Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 113 344
  • 6 875

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Nyt on Venäjä tunkemassa kätensä aika lämpimään ja löysään kakkaan. Jos Krim liitetään Venäjään, niin seuraukset ovat moninaisemmat kuin itse olen tullut ajatelleeksi:

-Neuvostoliiton jälkeen ihmiset saivat rekisteröidä itselleen asunnot, joissa olivat tietyn ajan asuneet Neuvostoliiton aikana. No, nyt jos Krimistä tulee osa Venäjää, niin näistä rekisteröinneistä tulee Venäjän lain mukaan laittomia,, koska ne on rekisteröity Ukrainan viranomaisille, eikä heille. Sama asia esim. autojen kanssa. Ihmiset pelkäävät jättimäistä rikosaaltoa esim. juuri autoja kohtaan, sillä eihän niillä ole "virallista" omistajaa. Venäjä saa aika jäätävät systeemit estääkseen kähmimiset ja rikollisen toiminnan. Ei vain taida olla Venäjän ykkösprioriteetteja tällaiset asiat. Hotellien ja muidenkin kiinteistöjen pelätään valuvan venäläisten bulvaanien ja oligarkkien käsiin epäselvissä olosuhteissa kuten KUULEMMA on Abhasiassa tapahtunut ja rappeuttanut alueen aivan täysin. Tästä en itse tiedä lähes mitään (siis Abhasiasta), joten paha kommentoida siltä kannalta. Abhasialaisten on kuulemma liki mahdoton saada esim. lainaa ja palkat järkyttävän huonot.

-Rikosaaltoa pelätään myöskin sen vuoksi, että Krimillä on virallisesti Ukrainan poliisivoimat, joista tulisi hetkessä laittomat ja tekisi tilanteesta yhä epäselvemmän. Venäjän armeija tietysti tällaisessa tilanteessa tulisi pitämään järjestystä, mutta sekavaa olisi kuitenkin.

-Useat tataarit vannovat puolustavansa maitaan kuolemaansa asti ja haluavat pitää nykyisen tilanteen ennallaan.

-Jos iso osa maailmasta ei tunnustaisi Krimin liittämistä Venäjään, niin ilmeisesti olisi tietynlainen "musta-aukko" turismille ja lentoliikenteelle eli ulkomainen turismi vähenisi radikaalisti ja turismi on Krimin ehdottomasti tärkein elinkeino. Jälleen uutisissa otettiin vertaukseksi Abhasia, joka oli kuulemma ennan hyvin suosittu lomakohde.

-Krim saa kuulemma "Kiovasta" n. kolme kertaa enemmän rahaa kuin maksavat sinne ja kuten aiemminkin on mainittu, niin on lähes täysin riippuvainen "Kiovasta" veden ja energian suhteen.

-Useita kirkonmiehiä (jotka ovat erittäin arvostettuja ukrainalaisten mielestä) on kaapattu ja uhkailtu kuten myöskin useita terveydenhuollon ammattilaisiakin. Tää on omasta mielestäni äärimmäistä perseennäyttöä tavallisille ihmisille.

-Pro-venäläiset ovat ainakin Harkovassa ovat polttaneet ukrainan kielisiä kirjoja. Nostan Hitler-kortin tässä ja nyt!

-Krimin varapääministeri on myöntänyt alueella olevan venäläisiä sotilaita, jotka tulleet osittain Kaukaasiasta. Tämä lienee yksi monista hyvistä syistä miksi Venäjä on niin kärkäs "puolustamaan" lähimaitaan. Köyhistä ja alistetuista oloista on helppo saada tykinruokaa heille tuntemattomille alueille, kansojen keskuuteen joita kohtaan ei suurempia tunteita ole.

-Ukrainan armeija on ehdottamasti kieltänyt avaamasta tulta. Näin halutaan estää kokonaan tai pitkittää sodan alkamista sekä vähentämään provokaatioiden järjestämisen mahdollisuutta.

-Moskovassa Putinin vastaisen ja Krimin koskemattomuuden puolesta pidetyn mielenosoituksen vastapainona tuhannet punaisiin pukeutuneet Putinin tukijat (en muista nyt ryhmän nimeä) marssivat hyvin organisoidusti ja sotilaallisesti LAULAEN "PYHÄSTÄ SODASTA"...

Nämä TSN(TCH)-kanavalta

Edit: Ja tähän kun lisätään se tosiasia, että Kiovassa pidetään tilannetta laittomana. Venäjän myöskin uskotaan havittelevan Ukrainan valtion Mustanmeren kaasuvaroja. Yhdeltä yöllä äänestyksen tulokset julkaistaan. Sotaa pelätään jo laajalti.
 
Viimeksi muokattu:

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Johan Bäckmanin virallinen blogi: ANTEEKSIPYYNTÖ LÄNSIMAAILMAN PUOLESTA. Dosentti Johan Bäckman Krimin kansanäänestyksen virallisena kansainvälisenä vaalitarkkailijana. Osa 3.

Johan Bäckman on esittänyt Krimin kansalaisille anteeksipyynnön koko läntisen maailman puolesta siitä, että länsi puuttuu heidän kansanäänestykseensä.
Ei hitto tuolla kaverilla ei kyllä tosiaan ole ihan kaikki inkkarit tiipiissä. Eikä toki mikään uutinen.

Kova kauna tuntuu olevan suomenruotsalaisia kohtaan. Aika... erikoista, tuolla nimellä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
7% osuus on varmaan hylätyt äänet, väärinhän ei voinut äänestää.

Heh, itse asiassa voi hyvinkin olla totta.

Se ainakin jo selvisi YLEn uutisesta, että Krimin autonomiaa/Ukrainan osaksi jäämistä kannattaneet äänestäjät eivät olleet vaivautuneet edes kovasti paikalle tulemaan - kertoo varsin selvää kieltään näiden ihmisten uskosta saada vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa.

Iltalehden toimittaja taisi todeta, että mitään henkkareita tms ei kyselty ja varmaan olisi itsekin päässyt äänestyskoppiin, jos olisi halunnut.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Alustavien ovensuukyselyiden perusteella noin 93 % krimiläisistä on kannattanut niemimaan liittämistä Venäjän yhteyteen.

https://pbs.twimg.com/media/Bi3g9teCYAAGZ5G.png

Harmillista etteivät saavuttaneet täyttä sadan prosentin kannatusta liittymisen taakse.

Motiiveitasi linkittää uutinen kyseisellä viestillä varustettuna en edes viitsi arvailla, mutta en nyt kuitenkaan uskalla olettaa, että äänestystulos on mielestäsi aito ja nyt rehellisten vaalien myötä on saatu kansan hyväksyntä sille, että Krim on liitettävä Venäjään tulevaisuudessa.

Tietänet varmaan sen, että erinäisistä syistä johtuen osa Krimin äänestysikäisistä asukkaista boikotoi vaaleja laittomina ja vilpillisinä. Etnisistä ryhmistä kolmanneksi suurin eli tataarit tekivät näin, puhumattakaan tietty niemimaan toiseksi suurimmasta etnisestä ryhmästä eli ukrainalaisista - joista heistäkin huomattava osa boikotoi vaaleja em. syistä johtuen.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Googlettelin vittuillakseni vähän ja kävi ilmi, että krimealla asuvista äänestysikäisistä jannuista & jannuttarista 23% kannatti venäjään liittymistä viime toukokuussa oheisen mielipidetutkimuksen mukaan.

Heh, kiitos muuten linkistä.

Tuon mukaan näyttäisi myös siltä, että toukokuussa 2013 peräti 62% krimiläisistä oli sitä mieltä, että Ukrainassa asiat menevät väärään suuntaan.

Hämmästyttävää, ottaen huomioon, että tuolloin olivat vallassa venäläismieliset tahot, toisin kuin nyt Kiovan ollessa fasistien käsissä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Jos Krim liitetään Venäjään, niin seuraukset ovat moninaisemmat kuin itse olen tullut ajatelleeksi:

Tuo saattaa myös aiheuttaa levottomuuksia Venäjän tietyillä alueilla. Esimerkiksi Tsetsenia ja Ingusia saattavat kapinallisineen olla melkoisen räjähdysherkkää aluetta jos Krim liitetään osaksi Venäjää ja varsinkin jos Venäjä tuota lähtee aseellisesti puolustamaan. Samoin öljyssä kylpevät alueet saattavat hyvinkin havitella laajempaa autonomiaa (=rikkauksia) itselleen.

Ensinnäkin tuo liitos taitaa olla Venäjän ensimmäinen suurempi rajamuutos sitten kommunistien. Rajat ovat olleet käytännössä pysyviä ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen uusia alueita (mm. Tsetsenia) ei enää olla päästetty itsenäistymään. Tässä voi hyvin piillä suurin syy sille, miksei Venäjä liittänyt venäläismielisiä alueita itseensä Georgian sodan jälkeen. Osa kapinallisista voi hyvinkin aktivoitua uudelleen jos Venäjän rajat yhtäkkiä ovatkin muuta kuin muuttumattomia. Itä-Saksassa palvelleen KGB:n miehen luulisi jo omasta kokemuksesta tietävän sen, miten "opin mukainen" elämä on helppo ylläpitää: kun opista luovuttiin, Itä-Saksa katosi Neuvostoliiton valtapiiristä nopeammin kuin Gorba heti Tsetseniaa sanoa.

Ja jos homma menee Ukrainassa "likaiseksi" tulee se väkisinkin sitomaan venäläisjoukkoja, vaikuttamaan kotirintamaan ja muuttamaan kansainvälistä tilannetta. Tuossa tilanteessa kapinallisryhmiä vastaan ei voida iskeä täydellä voimalla Ukrainan sitoessa joukkoja, kansainvälinen tuki tuskin on Venäjän puolela (vrt. syyskuun 11. päivän iskujen jälkeinen tilanne) ja Putinin hallinnon kannalta kapinoivat maakunnat ja ruumisarkussa palaavat sotilaat tuskin pitkällä tähtäimellä suosiota nostattavat. Toisin sanoen tilanne olisi kapinoivien osien kannalta suotuisa.

Googlettelin vittuillakseni vähän ja kävi ilmi, että krimealla asuvista äänestysikäisistä jannuista & jannuttarista 23% kannatti venäjään liittymistä viime toukokuussa oheisen mielipidetutkimuksen mukaan.

Ihan mielenkiintoinen tutkimus. Omaan silmääni särähtää tuossa pari mielenkiintoista seikkaa:

- Yli 60% kansasta piti viimekin vuosina maan suuntaa vääränä. Toki ero vuoden 2009 tilanteeseen oli suuri ja vastaamattomien/tietämättömien sarake pieneni viimeisten vuosien aikana. Mielenkiintoista, kuinka suuri osa kansasta on ollut tyytymättömiä jo vuosien ajan. Krimin tilanne heijasteli yleistä linjaa tässä kohdin, eli ilmeisimmin venäläisvähemmistön asema ei kuitenkaan ole ollut mikään poikkeuksellisen huono.

- Kotitalouksien osalta taloustilanne näytti hieman parantuneen vuodesta 2009 ja vajaa vuosi takaperin pahin pessimismi näytti jo kadonneen. Perstuntumalla suuri osa kansasta lähtee kaduille vasta silloin, kun leipä on uhattuna tai varastettu; alle vuosi sitten tuon tutkimuksen mukaan tällaista ei kuitenkana odotettu. Kertonee mielestäni siitä, kuinka tyytymättömiä Ukrainassa on loppujen lopuksi oltu.

- Kansalaiskysymyksen perusteella venäläismielisiä ja venäläisiä on paljon, mutta tärkeiden kysymysten listalla russofobia ei liiemmin näy. Esimerkiksi kielen osalta puhutaan aika marginaalisista luvuista ja suhteet Venäjään ei näy listan kärjessä. Suhteet Venäjään näyttivät olevan myös selvästi lämpimämmät kuin esimerkiksi Euroopan unioniin tai Yhdysvaltoihin.

