Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 113 431
  • 6 875

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Onko näin? Eikö Kiina Venäjän liittolaisena hyväksy Venäjän toimia? Lähde?

Onhan Kiina hieman varovaisin sanavalinnoin ilmaissut toivovansa rauhanomaista ratkaisua konfliktissa. Pakotteita Kiina ei ole missään välissä ilmaissut tukevansa. Tässä jotain juttua: Kiina varoo sanojaan Krimin liittämisestä Venäjään - Ukraina - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Tämän kartan mukaan Venäjän toimia Krimillä ovat ilmaisseet puoltavansa maailman valtioista ainoastaan Kuuba, Venezuela, Pohjois-Korea sekä Syyria (?): File:Crimea reaction clean.svg - Wikimedia Commons
 
Viimeksi muokattu:

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola & Ruudut, Ässien sylkykupit
Kiina ja USA vaativat tiukkaan sävyyn, että Venäjä vetää joukkonsa Krimiltä. Venäjälle ilmainen vinkki: Kiinalle kannattaa vittuilla.

Onko lähde samaa tasoa kuin siinä jutussa missä kirjoitit duuman lähettäneen kirjeen Puolan ja Romanian suuntaan Ukrainan jakamisesta? Olikos se nyt höyrypää Žirinovski kuitenkin joka oli idean isä.
 

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Onko näin? Eikö Kiina Venäjän liittolaisena hyväksy Venäjän toimia? Lähde?

Valitettavasti ei ole antaa linkkiä, sillä tämä tieto tuli ukrainalaisen kanava 5:n uutisissa. Tarkkaan ottaen juttu meni näin: Obama sanoi, että Venäjän on luovutettava määräysvaltansa Krimillä vedoten kansainvälisiin lakeihin, ja että Kiina puoltaa heitä tässä asiassa eli suoraa kiinalaisten itsensä antamaa lausuntoa ei ole. Ainakaan tämän uutisen mukaan.
 

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Onko lähde samaa tasoa kuin siinä jutussa missä kirjoitit duuman lähettäneen kirjeen Puolan ja Romanian suuntaan Ukrainan jakamisesta? Olikos se nyt höyrypää Žirinovski kuitenkin joka oli idean isä.

Luen hienoista ivaa tekstistäsi. Näpäytys hyväksytty ja pyritty ottamaan siitä opiksi.

Kysymykseesi joudun vastaamaan kieltävästi, sillä tämä uutinen on ukrainalaisen kanava 5:n uutisista, kun taas Zhirinovskin kirje paljastui STB:n uutisista. Uutisissa ei mainittu Vladimiria ollenkaan ja kun joku puolalainen kansanedustaja sanoi haastattelussa, että he ovat todellakin kyseisen kirjeen Duuman sisältä saaneet, niin päädyin kirjoittamaan "Duuma". Pyrin tarkempaan uutisointiin täst edes.

Ja muistakaa kaikki, että jokaikinen uutinen mediasta riippumatta voi olla propagandaa/disinformaatiota. En jaksa jokaiseen virkkeeseen lisätä sanaa ehkä/mahdollisesti tms.
 

vilho

Jäsen
Kyllähän PV on kalustoltaan - erityisesti maavoimien osalta - varsin hyvässä kunnossa. Uusimpana hankintana upgreidatut Leopardit, jotka taitavat olla ihan maailman kärkeä panssariaseen saralla.
Jep, eri asia on taas että onko kaikkea tarpeeksi. Jos paska hakkaisi tuulettimeen nyt, niin noista Hollannin Leopardeista ei olisi vielä hetkeen apua. Ensimmäiset 20 tulee Suomeen vasta vuoden päästä keväällä. Hollanti korjailee ja huoltaa niitä vaunuja luovutuskuntoon.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lavrov on pari päivää sitten sanonut, ettei Venäjä tule hyökkäämään Itä-Ukrainaan. No, sanoipa joku joskus, että markkaa ei devalvoida. Ihan vaan mainitsin...
Eipä Krimilläkään ollut venäläisiä joukkoja. Vastuu siirtyy kuulijalle, kun nämä veikot avaavat suunsa.
Raid76 kirjoitti: Näytä viesti
Onko lähde samaa tasoa kuin siinä jutussa missä kirjoitit duuman lähettäneen kirjeen Puolan ja Romanian suuntaan Ukrainan jakamisesta? Olikos se nyt höyrypää Žirinovski kuitenkin joka oli idean isä.
Zirinovski on osa Venäjän virallista oppositiota eli olen kovin ihmeissäni ellei kirjettä ollut ylemmältä taholta ideoitu. Mutta joo, oikeassa olet.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ukrainan&Krimin tämän hetken tilannetta silmällä pitäen on mielenkiintoista, että legendaarinen nimimerkki TOJ on vaatinut tällä palstalla Suomen "barbaarisesta" asevelvollisuusarmeijasta luopumista jo lähes 10 vuotta sitten.

Oli pakko mainita, sen verran huvitti.
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Valitettavasti ei ole antaa linkkiä, sillä tämä tieto tuli ukrainalaisen kanava 5:n uutisissa.

Ukrainalaisen, presidentiksi pyrkivän, miljönäärin uutiskanava ei ole mielestäni tässä vaiheessa kaikista luotettavin lähde. Odotetaan, tukeeko tätä väitettä mikään muu media.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Taas vinkkiä hyvään tv-ohjelmaan:

Parhaillaan pyörii YLE Ykkösellä Ulkolinja: Euroopan uusjako.

Mielenkiintoinen ohjelma, perehtyy tarkasti menneiden kuukausien tilanteeseen Ukrainassa ja Venäjällä.

Löytyy varmasti myöhemmin YLE Areenasta, tämä myös vladille tiedoksi, kun ei katso telkkaria.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
¨
Läntisessä mediassa ei ole esiintynyt lukuja millaisia "vapautusarmeijoita" putte keskittää ja sen vuoksi epävirallisetkin kiinnostaa.

Jos voimakeskittymän kasaaminen on jatkunut koko kriisin ajan, niin se NATOn kenraali on oikeassa. Kyky on mutta tahdosta ei tiedetä.

tulevaton viittasi eräässä viestissään kalustoon, jota on kasattu Itä-Ukrainan rajan tuntumaan Venäjän puolelle, joten jätän kaluston määrän esittelyn vähemmälle mutta koetan tuoda viestissäni esille sitä millaisia joukkoja alueelle on siirretty ja mille alueille Venäjä on joukkojaan kriisin alkamisen jälkeen keskittänyt.

Painotan erikseen sitä, että osa alueelle myöhemmin siirretyistä (eli näinä aikoina siirretyistä) joukoista mahdollisesti korvaavat alueelle sotaharjoitusten jälkeen jääneitä yksiköitä, joten jokainen alueille siirretty yksikkö ei välttämättä vahvista Venäjän sotavoimaa alueella vaan yksinkertaisesti korvaa alueille sijoitettuja ja pois vedettäviä yksiköitä.

Tähän mennessä Venäjä on keskittänyt Itä-Ukrainaa ympäröiville alueille joukkojaan, Venäjän puolella alueet ovat pääasiassa seuraavat: Kursk ja Belgorodin oblastit sekä Rostov-na-Donun (Rostovin) oblas, lisäksi selustassa joukkoja on keskitetty Tambovin oblastiin hiukan Kurskin ja Belgorodin alueiden koillispuolelle. Maantieteellisesti oblastit menevät jotakuinkin siten, että Kursk ja Belgorod ovat Harkovasta (Ukrainaa) pohjoiseen rajoittuvalla kaistaleella ja vastaavasti Rostov on Donetskista ja Luhanskista itään rajoittuva oblast. Mikäli Venäjä aloittaisi offensiivin Itä-Ukrainaan, joukoilla olisi mahdollista iskeä kahdesta suunnasta ja massiivisella saarroksella saattaa Itä-Ukrainan keskeisiä alueita eroon Ukrainan pääosasta.

Millaisia joukkoja alueella sitten on?

Venäjältä lennätettiin ja pudotettiin Rostov-na-Donuun parisen viikkoa sitten 1500 laskuvarjojääkäriä Ivanovosta. Tämän jälkeen joukoille on kuljetettu rautateitse raskampaa kalustoa, mikä on jonkin sortin signaali sille, että joukot eivät ihan heti Rotov-na-Donun alueelta poistu.

Samaten Belgorodiin Veselaja Lopanin alueelle on nähty sijoitetun kalustoa, jota on käytössä käytännässä vain laskuvarjojoukoilla - jonne on ilmeisesti siirretty kolme pataljoonaa 76. Pskovin maahanlaskudivisioonasta ja kaksi pataljoonaa 106. Tulan laskuvarjojääkäridivisioonasta. Belgorodin oblastiin aivan Ukrainan rajan tuntumaan (parikymmentä kilometriä) on sijoitettu maavoimien nopeantoiminnan yksiköitä ts. sopimussotilaita. Kummatkin Belgorodin oblastin erikoisjoukkojen yhtymät sijaitsevat samalla seudulla.

Näillä alueilla on yksistään nopeantoiminjoukkoja/erikoisjoukkoja yli 10 000 miestä.

Hiukan kauemmas Kurskin "selustassa" Venäjän Brjanskin alueelle on siirretty joukkoja 12. panssari rykmentistä sekä 4. kaartin panssaridivisioonasta eli eliittidivisoona Kantemirovskista. Näiden joukkojen sijoitusalue on sikäli mielenkiintoinen, että siitä on suora linja Kiovaan. (Joukot on siirretty alueelle aivan vast' ikää, niitä on bongattu siellä ensimmäisiä kertoja 24. maaliskuuta).

2. Tamanin motorisoidun divisioonan (eliittidivisoona tämäkin) joukkoja on sijoitettu noin kymmenen kilometrin päähän rajasta Amoniin ja Kalynivkaan Kurskissa.

On myös huomioitava, että 1. huhtikuuta alkaa Venäjän asevoimien perinteinen keväinen harjoituskausi, ja suunnitelmissa on järjestää laajat (todella massiiviset) tykistöharjoitukset ja eräs harjoitusalue on Kapustin Jarin alue Astrahanin alueella lähellä Znamenskia. Täällä käytännössä harjoiteltaisi MLRS:n ja taktisten ohjusten käyttöä taistelutilanteessa. Teoriassa joukot on helppo siirtää sieltä länteen Rostov-na-Donuun muutamassa päivässä.

Yleensä rauhan aikana nähtyjä mobilisaatioita kyetään pitämään yllä ilman erillisasetusta parin kuukauden verran. Krimillä sääntö ei liene nyt päde, mutta Itä-Ukrainaan rajoittuvilla alueilla voidaan olettaa tällaista sääntöä noudatettavan, mutta toisaalta duuma varmasti antaa luvan Putinille pitää joukot asemissaan vaikka koko kevätharjoituskauden yli. Tuskin kuitenkaan seuraavaan laajaan yhtenäiseen harjoituskauteen syksyllä, joka alkaa 1. lokakuuta.

Krimillä on sitten edelleen vähintäänkin 22 000 mahdollisesti jopa 25 000 erikoisjoukkojen sotilasta sekä Mustanmeren laivaston joukkoja noin 25 000 miestä, ml. Sevastopoliin sijoitettu merijalkaväen prikaati. Lisäksi Krimille on sijoitettu viimeisimmän reilun viikon aikana panssarikalustoa sekä telatykkejä, ja spekulointien mukaan myös Bastion rannikkopuolustusjärjestelmän ohjuksia - mikäli tämä pitää paikkansa niin jokainen voi miettiä, että mitä varten, koska Ukrainan laivasto ei käytännössä ole enää minkään sortin uhka Venäjän alueella sijaitseville sotalaivoille.

Samoin Krasnodarin alueelle Krimistä itään on sijoitettuna Iskander-M -ohjuksia aivan kuten Adygeaan 49. armeijan ohjusprikaatiin. Krasnodariin sijoitetuilla ohjuksilla katetaan käytännössä lähes koko Itä-Ukraina ja Adygean ohjusprikaati on "päivämatkan" päässä Rostov-na-Donusta.

Kriisi Krimillä alkoi käytännössä 28. helmikuuta ja jos siitä lasketaan kaksi kuukautta eteenpäin, niin ilman erilliskäskyä Venäjä voi pitää joukkojaan offensiivisessa asemassa Ukrainan rajoilla aina huhtikuun loppuun saakka. Venäjää on siis vielä reilu kuukausi aikaa valmistautua ja aloittaa sota ilman mitään erillistoimenpiteitä, ja kuten voimme olettaa, duuma antaa Putinille hänen haluamansa lisäajan jos sellaiselle on tarvetta.

Tässä muutamia kuvia ja video joukkojen siirroista Belgorodskissa. Huom: pääosin kalusto on maahanlaskujoukkojen kalustoa.

vlad.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ukrainan uuden hallinnon osapuolien välillä on jo nyt melkoista säröä. Oikean sektorin kannattajat ovat kokoontuneet tänään parlamentin eteen vaatimaan sisäministeri Avakovin eroa aiemmin tällä viikolla tapahtuneesta Sashkan murhasta johtuen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Verhovna Radan edessä on pari päivää ollut kohtuu isoja mielenosoituksia, jotta ALKOHOLIVEROA NOSTETTAISIIN.

Nämä ovat positiivisia "mielenosoituksia" ja sinänsä sikäläisittäin järkevästä aiheesta, mutta maan tilanne huomioiden varsin merkityksetön aihe muuta kuin kansanterveydellisesti - alkoholia kun siellä kulutetaan varsin paljon.

No Verkhovna Radalle on suunnitteilla myös muita mielenosoituksia ja Pravyi sektor (Oikea sektori) on järjestänyt Verkhovna Radan ulkopuolella "myrskyn" Myzuchkon murhan vuoksi. Myös sisäministerin eroa vaaditaan tapauksen tähden Pravyi sektorin taholta. Huonoin skenaario voi olla se, että Pravyi sektor tehostaa toimintaansa ja sen myötä Venäjä saa haluamansa keppihevosen lähettää joukkonsa Ukrainaan.

Ukrainalaisessa mediassa on myös spekuloitu mahdollisia venäläisoffensiivin alkupäiviä ja ensimmäiset spekulaatiot osuvat jo tulevalle viikonlopulle. Looginen vaihtoehto olisi 1. huhtikuuta ts. päivä jolloin Venäjän asevoimien kevätharjoitukset yleisimmin alkavat ja viimeisin spekuloitu päivämäärä on 9. toukokuuta, jolloin taasen ylitettäisi normaali mobilisaatioiden takarajana pidetty kaksi kuukautta reilulla viikolla. Mutta kuten spekuloin edellisessä viestissäni, Putin varmasti saa luvan pitää mobilisaatiota yllä enemmän kuin kaksi kuukautta tässä tapauksessa.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ukrainan uuden hallinnon osapuolien välillä on jo nyt melkoista säröä. Oikean sektorin kannattajat ovat kokoontuneet tänään parlamentin eteen vaatimaan sisäministeri Avakovin eroa aiemmin tällä viikolla tapahtuneesta Sashkan murhasta johtuen.

Tämä ei sinällään yllätä, jos paikkansa pitää, valitettavasti näin.

Eilisessä a-studiossa haastateltiin ukrainalaismielistä, uhkauksia saanutta naisaktiivia.

Oli aidosti liikuttavaa, kun hän totesi toivovansa saada nyt nähdä kansakunnan synnyn ja vapaan sekä itsenäisen Ukrainan.

Voi hyvin olla, että tämän naisen unelma ei toteudu, sillä maan johto on pahasti korruptoitunutta myös Kiovan suunnalla, esim. Timoshenkolle ei saisi mielestäni antaa mitään valtaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä ei sinällään yllätä, jos paikkansa pitää, valitettavasti näin.

Kyllä se pitää paikkansa.

Ystäväni juuri tuossa pieni tovi sitten laittoi viimeisimmän viestin tältä päivältä ja mainitsi samaisen asian eli Pravyi sektorin mielenosoituksen Verkhovna Radan ulkopuolella ja vaatimuksen sisäministerin eroamisesta - johon viittasin omassa viestissäni. Ja olin ymmärtäväni ystäväni viestistä, että Pravyi sektor ei välttämättä jätä asiaa yhteen mielenilmaukseen vaan on valmis aloittamaan "myrskyn".

Julia Tymoshenkosta en pahemmin viitsi sanoa mitään, koska minusta ukrainalaisten etu on äänestää tulevaksi presidentiksi joku muu kuin Tymoshenko - siitä huolimatta, että hän monille ukrainalaisille on "pyhimyshahmo". Tässä suhteessa ystäväni ajatus äänestää presidentiksi neutraali ja tasapainottava henkilö, jollaiseksi hän Klitshkon mieltää, on huomattavan fiksu ajatus.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
YLE uutisoi: Venäjä koonnut valtavan sotavoiman Ukrainan rajalle.

"Yhdysvaltain sotilastiedustelun mukaan Venäjällä on nyt Ukrainan rajalla enemmän kuin 30 000 sotilasta, kaikki valmiudessa sotatoimia varten. Alueella on huomattavan paljon motorisoituja joukkoja ja ilmakuljetusjoukkoja, jotka kykenevät käskyn saatuaan hyvin nopeisiin liikkeisiin." (lainaus ko. uutinen.)

Enemmän kuin 30 000 sotilasta, mutta kuinka paljon enemmän? Ukrainalaisten arvio on seuraava:

"Ukrainalaiset arviot venäläisten sotilaiden määrästä rajalla ovat vieläkin suuremmat. Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Andriy Parubiy puhui tänään torstaina Atlantic Councilin, yhdysvaltalaisen ajatushautomon edustajien kanssa.

Parubiyn mukaan rajalla on lähes 100 000 venäläistä sotilasta. Parubiy varoitti, että odotettavissa voi olla massiivinen hyökkäys Ukrainan maaperälle. Hän uumoilee hyökkäystä varsinkin Donetskin ja Harkovan kaupunkien suuntiin.
" (lainas ko. uutinen.)

Haitari on varsin laaja.

En välttämättä pidä 30 000 sotilasta riittävänä varsinkaan alueen pitkäaikaiseen hallintaan. Nopeantoiminnan joukoilla sekä ilmakuljetteisilla joukoilla alue voidaan kenties valloittaa ukrainalaisilta nopeastikin, mutta ei välttämättä pitää hallussa mikäli Ukraina kykenee laajamittaisiin sotatoimiin - joihin se ei välttämättä kykene, ainakaan mikäli pitäisi tehdä laajoja hyökkäyksellisiä toimia, joita pitäisi tehdä mikäli alueen vallanneet venäläisjoukot (spekulaatiota, koska koko venäläishyökkäys on edelleen vasta olettamuksen tasolla tapahtuva) pystyttäisi työntämään takaisin Venäjälle.

Toisaalta jos ukrainalaisarvio 100 000 sotilaasta pitää paikkansa niin voimaa on riittävästi halueen valtaukseen ja varmasti myös sen puolustamiseen - tämä on kuitenkin arvio johon suhtaudun hiukan epäillen. Kongressijäsen Mike Turner sanoo maan johdon (USA) salaavan kriittistä informaatiota ja että kuluneen viikon aikana Turnerin mukaan alueelle on tuotu kokonaista 80 000 sotilasta, mitä hiukan epäilen, että Venäjä olisi kyennyt viikossa tuomaan alueelle sen määrän joukkoja, mutta toki jos siirrot on aloitettu jo aiemmin ja nyt viimeisen viikon aikana joukot varsinaisesti ryhmitetty alueelle niin miksipä ei.

Ja tietenkin on huomioitava Krimille sijoitetut joukot eli noin 22 000 -25 000 erikoisjoukkojen sotilasta ja laivaston joukot sekä merijalkaväen prikaati Sevastopolissa (tai nyt tietty sijoitettu Krimille uudelleen, näin olettaisin). Jolloin tämä voima sitoisi olettaen huomattavankin voiman ukrainalaisjoukkoja maan eteläosiin, vaikka joukkoja tarvittaisi puolustamaan Ukrainan itäosaa.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minulle on jäänyt vähän epäselväksi Ukrainan itsensä toimet - ei oikein ole tullut vastaan uutisia sen mahdollisesta konkreettisesta valmistautumisesta Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen. Jonkinlainen rajoitettu mobilisaatio muistaakseni kyllä suoritettiin jossain vaiheessa. Kai siellä on myös selvästi sanottu, että jos rajan yli tullaan niin sitten soditaan vaikka olisi miten epätasaiset voimasuhteet? Ensimmäisenä jonkin maan suvereenisuutta tulee puolustaa tämä maa itse. Vaikka sitten ole olisi ihan symbolinenkin ja ymmärtääkseni Ukrainalla periaatteessa on mahdollisuus aivan ei-symboliseenkin vastarintaan. Kun Kreml on tässä 30-luvun moodissa niin juuri muuta kieltä se ei taida ymmärtää.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Minulle on jäänyt vähän epäselväksi Ukrainan itsensä toimet - ei oikein ole tullut vastaan uutisia sen mahdollisesta konkreettisesta valmistautumisesta Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen. Jonkinlainen rajoitettu mobilisaatio muistaakseni kyllä suoritettiin jossain vaiheessa. Kai siellä on myös selvästi sanottu, että jos rajan yli tullaan niin sitten soditaan vaikka olisi miten epätasaiset voimasuhteet? Ensimmäisenä jonkin maan suvereenisuutta tulee puolustaa tämä maa itse. Vaikka sitten ole olisi ihan symbolinenkin ja ymmärtääkseni Ukrainalla periaatteessa on mahdollisuus aivan ei-symboliseenkin vastarintaan. Kun Kreml on tässä 30-luvun moodissa niin juuri muuta kieltä se ei taida ymmärtää.

Osittainen mobilisaatio on suoritettu, samaten joukkoja on siirretty jonkin verran Ukrainan itäosiin. Lisäksi vapaaehtoisia on liittynyt asevoimiin viimeisimpien viikkojen aikana tuhansittain ja samaten vapaaehtoiset osallistuvat asevoimien kaluston huoltoon ja korjaamiseen käyttökuntoon.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että useammasta syystä johtuen miehiä ei voida ottaa palvelukseen tämän enempää. Ei ole riittävästi kouluttajia eikä toisaalta valtion kassasta löydy juurikaan rahaa sodankäyntiin, niinpä Ukrainassa kerätään rahaa myös kansalta esim. puhelinkeräyksin - aivan toinen asia on sitten se, että mitenkä suuri osa näin kerätyistä rahoista todella ohjataan asevoimien varustamiseen tai koulutuskuluihin ja kuinka suuri osa "katoaa" jonnekin.

On arvioitu, että Ukrainan asevoimien osittainen mobilisaatio koskee kymmeniä tuhansia sotilaita (suurin luotettavampi arvio johon olen törmännyt mainitsee lukemaksi 60 000 miestä reilun viikon takaa).

Samaten Ukraina on järjestänyt maaliskuun aikana useita sotaharjoituksia, joista osa on järjestetty Ukrainan itärajan tuntumassa vastavetona Venäjän huomattavasti suuremmille harjoituksille.

Näiden toimien lisäksi Ukraina on vahvistanut itärajan valvontaa ja sinne on siirretty rajajoukkoja.

Toisaalta tähän mennessä tilanne on se, että Ukraina on menettänyt kriisin aikana lähes koko laivastonsa iskuvoiman Krimillä. Merisodankäyntiin kykeneviä aluksia taitaa olla jäljellä korkeintaan kymmenen ja osa niistä on partioveneitä, joilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta operoida Ukrainan rannikkovesien ulkopuolella. Ja lisäksi osa Krimille sijoitetuista sotilaista on loikannut Venäjän puolelle, joten nekään joukot eivät ole enää asevoimien käytössä. Toistaiseksi vain jokunen tuhat Krimille sijoitettua urainalaista sotilasta on siirtynyt Ukrainan mantereen puolelle. Se kenelle Krimille sijoitettu kalusto tulee jatkossa kuulumaan ei ole varma, mutta olettaisin sille käyvän samalla tavalla kuin Krimille sijoitetuille Ukrainan laivaston yksiköille.

Ukrainalaiset vannovat kyllä sotivansa mutta oma asennoitumiseni sotatoimien laajuuteen ja tehokkuuteen on muuttunut "hiukan" skeptisemmäksi, johtuen osaltaan Krimin löperöstä puolustamisesta ja kenties liian pitkälle menneestä myötäilystä ja passiivisesta vastarinnasta.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ukrainalaiset vannovat kyllä sotivansa mutta oma asennoitumiseni sotatoimien laajuuteen ja tehokkuuteen on muuttunut "hiukan" skeptisemmäksi, johtuen osaltaan Krimin löperöstä puolustamisesta ja kenties liian pitkälle menneestä myötäilystä ja passiivisesta vastarinnasta.

vlad.

Niin, jotenkin on jäänyt vähän valju vaikutelma sikäläisestä vastauksesta Venäjän häikäilemättömään aggressioon. Mutta tietysti se on ymmärrettävääkin, kun maa on jakautunut ja poliittisen eliitin tilanne vielä avoin ja sekava (ja kyseinen eliittihän lienee osin hyvinkin korruptoitunut). Onkohan tosiaan siis niin että valtakunnankansleri, korjaan, Kansan Rakastettu Johtaja, Vladimir Putin sieltä sitten tulee tankeilla yli ja käyttää tilaisuutensa hyväkseen? Kaikenlaistahan sitä näkee kun vanhaksi elää.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toisaalta tähän mennessä tilanne on se, että Ukraina on menettänyt kriisin aikana lähes koko laivastonsa iskuvoiman Krimillä.
Kirsikkana kakun päällä on ilmavoimien menetys. Niin sanoi joku suomalainen asiantuntija, että pääosa Ukrainan ilmavoimista oli myös krimillä tuon mainitun laivaston lisäksi. Mikä on triidin Ukraina-spesialistien käsitys asiasta? Ymmärrän, että passiivisen vastarinnan takia ei jalkaväenyksiköitä vedetty pois, mutta mikä pirun idea oli jättää korvaamattomat alukset ja lentohärvelit miehittäjälle? On ajateltu jonkun muun kuin Ukrainan etua puolustusministeriön tai armeijan korkealla pallilla...tai sitten noiden ÄO on pienempi kuin kengännumero.

Jos Ukrainalla on tuo mainittu 60.000 varustettuna mekanisoiduiksi joukoiksi, niin tappelusta voi jotain tullakin. Jos varustus on suurelta osin mallia Cajander (vyö kokardi ase), niin sodasta tulee teurastus.

Venäjä ei ole osoittanut mitään halukkuutta neuvotteluihin eli diplomatiaan ja se keskittää joukkojaan, ei tarvitse olla kummoinenkaan päättelijä tietääkseen mitä on tulossa. Kremlistä katsellen Venäjä on taas ottamassa paikkaansa suurvaltana, mutta ilman vahvaa taloutta ei voi suurvaltaa olla. Pelkkät aseet ei riitä. Lännestä katsoen Venäjä taantuu neukkulaksi.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onkohan tosiaan siis niin että valtakunnankansleri, korjaan, Kansan Rakastettu Johtaja, Vladimir Putin sieltä sitten tulee tankeilla yli ja käyttää tilaisuutensa hyväkseen? Kaikenlaistahan sitä näkee kun vanhaksi elää.
Nimi on Putin Valloittaja. ;)

Ven - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat
Putin tekee ns lähiulkomaissa, etupiirissään tarvittaessa mitä tahtoo. Suomi ja Ruotsi kuuluu tuohon joukkoon.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vallankumous syö lapsensa, vai miten se meni... no ihan näin ei ole käymässä, mutta ilmeisesti Maidanin rivit rakoilevat, sillä väliaikainen presidentti Oleksander Turtshynov on syyttänyt äärioikeistoa mellakoiden lietsomisesta ja tilanteen horjuttamisesta. Liekö tässä nyt kyse tästä samaisesta porukasta, joka oli mukana kaatamassa Janukovitshia, vai joistain muista ääriryhmistä? Joka tapauksessa tämä antaa melko karun kuvan maan tämän hetken tilanteesta. Jos kaaos lisääntyy, siitä voi Venäjä kokea saavansa mandaatin, ja tunkeutua maahan järjestystä palauttamaan - Janukovitshin pyynnöstä tietenkin. Janukovitsh on muuten ehdottanut kansanäänestyksiä Ukrainan jokaisen alueen asemasta. Tämäkin kielii siitä, että tämä case ei jää Krimiin, vaan seuravana vuorossa ovat juurikin nuo itäiset maakunnat. Seuraava lienee koko Mustanmeren rannikko...

Mellakoista ja Janukovitshin lausunnoista kertoi Uusi Suomi:
Uusi käänne Ukrainassa: â€￾He yrittvät horjuttaa tilannettaâ€￾ | Uusi Suomi
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vallankumous syö lapsensa, vai miten se meni... no ihan näin ei ole käymässä, mutta ilmeisesti Maidanin rivit rakoilevat, sillä väliaikainen presidentti Oleksander Turtshynov on syyttänyt äärioikeistoa mellakoiden lietsomisesta ja tilanteen horjuttamisesta. Liekö tässä nyt kyse tästä samaisesta porukasta, joka oli mukana kaatamassa Janukovitshia, vai joistain muista ääriryhmistä? Joka tapauksessa tämä antaa melko karun kuvan maan tämän hetken tilanteesta.

Kysessä ovat pääasiassa Pravyi sektorin kannattajat, kyseisellä liikkeellä oli merkityksellinen rooli EuroMajdanin aikana nimenomaan aseellisessa vastarinnassa berkuteja ja Janukovitshin hallintoa vastaan. Ja olihan liikkeen johtaja Dmytro Yarosh näkyvässä roolissa mielenosoitusten aikana ja puhui kansalle todella paljon.

Liikkeen kannattajien kuppi meni nurin Pravyi sektorin (Oikea sektori) aluejohtajan Oleksandr Muzytshkon murhan myötä. Muzytshko nyt ei mikään puhdas pulmunen ollut henkilönä vaan herättänyt pahennusta myös Ukrainassa, ystäväni näkemys hänestä on jotakuinkin seuraava "en pitänyt hänestä tai kannattanut häntä, koska hän oli rikollinen kriminaali ja häikäilemätön oman edun tavoittelija... mutta en myöskään pitänyt hyvänä sitä, että hallitus murhasi hänet" - ystäväni siis asuu Ukrainassa, Donetskissa.

Muzytshkon taustoista liikkuu paljon huhuja, venäläiset syyttävät häntä osallisuudesta Tshetshenian sotaan 90-luvulla ja kymmenien venäläissotilaiden kiduttamisesta ja murhaamisesta. Hänet oli etsintäkuullutettu Venäjällä kuin myös Ukrainassa.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Vallankumous syö lapsensa, vai miten se meni...

Pieni askel sivuun:

Vallankumous on kuin kirottu Saturnus, joka syö omat lapsensa.

Näin totesi Ranskan vallankumousjohtaja Danton aikoinaan.

Dantonin loppu oli karu, entisen ystävänsä Robespierren kanssa riitaannuttuaan Dantonin tie vei mestauslavalle, giljotiinin terän alle.

Dantonin henkilöhistoria on varsin mielenkiintoista pohdittavaa, kun mietitään monen tämän hetken ukrainalaisen vallankumousjohtajan, miksei syrjäytetyn presidenttin Janukovychinkin kohtaloa. Mestauslavalle ei välttämättä näiden johtajien tie käy, mutta riitaannuttu on.

Dantonin kuolema oli muuten Robespierren mielestä välttämättömyys, hänen valtansa ja ennen kaikkea vaikutusvaltansa kansalliskonventissa oli kasvanut liian isoksi.

Kenelle käy Ukrainassa samoin?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös