Jos Krim liitetään Venäjään, niin seuraukset ovat moninaisemmat kuin itse olen tullut ajatelleeksi:
Tuo saattaa myös aiheuttaa levottomuuksia Venäjän tietyillä alueilla. Esimerkiksi Tsetsenia ja Ingusia saattavat kapinallisineen olla melkoisen räjähdysherkkää aluetta jos Krim liitetään osaksi Venäjää ja varsinkin jos Venäjä tuota lähtee aseellisesti puolustamaan. Samoin öljyssä kylpevät alueet saattavat hyvinkin havitella laajempaa autonomiaa (=rikkauksia) itselleen.
Ensinnäkin tuo liitos taitaa olla Venäjän ensimmäinen suurempi rajamuutos sitten kommunistien. Rajat ovat olleet käytännössä pysyviä ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen uusia alueita (mm. Tsetsenia) ei enää olla päästetty itsenäistymään. Tässä voi hyvin piillä suurin syy sille, miksei Venäjä liittänyt venäläismielisiä alueita itseensä Georgian sodan jälkeen. Osa kapinallisista voi hyvinkin aktivoitua uudelleen jos Venäjän rajat yhtäkkiä ovatkin muuta kuin muuttumattomia. Itä-Saksassa palvelleen KGB:n miehen luulisi jo omasta kokemuksesta tietävän sen, miten "opin mukainen" elämä on helppo ylläpitää: kun opista luovuttiin, Itä-Saksa katosi Neuvostoliiton valtapiiristä nopeammin kuin Gorba heti Tsetseniaa sanoa.
Ja jos homma menee Ukrainassa "likaiseksi" tulee se väkisinkin sitomaan venäläisjoukkoja, vaikuttamaan kotirintamaan ja muuttamaan kansainvälistä tilannetta. Tuossa tilanteessa kapinallisryhmiä vastaan ei voida iskeä täydellä voimalla Ukrainan sitoessa joukkoja, kansainvälinen tuki tuskin on Venäjän puolela (vrt. syyskuun 11. päivän iskujen jälkeinen tilanne) ja Putinin hallinnon kannalta kapinoivat maakunnat ja ruumisarkussa palaavat sotilaat tuskin pitkällä tähtäimellä suosiota nostattavat. Toisin sanoen tilanne olisi kapinoivien osien kannalta suotuisa.
Googlettelin vittuillakseni vähän ja kävi ilmi, että krimealla asuvista äänestysikäisistä jannuista & jannuttarista 23% kannatti venäjään liittymistä viime toukokuussa oheisen mielipidetutkimuksen mukaan.
Ihan mielenkiintoinen tutkimus. Omaan silmääni särähtää tuossa pari mielenkiintoista seikkaa:
- Yli 60% kansasta piti viimekin vuosina maan suuntaa vääränä. Toki ero vuoden 2009 tilanteeseen oli suuri ja vastaamattomien/tietämättömien sarake pieneni viimeisten vuosien aikana. Mielenkiintoista, kuinka suuri osa kansasta on ollut tyytymättömiä jo vuosien ajan. Krimin tilanne heijasteli yleistä linjaa tässä kohdin, eli ilmeisimmin venäläisvähemmistön asema ei kuitenkaan ole ollut mikään poikkeuksellisen huono.
- Kotitalouksien osalta taloustilanne näytti hieman parantuneen vuodesta 2009 ja vajaa vuosi takaperin pahin pessimismi näytti jo kadonneen. Perstuntumalla suuri osa kansasta lähtee kaduille vasta silloin, kun leipä on uhattuna tai varastettu; alle vuosi sitten tuon tutkimuksen mukaan tällaista ei kuitenkana odotettu. Kertonee mielestäni siitä, kuinka tyytymättömiä Ukrainassa on loppujen lopuksi oltu.
- Kansalaiskysymyksen perusteella venäläismielisiä ja venäläisiä on paljon, mutta tärkeiden kysymysten listalla russofobia ei liiemmin näy. Esimerkiksi kielen osalta puhutaan aika marginaalisista luvuista ja suhteet Venäjään ei näy listan kärjessä. Suhteet Venäjään näyttivät olevan myös selvästi lämpimämmät kuin esimerkiksi Euroopan unioniin tai Yhdysvaltoihin.
- Ehkä tärkein: Krimin irrottaminen ja luovuttaminen Venäjälle oli menettänyt suosiotaan vuosien 2011 ja 2013 välillä. Jos tuon tutkimuksen luvuissa on vähääkään perää, niin liittäminen Venäjään selvällä äänienemmistöllä olisi samanlainen tapaus kuin Pohjois-Korean vastikään pidetyt vaalit: ulkovaltojen näkökulmasta pelleilyä, kansalaisten osalta kärsimystä.