Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 109 627
  • 6 874

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Joo, ensinnäkin kyllä siihen tarvitaan pidempi koulutus kuin pari päivää, jotta kyseisellä laitteella pystyy koneita pudottamaan.

...

Niin ja se sitten taas lisännee virhearvion riskiä huomattavasti jos se puikoissa ollut kaveri oli koulutettu, muttei missään aktiivisessa palvelussa (mikä kai on todennäköistä). Tuollainen reserviläinen tai vastaava saattaisi juuri vilkaista ne maalin parametrit, mutta jos ei selkärangasta tule viestiä että nyt on nopeus väärin sille maalille mitä ollaan ampumassa, niin todennäköisesti niihin vääriin arvoihin ei reagoisi. Ammattisotilas todennäköisesti tajuaisi heti nopeuden olevan pielessä. Nämä näin mutuiluna.

vlad kiittää hyvin kattavasta ja asiallisesta vastauksesta!

Olen päätynyt päätelmieni kautta käytännössä siihen lopputulokseen, jonka kuvailet viestisi viimeisessä kappaleessa, ts. BUK:ien miehistö on koottu joko ukrainalaisista tai venäläisistä reserviläisistä (tai molemmista) joilla on kyllä kokemusta BUK:illa operoinnista, mutta koska kyseessä ei ole ammattisotilaat ne tietyt tärkeät parametrit jäävät huomiotta ja avataan tuli sillä olettamuksella, että kohde on ukrainalainen kuljetuskone eikä huomioida sitä, että alueella on mahdollisesti siviililiikennettä jonkin verran - kuten olikin.

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo tsaarin ajan suurvalta-aseman haikailu, ja siitä johtuva menneeseen hirttäytyminen ovat varmasti osaltaan taustalla tässä. Samalla kyse on äärimmäisen vastenmielisestä ja pelottavastakin ilmiöstä, joka vaikuttaa periaatteessa myös Suomeen. Olikohan tästä vain pari päivää, kun eräs Zhririnovskin puolueen edustaja teki aloitteen tsaarin ajan lipun palauttamisesta viralliseksi lipuksi. Kyseessä on lippu, joka sisältää Venäjän kaksipäisen kotkan lisäksi kaikkien silloisten suurruhtinaskuntien vaakunat... Suomen vaakuna mukaan lukien. On aika karua, että yksi maa sisällyttäisi lippuunsa naapurimaansa tunnuksen... Perustelut lipun muutokselle ovat myös aika karuja: lippu kuvastaisi Venäjän paluuta suurvallaksi, ja lisäksi se olisi ajankohtainen Krimin palautuksen jälkeen...

Aiheesta: Venäläinen kansanedustaja haluaa palata tsaarinaikaiseen lippuun – mukana Suomen vaakuna - Ilta-Sanomat
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Venäläisille Kiovan venäjä on myös ikiaikainen kaupunki ja tavallaan yksi heidän sivistyksensä ja kehityksensä lähtöpisteistä. Sen "menettäminen" lännelle nähtäisiin varmasti järkyttävänä iskuna koko panslaaviselle suur-Venäjä aattelle - asiasta tarkemmin tietävät kuten Vlad voivat varmasti briiffata tarkemmin.

Oikeastaan kuvasit tilanteen todella hyvin muutamalla rivillä, tietty todellisuus ei aivan näin yksioikoinen ole, mutta hyvin pitkälti juuri näin termein Duginin oppia Kiovan Rusj'n (kuten se nykyohjeistukseen mukaan ilmeisesti pitäisi Suomessa kirjoittaa) ajasta ja merkityksestä venäläisyydelle ja erityisesti suur-Venäjän kuvataan ja siksi Ukraina on yhteisen historian, venäläisyyden kodin myötä hyvin merkityksellinen koko Venäjälle ja isovenäläiselle aatteelle, jonka eräs idea on "koota" venäläiset kansat yhteen kotiin.

Kiovan reissulla sen tavallaan myös havaitsi kun vieraili luostareissa ja kirkoissa, erityisesti Kyiv Pechersk Lavra'ssa vierailu oli kiehtova kokemus, jossa pääsi hetkellisesti kurkistamaan siihen maailmaan mitä pidetään alueen ortodoksisuuden kotina. Nyt toki ortodoksisuus on jakautunut alueella leimallisesti Kiovan kirkkoon ja Moskovan kirkkoon, mutta moni mieltää uskon henkisen kodin löytyvän Kyiv Pechersk Lavra'n "luolissa" arkuissaan lepäävistä pyhistä isistä. Ystäväni kertoi kuinka tuhansille ja tuhansille "luolat" ovat pyhiinvaelluspaikka ja joillekin se on jopa verrattavissa Jerusalemiin.

Syvä uskonnollisuus ja sen henkinen koti yhdistettynä Kiovan Rusj'n aikaan ja ideaan ja sitä kuinka sitä markkinoidaan Venäjällä ja venäläisille sekä tavallaan niille slaavilaisille joiden katsotaan olevan osa tätä "henkistä kotia" on tavallaan hyvin merkittävä tekijä tässä "paletissa". Ja Kiovan Rusj'ista voidaan vetää johtolankoja tsaarinvallan aikaan ja puhutella kansaa, joka haaveilee Venäjän uudesta tsaarista.

Mutta sitten ei pidä unohtaa sitä toista puolta eli suurvalta-asemaa ja sen menettämistä, josta päästään toiseen "markkinoitiväylään" eli osalle kansaa symbolisesti tämä kaikki puetaan kaapuun, jossa kerrotaan palautettavan Venäjä oikealle paikalleen maailman keskiössä, paikalle jonka se menetti Neuvostoliiton hajottua ja symbolisesti Neuvostoliitto nousee merkitykselliseen rooliin osalle kansasta. Ja kun nämä kaksi puolta (tai kolme, jos uskonnollisuus lasketaan omaksi osakseen) yhdistetään toisiinsa, saadaan aikaan eräällä tapaa ideologinen vire, jota on helppoa markkinoida suurelle osaa venäläisistä niin maan rajojen sisäpuolella kuin myös sen ulkopuolella.

Tässä lyhyt hahmotelma siitä millaisena tilanteen näen ja mitkä ovat merkityksellisimpiä seikkoja tässä kuviossa.

vlad.
 

Morgoth

Jäsen
Venäjän ottaessa haltuun maan suurimmat mediat, on meillä myös Suomessa paljon venäläisiä, jotka noita lukevat ja pitävät ikävä kyllä totuutena.

Kannattaa muistaa myös että eivät tiedustelupalvelut ja muut valtiolliset toimijat ole autuaan tietämättömiä sosiaalisen median voimasta ja mahdollisuuksista vaikuttaa myös sitä kautta ihmisten mielipiteisiin.
 

Morgoth

Jäsen
Mutta sitten ei pidä unohtaa sitä toista puolta eli suurvalta-asemaa ja sen menettämistä, josta päästään toiseen "markkinoitiväylään" eli osalle kansaa symbolisesti tämä kaikki puetaan kaapuun, jossa kerrotaan palautettavan Venäjä oikealle paikalleen

Luultavasti Venäjän talouden ja teollisuuden uudistaminen on aivan mahdoton tehtävä tai ainakin liian kivulias. Kremlille jää vaihtoehdoksi herätellä erilaisia suurvaltafantasioita (epäilemättä noita on muutenkin) ja saada ulkomaailman näyttäytymään tarpeeksi vihamieliseltä jolloin ainakin riittävän suuri osa kansasta saadaan pysymään uskollisena valtion johdolle. Loput voidaan sitten väkivallalla alistaa, jos eivät muuten ymmärrä parastaan.

Olisipa mielenkiintoista tietää mitäköhän GRUn yhteysupseerit seuraavassa palaverissa separatistien kanssa sopivat ja millä sävyllä keskustelevat keskenään. Lisäkoulutusta Siperiassa BUKin käyttöön vai kehumista? Lähinnä aiheuttaako tämä mitään muutoksia Kremlin strategiaan.
 
Viimeksi muokattu:

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Muistelin, että joku olisi tässä samaisessa keskustelussa tästä jo maininnut, mutta nopealla silmäyksellä en mitään viestiä löytänyt. Pahoittelut siis, jos menee vanhan toistamiseksi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Malesialaiskoneen alasampuminen on joukkomurha

Erkki Tuomioja tuntuu yhä monien silmissä olevan itään päin kumarteleva taistolainen, mutta eipä ole näin suoria (ja paikkaansa pitäviä) lausuntoja muiden suomalaisministerin suulta kuultu. Alexander Stubb on lähinnä voivotellut Venäjä-pakotteiden talousvaikutuksia Suomelle.

Tuomioja on mielestäni ollut mies paikallaan Ukrainan kriisin alusta asti ja hattua nostan hetkeäkään epäröimättä. Antaa kokoomuslaisten hoitaa tuo uussuomettumisen jalo laji.

(Linkki vie Yle Uutisten sivuille)

Suomessa Tuomioja on ottanut oikean linjan ja on ollut mies paikallaan. Aussien PM samoin suomi Venäjää kovin sanoin eikä peitellyt "raivoaan". Kyllähän jotain tarvitsisi Venäjää kohtaan keksiä (taloudellisia vastatoimia), mutta taitaa se Venäjän rupla kelvata niin meille kuin australialaisillekin. Siitä vaan tankkaamaan lukoilia..
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
The New York Times kertoo, että Venäjä oli sulkenut neljä lentoväylää Ukrainan rajan lähellä vain tunteja ennen malesialaiskoneen alas ampumista. Yksi Venäjän sulkemista väylistä oli Malaysian Airlinesin MH17:n käyttämän L980-väylän jatke A87.

Itä-Ukrainan läpi kulkeva lentoväylä L980 on suosittu reitti Euroopasta Aasiaan.
www.hs.fi: Lentoyhtiöt vältelleet malesialaiskoneen valitsemaa reittiä
Varmaan ihan sattumaa?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Seuraavat lainaukset YLE:n uutisvirrasta eivät ole vielä mitään konkreettisia todisteita, mutta en usko, että ihan helpolla Yhdysvallat käyttää tällaista kieltä - nimittäin jos se jää kiinni siitä, on se arvovaltatappio sillekin:

"17.45

Yhdysvallat on ilmoittanut uskovansa, että Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset separatistit ovat vastuussa lentokoneen tuhoamisesta. Yhdysvaltain YK-lähettilään mukaan lentokoneen tuhonnut ilmatorjuntaohjus ammuttiin separatistien hallitsemalta alueelta Itä-Ukrainassa.
"

ja

"18.20

Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power sanoi turvallisuusneuvoston kokouksessa, että nopea riippumaton tutkinta on ensiarvoisen tärkeätä, koska lentokoneen tuhosta todennäköisesti vastuussa olevilla separatisteilla "on hyvät syyt rikostensa peittelyyn".
"

sekä

"19.03

Obama vahvistaa Yhdysvaltain YK-lähettilään aiemmin esittämän amerikkalaisten kannan: malesialaiskoneen tuhosi ilmatorjuntaohjus, joka laukaistiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta.
"

ja

"19.05

Obama: Itä-Ukrainan separatistit ovat saaneet jatkuvaa aineellista tukea Venäjältä. Siihen on kuulunut raskasta aseistusta, johon on kuulunut ilmatorjuntavälineistöä.
"

Vaikka YLE:n päivityksissä on mainittu sanat "uskovansa" ja "todennäköisesti" tuskin Obama tekisi niin suoraviivaista johtopäätöstä kommentissa 19:03 jollei todiste olisi riittävän vahva (olettaen, että käännös on oikea). On hyvin epätodennäköistä, että separatistien hallinnoimalla alueella Ukrainan itäosissa olisi Ukrainan asevoimien yksiköitä operoimassa ilmatorjuntayksiköllä, jollainen pääsääntöisesti operoi rintamalinjan takana.

Lisäys:

BBC:n uutisvirrasta poimittua:

"17:10:

"This certainly will be a wakeup call for Europe and the world that there are consequences to an escalating conflict in eastern Ukraine. It is not going to be localised, it is not going to be contained." - US President Obama
17:09:

Mr Obama: "We have increasing confidence the shot came from areas controlled by the separatists.'
"

ja mielenkiintoinen on myös seuraava huomio:

"18:00:

Donetsk rebel leader Alexander Borodai has tweeted to say that another senior rebel figure in Donetsk, Denis Pushilin, has resigned. No explanation given.
"

Herää väkisinkin kysymys, että onko tällä jotain yhteyttä Malaysian Airlinesin kohtaloon.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Erkki Tuomioja tuntuu yhä monien silmissä olevan itään päin kumarteleva taistolainen, mutta eipä ole näin suoria (ja paikkaansa pitäviä) lausuntoja muiden suomalaisministerin suulta kuultu. Alexander Stubb on lähinnä voivotellut Venäjä-pakotteiden talousvaikutuksia Suomelle.
Menee hieman ohi aiheen, mutta miksi ihmeessä Tuomioja - tai kukaan muukaan "itään päin kumarteleva taistolainen" - sympatiseeraisi Vladimir Putinin johtamaa Venäjän federaatiota, joka on nykymuodossaan de facto äärikapitalistinen valtio - ei suinkaan kommunistinen onnela kuten Neuvostoliitto?

Ei kai sentään voida kuvitella, että 1970-luvulla hyvinkin vahvasti Neuvostoliittoon kallellaan olleet henkilöt pitäisivät itänaapuristamme aina ja ikuisesti vain siksi, että se on Venäjä, tai siksi, että aluetta on ollut tapana hallita vähintään semi-autoritäärisen oligarkian regiimein aina tsaarin ajoista asti; eri asteinen russofilia (ääriesimerkkinä Johan Bäckman) on nimittäin asia erikseen.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Niin siis eikös tässä nyt ole sellainen tilanne, että Donetskin kansantasavallan alueeltahan tuo laukaistiin...

Jos kerran ovat valtionsa perustaneet, niin luulisi kantavan vastuunkin, kun varsinaisen oikean aluetta hallinnoivan valtion toiminta alueella on väkivalloin estetty. Kovin venäläinen lähestymistapa, että kun vastuuta halutaan ja haalitaan, niin sitten ei lopulta kuitenkaan vastuuta kanneta.
 

Stam1na

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP! Vaajakosken Pelikaanit! Barcá!
Vaikka YLE:n päivityksissä on mainittu sanat "uskovansa" ja "todennäköisesti" tuskin Obama tekisi niin suoraviivaista johtopäätöstä kommentissa 19:03 jollei todiste olisi riittävän vahva (olettaen, että käännös on oikea). On hyvin epätodennäköistä, että separatistien hallinnoimalla alueella Ukrainan itäosissa olisi Ukrainan asevoimien yksiköitä operoimassa ilmatorjuntayksiköllä, jollainen pääsääntöisesti operoi rintamalinjan takana.

Katsoin Obaman puheen livenä CNN:ltä ja hän painotti puheessaan että faktojen edelle ei saa mennä ja lähteä syyttelysotaan pelkän spekulaation voimalla.

Siksi uskon että sanoessaan ylläolevat asiat, USA:n tiedustelupalvelut ovat 100% varmoja että ohjus tuli nimenomaan seperatistien hallitsemalta alueelta.
 

Stam1na

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP! Vaajakosken Pelikaanit! Barcá!
Niin siis eikös tässä nyt ole sellainen tilanne, että Donetskin kansantasavallan alueeltahan tuo laukaistiin...

Jos kerran ovat valtionsa perustaneet, niin luulisi kantavan vastuunkin, kun varsinaisen oikean aluetta hallinnoivan valtion toiminta alueella on väkivalloin estetty. Kovin venäläinen lähestymistapa, että kun vastuuta halutaan ja haalitaan, niin sitten ei lopulta kuitenkaan vastuuta kanneta.

Onkos venäjä tunnustanut jo Donetskin kansantasavallan? Ja jos on, niin aika kaksinaamaista touhua kun aiemmin syyttelivät ukrainaa, koska kone ammuttiin alas ukrainan alueella. Mutta eikös sen nyt sitten pitäisi olla Donetskin kansantasavallan aluetta?
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Onkos venäjä tunnustanut jo Donetskin kansantasavallan? Ja jos on, niin aika kaksinaamaista touhua kun aiemmin syyttelivät ukrainaa, koska kone ammuttiin alas ukrainan alueella.
Ei ole tunnustanut, koska kyseessä olisi tällöin tosiasiallinen sodanjulistus Ukrainalle, mikä puolestaan johtaisi hyvin suurella todennäköisyydellä diplomaattisuhteiden katkeamiseen länsivaltojen kanssa. Erotuksena Krimin tasavaltaan Donetskilla ym. Ukrainan separatistien virtuaalivaltioilla ei nimittäin ole taustallaan edes sitä lähtökohtaista "autonomisen tasavallan" statusta, jonka nojalla - ja historiallisiin syihin vedoten - Venäjä tunnusti Krimin alueen ja liitti sen itseensä Ukrainan sisäistä sekasortoa hyväksikäyttäen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Menee hieman ohi aiheen, mutta miksi ihmeessä Tuomioja - tai kukaan muukaan "itään päin kumarteleva taistolainen" - sympatiseeraisi Vladimir Putinin johtamaa Venäjän federaatiota, joka on nykymuodossaan de facto äärikapitalistinen valtio - ei suinkaan kommunistinen onnela kuten Neuvostoliitto?

Ei kai sentään voida kuvitella, että 1970-luvulla hyvinkin vahvasti Neuvostoliittoon kallellaan olleet henkilöt pitäisivät itänaapuristamme aina ja ikuisesti vain siksi, että se on Venäjä, tai siksi, että aluetta on ollut tapana hallita vähintään semi-autoritäärisen oligarkian regiimein aina tsaarin ajoista asti; eri asteinen russofilia (ääriesimerkkinä Johan Bäckman) on nimittäin asia erikseen.
Eihän siinä mitään järkeä objektiivisesti ajateltuna olekaan, mutta jos ihmiset eivät jo 80-luvulla pystyneet huomaamaan Neuvostoliitossa harjoitetun politiikan täydellistä eroa taustalla joskus olleesta ideologiasta, niin ei ole realistista odottaa heidän huomanneen tätä viimeisintäkään nyanssia.

edit: korostettakoon vielä, että Tuomiojahan ei ollut taistolaisia tai edes erityisemmin itäänpäin kumarrellut politiikko, vaikka vasenta laitaa on demareista edustanutkin.
 
Viimeksi muokattu:

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tuomiojan nimittäminen taistolaiseksi on virhe. Mutta itseasiasta, aika monella 70-luvun vasurilla on pakkomielle USA:n ja Israelin vastustamisesta, jolloin mikä tahansa vastavoima kelpaa. Toinen outo piirre on mieltyminen tuohon venäläiseen autoritääriseen perinteeseen, joka on maassa ollut käytännössä koko ajan kun se on ollut olemassa. Ja loppukädessä, fasismin ja kommunismin käytännön sovellukset eivät toisistaan kovinkaan oleellisesti eronneet. Teoreettisella tasolla on toki paljon aste-eroja, mutta neuvostokommunismissa sosialismin ihanteet sortuivat ja korvattiin diktatuurilla ja panslavismilla.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tunnelmia eiliseltä päivältä Donetskin suunnalta.

Vaikka alueella on sodittu jo useampi kuukausi ja kuolleita on kaikkiaan satoja, niin tästä huolimatta Malaysian Airlinesin koneen pudottaminen on koskettanut myös ystävääni todella paljon. Hän on surullinen ja vihainen sen tähden, että sadat siviilit menettivät henkensä rikollisen teon tähden.

Torstain ja perjantain välisen yön hän nukkui huonosti, heräili usein ja tapahtunut pyöri hänen mielessä. Päivällä hänen mielialansa kuitenkin hiukan parani, hän alkoi tuntea itsensä entiseksi siitä huolimatta, että lähistöllä kuului useamman kerran ammuntaa ja nyt joukossa oli sarjatuliaseiden oheen raskaammalla kalustolla ammuttuja laukauksia. Mutta jostain syystä ne eivät kuitenkaan kääntäneet hänen mielialaa alaspäin vaan päivän loppua kohden mentäessä olotila kohentui ja tuntui normaalilta - joskin tavattoman yksinäiseltä, koska ulos ei ollut pahemmin menemistä. Lähimpiä ystäviään tai siskoaan hän ei ole nyt muutamaan päivään päässyt tapaamaan.

Häntä myös huolettaa se, että lähipäivinä hänen on pakko lähteä käymään toisaalla ja matka tehdään junalla, mihin sisältyy riskejä, koska separatistit ovat tarkastaneet junia, estäneet niiden liikkumista ja ryövänneet matkustajia etc. Riskeistä huolimatta hänen on tehtävä tämä muutaman päivän reissu ja palattava sitten takaisin kotiin - mihin siihenkin sisältyy riskinsä. En voi muuta kuin toivoa, että hän selviää matkasta hengissä ja vahingoittumana. Luotan siihen, että hän on varovainen mutta kuten on nähty, se oma varovaisuus ei aina riitä jos lähistöllä on joku jonka liipasinsormea syyhyttää...

vlad.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
ETYJ: Turmapaikan vartijat päihtyneitä.

Etyjin tutkijoita ei siis päästetty koneen tiputuspaikalle kunnolla tutkimaan, vaan aseistautuneet separatistit vartioivat paikkaa aggressiivisesti ja estivät minkäänlaisen kunnon tutkinnan suorittamisen. Osa oli myös humalassa.

Ihmettelen kyllä, että miksi enää edes yrittävät tutkia tuota onnettomuuspaikkaa, kun separatistit ovat siellä saaneet jo hyvän aikaa vapaasti häärätä tuhoten todisteita ja sotkien paikkaa. Heillä kun tuskin on mitään käsitystä miten turmapaikalla pitäisi toimia ja mustat laatikotkin ovat jo Moskovassa jostain ihmeen syystä, vaikka Venäjänkin mielestä vastuu turmasta on Ukrainalla. Hassu fakta muutes, että Venäjän mediassa lakkasi koneen tippumisen jälkeen olemasta Donetskin kansantasavalta ja alettiin jälleen puhua Itä-Ukrainasta.

The Guardianin mukaan Etyjin tarkastajia ei päästetty paikalle, koska venäjä-mieliset separatistit haluavat peitellä todisteita BUK-ohjuksen käytöstä ja hävittää todisteita. YK:n lähettiläs Samantha Power sanoo, että turma-alue pitää olla avoin ja että todisteiden on pysyttävä koskemattomina.

Ukrainan sisäministeriö lisäsi pelkoa todisteiden peittelystä, kun se julkaisi poliisin kuvaaman videon, jossa BUK-ohjuksen laukaisualustaa kuljettava kuorma-auto matkaa kohti Venäjän rajaa. Laukaisualustasta puuttui nähtävästi yksi ohjus. Kyseistä videota ei ole vielä voitu todistaa oikeaksi.

Boldattu kohta on mielenkiintoinen. Tietyllä tapaa ihmetyttää, että miksi se ohjuslavetti ollaan niin kovalla innolla siirtämässä pois, kun kaikki todisteet ovat jo separatisteja vastaan. Nythän se tärkein kysymys on, että miksi ihmeessä siirtää Buk-lavetti pois paikalta, jos se on Ukrainan armeijan lavetti? Silloinhan voisi syyttää Ukrainaa jollain ihmeellisellä logiikalla syyllisyydestä, kun eivät ole pitäneet lavetista huolta ja Venäjä pestä kädet pois Bukien toimittamisesta. Jolloin alkanee vahvasti vaikuttaa, että se Buk-lavetti, jolla kone ammuttiin alas, on Venäjän armeijan omaisuutta. Sitä ei saa jättää vihollisen käsiin, sillä jos merkinnöistä voidaan todistaa ettei se Ukrainalle kuulu, on Venäjä kauniisti sanottuna lirissä.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Noin, tänään jo alkoi Venäjän YK-lähettiläs syyttelemään Ukrainan lennonjohdon toimintaa:

http://rt.com/news/173972-churkin-malaysia-plane-un/ Linkki vie Kremlin propagandasivustolle.

Tuolla pienellä korkeuden muuttamisella ei todennäköisesti tosiaan ollut mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Itse pidän kuitenkin varsin kyseenalaisena ukrainalaisviranomasten toimintaa, jotka ilmeisesti puhtaasti taloudellisista syistä pitivät ilmatilan auki vaikka tiesivät alueella olevan kyseiselle korkeusalueelle ulottuvaa torjuntakalustoa. Ja vähän sama homma lentoyhtiöillä eli taloudellisista syistä jatkettiin alueen yli lentämistä. Tosin lentoyhtiöillä ei tietenkään voi olla tarkkaa käsitystä siitä mikä siellä on tilanne ja onhan heidän pystyttävä luottamaan viranomaisiin.

No, siellä on varmaan riskikartoitukset tehty ja todettu riskin tällaiselle ohjusampumiselle olevan niin pieni, ettei sen välttämiseksi kannata akaa hirveästi rahaa polttamaan. Nyt kävi näin, mutta eiköhän tuossa koko isossa kuviossa taloudellisesti kaikki muut voittaneet paitsi ehkä Malaysian Airlines, joka menetti koneen, huononsi entisestään mainettaan ja makselee ehkä omaisille jotain korvauksia. Ukrainalle tuo itseasiassa oli poliittisesti ja sotilaallisestikin erittäin kannattava homma, nyt tulee tukea laajalla rintamalla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mutta jos kerta Ukrainan poliisi... Minä taidan olla näissä asioissa paljon kyynisempi.

Kuvia siitä, että ohjuslavettia ollaan siirtämässä pois alueelta on useita. Itsekin olen nähnyt eilen julkaistuja kuvia joissa alueelta Venäjää kohti on ollut matkalla T-64BV taistelupanssarivaunu, BUK-ohjuslavetti rekan vetämänä sekä kuorma-autollinen separatisteja. Joten pidän hyvin todennäköisenä sitä, että ohjuslavettia todellakin ollaan vetämässä alueelta pois (tai on jo vedetty) ja näin vaikeuttamaan tutkintaa. Tämä ei tietenkään tarkoita vielä sitä, että yksikkö vedettäisi Venäjälle vaan mahdollisesti vain turvallisempaan paikkaan pois uteliaiden katseiden alta.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Varmaan palkattuja näyttelijöitä ne surevat hollantialaisetkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös