Eletään poikkeuksellisen mielenkiintoisia aikoja amerikanperällä:
Mike Bloomberg nähtiin ensi kertaa kilpailijoidensa rinnalla.
www.iltalehti.fi
Tämä esivaalit muistuttaa sisällöltään rebujen vastaavaa neljä vuotta sitten. Nyt lyödään mahdollista ehdokasta surutta. Bloombergin tilanne on mielenkiintoinen ja haastava nykykielellä ilmaistuna. Vaaleja voidaan ostaa, mutta persoonan pitää olla olemassa. Pitää erottua joukosta.
Jos pohditaan asiaa Bloombergin joukoista (joilla ilmeisesti on todella mukava palkka ja muut edut), niin pitäisi löytää ehdokkaalle jokin edge, jolla saadaan äänestäjät puolelleen. Etuna on se, että amerikkalaiset eivät kavahda miljardööriäkään, kuten meillä vasemmistolaisuuden ollessa jonkinlainen aivomörkö taustalla. Plutokraatit jne. Trumpin iholle Bloomberg pääsee helposti: olisi nautittavaa katseltavaa nähdä kerrankin nöyrempi versio Trumpista. Ei kehtaisi puhua rahasta keskinäisessä väittelyssä. Saisimmeko nähdä jopa populaarin väitteen rahavallasta ja vaalien ostamisesta. Se olisi komediaa, jota Abbott ja Costellokaan eivät olisi osanneet tuottaa.
Bloomberg on vielä kömpelö väittelyssä, tyypillinen miljardöörin ongelma: alaisten kanssa ei tarvitse väitellä. Eikä Trump vieläkään osaa argumentoida. Trumpilla on kuitenkin rooli, hän on camphenkinen totuuden torvi, joka on korottanut itsestään ja itselleen puhumisen taiteenlajiksi. Miten Bloomberg erottuu, mikä olisi hänen varsinainen sanomansa? Talouden suhteen jenkit voisivat luottaa Bloombergiin, todennäköisesti tulossa ei olisi mitään radikaalia, kuten pankkien valtiollistamista. Ihmiset voisivat luottaa siihen, että kapitalismi säilyy johtotähtenä.
Bloomberg voisi olla sivistynyt versio Trumpista. Edustuskelpoinen presidentti, joka luotsaisi Vallat takaisin maailman johtajien eturiviin ja keskusteluihin. Nythän Trumpiin suhtaudutaan länsimaissa kuin koronavirukseen. Edustuskelpoisuuttakin varmaan silti usalassa arvostetaan. Bloombergilla on menneisyytensä eikä sieltäkään löydy kovin mr. Proper-henkistä yksilöä. Sovinismia, piilorasismia, kaikkea sellaista mitä nyt alfayksilöiltä muutenkin löytyy.
Mutta entä sanoma? Vaikka amerikkalaiset voivat äänestää plutokraattia, tämänkin pitäisi sentään sanoa jotakin mieleenjäävää. Yes, we can. Change. Together. One nation. MAGA jne. Hokema pitäisi kehittää kuten Putouksessa - ja samantasoisia ovat hahmotkin. Kenties alvi pitää maksaa aina. Tämäkään ei jenkkilässä päde. Mutta pahimmassa tapauksessa Bloombergillä on sama ongelma kuin Obelixillä: Obelixin piti esiintyä teatterissa ja hänen piti esittää sanoma roomalaiselle yleisölle. Valitettavasti Obelixin päähän ei pälkähtänyt mitään. Lopulta hän kuitenkin hoksasi: "hulluja nuo roomalaiset." Tämä sai sotilaat tulemaan estradille.
Sanoman lisäksi sen pitää kohdistaa oikein, kuten ampumahiihdossa. On turha räiskiä penkkaa suomityyliin. On todennäköistä, että Trump & Bloombergin surrealistinen koitos jättää nuorison kotiin. Kuka tosiaan vaivautuisi äänestämään ehdokkaista, jotka eivät parhaalla tahdollakaan tuo mitään uutta, joissa on yhtä vähän kapinaa kuin puolustusvoimien komentajassa. Ehdokkaiden ei siis tarvitse piitata tulevaisuudesta lainkaan, ainakaan kaukaisemmasta.
On jokseenkin yllättävää, että Bloomberg on suosittu mustien keskuudessa. Jos näin tosiaan on, silloin Bloombergin pitäisi näyttää selkeästi se, että hän on mustien puolella. Kohdennettu viesti olisi hyvä asia, siis mustille suunnattu viesti, jossa arvostellaan poliisien väkivaltaista asennetta mustiin yms. Pitäisi ostaa aika monta mustaa julkkista, varmaan ensimmäisenä superjulkkis Oprah. Latinoille olisi oma viestinsä. Ja valkoiselle työväenluokalle omansa.
Trumpilla on etunaan uskollisten joukko, joka kuuntelee häntä kuin Suomi Kahilaa muinoin. Suu auki ja sydän avoinna. Bloombergin selkeä etu on se, että hän osaa käytöstavat. Hän on älykkäämpi kuin Trump (mikä ei paljoa vaadi). Hän tietää asioista enemmän, hän on itse luonut omaisuutensa ilman isin alkupääomaa. Hän voisi vedota työväenluokkaan self-made maninä. Hän voisi myös viedä ääniä maltillisilta rebuilta.
Bloombergilla on siis mahdollisuuksia, potentiaalisia äänestäjiä. Kaikki tietävät, että Bloombergia äänestettäisiin vain, koska hän ei ole Trump. Kukaan ei anna sydäntään Bloombergille. Kampanjassa pitäisi korostaa Bloombergia järkivalintana. Yllättäen tuo arvokysymys ei ole keskeinen. Kumpikaan ehdokkaista ei ole uskonnollinen. Trump teeskentelee asiassa, mutta teeskentely haisee valtameren ylitse. Kumpikin on periaatteessa sekulaari liberaali. Trumpin oli vain pakko omaksua positio, jossa kalastella keskivyöhykkeen jenkkejä.
Luultavasti myös suuri osa uskonnollisesta äänestäjäkunnasta harkitsee äänestämättä jättämistä. itse asiassa, juuri Trumpin ja Bloombergin vertailu saa aikaan heurekan monelle. He ajattelevat samalla tavalla, he käyttäytyvät samoin, he ovat siis lopultakin ovat liberaaleja. Toinen on ex-rebu, toinen ex-demari. Arvomaailman eroja ei saisi aikaan hitsipillilläkään. Mutta erot piilevät käytöstavoissa, tietynlaisissa reagointitavoissa, kyvyssä uskoa asioihin ja luoda asioita, joita ei ole olemassakaan (fake news). Trump on hyvin joustava omaksuessaan asioita, joihin hän ei usko. Bloombergin ei tarvitse tehdä ihan samaa, mutta hänenkin on uskoteltava perusdemareille, että muutos tulee, vaikkakin pieni, vaikkakin vain teoriassa.
Trump on erittäin taitava twitterissä, faktojen vääristelyssä, valehtelussa. Bloombergin pitää vastata samalla tavalla tai ainakin samalla voimalla. Poweria siihen varmasti on. Edessä saattaa olla historian törkyisin vaalitaistelu. Sekin verottaa äänestäjiä. Äänestysprosenttikin saattaa mennä varsin alas.
Siinä missä Trump on vaarassa menettää äänestäjiä, vaara vaanii myös Bloombergiä. Osa demokraateista eli sosialistisiipi jättää melko varmasti vaalit väliin. Kyky tehdä jättimäinen arvokeikaus on idealisteilla kuitenkin pieni. Ne, jotka välittävät valtiosta ja demokratiasta, äänestävät Bloombergiä. Mutta ne, jotka haaveilevat paremmasta maailmasta, eivät äänestä. Toki on niin, että sosialistien ja idealistien määrä on joissakin osavaltioissa niin vähäinen, ettei se ratkaise vaaleja. Mutta silti Bloombergin on pakko tarjota jotakin Sandersin seuraajille.
Mutta nyt on siis Nevadassa Bloombergin näytön paikka. Joko kampanja nousee siivilleen tai sitten on edessä samantyyppinen mahalasku kuin Wrightin veljeksillä usein. Elämme jännittäviä aikoja.
Lisäys: "Ainakin miljardööri Bloomberg on. Hän on käyttänyt tähän mennessä
pelkästään mainontaan 360 miljoonaa euroa. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin toiseksi eniten rahaa polttanut ehdokas Tom Steyer. Bloomberg ilmoittautui ehdokkaaksi marraskuussa. Hänen omaisuutensa on kasvanut sittemmin 8 miljardia euroa."
Ja Trumpin oletettu omaisuus on jotain 4 miljardia the like. Joten Bloomberg voisi kepeästi ostaa kuukausituloillaan Donin ulos planeetalta. LOL