, jotka kannattaisivat Trumpia. Itse kävin Trumpin aikakaudella 4 kertaa jenkeissä ja törmäsin (San Pedrolaisessa kalastuskaupassa) satunnaisesti ainoastaa kahteen punaniskaan, jotka avoimesti kannattivat Trumpia, pääargumentteja olivat : ei ulkomaalaisia tänne, muuri on saatava pystyyn hell yeah. Oikeasti ns. fiksujen jenkkiläisten Trump-myönteisiin mielipiteisiin olen tutustunut lähinnä jenkkipodcasteissa,
Kun luin tämän tunsin itseni todella tyhmäksi. Olen ihmetellyt galluppien ongelmaa, että mikseivät ihmiset jotka kannattavat Trumpia muka uskalla sitä sanoa ääneen. Mikä siinä muka on niin vaikeaa. Ei se mikään homouden kaltainen kysymys ole minusta. Kuitenkin ylläolevan luettuani aloin miettimään omia tuttujani, niin minulla on suhteellisen vankka käsitys, että useampikin heistä äänesti Trumpia, mutta ei heistä kukaan sitä julkisesti sano. He toitottavat tuota "kaksi huonoa ehdokasta" -mantraa ja harmittelevat äänekkäästi liberaalien heikkoa tilannetta. Sitten taas Bideniä kannattavat (tai siis Trumpia vastustavat) tutut ovat sitä tuoneet esiin. Jos nuo "liberaali"-tutut ovat gallupiin osuneet, niin on helppo kuvitella etteivät ole kertoneet kantaansa.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Siinä mielessä on oikea mielipide, että on USA:n ja varsinkin USA:n kansalaisten sisäinen asia valita haluamansa presidenttinsä, eikä minkään ulkovallan pidä sotkeutua maan sisäisiin vaaleihin. Mutta varsinkin toisen maailmansodan jälkeen ja kylmän sodan alusta alkaen sekä USA:n presidentti että itse USA on toiminut läntisen maailman johtajana. Näin se koskettaa koko läntistä maailmaa, minkälainen presidentti USA:ssa on.

Kenraalien selittäessä tätä yllämainittua asiaa Donald Trumpille, hän kyseenalaisti tämän ja Trump alkoi vähättelemään sekä USA:n liittolaissuhteita, länsimaita ja niiden johtajia. Lisäksi hän lähensi USA:n suhteita Venäjän sekä Pohjois-Korean kanssa. Myös Trump veti USA:n joukot Syyrian kurdialueilta, mikä mahdollisti Turkin, Iranin ja Venäjän sotilasoperaatiot siellä. Suurimpana Trumpin ongelmana on pitää politiikkaa bisneksenä, jossa on joko voittajia tai häviäjiä. Hän ei suostu kompromisseihin ja pitää hänen kanssaan eri mieltä olevat uhkana.

Jos Trump nyt onnistuisi jollakin konstilla jatkamaan USA:n presidenttinä, niin väittäisin, että USA olisi jo matkalla kohti autoritääristä valtiota. Tämä ei olisi minkään länsimaisen ja demokraattisen valtion kannalta hyvä asia.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS, Varjomodet

Tuamas

Jäsen
On kyllä jäätävä tuo punainen meri, kun laittaa vaalikartasta piirikunnittain äänestykset.

Ja tästä Suomen kunnallisvaaleista vastaava kartta.

Sama ilmiö, joskin väri on kepunvihreä.

Edit. Paremmat kuvat.
 