- Ehkä tärkein: Krimin irrottaminen ja luovuttaminen Venäjälle oli menettänyt suosiotaan vuosien 2011 ja 2013 välillä. Jos tuon tutkimuksen luvuissa on vähääkään perää, niin liittäminen Venäjään selvällä äänienemmistöllä olisi samanlainen tapaus kuin Pohjois-Korean vastikään pidetyt vaalit: ulkovaltojen näkökulmasta pelleilyä, kansalaisten osalta kärsimystä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
On kyllä uskomaton äänestys, kuin tuulahdus vanhoilta hyviltä neuvostoajoilta: alustavien tietojen mukaan yli 95% äänesti Venäjään liittymisestä ja maanantaina siis lähtee alueparlamentilta pyyntö Kremliin...

Tästähän aiheesta tulee seuraavina vuosina saamaan mahtavaa aineistoa erilaisiin tutkimuksiin, akateemisiin lopputöihin jne.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Bäckman innoissaan:

Venäjä on vapauttanut itselleen vuosisataisen venäläisen pyhän maan, Krimin niemimaan, ja liittää sen itseensä huomenna. Venäjä, Venäjä, Venäjä, kaikui tänään Simferopolissa ja kaikkialla Krimillä. Koko maailma huutaa: Venäjä, Venäjä, Venäjä! Kaikkialla kiehuu venäläisyys. Venäjän kansa on nyt noussut ja kulkee vain eteenpäin. Ei askeltakaan taakse!

Epäilikö täällä joku vielä putinististen arvojen lähtevän hieman eri suuntaan, kuin meidän länsimaiset vastaavamme?

edit.

vielä pieni pätkä Bäckmanilta, allekirjoituskamaa:
Odotan, että Sauli Niinistö toteaa Krimin vaalit laillisiksi. Muuten Niinistö ei tietenkään voi olla Suomen presidentti. Ei kai ihminen voi elää valheessa, presidenttikään.
 
Minua mietityttää se, miten suomalaisen ihmisen ja suomessa asuvan vieläpä kommentit voivat olla tuota tasoa.
Siis olen mykistynyt. Täysin.
 

tulikaste

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Tero Lehterä
Vaikka Bäckman on vain yksi mies niin vähän epäilyttää että mitkä äijän lopulliset motiivit ovat. Tiedä vaikka parin vuoden sisällä dosentti on kutsumassa Putinia apuun vapauttamaan Suomea selvästi fasistisen ja venäläisvastaisen hallinnon alta. Ei taida Suomessa olla "ihan" yhtä kypsää maaperää samanlaisille operaatioille kuin Ukrainassa, mutta väkisinkin pukkaa mieleen, että uudessa virassaan Johan saa Kremlistä monenmoista oppia koskien tätä "valtion epävakauttamista" mistä saamme nykyään jälleen paljon kuulla. Minä en usko, että Bäckmanin toimet jäävät lopulta tällaisen kärpäsen pörinän tasolle...

Tuossa viimeisimmässä kirjoituksessakin on jo niin skitsoa kamaa että alta pois. Sanomatalo on saatava venäläisomistukseen, Tuomioja oikeuden eteen fasistijuntan tukemisesta ja Niinistön erottava koska on ilmaissut tukensa juntalle.
 

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Pieni välihuomautus tähän väliin: mainitsin aiemmin nähneeni Oranssista vallankumouksesta näytetyssä uutispätkässä liehuvan lippumeren keskellä Suomen lipun. Tuttavalta selvisi sen olleen Ukrainan laivaston lippuja. Etsikää Googlen kuvahaulla. Ovat uskomattoman kauniin lipun valinneet! Jos hieman huumoria sallitte esittää, niin lipun valitsemisessa on tietysti kunnioitettu yhteistä historiaamme veljeskansoina: asuivathan isovanhempamme 100-vuotta sitten samassa valtiossa!
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Kohudosentin sijaan kannattaisi puhua ihan vaan kohudesantista. Suomessa on toki vapaus ilmaista itseään millä tavalla lystää mutta suomalaisten edustaminen tällä tapaa ei käy päinsä. Toivottavasti maailman media ei kuuntele hänen saarnaansa kovinkaan herkällä korvalla - tai ollenkaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minua mietityttää se, miten suomalaisen ihmisen ja suomessa asuvan vieläpä kommentit voivat olla tuota tasoa.
Siis olen mykistynyt. Täysin.


Tämä on muuten ensimmäinen kerta, kun Bäckmanin ilmiselvät pään sisäiset ongelmat nousevat näin dramaattisesti esiin, jostain syystä Johan ei (innostukseltaan?) ole onnistunut peittelemään harhaisuuttaan, vaan viesti on täynnä mitä kummallisimpia juttuja lähtien Erkon, Hesarin ja Sanomatalon salaliitosta Venäjää vastaan, päättyen aina Max Jacobssoniin kierimässä haudassaan.

Olen ehkä hivenen yllättynyt, että Bäckman - joka viime aikoina on esiintynyt hillitymmin - nyt hurahti ihan lopullisesti.

Jotenkin koko postauksesta saa sellaisen mielikuvan, että Bäckman käy parhaillaan todella kovilla kierroksilla.
 

tulikaste

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Tero Lehterä
Kohudosentin sijaan kannattaisi puhua ihan vaan kohudesantista. Suomessa on toki vapaus ilmaista itseään millä tavalla lystää mutta suomalaisten edustaminen tällä tapaa ei käy päinsä. Toivottavasti maailman media ei kuuntele hänen saarnaansa kovinkaan herkällä korvalla - tai ollenkaan.

Niin. Pahoin pelkään, että Bäckman voi pahimmillaan olla Suomen imagon ja kenties jopa turvallisuuden kannalta hyvin vaarallinen henkilö. Jossain menee se raja, missä huvittuneesta suhtautumisesta pitää siirtyä vakavasti ottamiseen uhkana ja se raja ei välttämättä enää ole kovin kaukana. Bäckman on kuitenkin joku virallinen neuvonantaja jo jossain hallintoelimessä Moskovassa, ellen aivan väärin muista ja varmasti tulee tulevina vuosina mm. antamaan Suomen asioita koskevia haastatteluja venäläiskanaville - ja miksipä ei yleisö uskoisi häntä, kun kerran oikea syntyperäinen suomalainen heille asioista kertoo.

Joo, eli virallinen tittelihän on Venäjän presidentinhallinnon alaisuudessa toimivan strategisen tutkimuslaitoksen edustaja Suomeen ja muihin pohjoismaihin. Taitaapa olla jo sen verran virallinen ja merkittävä asema, että yritykset hiljentää äijä tavalla tai toisella saavat jo Venäjänkin kenties älähtämään.
 
Niin. Pahoin pelkään, että Bäckman voi pahimmillaan olla Suomen imagon ja kenties jopa turvallisuuden kannalta hyvin vaarallinen henkilö. Jossain menee se raja, missä huvittuneesta suhtautumisesta pitää siirtyä vakavasti ottamiseen uhkana ja se raja ei välttämättä enää ole kovin kaukana. Bäckman on kuitenkin joku virallinen neuvonantaja jo jossain hallintoelimessä Moskovassa, ellen aivan väärin muista ja varmasti tulee tulevina vuosina mm. antamaan Suomen asioita koskevia haastatteluja venäläiskanaville - ja miksipä ei yleisö uskoisi häntä, kun kerran oikea syntyperäinen suomalainen heille asioista kertoo.

Rupeaa ihan oikeasti lipsumaan maanpetturuuden puolelle nuo Bäckmanin kommentit.

Olen erittäin, erittäin vahva sananvapauden kannattaja, mutta nyt pistää kyllä vakavasti miettimään, että missä menee raja.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Rupeaa ihan oikeasti lipsumaan maanpetturuuden puolelle nuo Bäckmanin kommentit.

Lueskelin tuossa wikipediasta maanpetokseen liittyvien rikosten tunnusmerkistöä enkä kyllä väljästi tulkitenkaan löytänyt mitään siihen viittaavaa, että Bäckman sellaiseen olisi syyllistynyt. Mikä mielestäsi hänen toiminnassaan on maanpetturuuteen viittaavaa?
 

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Kanava 5:n uutisissa kerrottiin ja näytettiin, että Ukrainan armeija siirtää kalustoaan Krimille. Kuvissa viiletti kymmeniä tankkeja, miehistönkuljetusvaunuja ja telatykkejä...

Venäjä taasen on miinoittanut alueita Feodosijassa, jonne on vuorostaan tuotu venäläisiä joukkoja.

En tiedä ketkä ovat keskenään sopineet, mutta vastapuolet eivät käytä voimakeinoja ennen 21:ttä päivää. Mitähän tämä nyt sitten tarkoittaa!?

Ukraina myöskin kertoo Venäjän mahdollisen hyökkäyksen jälkeen irtisanoutuvansa mahdollisesti ydinasesopimuksista ja hankkivansa ydinaseita, sillä sopimuksilla ei heidän mukaansa näköjään ole mitään merkitystä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Pahoitteluni, tänään en tietyistä syistä johtuen jaksa osallistua keskusteluun kovinkaan aktiivisesti.

Tänään Donetskissa on ollut hyvin aktiivisesti liikkeellä suurehko joukko noin 20-40 vuotiaita pro-Russia-ryhmään kuuluvia miehiä ja he ovat tehneet hyökkäyksiä hallinnollisiin rakennuksiin, turvallisuuspalvelun rakennukseen sekä syyttäjänvirastoon.

Kaupunkiin pyritään luomaan kaaosta ja epäjärjestystä, mikä tietty huolestuttaa ystävääni mutta vielä enemmän huolestuttaa se, että kokonaisvaltainen painostus alueella tuntuu lisääntyvän päivästä päivään ja hänellä on tunne siitä, että loppujen lopuksi ukrainalaiset joutuvat selvittelemään välinsä Venäjän kanssa yksin. Että lännessä puhutaan vaan kauniita mutta loppujen lopuksi tilanne on se, että venäläisten joukkojen aloittaessa intervention Itä-Ukrainaan maa joutuu selviytymään sodasta yksin ilman ulkopuolista apua. En haluaisi sanoa hänen olevan oikeassa, mutta pahoin pelkään, että jos näin käy niin loppulta moni täällä lännessä kusee housuihinsa ja Ukraina sotii sotansa yksin. (Toki nyt tilanne Krimillä on perjantaihin saakka jäädytetty mutta onko tässä tilanteessa enää luottaminen kenenkään sanaan?)

Ystäväni ei aiemmin ole todella konkreettisesti nostanut esille henkilökohtaista panosta maansa puolustamiseen mutta tänään hän sen teki. Hän on yleisellä tasolla kirjoittanut ja puhunut siitä, että maata ollaan valmiit puolustamaan, mutta tänään tietyt hänen kommenttinsa toivat esille hyvin henkilökohtaisen kannan ja sen mitä hän haluaa tehdä.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
..
Eniten tässä vertailussa huvittaa ne kaksoisstandardi-urpot, jotka tuomitsee vain toisen toimet ja toisen vastaavat toimet jätetään tuomitsematta tai ne hyväksytään ja niitä jopa ylistetään.

Älä jaksa, tästä on keskusteltu tässä(kin) ketjussa jo väsymiseen asti.

Jenkkejä on kritisoitu niin maan perkeleesti heidän toimistaa mm. Irakin sotaan liittyen.

Nyt on kuitenkin kyse omasta ja rauhaa rakastavasta itänaapuristamme Venäjästä, ei Yhdysvalloista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös