Kuten varmasti tiedät, en minäkään pidä täyttä venäläisinvaasiota ja sotaa missään määrin todennäköisimpänä vaihtoehtona.
Jos kuitenkin jatkaamme teoreettista pohdiskelua asian tiimoilta (ja lainaukseesi liittyen), niin mielestäni ei ole ollenkaan selvää, että venäläiset kääntyisivät Putinia vastaan, ennemminkin sotatilassa kansa saattaisi "eheytyä" entistä tiiviimmin johtajansa taakse.
Tästähän on todisteita erilaisista kriisi- ja konfliktitilanteista ympäri maailmaa, mutta eritoten Venäjällä heidän oman historiankirjoituksensa ja historiankäsityksensä on sellainen, että se tukee teoriaa siitä, että venäläiset seisoisivat yhtenä rintamana.
Napoleonia vastaan käytiin se aito ja alkuperäinen isänmaallinen sota, maailmansodan aikana vastaavasti tuon sodan uusi versio, tällä kertaa nimeen lisättii adjektiivi "suuri".
Venäläiset ovat tottuneet ajattelemaan itsensä ja maansa jatkuvana aggression ja painostuksen kohteena, käsitys, joka ei historiallisesta näkökulmasta ole ihan kokonaan väärä.
Alkuun on tietty syytä todeta ettei Venäjää, venäläisiä ja venäläisyyttä voi välttämättä tarkastella loogisesti. Kenties venäläisiä ja venäläisyyttä ei voi ymmärtää muu kuin toinen venäläinen.
Historia osoittaa sen etteivät venäläiset aina käyttäydy loogisesti - mitä toki on havaittavissa muidenkin kansojen kohdalla - ja että vaikeina aikoina venäläiset voivat yhdistyä johtajansa taakse vaikka ulkopuolisen tarkkailijan mielestä toiminta on kaikkea muuta kuin järkevää, koska se johtaja voi olla syypää niihin vaikeuksiin. Mutta toki venäläisille sen syyn kerrotaan tulevan ulkoapäin, mikä sitten yhdistää kansan ja saa sen tekoihin joita me emme välttämättä kykene ymmärtämään. (Asia suppeasti ja yksinkertaistettuna esittäen).
Voiko nykyisyyttä sitten verrata aikaan vuosikymmeniä taivuosisatoja sitten? Aiemmin kansa oli kenties helpompi yhdistää, koska ei ollut riittävästi tietoa paremmasta tai muista vaihtoehdoista mutta onnistuisiko se nyt? Olisiko kansa valmis nielemään tarinan ulkopuolisesta syyllisestä tilanteessa, jossa ainakin osa kansasta on voinut saada puolueetonta tietoa muista lähteistä? Toisaalta voiko tämä osa kansasta, joka ei niele tarinaa, aiheuttaa niin suuria sisäisiä ongelmia, että kansan yhtenäinen rintama alkaa hajota? Vai olisiko heidät lopulta suht' helppo vaientaa valtion vihollisina - mistä Venäjällä on runsaasti kokemusta?
Kun tarkastelee näitä kysymyksiä ja kun miettii sitä mitä venäläiset ovat kokeneet vuosisatojen aikana ja millaiset asiat ovat yhdistäneet heitä niin - no perkele - on pakko tunnustaa, että on olemassa hyvin suuri mahdollisuus myös sille, että mikäli tuleva kriisi etenee avoimen sodan asteelle ja Venäjä joutuu pitkään sotaan ja sen myötä laajan kv.boikotin kohteeksi niin tästä huolimatta kansa on valmis seisomaan johtajansa tukena niin kauan kuin johtaja on vahva. Kuitenkin huomattava osa venäläisistä pitää Venäjää suurvaltana ja maailman mahtina ja heidän mielestä venäläisten on suojeltava venäläisiä, ja kun melkoinen osa kansasta näkee loppujen lopuksi hyvin yksipuolisen totuuden niin uhkakuvien rakentaminen ja niiden ylläpitäminen ei ole vaikeaa. Mihin kaikkeen tämä voi sitten johtaa...
vlad.