Liitteet

  • 73EACEA6-D21C-4AFA-BD6E-46A7E2DB42CF.jpeg
    73EACEA6-D21C-4AFA-BD6E-46A7E2DB42CF.jpeg
    262 KB · kertaa luettu: 194
  • E9B3AFA4-14E3-4A46-A69E-70E21F0FE715.png
    E9B3AFA4-14E3-4A46-A69E-70E21F0FE715.png
    656 KB · kertaa luettu: 211
Viimeksi muokattu:

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Voisiko mustavalkoisesti heittää, että fiksummat alueet jenkeissä, kuten esim. länsi- ja itärannikko sekä esim.Chicagon ympäristö ovat äänestäneet Bideniä, ja uppiniskaisimmat haudihou-perusjenkit keskisimmässä USA:ssa Trumpia :D
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voisiko mustavalkoisesti heittää, että fiksummat alueet jenkeissä, kuten esim. länsi- ja itärannikko sekä esim.Chicagon ympäristö ovat äänestäneet Bideniä, ja uppiniskaisimmat haudihou-perusjenkit keskisimmässä USA:ssa Trumpia :D
Fiksuus on toki subjektiivinen käsite, mutta jos objektiivisesti haluaa asian ilmaista, niin kaupunkilaiset äänestivät Bideniä ja maalaiset Trumppia.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Voisiko mustavalkoisesti heittää, että fiksummat alueet jenkeissä, kuten esim. länsi- ja itärannikko sekä esim.Chicagon ympäristö ovat äänestäneet Bideniä, ja uppiniskaisimmat haudihou-perusjenkit keskisimmässä USA:ssa Trumpia :D

Kannattaa tutustua Vox-youtube kanavan videoihin sekä demokraatti-puolueen että republikaani-puolueen historiasta. Antaa kyllä lisävaloa sille, miksi jotkut osavaltiot jakaantuu selkeästi demokraateiksi ja jotkut puolestaan republikaaneiksi.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kun luin tämän tunsin itseni todella tyhmäksi. Olen ihmetellyt galluppien ongelmaa, että mikseivät ihmiset jotka kannattavat Trumpia muka uskalla sitä sanoa ääneen. Mikä siinä muka on niin vaikeaa. Ei se mikään homouden kaltainen kysymys ole minusta. Kuitenkin ylläolevan luettuani aloin miettimään omia tuttujani, niin minulla on suhteellisen vankka käsitys, että useampikin heistä äänesti Trumpia, mutta ei heistä kukaan sitä julkisesti sano. He toitottavat tuota "kaksi huonoa ehdokasta" -mantraa ja harmittelevat äänekkäästi liberaalien heikkoa tilannetta. Sitten taas Bideniä kannattavat (tai siis Trumpia vastustavat) tutut ovat sitä tuoneet esiin. Jos nuo "liberaali"-tutut ovat gallupiin osuneet, niin on helppo kuvitella etteivät ole kertoneet kantaansa.

Varmistus anonymiteetistä taitaa olla Amerikan kaltaisessa jakautuneessa tilanteessa aika tärkeä, jotta ihmiset, ja varsinkin Trumpin kannattajat, vastaisivat rehellisesti kyselyihin. Sitä nyt on vaikea saavuttaa jos kysellään puhelimessa tai kasvotusten, ja internetkyselyissä on sitten muita ongelmia.

Mutta on tuossa muitakin ongelmia, ihmiset eivät taida nykyään kovin mieluusti käyttää vapaa-aikaansa kyselyiden tekemiseen, ja voi olla, että ne jotka ehtivät ja viitsivät eivät muodosta hyvää otosta koko kansasta. En tiedä, kumpi on merkittävämpi vinoutuma, Trumpin kannattajien ujostelu gallupeissa vai se, että galluppeihin vastaavat tyypit ovat voittopuolisesti muita kuin Trumpin kannattajia.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Trumpin nousu edes ehdokkaaksi 2016 yllätti. Sitä ennen Obamaa vastaan pressanvaaleissa pakassa oli vuonna 2012 Mitt Romney, joka toimi kuvernöörinä myös yhteistyössä demokraattienemmistöjen kanssa. Luotan vahvasti siihen, että Trumpin aikakausi oli virhe, joka ei samalla tavalla toistu. Romneyn tapaisia poliittisia johtajia nousee muitakin. Osa ei varmaan edes muista, mutta Romney kannatti Trumpin viraltapanoa.

Saahan sitä toivoa... Jo ennen Trumpin nousua puolueessa nousi tämä ns. teekutsuliike merkittävään asemaan. Jo vuoden 2008 vaaleissa McCainin oli pakko nostaa Sarah Palin varapresidenttiehdokkaakseen, jotta olisi toivoa tuon osaston äänistä. Tuo kärkkäämpi laita piti jo silloin meteliä RINOista (Republican in name only) jotka ei heille kelvanneet oikeiksi konservatiiviksi. Heidät (kuten McCain) haluttiin työntää puolueesta pois tai marginaaliin.

Trump tuli sitten uutena ilmiönä tuohon kenttään, ei varsinaisesti teekutsuliikkeen edustajana, mutta monilta osin lähellä samaa ideologiaa. Ja saavutti suuren menestyksen. Ne vanhan mallin republikaanit kuten McCain ja Romney työnnettiin sinne marginaaliin. Trump teki tehokkaammin sen mistä teekutsuporukka oli haaveillut.

Romney tosiaan vastusti avoimesti Trumpia, mutta jäi vaikutusvallassa puolueen sisällä tappiolle 100-0. Se opetti kaikki muut pysymään ruodussa. Tässä on myös vastaus, kun joku täällä haaveili että Biden voisi sovinnon eleenä ottaa hallintoonsa jonkun republikaanin. Ei taida olla tulijoita, yhteistyö demokraattien kanssa ajaa paariaksi omassa puolueessa.

Neokonservatiivinen populismi ottaa varmaan jonkun uuden muodon Trumpin jälkeen. Voihan sieltä olla tulossa esim. joku uskonnollisempi tyyppi, Trump heilutteli Raamattua vain kuvaustilanteissa, ja muuten keskittyi rahaan ja valtaan, sekä vihollisten solvaamiseen. Tai aivan jotain muuta. Mutta lähes varmaa on, ettei sieltä sovittelevaa keskitien kulkijaa ole seuraavaksikaan tulossa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Neokonservatiivinen populismi ottaa varmaan jonkun uuden muodon Trumpin jälkeen. Voihan sieltä olla tulossa esim. joku uskonnollisempi tyyppi, Trump heilutteli Raamattua vain kuvaustilanteissa, ja muuten keskittyi rahaan ja valtaan, sekä vihollisten solvaamiseen. Tai aivan jotain muuta. Mutta lähes varmaa on, ettei sieltä sovittelevaa keskitien kulkijaa ole seuraavaksikaan tulossa.

Käsittelet lähinnä seurauksia, et syitä.

Mistä on kyse? Kuten totesin, "republikaaninen puolue toipuu Trumpista. Ei kivuttomasti eikä heti, mutta toipuu silti". Näkisin, että seuraavan 4 vuoden aikana on vaikea muutosta nähdä, mutta jo 8 vuoden tai 12 vuoden päästä se on ainakin hieman jo mahdollinen. Ehkä 24-36 vuoden päästä jo todennäköinen. USA:ssa on menty liian kauan sillä, että tuottavuus ei ole noussut, ja reaalipalkat ovat joustaneet. BKT tehtyä työtuntia kohden ei ole noussut aiempaan tapaan. Tämä on kovaa kapitalismia, joka on rikkonut amerikkalaisen unelman. Senkin takia vastakkainasettelu USA:ssa on lisääntynyt koko ajan.

Voisi sanoa mm. Pikettya tai Timo Miettistä mukaillen, että kyse ei ole vain markkinoiden epäonnistumisesta, vaan markkinoiden ja poliittisen järjestelmän epäonnistumisesta.

On lyhyesti ja yksinkertaistaen kaksi vaihtoehtoa. Joko työllä rikastuminen on päättynyt, ja erilaisia huipputuotteita kehittävien ja sitten ne myyvien sekä omaisuutensa perijöiden aikakausi alkaa. Tai kapitalismiin saadan tehtyä korjaussarja, jota myös monet USA:n merkittävät yritysjohtajat ja tutkijat ovat esittäneet.

Itse näen jollain aikavälillä korjaussarjan todennäköiseksi. Ja tämä muuttaa yhteiskunnallisen ja poliittisen tilanteen merkittävästi nykyisestä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Fiksuus on toki subjektiivinen käsite, mutta jos objektiivisesti haluaa asian ilmaista, niin kaupunkilaiset äänestivät Bideniä ja maalaiset Trumppia.
Trumpin äänestämisen selitykseksi voidaan tarjota erilaista demografista materiaalia, voidaan sanoa että se-ja-se ryhmä äänesti Trumpia sillä-ja-sillä prosentilla. Mustat äänestivät noin 1/10 Trumpia ja niin edelleen. Tämä ei kuitenkaan selitä, miksi tietyt väestöryhmät äänestivät Trumpia.

Selitystä voidaan etsiä sosiaalipsykologian ja psykologian alueelta, silloin päästään jonkinlaiseen syväanalyysiin tiettyjen ryhmien tai tiettyjen yksilöiden preferensseistä. Millaisessa yhteisössä äänestetään Trumpia tai millainen yksilö äänestää Trumpia. Maalla Trumpin äänestäminen voi olla enemmän yhteisöön liittyvä tekijä, jolloin yksilö ei välttämättä reflektoi lainkaan uskomuksiaan, kun taas suuressa kaupungissa yksilö joutuu enemmän ajattelemaan omia perusteitaan.

Kaupungeissa ihmisillä ei ole valmiina jotakin tiettyä arvoperustaa, vaan se arvoperusta tuodaan perintönä tai se hankitaan ajattelemalla, lukemalla lehtiä, kuuntelemalla ihmisten puheita jne. Kun kaupungissa arvoperusta ei ole samalla tapaa homogeeninen, niin urbaani ihminen voi löytää hyvin erilaisia ryhmiä, joihin liittyä ja joiden keskeisiä uskomuksia hän huomaa kannattavansa. Kaupungissa vallitsee varmasti jonkinlainen liberaali eetos, asioita sallitaan enemmän eikä kukaan välttämättä koskaan kiinnostu juuri sinun mielipiteistäsi. Ei ole olemassa pakkoa ajatella juuri näin: jos oma tuttavapiiri käy hankalaksi, voit aina vaihtaa maisemaa.

Kaupunkien äänestyskäyttäytymistä voidaan selittää esimerkiksi suuremmalla sosiaalisella etäisyydellä, vähemmällä integraation tasolla ja saatavalla olevalla informaatiolla. Onhan New Yorkissakin Post, jota lukemalla yksinäinen trumpisti voimaantuu. Kaupunkilainen on tietyssä mielessä vapaampi, mutta toisaalta myös juurettomampi. Ihminen myös kaipaa yhteisöllisyyttä, jota maaseutu Valloissa tarjoaa. Yhteisöön on taas hankalaa liittyä, jos omaa poikkeavan arvoperustan tai poliittiset mielipiteet. Helposti joutuu eristetyksi.

Trumpin äänestämisen perusta on arvoissa, joita ihmiset liittävät kahteen puolueeseen. Mitä nämä puolueet edustavat, millainen historia niillä on? Konservatiivinen musta äänestää useimmiten demokraatteja, koska niillä on mustien kannalta parempi lähihistoria. Valkoinen konservatiivi äänestää rebuja, koska puolue vastaa niitä arvoja, joita äänestäjä pitää hyvin tärkeinä.

Trumpin äänestäminen ei tavallaan ole rebulle ongelma: Trumpin käytös ja viranhoito voidaan kiertää, jos on olemassa edes yksi peruste, miksi äänestää Trumpia. Se peruste voi olla vain puoluekanta, vähän enemmän vaativa ajattelee pro lifeä, taloutta tai jotakin muuta itselle tärkeää. Trumpin persoona ei ääritapauksissa ole lainkaan tärkeä, ei ole tärkeää se, millainen hän on. Riittää kun hän kuuluu meihin. Trump on kuin äärimuslimin morsian, jonka kasvotkin aviomies näkee vasta hääyönä, mutta se ei kuitenkaan ole tärkeää, koska itse avioliitto on tärkeämpi asia.

Trumpin saama valtava äänimäärä, lisäystä siis viime vaaleihin, kielii tästä samasta asiasta. Vain asioita pohdiskeleva rebu saattoi jättää äänestämättä, koska hän näki, millainen narsisti tuo mies oli, miten hänelle ei mikään muu tärkeää paitsi hän itse. Ja sitten on ihmisiä, jotka eivät ole niin kiinni yhteisössään, joilla on enemmän henkistä pelivaraa, jotka ovat nähneet, ettei kapitalismi tuhoudu äänestyspäätöksillä.

Eliittiin kuuluva voi vapaasti valita puolensa, koska ylhäältä näkee helpommin sen, että mikään ei muutu, jos äänestää demokraattia, ainakaan Bideniä. Voi ikään kuin hifistellä arvovalinnoillaan, voi ajatella jotakin korkeaa arvoa perustana, esimerkiksi demokratian kunnioitusta tai viranhoitoa. Useimmat rebut eivät ajattele näin: heille jokainen vaali on arvovaali, jokainen vaali on valinta hyvän ja pahan väliltä. Sosialismi tulee, jos Biden voittaa yms.

Oli sitten äänestäjiä, tuota suokansaa, jonka suhdetta Trumpiin voitaisiin verrata rakastumiseen. He kuuntelivat Trumpia uskoen kaiken, mitä tuo heppu sanoi. Enemmän oli noita, joille liitto oli rutiinia, joillekin varmaa pakkokin. Suokansan uskomuksia voidaan selittää varmaan hyvin vaikealla taloudellisella tilanteella, oma elämä on solmussa, eivätkä nämä solmut aukea millään. Kun sitten jostain tulee superrikas, joka pitää heitä tärkeinä ihmisinä ja kertoo ratkaisevansa heidän ongelmansa, he myivät sielunsakin tuolle ---- jätän teologisen viittauksen tekemättä. Tottakai näillä köyhilläkin oli tietty arvopohja, joka selitti, miksi he hullaantuivat Trumpiin.

Varmaan on niitäkin huonotuloisia, joiden arvopohja teki mahdottomaksi Trumpin äänestämisen. Olennaista on kuitenkin se, että Trumpia äänestäneille suokansalle ei ole tärkeää presidentti-instituutio, eivät presidentin käytöskään (joka voi olla tuttua omassa piirissäkin), vaan toive jonkinlaisesta pelastuksesta. Heille Trump oli supermies, joka tekee MAGA, joka tarkoittaa jotenkin myös heidän elämänsä parantumista. Ikään kuin USA ei aina olisi ollut paikka, jossa on paljon alhaisen tulotason ihmisiä.

Varsin uskomatonta kaikkiaan oli Trumpin äänimäärän lisäys viime vaaleista. Trumpin kannattajat oikein aktivoituivat, jopa oma elämä oli heille vähemmän tärkeää kuin Trumpin kannattaminen. Trump varmaan lausui jotakin hyvin tärkeää amerikkalaisille, koska sai näin laajan kannatuspohjan. Hän antoi ihmisille enemmän toivoa kuin mainstream rebut keskimäärin. Hän otti köyhätkin huomioon (nimenomaan vaalikarjana), hän antoi heille asioita, joita he pitivät tärkeinä, kuten muuri. Vaalilupausten pitäminen oli asia, mikä varmaan sai ihmiset äänestämään innokkaasti Trumpia.

Trumpin perintönä on se, että kannattaa huomioida myös alemmat sosiaaliluokat, kannattaa puhua heille heidän omalla kielellään. Sen Trump osasi paremmin kuin Roosevelt aikoinaan. Trumpin kieli on yksi hänen menestyksensä salaisuus, ei tietenkään perusrebuille, mutta niille, jotka hän onnistui houkuttelemaan puolelleen uusina äänestäjinä. On kokonaan toinen asia, löytyykö pitkään aikaan ketään Trumpin kaltaista, joka oikeasti osaa puhua kansan kielellä kansalle, noin aidolla tavalla kuin Trump. Trumpista ei vahingossakaan saa tässä mielessä kieroa kuvaa, hän on yhtä yksinkertainen kuin puheensa.
 

Tuamas

Jäsen
.
En tiedä, kumpi on merkittävämpi vinoutuma, Trumpin kannattajien ujostelu gallupeissa vai se, että galluppeihin vastaavat tyypit ovat voittopuolisesti muita kuin Trumpin kannattajia.

Minä sanoisin saatavilla olevan datan perusteella, että merkittävin vinouma on ujot trumpistit, koska se selittää valtakunnallisesti katsottuna käytännössä kaikki gäpit mitä mielipidetiedustelujen ja vaalituloksen välillä on.

Näin polarisoivassa vaalissa, jossa ”kaikilla on mielipide”, on käytännössä empiirisen datan perusteella mahdotonta, että äänestäjien jakauma olisi esim. täällä esillä ollut 53% Biden, 39% Trump ja 8% EOS.

Tässä(kin) vaalissa, kuten 2016, oli hyvin merkittävä osuus niitä jotka eivät halunneet kertoa keitä äänestävät ja tässä(kin) vaalissa se ainoa validiksi osoittautunut datapiste oli demokraattiehdokkaan kannatus.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Näin polarisoivassa vaalissa, jossa ”kaikilla on mielipide”, on käytännössä empiirisen datan perusteella mahdotonta, että äänestäjien jakauma olisi esim. täällä esillä ollut 53% Biden, 39% Trump ja 8% EOS.

Tässä(kin) vaalissa, kuten 2016, oli hyvin merkittävä osuus niitä jotka eivät halunneet kertoa keitä äänestävät ja tässä(kin) vaalissa se ainoa validiksi osoittautunut datapiste oli demokraattiehdokkaan kannatus.
Tämä oli minunkin nähdäksesi juuri näin. Kun pohdin jälkikäteen vedonlyöntipäätöstäni, niin voin tyytyväisenä merkille panna, että laitoin etukäteen juuri sille, että monissa osavaltioissa kannatus oli nippanappa yli 50% huomattavasti painoarvoa versus, että olisin tuijottanut vain sitä +6 tjsp ollutta lukua.
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En ole huomannut, onko täällä mainittu, mutta yksi syy gallupien epätarkkuuteen juontaa juurensa rakenteelliseen rasismiin: gallupien tekijöillä ei ole tarpeeksi espanjankielistä työvoimaa, ja muutenkin "latinot" nähdään USA:ssa aivan liian monoliittisenä mötkäleenä ja näin noissa gallupeissa jää tunnistamatta esimerkiksi Floridan erittäin konservatiivisen kuubalaisvähemmistön erityislaatuisuus suhteessa muihin "latinoihin".
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Bidenin etumatka Georgiassa on nyt 10 000 ääntä, joten sieltä on voitto myös varmistumassa.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Bidenin etumatka Georgiassa on nyt 10 000 ääntä, joten sieltä on voitto myös varmistumassa.

Tuo menee joka tapauksessa automaattiseen uudelleenlaskentaan, koska ero on alle 0,5%, mutta ero on kuitenkin sen verran suurin ettei tulos tule muuttumaan.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
En ole huomannut, onko täällä mainittu, mutta yksi syy gallupien epätarkkuuteen juontaa juurensa rakenteelliseen rasismiin: gallupien tekijöillä ei ole tarpeeksi espanjankielistä työvoimaa, ja muutenkin "latinot" nähdään USA:ssa aivan liian monoliittisenä mötkäleenä ja näin noissa gallupeissa jää tunnistamatta esimerkiksi Floridan erittäin konservatiivisen kuubalaisvähemmistön erityislaatuisuus suhteessa muihin "latinoihin".

Jostain luin, että demokraattien ongelmana oli etenkin Floridassa kuubalaisten ja latinojen kohdalla se, ettei heillä ollut tarjottavana espanjankielistä vaalimateriaalia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös