USA:n presidentinvaalit 2020 – demokraatit sotajalalla?

  • 755 828
  • 6 909

teppana

Jäsen
Niin, onhan meilläkin ollut tällainen liike-elämästä tullut poliittinen johtohenkilö: Juha Sipilä. Ei ehkä ole tempauksissa Trumpin veroinen mutta hän yritti tuoda liike-elämän mekanismeja politiikkaan. Eihän se hyvin mennyt, ja kellä tänä päivänä on ikävä Juha Sipilää, ja kuka ylipäätään muistaa että hän oli pääministerinä.

Onko tämä sarkasmia?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No ei varmasti. Silläkin vaihtoehdolla on nyt jenkkimediassa spekuloitu, että Mike Pence armahtaisi Trumpin eikä tämä joutuisi vastuuseen tekemistään rikoksista.

Trump nosti nyt Arizonassa lakijutun, jossa hän vaatii tuhansien lipukkeiden tarkastamista, joissa olisi äänestetty useampaa kuin yhtä ehdokasta. 2020 Latest: Trump, GOP sue in Arizona over ballot handling
Hauskaa että Arizona on juuri se osavaltio, joka ei ole vielä ratkennut ja joka voi kääntyä Trumpille.
Olisi huikeaa komediaa jos Trumpin lakijuttu menisi läpi ja kääntäisi voiton Bidenille.
 
Niinistö puhuu klo 11 Bidenin valinnasta. Olikohan tämä nyt kuitenkaan fiksu veto Saulilta? Trump tuskin arvostaa jos alkaa julistamaan Bidenin voittoa ja jos Trump jollain tapaa saisi itsensä keploteltua jatkokaudelle niin tuskin tarvitsee Niinistön odottaa uutta kutsua valkoiseen taloon.
Fiksumpaa olisi ollut odottaa, että muut valtiot onnittelevat ensin.

Netanyahu onnitteli jo. Eiköhän siinä ole tarpeeksi odottelua. Toki myös Kanadan Trudeau onnitteli.

Ja oikeasti en kyllä ymmärrä yhtään. Jos Suomi aikoo olla niiden arvojen mukainen kuin uskomme eli lähinnä demokratian puolestapuhuja, niin demokratian toteutuessa on vain syytä onnitella.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
@BlackWolf Olet oikeassa siinä, että ihannemaailmassa ihmiset osaisivat olla alentumatta samalle lapsen tasolle. Toisaalta, ihannemaailmassa ei olisi noita öykkäreitäkään. Koska maailma ei ole ihannemaailma, niin kirjoitan seuraavaa:

Uskon, että valtaosa suomalaisista tai tänne palstalle kirjoittaneista tai amerikkalaisista jne. ei ilku ja ole vahingoniloinen tai mitä ikinä liekään sen vuoksi, mitä Trumpin politiikka on ollut. Mukana varmasti on sitäkin, mutta...

Trump on omalla käytöksellään ollut mitä suurimman luokan öykkäri ja (koulu)kiusaajan prototyyppi kuin olla ja voi. Haukkunut ja nimitellyt kaikkia vastustajiksi kuvittelemiaan ihmisiä. Ja vastustaja on heti, jos on eri mieltä jostain asiasta kuin Trump. Huonoa käytöstä toisia ihmisiä kohtaan on jatkunut koko sen ajan tai oikeastaan paljon pidempään, mitä Trump on politiikassa ollut mukana eli jo ennen ensimmäistä vaalikampanjaa aloitti sen. En edes yritä kirjata tähän kaikkia niitä kiusaamisen ja öykkäröinnin eri muotoja ja tapoja, mitä herra on harrastanut. @BOL tästä taisi minua paremmin aiemmin kirjoittaa, mitä se Trumpin käytös ja toiminta on ollut.

Tuo käytös on se, mitä vastaan ihmiset mitä suurimmassa määrin ovat olleet ja nyt kun se ei enää tuottanut hedelmää, niin kyllä minä suon hetkellisen vahingonilon osoittamisen tavallisille ihmisille. Trump on jatkanut omaa perseilyään vuosia, joten ei voine sanoa enää ihmisen olevan erehtyväinen vaan kyseessä on kyseiselle yksilölle ihan pysyvästä toimintamallista. Siitä todistaa mm. veljentyttären kommentit, joka on tuntenut herran varsin pitkään. Jos oisi erehtyväisyydestä kyse, niin silloin jossain kohtaa olisi pyrkimystä myös muuttaa käytöstään.

Viihdettä Twitterissä, kun kannustaa kannattajiaan pistämään viralta vaaleilla valittuja kuvernöörejä. Tai kehottaa kongressiedustaja (syntyperäisiä amerikkalaisia) palaamaan Afrikkaan, sinne mistä ovat tulleet. Näitä riittää. Todellista viihdettä. Jos tuota pitää viihteenä, niin lienee itsekin kiusaamisen puolella. Onhan noista hupia ja naurua saanut repiä, niin päättömiä osa jutuista on, mutta varsin monet taas ihan muuta kuin harmitonta viihdettä.

Huomattakoon, että esim. Joe Biden ei ole lähtenyt trumpaisen käytöksen tasolle mukaan, se on hienoa, että uusi presidentti käyttäytyy arvokkaasti. Kertoo myös siitä, että valinta vaaleissa oli oikea. Mutta suotakoon tavan kansalaisille, oli ne sitten mistä maasta tahansa, se luonnollinen reaktio mitä seuraa, kun vuosia perseilleelle ihmiselle osoitetaan kansan toimesta se, että hänen perseilynsä on ollut liikaa.
Sitä olen kanssasi täysin samaa mieltä, että siellä on ollut seassa täysin ala-arvoista käytöstä mm. kuolleita sotilaita kohtaan yms. Enkä minä ole mielestäni sanonut, että tuon herran kaikki jutut on edes viihteellisiä, ei todellakaan ole. Repinyt kansaa kahtia todella tehokkaasti ja ilmeisesti täysin tietoisesti, vaan se ei ole minun valittavissa oleva asia. Jos se on hänen ja hänen puolueensa ajamaa retoriikkaa ja toimintatapoja syventää jakolinjoja, niin sitten se on. En pidä kauhean hyvänä suuntauksena tuota, mutta ei siihen möykkäämällä ja meluamalla voi vaikuttaakkaan.

Mitä tulee koulukiusaamiseen, niin kyllä. Koulukiusaajan prototyyppi, joten aletaan kaikki koulukiusaajiksi, koska sillä se ongelma poistuu? Silmä silmästä yms. Minusta tuolle tasolle alentuminen on moukkamaista kuten toki on ko. herrankin touhut olleet, vaan kun meidän piti olla niitä parempia ihmisiä.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Itse epäilen vahvasti repubikaanipuolueen uudistusta, koska kannattajakunta on hyvinkin kyllästetty me vs. te -ajattelulla. Vastustaja on vihollinen ja kaikki keinot sen kampittamiseen on sallittuja. Trump on vetänyt Overtonin ikkunaa niin sivulle, että valkoista ylivaltaa kannattavat mielipiteet alkavat mahtua siihen. Se miten tätä "aivopestyä" republikaaniporukkaa saadaan hilattua takaisin kohti normaalimpaa keskustelua täytyy lähteä republikaaneista itsestään. Sitä ei demokraatit pysty tekemään vaikka kuinka aikuisesti käyttäytyisivät. Avain on republikaanimedian sisällössä ja minkälaista mielipidettä sieltä tuupataan.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Mitä tulee koulukiusaamiseen, niin kyllä. Koulukiusaajan prototyyppi, joten aletaan kaikki koulukiusaajiksi, koska sillä se ongelma poistuu? Silmä silmästä yms. Minusta tuolle tasolle alentuminen on moukkamaista kuten toki on ko. herrankin touhut olleet, vaan kun meidän piti olla niitä parempia ihmisiä.

Harva on alentunut lähellekään samaa tasoa. Jos ns. neutraali taso olisi lukuarvo nolla, on Trump jatkuvasti painellut tasolla -10. Nyt vahingoniloiset ihmiset alentavat itseään ehkä tasolle -2 tai -3. Ei pitäisi, mutta harva meistä on niin hyvä ihminen, että aina pystyisi toimimaan mallikkaasti.

Valitettava tosiasia myös on, että oikeassa elämässä joskus paras keino kiusaamisen lopettamiseen on kunnon riittävän kova löylytys tai sellaisen uhka sille kiusaajalle. Ei ehkä sivistyneen yhteiskunnan keinovalikoimiin kuuluva, mutta joskus joutuu pelaamaan samoilla säännöillä kuin se kiusaajakin. Toki siitä tempusta täytyy sitten tarvittaessa kärsiä yhteiskunnan antamat sanktiot.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Fox Newsin presidenttiä lähellä olevilta lähteiltä saadun tiedon mukaan Trump luopuu vallasta rauhanomaisesti, jos hänen lakijuttunsa eivät ota tuulta alle.

Trump on hyvä tekemään diilejä ja varsinkin sellaisia, jotka helpottavat hänen omaa elämäänsä. Eiköhän hän tästäkin selviä
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Siellä on jo tehty Jedin paluun lopun juhlintakohtauksen muokkaus näistä vaaleista:





Vähän hirvittää kyllä nuo väkijoukot ja juhlinta näin pandemia-aikana, mutta fiilikset ovat itsellä kyllä aika samat.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Jännään artikkeliin törmäsin. DNC:n kanssa viimeaikoina tiiviisti kaveerannut rebublikaani John Kasich varoitteli Bidenin poppoota seuraavilla sanoilla:

"The democrats have to make it very clear to the far left that they nearly cost him the election"

Samaan aikaan toisaalla AOC huomauttaa, että kaikki medicare for allia tukevat demokraatti-ehdokkaat tulivat uudelleenvalituksi, kun taas hanketta vastustaville ei aina käynyt yhtä hyvin. Totuus lienee jossain tuolla välimaastossa. Alla artikkeli.

 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jännään artikkeliin törmäsin. DNC:n kanssa viimeaikoina tiiviisti kaveerannut rebublikaani John Kasich varoitteli Bidenin poppoota seuraavilla sanoilla:

"The democrats have to make it very clear to the far left that they nearly cost him the election"

Samaan aikaan toisaalla AOC huomauttaa, että kaikki medicare for allia tukevat demokraatti-ehdokkaat tulivat uudelleenvalituksi, kun taas hanketta vastustaville ei aina käynyt yhtä hyvin. Totuus lienee jossain tuolla välimaastossa. Alla artikkeli.


Kaksipuoluejärjestelmän ongelma - ja näinä aikoina nimenomaan demokraateilla, republikaanit ovat yhtenäisempiä. Eli käytännössä demokraateissa yhdistyisi suomalaisittain merkittävä osa Kokoomuksesta, pieni osa Keskustasta, SDP:n oikeistosiipi sekä osa Vasemmistoliitosta ja Vihreistä. Skaala on valtavan laaja ja jos kumarrat osalle niin pyllistät toisille. Tässä suhteessa monipuoluejärjestelmä heijastelee paremmin äänestäjien ideologiaa.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Huvittava tuo ajatusmaailma jollain, että ihan sama kuka Yhdysvaltain presidenttinä toimii, ei vaikuta meihin. Ei Suomi elä mitään kuplassa tai tyhjiössä, jossa ollaan irrallaan muun maailman poliittisesta menosta. Trump ei yksin tietysti pysty romuttamaan demokratiaa tai katkomaan Euroopan ja Yhdysvaltain suhteita, mutta horjuttamaan hän pystyy, ja on omalla arvaamattomuudellaan niin tehnytkin. Yhdysvallat on ollut (ja halunnutkin olla) vapaana maailman johtaja, ja siihen yhtälöön ei oikein sovi narsistininen sekopää johtajaksi.

Putinille tämä kaikki on tietysti sopinut paremmin kuin hyvin. Bidenin voitto tuskin kauheasti iloa Venäjällä aiheuttaa. Trumpia oli luultavasti helppo vedättää, varsinkin kun mies ei kuunnellut edes omia asiantuntijoita. Bidenin kanssa asiat eivät mene ihan niin helposti.

Trump voisi tehdä edes yhden asian kunnolla, luovuttaa ja kunnioittaa maataan sekä äänestäjiä.
 

Stigu

Jäsen
Hyvä teksti ja oikeaa asiaa. Kohtalaisen laajalla skaalalla tunnen amerikkalaisia, jotka Trumpia ovat äänestäneet, ja kyllä siellä painaa vaakakupissa enemmän se konservatiivinen politiikka ja ne kysymykset mitkä siihen liittyvät.
Kaikki nuo tuntemani henkilöt käytännössä sanoutuvat irti tuosta twitter-räyhäämisestä eivätkä välttämättä arvosta Trumpin tapaa lausua asioita ääneen, mutta nuo asiat ikään kuin sivuutetaan.
Toki siellä on sitten tämä Trumpisti-siipi joka uskoo kaiken mitä Trump sanoo, ja tämä tekee Trumpista hyvin vaarallisen ihmisen.
Jos jotain tästä Trumpin aikakaudesta ja ilmiöstä haluaisin oppia, on ymmärtämään juurikin noita Trumpia äänestäneitä ihan fiksuja henkilöitä. Ongelmalliseksi tämän tekee se, etten oikeastaan tunne fiksuja amerikkalaisia, jotka kannattaisivat Trumpia. Itse kävin Trumpin aikakaudella 4 kertaa jenkeissä ja törmäsin (San Pedrolaisessa kalastuskaupassa) satunnaisesti ainoastaa kahteen punaniskaan, jotka avoimesti kannattivat Trumpia, pääargumentteja olivat : ei ulkomaalaisia tänne, muuri on saatava pystyyn hell yeah. Oikeasti ns. fiksujen jenkkiläisten Trump-myönteisiin mielipiteisiin olen tutustunut lähinnä jenkkipodcasteissa, ja niissä nousee kyllä esiin juurikin tuo Petri1981:n mainitsema asia ja muutama muu (olkoonkin että otos on aika pieni):

- Trumpin puheilla tai käytöksellä ei ole mitään väliä, ainaostaan sillä on väliä mitä hän on tehnyt, varsinkin talouden suhteen
- Demokraattieen toiminta on nähty lähinnä kaksinaismoralistisena, varsinkin tuo russia conclusion nähdään jonkinlaisena ajojahtina, samoin kaikki sananvapautta rajoittaneet temput (mm. some-viestien sensurointi) nähdään perustuslain vastaisina, COVID-rajoitukset on myös nähty vapautta rajoittavina säädöksinä
- Demokraatitien ja Bidenin nähdään kaikenkaikkiaan edustavan perinteistä, korruptoitunutta politiikkaa

Itse en oikeastaan ymmärrä noista yhtään argumenttia, varsinkin on vaikea ymmärtää että jenkeille nuo perustuslailliset oikeudet ovat ihan helvetin tärkeitä, ja menevät usein ns. common sensen edelle.

On totta, että jos kaikki Trumpin puheet suodattaa pois, ei tuo 4-vuotis-aikakausi ollut mitenkään katastrofaalinen. Pelottavinta omasta mielestäni on, miten hatara tämä meidän sivistys-yhteiskuntamme loppujen lopuksi on: Yksi urpo sopivassa paikassa sopivaan aikaan pystyy kiihottamaan tietyn osan kansasta oikeastaan melkein mihin tahansa. Uskon että Trump olisi tuon Basen voinut kyllä kiihottaa melkein mihin tahansa, onneksi nyt nähtiin vain viitteitä siitä.

Jos neljää asiaa jenkkeihin toivoisi, ne olisivat seuraavat:
- tuloerojen kaventaminen
- koulutuksen lisääminen
- kaksipuoluejärjestelmästä luopuminen
- riippumattoman median kasvattaminen

Varsinkin tuosta viimeisestä oivana esimerkkinä ovat juurikin nämä erilaiset podcastit, jotka tuovat ihan eri tavalla (kuin valtamedia) esiin erilaisia näkökulmia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos jotain tästä Trumpin aikakaudesta ja ilmiöstä haluaisin oppia, on ymmärtämään juurikin noita Trumpia äänestäneitä ihan fiksuja henkilöitä. Ongelmalliseksi tämän tekee se, etten oikeastaan tunne fiksuja amerikkalaisia, jotka kannattaisivat Trumpia. Itse kävin Trumpin aikakaudella 4 kertaa jenkeissä ja törmäsin (San Pedrolaisessa kalastuskaupassa) satunnaisesti ainoastaa kahteen punaniskaan, jotka avoimesti kannattivat Trumpia, pääargumentteja olivat : ei ulkomaalaisia tänne, muuri on saatava pystyyn hell yeah. Oikeasti ns. fiksujen jenkkiläisten Trump-myönteisiin mielipiteisiin olen tutustunut lähinnä jenkkipodcasteissa,
Kun luin tämän tunsin itseni todella tyhmäksi. Olen ihmetellyt galluppien ongelmaa, että mikseivät ihmiset jotka kannattavat Trumpia muka uskalla sitä sanoa ääneen. Mikä siinä muka on niin vaikeaa. Ei se mikään homouden kaltainen kysymys ole minusta. Kuitenkin ylläolevan luettuani aloin miettimään omia tuttujani, niin minulla on suhteellisen vankka käsitys, että useampikin heistä äänesti Trumpia, mutta ei heistä kukaan sitä julkisesti sano. He toitottavat tuota "kaksi huonoa ehdokasta" -mantraa ja harmittelevat äänekkäästi liberaalien heikkoa tilannetta. Sitten taas Bideniä kannattavat (tai siis Trumpia vastustavat) tutut ovat sitä tuoneet esiin. Jos nuo "liberaali"-tutut ovat gallupiin osuneet, niin on helppo kuvitella etteivät ole kertoneet kantaansa.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Siinä mielessä on oikea mielipide, että on USA:n ja varsinkin USA:n kansalaisten sisäinen asia valita haluamansa presidenttinsä, eikä minkään ulkovallan pidä sotkeutua maan sisäisiin vaaleihin. Mutta varsinkin toisen maailmansodan jälkeen ja kylmän sodan alusta alkaen sekä USA:n presidentti että itse USA on toiminut läntisen maailman johtajana. Näin se koskettaa koko läntistä maailmaa, minkälainen presidentti USA:ssa on.

Kenraalien selittäessä tätä yllämainittua asiaa Donald Trumpille, hän kyseenalaisti tämän ja Trump alkoi vähättelemään sekä USA:n liittolaissuhteita, länsimaita ja niiden johtajia. Lisäksi hän lähensi USA:n suhteita Venäjän sekä Pohjois-Korean kanssa. Myös Trump veti USA:n joukot Syyrian kurdialueilta, mikä mahdollisti Turkin, Iranin ja Venäjän sotilasoperaatiot siellä. Suurimpana Trumpin ongelmana on pitää politiikkaa bisneksenä, jossa on joko voittajia tai häviäjiä. Hän ei suostu kompromisseihin ja pitää hänen kanssaan eri mieltä olevat uhkana.

Jos Trump nyt onnistuisi jollakin konstilla jatkamaan USA:n presidenttinä, niin väittäisin, että USA olisi jo matkalla kohti autoritääristä valtiota. Tämä ei olisi minkään länsimaisen ja demokraattisen valtion kannalta hyvä asia.
 

Tuamas

Jäsen
On kyllä jäätävä tuo punainen meri, kun laittaa vaalikartasta piirikunnittain äänestykset.

Ja tästä Suomen kunnallisvaaleista vastaava kartta.

Sama ilmiö, joskin väri on kepunvihreä.

Edit. Paremmat kuvat.
 

Liitteet

  • 73EACEA6-D21C-4AFA-BD6E-46A7E2DB42CF.jpeg
    73EACEA6-D21C-4AFA-BD6E-46A7E2DB42CF.jpeg
    262 KB · kertaa luettu: 177
  • E9B3AFA4-14E3-4A46-A69E-70E21F0FE715.png
    E9B3AFA4-14E3-4A46-A69E-70E21F0FE715.png
    656 KB · kertaa luettu: 197
Viimeksi muokattu:

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Voisiko mustavalkoisesti heittää, että fiksummat alueet jenkeissä, kuten esim. länsi- ja itärannikko sekä esim.Chicagon ympäristö ovat äänestäneet Bideniä, ja uppiniskaisimmat haudihou-perusjenkit keskisimmässä USA:ssa Trumpia :D
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voisiko mustavalkoisesti heittää, että fiksummat alueet jenkeissä, kuten esim. länsi- ja itärannikko sekä esim.Chicagon ympäristö ovat äänestäneet Bideniä, ja uppiniskaisimmat haudihou-perusjenkit keskisimmässä USA:ssa Trumpia :D
Fiksuus on toki subjektiivinen käsite, mutta jos objektiivisesti haluaa asian ilmaista, niin kaupunkilaiset äänestivät Bideniä ja maalaiset Trumppia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös