Wall Street Journalin sivuilta löytyy mielenkiintoinen
artikkeli, joka kertoo Yhdysvaltojen tiedustelun ongelmista ja Ukrainan tilanteen etenemisestä Yhdysvaltojen tietojen valossa - mikäli artikkelin tiedot ovat siis faktaa.
Muutamia isoja pointteja (koitan olla spoilaamatta täysin, mikäli joku lukee koko jutun) ja perässä myös omia lyhyitä pohdintoja:
• Joulukuussa Yhdysvalloilla oli jo haju, että Putin voi olla kiinnostunut Krimin niemimaasta.
• USA:n tiedustelu ei saanut kaapattua mitään viestejä Venäjän poliitisen johdon tai sotilasjohdon keskusteluista - joko venäläisillä on salauskeino siihen tai he käyttivät muita keinoja.
• Ennen kriisin puhkeamista ja sen alkaessa alueella ei ollut tarpeellista satelliittipeittoa eikä tiedustelulennokkeja, joten Venäjän joukkojen liikehdintää ei voitu seurata ja analysoida tarvittavissa määrin. Satelliittien "puutteeseen" vaikuttaa/vaikutti tiedustelun keskittyminen vastaterrorismiin Lähi-idässä ja Aasiassa.
• Venäläisillä saattaa olla tieto USA:n tiedustelumenetelmistä ja muuttivat näin ollen viestintätapojaan salatakseen aikeet. Snowden?
• USA:n tiedustelu epäilee, että venäläiset kuljettivat erikoisjoukkoja/muita korkeasti koulutettuja sotilaita pienissä erissä välttääkseen huomion herättämistä.
• Ihmisoikeusaktivistit, tataarit ja muut yhdysvaltalaisten paikalliset yhteyshenkilöt kertoivat, että Krimillä perustettiin uusia poliittisia ryhmiä, joilla oli selkeä Kiovan vastainen agenda.
• 4 päivää ennen kriisin puhkeamista Venäjän puolustusministeriö kutsui Yhdysvaltojen sotilasasiamiehen tapaamiseen, jossa kerrottiin isosta harjoituksesta Ukrainan ja Krimin lähellä. Harjoitusta epäiltiin heti samanlaiseksi peitetarinaksi, kuin ennen Georgian sotaa pidettyä harjoitusta.
• Krimillä Venäjän joukkojen radiokuri oli epätavallisen hyvää, joten sieltäkään kaapatuista tiedoista USA ei saanut vihjeitä tilanteen etenemisestä.
• Kun USA:lla ei ollut reaaliaikaista tiedustelukuvaa (ei lennokkeja), he joutuivat turvautumaan satelliittikuvien ja sosiaalisesta mediasta kerättyjen tietojen pohjalta luotuun tilannekuvaan. Sosiaalisssa mediassakin oli (ja on varmasti vieläkin) kuitenkin paljon myös Venäjän levittämää disinformaatiota, joka varmasti haittasi jonkun verran.
Venäjän toimet vaikuttavat etukäteen suunnitelluilta, mutta ajoitus saattoi tulla heillekin nopeasti (kuten muistaakseni tässäkin ketjussa on sanottu) tilanteen kehityttyä myös luonnollisilla tavoilla heidän toivomaansa suuntaan. Kun oli sauma tehdä shakkilaudalla seuraava siirto eteenpäin, se tehtiin.
Venäläisten kyky "piiloutua" Yhdysvaltain signaalitiedustelulta antaa mielestäni muutaman hypoteettisen vaihtoehdon: a) venäläisten salausteknologia on ollut jo pidemmän aikaa edellä USA:n teknologiaa b) Snowden on joko vapaaehtoisesti tai "vapaaehtoisesti" kertonut ja ehkä jopa auttanut Venäjää, sillä hän tietää miten ja minkälaisilla järjestelmillä USA vakoilee c) venäläiset ovat säikähtäneet Snowdenin paljastusten jälkeen ja karrikoidusti siirtyneet tärkeissä asioissa kivikaudelle - tieto menee vain paperilla tai suusta suuhun ilman viestintäyhteyksiä. Itse laittaisin rahani vaihtoehdolle b. South Parkia lainatakseni: suojaako paavi pedofiilejä syytteiltä?
Yhdysvalloissa varmasti kirotaan Snowdenia tämän tapauksen jälkeen vielä enemmän. "Tavallisten" kansalaisten elämäänhän NSA:n tiedustelu ei vaikuta vaikka sieltäkin dataa haarukoidaan, mutta nyt hän on paljastanut lehtien kautta paljon tietoa menetelmistä, millä informaatiota kerätään. Asiaan perehtyneille tai alasta tietäville Snowdenin paljastukset eivät tuoneet mitään uutta - Suomessakin toimii yrityksiä, jotka tuottavat ja tarjoavat PRISM:n kaltaisia järjestelmiä.
Venäjä voi olla tällä hetkellä paljon vahvempi kuin mitä länsimaat luulevatkaan. Jos nämä jäi huomaamatta - mitä kaikkea muuta on vielä huomaamatta? Miten paljon muut NATO-maat tiedustelevat Ukrainan (ja Venäjän) alueella vai käyttääkö NATO (ja osin varmasti myös EU) pääasiassa Yhdysvaltain antamia tiedustelutietoja? PV:n Viestikoelaitoksella riittää varmasti töitä ja moccamaster tiputtaa normaalioloja enemmän kahvia näinä viikkoina.
Mikäli artikkeli paikkaansa pitää, aukaisee se ainakin minulla aika monia "lukkoja" päässä - miksi joku asia tehdään näin ja miksi jokin on noin jne.
Suosittelen lukemaan.