Kerrohan nyt vielä miten se maailma/USA muuttuisi jos Romney voittaisi?
Ylenkin näyttämässä ensimmäisessä vaaliväittelyssä oikeastaan tuli esille kolme keskeistä eroa. Romney peruuttaisi terveydenhuoltouudistuksen ja antaisi sen liittovaltioiden päätettäväksi. Tämä tietäisi miljoonien yhdysvalatlaisten jäämistä terveysvakuutuksen ulkopuolelle. Toinen ero löytyy koulutuspolitiikasta, palkataanko julkiselle puolelle lisää opettajia ja pienennetään opetusryhmiä vai jätetäänkö resurssit antamatta ja satsataan yksityiselle puolelle, annetaan koulujen välisten erojen kasvaa antamalla niille arvosanoja jne.
Sitten Romney lupaa merkittäviä rikkaitakin koskevia veronkevennyksiä, joita pyrkii kompensoimaan verovähennysten poistolla. Aika vaikea yhtälö sovittaa siihen yhtälöön talouden tasapaino ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus...
Ulkopolitiikan osalta suuri linja ei niin merkittävästi eroa, koska Romney on vaikkapa Bushia järkevämpi. Näkisin kuitenkin Obaman uskottavampana toimijana vaikkapa islamilaisen maailman tai kehitysmaiden suuntaan. Energiapolitiikassa ero tuli väittelyssä selkeästi: Romney satsaisi uusiutumattomiin enemmän ja kritisoi Obaman panostuksia uusiutuviin tehottomiksi.
mjr kirjoitti:
Jo Nixon esitti vastaavaa uudistusta, ja Romney sellaisen toteutti Massachusettsissa: se on valtaisan edullinen sairausvakuutus-teollisuudelle, eikä kovin olennaisesti tuota säästöjä vaikka toki jonkin verran. Siihen maailmanaikaan, kun republikaanit olivat vielä jotakuinkin rationaalisia tätä olisi kutsuttu melko tyypilliseksi republikaaniseksi aloitteeksi. Obama toki on rationaalisempi toimija kuin Bush W, mutta viitekehys ei ole radikaalisti muuttunut, monessa suhteessa vain toteutus on tehostunut. Se on toki ollut totta, ettei Obama ole johdattanut maata sotaan vastustajaa vastaan, joka ei muodosta välitöntä vakavaa uhkaa USA:lle, mutta tässähän voi vielä olla neljä vuotta aikaa Iranin suhteen tätä odotella.
Korjaa nyt, jos olen väärässä, mutta eikö Obaman uudistus yhtä kaikki tuonut kymmeniä miljoonia amerikkalaisia sairausvakuutuksen piiriin? Se kuitenkin on se kaikkein tärkein tekijä tavallisen amerikkalaisen kannalta - kustannustehottomuus on sitten toissijaisempi kysymys, vaikka se on verotulojen hyödyn kannalta kyllä ilman muuta selkeä epäkohta. Mutta eikös Obama muokannut uudistusta jollain tavalla republikaanien toivomaan suuntaan alkuperäisestä esityksestään?
Romney toteutti vastaavan Massachusettsissa, mutta oleellista on, että olisi nyt valmis käytännössö vesittämään maanlaajuisen samantyyppisen uudistuksen. Republikaanivetoisissa osavaltioissa järjestelmä epäilemättä purettaisiin, jos päätösvalta vietäisiin osavaltiotasolle.
Nixonin aikaan tietysti oltiin juuri päästy rotuerottelusta (tuskinpa olisi Obamaa silloin valittu...) ja käytiin Vietnamin sotaa. Eikös hänen kaudellaan saatu terveydenhuollon kattavuutta sitten jonkin verran konkreettisestikin lisättyä, mutta tosiaan vasta nyt Obaman kaudella päästiin siitä merkittävästi eteenpäin. Ei siinä mennyt kuin 40 vuotta!
Mutta mitä olet tässä ketjussa sanonut republikaanien linjan jyrkentymisestä, pitää varmasti paikkansa. Siksi nyt vaaleissa on oikeasti kaksi selkeää vaihtoehtoa.