No nyt kun näemmä asialla on suuri tarkoitus niin vastakaa siihen, miten Obama muuttaa asioita tulevalla kaudella niin, että mekin näistä hyödymme. Muutaman aktiivisimman nimimerkin vastaus riittää.
Tässä puhutaankin jo eri asiasta. Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Suomessa moni odottaa Obamalta ihmeitä ja tulee pettymään. USA:ssa vallitsee vankka puoluerajat ylittävä yhteisymmärrys monessa sellaisessakin asiassa, joka Euroopassa tuntuu oudolta. Sota terrorismia vastaan jatkuu, joukkoja lisätään Aftanistanissa, al-Qaidan johtajia tapetaan ohjusiskuilla. Kuolemantuomio säilyy. YK:n arvostus on pitkälti nollissa, eikä Yhdysvallat liity yhteenkään kansainväliseen sopimukseen, joka sitoisi sen käsiä.
Silti en alkuunkaan sulata väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentillä ei ole suomalaiselle merkitystä. Jos ydinohjusten koodit ja kansainvälisen talousjärjestelmän johto annettaisiin vaikka Martina Aitolehdelle tai Vladimir Zhirnovskille, maailmasta tulisi äkkiä jännä paikka.
Melko hyvin perustein voi väittää, että ehdolla on nyt kaksi eurooppalaisesta näkökulmasta ihan kohtuuhyvää ehdokasta, eikä vaalituloksella nyt ole niin suurta merkitystä. Ihan summittain ja tarkemmin perustelematta keksin silti helposti asioita, joissa presidentin henkilö saattaa vaikuttaa suomalaisenkin arkeen. Mielipiteitähän nämä vain ovat, kuten joku taatusti pian osoittaa...
-
Talouskriisi: Asiat voi tästä eteen päinkin hoitaa hyvin tai huonosti. Obamalla näyttää olevan ympärillään selkeästi ammattitaitoisempi taloustiimi, ellei kysytä kaikkein jyrkimmiltä säätelemättömän markkinatalouden kannattajilta. Yhdysvaltain talouden tila vaikuttaa suoraan Eurooppaan ja Suomeen.
-
Vapaakauppa: McCain saattaisi tältä osin olla Euroopalle mieluisampi presidentti. Kyse on pitkistä linjoista, mutta tärkeistä asioista. Kansainvälisen kaupan sujuvuus tuntuu suoraan suomalaisessa lompakossa ja kauppojen hyllyllä.
-
Kansainvälinen vakaus: Suomessa ei ole sattunut merkittävää terrori-iskua. Espanjalainen saattoi ennen Madridin pommi-iskuja sanoa kuin Vanha Len, mutta luulenpa mielen muuttuneen. Sillä, miten Yhdysvallat mellastaa esim. Irakissa, on suuri vaikutus Lähi-idän alueelliseen tasapainoon, ja sieltä ne ongelmat heijastelevat vähitellen kauemmas kuin väreet vedenpinnalla. Tätäkään ei tarvitse mennä tutkimaan Södertäljeä edemmälle.
Kaikki nämä ovat tietysti kauaskantoisia ja monimutkaisia asioita, joten Vanhan Leninkin kannan voi ymmärtää. Itse kallistuisin kuitenkin siihen, että juuri kukaan yksittäinen ihminen ei voi Yhdysvaltain presidenttiä enempää vaikuttaa siihen, millaisessa maailmassa Suomessakin eletään. Seuraavat USA:n presidentit pystyisivät luullakseni esim. melko helposti mokailemaan Kiinan seuraavaksi "maailman johtajaksi" (vai pitäisikö kysyä, pystyykö sitä kukaan estämään). Eiköhän sekin Suomeen jollain tavoin vaikuttaisi, hyvässä ja huonossa.