Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 113 431
  • 6 875

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
edit

Lisää perusteita Venäjälle laajentaa sotilaallista puuttumista. Tämä kriisi tietysti luo voimakasta jännitettä venäläisten ja ukrainalaisten väliin, joten aivan sponttaaneja mittelöitä on todenäköisesti edessä. Toivottavasti ukrainalaiset osaavat pitää päänsä kylmänä. Itsellä voisi heidän asemassaan olla vaikeaa.

Aivan varmasti spontaanejakin yhteenottoja idässä alkaa tulla mikäli provokaatiot jatkuvat entisellään. Voidaan kyllä miettiä, että missä mielessä yhteenotot ovat spontaaneja kun ainakin tähän mennessä venäläispuoli on selkeällä tavalla niitä pyrkinyt rakentamaan ja etsimään syytä jolla käydä ukrainalaisten kimppuun. Ja kun edelleen osa näistä provokaattoreista on tullut maahan Venäjältä ja saa maksun ruplissa aiheuttamistaan vahingoista ja provokaatioista. Ja aivan varmasti tällaisten ryhmien on mahdollista saada mukaan tyytymättömiä venäläisiä, joita alueella kuitenkin piisaa ja osoitettua asia siten, että tyytymättömyys johtuu ukrainalaisista ja Kiovan nykyisestä hallinnosta vaikka jokainen asioista perillä oleva tiedostaa sen, että pohja tyytymättömyydelle on luotu jo aiemmin kuin EuroMajdanin aikana. Nyt vain löydetään syyllinen johon se kanavoidaan ja näin saadaan varmasti satoja tai tuhansiakin alueen venäläismielisiä mukaan liikkeeseen. Ihmisiä jotka nielevät yhtenä suupalana ne "sadut" joita maksetut provokaattorit heille kertovat.

Minäkin toivon sitä, että ukrainalaiset kykenevät pitämään päänsä kylmänä vaikka se todella vaikeaa tulee olemaan, siihen malliin idästä tulee nyt roinaa niskaan etten ihmettele vaikka joku hetki harkintakyky myös Kiovassa pettäisi ja turvauduttaisi liian koviin otteisiin. Sikäli tilanne on absurdi, että niitä kovia otteita tulisi ensisijaisesti käyttää näitä provokaattoreita vastaan (suurin osa venäläisiä) ja sellaisten otteiden käyttö saattaa taasen Venäjällä riittää näytöksi siitä, että ukrainalaiset eivät kykene suojelemaan alueen venäläisperäistä väestöä, mistä ei sitten olekaan pitkä matka siihen, että Moskovassa tehdään johtopäätös, jonka mukaan alueen venäläisiä on lähdettävä suojelemaan.

Pistää oikeasti vituttamaan nuo kuvat tuolta Donetskista, oman maansa lippua kantava mielenosoittajat saavat niskaansa kiviä, kananmunia ja solvauksia venäläisiltä provokaattoreilta.

Olisi hauska kuulla vladilta, mitä hänen ystävänsä paikan päällä raportoi, siellähän oli joku kuollutkin,

...

Mitä tekee Ukrainan kansa, entä sen väliaikainen hallitus? Puolustavatko he maataan vai annetaanko venäläisten ottaa myös maan itäosa, Krimin seuraksi??

Eilen olin tarkemmin yhteydessä ystävääni ennen tämän kuolemantapauksen julkistamista, joten eilisen perusteella ei vielä mitään kommenttia ole antaa, mutta laittelen tänään viestiä aiheesta ja tiedustelen tunnelmia Donetskissa.

Tilanne Donetskissa on viimeiset päivät kyllä ollut odottava. Viikonloppuna ei tullut niin suuria mielenosoituksia kuin odotettiin (ja pelättiin) mutta eilen sitten tulivat ne ensimmäiset viralliset kuolonuhrit EuroMajdanin päättymisen jälkeen.

Ystävälläni on kavereita ja ystäviä myös venäläisissä, siis Venäjän kansalaisissa jotka asuvat Donetskissa, eivätkä nämäkään venäläiset ymmärrykseni mukaan oikein hyvällä katso Putinin touhuja, koska olennaisella tapaa aggressiot Moskovan suunnalla vaikuttavat välillisesti myös heidän elämään Ukrainassa.

Sodastakin olemme ystäväni kanssa jutelleet. Ymmärrän sen, että aihe on hyvin kipeä tällä hetkellä mutta hän tiedostaa sen, että sota voi syttyä teoriassa milloin tahansa. Hän pelkää sotaa, mutta ei hän - kuten eivät hänen mukaansa ukrainalaiset - tule helpolla alistumaan ja antautumaan.

Katselin eilen YLE:n sivuille avattua web-sivua, jossa ihmiset saivat kuvailla kokemuksiaan ja tuntojaan Ukrainasta. Jollain tapaa absurdi oli erään ihmisen havainto, jonka mukaan hänelle (ymmärtääkseni hän oli suomalainen) oli Harkovassa tai sillä seudulla tuumattu alueella asuvan venäläisen toimesta ettei englannin opiskelemissa ole mitään järkeä, koska maapallon asukkaista 1/3 puhuu venäjää. Eihän tämä tietty kerro mitään lausujan poliittisesta kannasta, mutta antaa kuitenkin pieniä viitteitä siitä kenen joukoissa tällaiset henkilöt tämän kriisin yhteydessä mitä suurimmalla todennäköisyydellä seisovat. Kyse on tietty yksittäisestä ihmisestä, mutta olen ymmärtänyt, että näitä "yksittäisiä ihmisiä" on loppujen lopuksi yllättävänkin paljon.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minun luulottelu on -kuten olen jo kirjoittanut- että tunkeutuminen Itä-Ukrainaan laukaisee sodan..

Niin, tätä ei tekisi mieli uskoa, mutta kyllä tämä mahdollista on.

Harva meistä varmasti muutama viikko sitten uskoi sitäkään, että koko Krim on venäläisten miehittämä ja alueella tullaan järjestämään kansanäänestys, jossa ruksittavana on kaksi vaihtoehtoa, "Kyllä, liitymme Venäjään" ja "Kyllä itsehallinnolle, joka liittää meidät myöhemmin Venäjään".

Tilanne Donetskissa on viimeiset päivät kyllä ollut odottava. Viikonloppuna ei tullut niin suuria mielenosoituksia kuin odotettiin (ja pelättiin) mutta eilen sitten tulivat ne ensimmäiset viralliset kuolonuhrit EuroMajdanin päättymisen jälkeen...

Tämä on ollut minulle jopa positiivinen yllätys, siis se, ettei joku (ukrainalaismielinen) ukrainalainen tai ryhmä ukrainalaisia kuumakalleja ole aiheuttanut sen sortin provokaatiota, jota Venäjä selkeästi on odotellut.

Jos teoreettinen vertaus Suomeen sallitaa - ilman sotahulluksi syyttelyä - niin pidän aika todennäköisenä, että jos tämä tilanne olisi päällä vaikkapa Lappeenrannassa, niin kyllähän joku suomalainen olisi jo käytellyt metsästysasettaan.

Tosin Venäjä ei halutessaan tarvitse oikeaa provokaatiota, vaan pystyy helposti lavastamaan sen.

Pidä meidät vlad ajantasalla Donetskin kontaktisi suhteen. Hän ei ilmeisesti kuulu liikekannallepantuun väestönosaan, eli on vapaa liikkumaan ja tekemään, mitä lystää (?)
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä on ollut minulle jopa positiivinen yllätys, siis se, ettei joku (ukrainalaismielinen) ukrainalainen tai ryhmä ukrainalaisia kuumakalleja ole aiheuttanut sen sortin provokaatiota, jota Venäjä selkeästi on odotellut.

Jos teoreettinen vertaus Suomeen sallitaa - ilman sotahulluksi syyttelyä - niin pidän aika todennäköisenä, että jos tämä tilanne olisi päällä vaikkapa Lappeenrannassa, niin kyllähän joku suomalainen olisi jo käytellyt metsästysasettaan.

Kieltämättä minullekin se on ollut yllätys kuinka hyvin ns. aseelliseen vastarintaan EuroMajdanissa ryhtynet ryhmät ovat nyt pitäneet näppinsä kurissa ja välttäneet kaikeinmoista provokaatiota, sellaisia minkä seurauksena kriisi eskaloituisi laajemmaksi yhteenotoksi osaan Ukrainaa - tai pahimmassa tapauksessa suureen osaan Ukrainaa.

Minäkin uskoisin, että Suomessa tilanne olisi olennaisella tapaa toinen, mutta toisaalta Suomenkaan tilanne ei ole samanlainen kuin Ukrainan - ei olla verrannollisia maita, joten Venäjän olisi olennaisesti vaikeampaa luoda samanlaista tilannetta Suomeen millaisen sen on luonut Ukrainaan.

Käytännössä Moskova on puheiden tasolla julistanut imperialistista politiikkaa jo vuosia ja tämä on näkynyt tavalla tai toisella jo ennen EuroMajdania Ukrainassa ja nyt puheet ovat sitten eskaloitumassa konkretian tasolle, tai ovat Krimillä jo eskaloituneet. Tilannetta on siis puhjustettu tavalla tai toisella jo kauemman aikaa ja nyt sitten ryhdytään niittopuuhiin, asia tylysti ilmaistuna.

Jotta Suomessa päästäisi samaan, pitäisi venäläisiä olla olennaisesti enemmän (satoja tuhansia) ja heidän tulisi olla venäläismielisiä ynnä poliittisesti aktiivisia, jotta heistä olisi mahdollista muokata "toinen rintama" aiheuttamaan sekaannusta Kaakkois-Suomessa. Ja ennen kaikkea heidän tulisi elää tilanteessa, jossa talous on alamäessä ja tilanne avautuu kaikella tapaa toivottomana - kaikille, jolloin eripuran kylväminen olisi helppoa ja sen myötä Moskovan olisi mahdollista saada Suomeen poliittisesti aktiivinen "suojelua kaipaava" venäläismielinen väestönosa. Tällaisessa tilanteessa Suomen toimintavalmiudet voivat poiketa olennaisesti siitä millaiset ne olisivat jos Venäjä tekisi suoran offensiivin maahan ryhtymättä pystyttämään "omaa hallintoa" osaan maahan ennen tätä ja rakentamatta omaa "toista rintamaa" ennen offensiivia. Josta päästääkin siihen, että kenties venäläisperäisen väestön raju lisääminen tulevina vuosina ei ole turvallisuuspoliittisesti järkevin ratkaisu.

Tosin Venäjä ei halutessaan tarvitse oikeaa provokaatiota, vaan pystyy helposti lavastamaan sen.

Mainilan laukaukset.

Mutta uskoisin, että tässä kriisissä Moskova tietyllä tapaa halua saada sellaisen syyn joka on perusteltavissa, ettei kyse ole tekaistusta syystä. Mutta mitä pitempään ukrainalaiset malttavat mielensä, kenties sitä enemmän Moskova alkaa itse aktiivisesti lavastaa syytä Ukrainaan tunkeutumiselle. Pahimmillaanhan tilanne voi olla se, että FSB lähettää erikoisjoukkoja vaikkapa Donetskiin tapattamaan alueen venäläisperäisiä asukkaita ja vierittämään syyn Ukrainan hallinnon päälle tai ukrainalaisille ääriryhmille ja avot, seuraavana aamuna saamme lukea uutisista kuinka venäläisiä kuljetuskoneita on laskeutunut kymmenittäin Sergei Prokofjevin kv. lentokentälle Donetskiin ja Donetsk on miehitetty.

Pidä meidät vlad ajantasalla Donetskin kontaktisi suhteen. Hän ei ilmeisesti kuulu liikekannallepantuun väestönosaan, eli on vapaa liikkumaan ja tekemään, mitä lystää (?)

Tulen jatkossakin välittämään paikallisinfoa ystäväni kautta. Täytyy vaan toivoa, että yhteydet pelaavat jatkossakin entiseen malliin ja ettei ulkopuolisen tahon avulla tietoliikenneyhteyksiä ryhdytä katkomaan. Vielä tämä ei ole todennäköinen uhka mutta kuten Krimillä näimme, hyvin nopeasti ukrainalaisten yritysten toiminta kävi mahdottomaksi ja linjat pistettiin fyysisesti poikki ja tietoliikenneyhteyksiä ryhdyttiin häiritsemään laajamittaisesti (Venäjän asevoimat ensisijaisesti).

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minäkin uskoisin, että Suomessa tilanne olisi olennaisella tapaa toinen, mutta toisaalta Suomenkaan tilanne ei ole samanlainen kuin Ukrainan - ei olla verrannollisia maita, joten Venäjän olisi olennaisesti vaikeampaa luoda samanlaista tilannetta Suomeen millaisen sen on luonut Ukrainaan...

Joo, luonnollisesti Suomi ja Ukraina eivät tilanteessa ole vertailukelpoisia tässä suhteessa, syistä jotka jo omassa viestissäsi toitkin ilmi.

Ennemminkin mietin vain kansan luonnetta ja ihmisten mielenlaatua ja sen kautta pohdiskelin asiaa. Monestihan todetaan stereoptyyppisesti, että slaavit ovat tulisieluisia, mutta toistaiseksi isommilta välikohtauksilta mm. Donetskissa on vältytty*. Etenkin kun on kuitenkin yleisesti tiedossa, että Ukrainan kansallismielisten keskuudessa tosiaan myös äärioikeisto on edustettuna.

Suomessa kyllä "läski olisi jo tummunut", ei toki välttämättä kollektiivisesti kansan taholta, mutta inhorealistisesti pidän käytännössä varmana, että muutama isäntä olisi jo venäläisten luona vieraisilla käynyt. Eikä välttämättä selvin päin.

* kaikki on toki suhteellista, onhan siellä jo yksi kuolonuhrikin. Yksikin uhri on liikaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Krimin laskisin menetetyksi, koska Venäjällä asian on jo voittona uutisoitu. Perääntyminen olisi vahvan johtajan kasvojen menetys. Voi merkitä jopa Putinin vallan romahdusta, sillä heikkoja johtajia ei Venäjällä arvosteta, jos Krimiltä vetäydytään.

Tämän jälkeen voidaan vain arvailla päämääriä. Pistän pari arvelua.
1. Tyytyy Krimiin. Pelottelulla ts etnisillä levottomuuksilla, sotaharjoituksilla yms saadaa vain Krimin menettäminen tuntumaan lännessä hyväksyttävältä kompromissilta. Ettei kauppa kärsi. Lännen puheiden mukaan on hinta.
2. Krimi + itä. Oikeastaan käyttöä vain Venäjän sisäpolitiikassa ja ei enää mahdollista saada hyväksyttävän kompromissin piiriin. Ei ne kai näin tyhmiä ole? Tämä voi myös olla steppi kohtaan 3. Todennäköisesti laukaisee uuden kylmän sodan.
3a. Koko Ukraina sotimalla. Saavuttaa selkeitä geopoliittisia etuja mutta seuraukset vähintään samat kuin edellisessä. Voi lakkauttaa kaiken kaupan.
3b. Koko Ukraina. Janukovits nousee takaisin valtaan Venäjän tuella. Ukrainalaiset tuskin sielunsa myynyttä hyväksyy, mutta AK-47 on kova argumentti. Venäjän näkökulmasta laillisuuden palautus ja tarjoaa jotain myös diplomaattiselle ratkaisulle myöhemmin. Ukrainasta tulisi sateliitti. Venäjän ulkoministeri on tätä laillisuutta toitottanut.

Voi olla muitakin, viisaammat keksii. 3b on houkuttelevin Kremlissä, mutta ekalla on myös puoltajansa, sillä oligarkien lompakot kärsii. Joku voisi katsoa mitä kristallipallo kertoo.

Jos -ja tahdon uskoa kun- Ukraina säilyttää itsenäisyytensä, niin ne suuntaa länteen sekä NATOon ja painaa kaasun pohjaan. Nyt on rakennettu syvä epäluottamus ja tuo tulee olemaan seuraus. Täysin sietämätöntä Putinista. Tämä kriisi alkoi siitä, että poliittinen junailu Janukovitsin kautta epäonnistui eikä Ukrainasta tullut vasallia. Länsi tuskin suostuu sopimukseen siitä, että Ukraina ei saisi valita itse kumppaneitaan tai liittolaisia.

Kertokaa minulle paremmat ratkaisumallit ja miten sinne päästään. Usko hyvään tahtoon on tällä hetkellä miinuksella ja tarjolla ei nähdäkseni ole hyvää tulosta kaikkien kannalta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Sinällään turha käyttää tässäkään tapauksessa pörssikurssien laskua jonain lopullisena argumenttina sille, että tämän takia sotaa ei syty.

Uskoisin oligarkian ja Kremlin olevan sen verta hereillä, että rahaa on sijoitettu muuallekin, kuin vain heikkoon ruplaan ja perinteisiin bisneksiin.

Warren Buffet muistutti taannoin, että nythän sitä vasta rikastua voikin, kurssit nousivat muuten mukavasti vuosina 1939-1945. Taisi Buffet mainita, että aikoo itsekin hieman spekuleerata.

Sota ja kriisit ovat keinottelijan paratiisi, ihmeellistä jos keinottelulla rikastunut oligarkia olisi äkkiä unohtanut vanhan taitonsa.

En siis toki väitä, että heille on aivan sama, mitä ruplalle tapahtuu, en suinkaan.

Tarkoitan ennemminkin sitä, että Venäjän talousnäkymät olivat paskat jo ennen tätä kriisiä, eivätköhän oligarkit ole varautuneet jo muutenkin ruplan laskuun ja sijoittajien karkaamiseen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mutta uskoisin, että tässä kriisissä Moskova tietyllä tapaa halua saada sellaisen syyn joka on perusteltavissa, ettei kyse ole tekaistusta syystä. Mutta mitä pitempään ukrainalaiset malttavat mielensä, kenties sitä enemmän Moskova alkaa itse aktiivisesti lavastaa syytä Ukrainaan tunkeutumiselle. Pahimmillaanhan tilanne voi olla se, että FSB lähettää erikoisjoukkoja vaikkapa Donetskiin tapattamaan alueen venäläisperäisiä asukkaita ja vierittämään syyn Ukrainan hallinnon päälle tai ukrainalaisille ääriryhmille ja avot, seuraavana aamuna saamme lukea uutisista kuinka venäläisiä kuljetuskoneita on laskeutunut kymmenittäin Sergei Prokofjevin kv. lentokentälle Donetskiin ja Donetsk on miehitetty.

Tapahtumat tähän menessä ei tue tätä. Krimille menivät suojelemaan enkä tiedä yhtään uutisoitua tapausta venäläisiä vastaan Krimillä. Koska Venäjä ei ole sellaista tuonut esiin -varmasti olisi jos pystyisi- niin pelkkä propaganda riittää Kremlin kannalta. Jo tuo yksi kuollut ukrainalaismielinen riittää, perusteet on vahvemmat ja paljon kuin Krimillä.

Tulen jatkossakin välittämään paikallisinfoa ystäväni kautta.
Kiitos, arvostan.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Venäjän rahat ovat siirtymässä jo ilmeisesti turvallisempiin paikkoihin, mistä voi vetää johtopäätöksiä Venäjän politiikan suunnasta. Raha liikkuu jo isossa mittakaavassa ja varmasti suurin osa rikkaistakin jo vetänyt riskinsä minimiin tässä ajassa. Toisin sanoen tehoavatko rikkaisiin kohdistetut pakotteet enää? Tyhjän tilin jäädyttäminen on hiukan huono pakote, varsinkin jos Venäjä pistää huomattavat vastapakotteet? Nyt voi olla vielä viimeinen hetki toimia, jos sunnuntain "äänestyksen" jälkeen pakotteita paukkuu puolin ja toisin.

http://www.talouselama.fi/uutiset/romahdus+fedissa++siirsiko+venaja+varansa+pois+usasta/a2238085
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tapahtumat tähän menessä ei tue tätä. Krimille menivät suojelemaan enkä tiedä yhtään uutisoitua tapausta venäläisiä vastaan Krimillä. Koska Venäjä ei ole sellaista tuonut esiin -varmasti olisi jos pystyisi- niin pelkkä propaganda riittää Kremlin kannalta. Jo tuo yksi kuollut ukrainalaismielinen riittää, perusteet on vahvemmat ja paljon kuin Krimillä.

Näen kuitenkin offensiivin Krimille ja Itä-Ukrainaan hiukan toisistaan poikkeavina tapahtumina, muutoinkin kuin kooltaan.

Krimille voitiin mennä separatistihallinnon "pyynnöstä" ja näin osoittaa tietty laillisuus toimille, mutta Itä-Ukrainaan meneminen ei enää onnistu pelkästään "pyynnöstä", koska tilanne pitkittyessään on olennaisella tapaa muuttanut asetelmia idässä ja siksi näen venäläisten kannalta olellisena sen, että pyritään saamaan perusteltu syy alueelle hyökkäämiseen ja tämä syy voi olla (tai mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulee olemaan) itse tehty esim. FSB:n tai muiden erikoisjoukkojen toimesta. En pidä yhtä kuolonuhria vielä riittävänä syynä mutta esim. pommi-isku venäläismielisten tiloihin olisi tällainen ja enpä pidä ihmeenä vaikka sellainen suoritettaisikin. Johan idässä jäi kiinni agenteiksi epäiltyjä henkilöitä terroriaikeista ja puheet tällaisten iskujen todennäköisyyksistä ovat kasvaneet kaiken aikaa.

Tosiaalta eipä olisi ensimmäinen kerta jolloin olen väärässä, joten tässä suhteessa en mitään ehdottomuuksia suuntaan tai toiseen enää ryhdy kirjoittamaan. Pahimmassa tapauksessa tuo yksi kuollut kyetään Moskovassa näkemään sellaisena asiana, että venäläisten turvallisuus on taattava voimakeinoin.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Venäjän rahat ovat siirtymässä jo ilmeisesti turvallisempiin paikkoihin, mistä voi vetää johtopäätöksiä Venäjän politiikan suunnasta...

Heh, juuri tällaisia asioita vähän epäilin edellisessä viestissäni ja sitten linkitit tämän, hyvää aikaan ;)
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sota ja kriisit ovat keinottelijan paratiisi, ihmeellistä jos keinottelulla rikastunut oligarkia olisi äkkiä unohtanut vanhan taitonsa.

En siis toki väitä, että heille on aivan sama, mitä ruplalle tapahtuu, en suinkaan.

Tarkoitan ennemminkin sitä, että Venäjän talousnäkymät olivat paskat jo ennen tätä kriisiä, eivätköhän oligarkit ole varautuneet jo muutenkin ruplan laskuun ja sijoittajien karkaamiseen.

Ei olisi ensimmäinen kerta kun omaa taloutta yritetään tavalla tai toisella kohentaa aloittamalla sota toista maata kohtaan, aina joku tällaisesta toiminnasta hyötyy vaikka kovinkaan usein se hyöty ei leviä laajalle alalle hyödyttäen koko kansaa.

Mutta uskalletaanko Moskovassa ottaa se riski mitä avoimesta sodasta Ukrainan kokoista valtiota vastaan voi seurata?

Jos maahan kohdistetaan voimakkaita talouspakotteita ja kun useiden avainhenkilöidenkin matkustusmahdollisuuksia länsimaihin tullaan rajoittamaan niin mikä vaikutus tällä on tilanteen kehittymiseen? Jos/kun oligargeilla on rahaa, mutta he eivät enää pääse hoitamaan henk.koht. bisneksiään länteen niin tämä voi aiheuttaa napinaa Moskovassa.

Entäpä jos tilanne menee vielä pidemmälle ja tavallisten venäläisten viisuminsaantimahdollisuuksia vaikeutetaan? Kuinka tämä heijastelee politiikkaan Moskovassa? (En tosin usko, että ihan heti ryhdytään tavallisten venäläisten viisuminsaantia vaikeuttamaan, mutta tekona se voisi heijastella todella laajalle ja vaikuttaa jopa Moskovan päätöksiin kriisissä/sodassa).

Ja jos edessä on uusi kylmä sota Ukrainan sotaretken seurauksena ja talouspakotteista tulee pitkäaikaisia ja Venäjän kauppa länteen vaikeutuu olennaisella tapaa, niin kuinka tämä vaikuttaa tavallisen venäläisen kukkaroon ja miltä "Mishasta" Moskovassa tuntuu kun ostettavaa ei ole niin paljon tai kun palkka on aiempaa pienempi etc? Kun nyt on totuttu siihen, että kaikkea on saatavilla niin onko Putin valmis siihen mitä voi seurata sodasta ja kaupan olennaisesta vaikeutumisesta? Jos miljoonat keskiluokkaan nousseet venäläiset putoavat yllättäen takaisin "köyhällistöön", niin tämä voi aiheuttaa kestämättömän tilanteen Moskovassa ja olla alku Putinin valtakauden lopulle - mikä taitaisi olla pitkällä tähtäimellä parasta kaikille, jollei tilalle tule vielä pahempi nationalisti ja menneiden rajojen tavoittelija.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Krimille voitiin mennä separatistihallinnon "pyynnöstä" ja näin osoittaa tietty laillisuus toimille,
Korjaa jos olen väärässä. Minusta pyyntö venäläisille tuli vasta kun miehitys oli jo alkanut. Eikös Krimilläkin ole oma väliaikaisensa?

Itse pointissa olet oikeassa, Krimi on pienempi juttu kuin idän valloitus.

edit
Marraskuussa syttynyt Ukrainan kriisi on pahentunut viikko viikolta - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
kopsattu loppu "aikajanasta" HS:llä vain 5 lukukertaa ilmaiseksi

23.–24. helmikuuta

Parlamentti nimittää Oleksandr Turtšynovin väliaikaiseksi presidentiksi. Janukovytšista annetaan pidätysmääräys.

26.–27. helmikuuta

Arseni Jatsenjuk nimitetään pääministeriksi. Uuden hallinnon vastaiset mielenosoitukset kasvavat venäläisenemmistöisellä Krimin niemimaalla.

28. helmikuuta

Janukovytš tulee julkisuuteen ja vannoo palaavansa. Ukrainan presidentin edustaja ilmoittaa illalla Venäjän lähettäneen 2 000 sotilasta Krimin niemimaalle.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Miten ihmeessä 12000 metrin korkeudelta pudotettu lennokki voisi olla lähes vahingoittumaton?

Ennen kuin kuvia julkistaan lennokista niin tietyllä varauksella suhtaudun uutiseen, mutta teorissahan kyse voi olla vain näennäisestä "pudottamisesta"" eli tosiasiallisesti lennokki on "kaapattu" venäläisten (tms. tahon komentoon) ja ohjattu alas. Samalla tavallahan iranilaiset tuossa vuosi pari sitten kaappasivat jenkkien stealth-lennokin ja lennättivät sen omalle kentälle.

Toisaalta lennokkejakin on monenlaisia, joku jossa on paljon siipipinta-alaa suhteessa kokoon ja painoon niin saattaisi tulla alas siten, että se olisi suhteellisen ehjä maahan osuessaan.

Kuvia odotellessa.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kuvataiteilija Riiko Sakkinen esittää valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä Ukrainan kriisiin liittyen.

Satuitko näkemään Sakkisen eilisen esiintymisen Nelosella?

Mies mm. totesi, että varakkaita pitäisi vesikiduttaa.

Hän ei varsinaisesti vitsaillut.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kuvataiteilija Riiko Sakkinen esittää valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä Ukrainan kriisiin liittyen.

Riiko Sakkinen on myös todennut seuraavaa:

"Mottosi on: olen aina eri mieltä ja aina väärässä. Missä asioissa olet eri mieltä kuin enemmistö?

"Jos muut keskustelijat ovat oikeistolaisia, otan keskustelun vuoksi usein vasemmistolaisen näkökulman. Sitä pidetään ristiriitaisena, että rakastan Yhdysvaltoja ja olen vasemmistolainen. Yhdysvallat on mallimaa. Minun pitää hakea sieltä kerran vuodessa energiaa. Kukaan ei valita siellä, edes taiteilijat. Suomalaiset ovat ylivoimaisesti pahimpia valittajia, mitä on. Ja suomalaisten taiteilijoiden kanssa baarissa istuminen on ylivoimaisesti rasittavinta mitä on. Eivät puhu mistään muusta kuin rahasta.
" (haastattelu City-lehdessä vuodelta 2009).

Joten kyseessä voi olla silkkaa taiteilijan suorittamaa provosointa ja hänen oman toimintatavan ylläpitämistä - ollaan tarkoituksellisesti erimieltä valtavirran kanssa, johon Sakkisella on tietty oikeus siinä missä joku toinen sanoo Venäjän olevan imperialistinen valtio, jonka johdossa on KGB:n kasvatti ja maan tarkoituksena on suojella venäläisten etuja kaikkialla maailmassa. Ja että venäläiset näkevät fasismia sielläkin missä sitä ei ole. (Ukrainassa toki on fasistisia ryhmiä, sitä kukaan ei kiistä, mutta niin on Suomessakin. Putin - milloinko aloitat fasismin vastaisen taistelun täällä Suomessa?)

vlad.

P.S. Putin - tai jos nyt ensinnä pistät sen oman pesän kuntoon ennen ryhtymistä suojelemaan venäläisiä muissa maissa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Kun nyt on totuttu siihen, että kaikkea on saatavilla niin onko Putin valmis siihen mitä voi seurata sodasta ja kaupan olennaisesta vaikeutumisesta? Jos miljoonat keskiluokkaan nousseet venäläiset putoavat yllättäen takaisin "köyhällistöön", niin tämä voi aiheuttaa kestämättömän tilanteen Moskovassa ja olla alku Putinin valtakauden lopulle - mikä taitaisi olla pitkällä tähtäimellä parasta kaikille, jollei tilalle tule vielä pahempi nationalisti ja menneiden rajojen tavoittelija...

Kuten varmasti tiedät, en minäkään pidä täyttä venäläisinvaasiota ja sotaa missään määrin todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Jos kuitenkin jatkaamme teoreettista pohdiskelua asian tiimoilta (ja lainaukseesi liittyen), niin mielestäni ei ole ollenkaan selvää, että venäläiset kääntyisivät Putinia vastaan, ennemminkin sotatilassa kansa saattaisi "eheytyä" entistä tiiviimmin johtajansa taakse.

Tästähän on todisteita erilaisista kriisi- ja konfliktitilanteista ympäri maailmaa, mutta eritoten Venäjällä heidän oman historiankirjoituksensa ja historiankäsityksensä on sellainen, että se tukee teoriaa siitä, että venäläiset seisoisivat yhtenä rintamana.

Napoleonia vastaan käytiin se aito ja alkuperäinen isänmaallinen sota, maailmansodan aikana vastaavasti tuon sodan uusi versio, tällä kertaa nimeen lisättii adjektiivi "suuri".

Venäläiset ovat tottuneet ajattelemaan itsensä ja maansa jatkuvana aggression ja painostuksen kohteena, käsitys, joka ei historiallisesta näkökulmasta ole ihan kokonaan väärä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Juuri äsken Maikkarin uutisissa Kerryn ja Lavrovin kommentteja, kokosin yhteen.

Lavrov totesi, ettei Venäjä suostu neuvottelemaan Krimin tilanteesta ennen sunnuntain kansanäänestystä ja sen tulosta.

Kerry totesi, ettei USA hyväksy tämän kansanäänestyksen tulosta, eikä tunnusta sitä lailliseksi muutenkaan.

Ottaen huomioon, että me kaikki jo todellisuudessa tiedämme "kansanäänestyksen" lopputuloksen ja sen vaikutukset Krimin tulevaisuuteen, niin aika hedelmättömältä näyttävät neuvotteluasemat näiltä osin myös viikonlopun jälkeen.

Lavrov muuten totesi myös, että "Krim merkitsee Venäjälle enemmän, kuin Falklandin saaret Iso-Britannialle"

Sinällään aika hyytävä lausunto Lavrovilta.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Sinällään aika hyytävä lausunto Lavrovilta.
Onko Venäjän sisäpoliittisessa tilanteessa jotain todella niin pahasti vinollaan, että neuvonantajat kuiskivat Putinin korviin tämän tien olevan paras vaihtoehto? Onko kaikki tämä pullistelu ja imperialistinen ulkopolitiikka vain vallasta sokeutuneiden jäärien toimia vai jonkin vakavamman ongelman peittelyä?

Kylmä sota part deuce, here we come?

Mitä ihmettä Putinin koneisto kuvittelee tällä lopulta saavuttavansa?

Olen todella aktiivisesti lukenut tätä ketjua ja seurannut tapahtumia eri mediumeista ja lähteistä, mutta minulle ei vain avaudu Putinin juntan motiivit.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Olen todella aktiivisesti lukenut tätä ketjua ja seurannut tapahtumia eri mediumeista ja lähteistä, mutta minulle ei vain avaudu Putinin juntan motiivit.

Niin, tätä asiaa täällä on pohdittu useastakin eri näkökulmasta.

Tiivistetysti toteaisin niin, ettemme ihan täysin pysty ymmärtämään (saati hyväksymään) Kremlin toimia länsimaisesta näkövinkkelistä.

Venäjältä käsin maailma näyttää kovin erilaiselta ja uhkaavalta. En viitsisi turhaan mainostaa Sanomaa, mutta totean nyt vielä kerran, että viime sunnuntain Hesarissa oli mielestäni hyvin selvitetty Venäjän&Putinin tilannetta eri näkökulmista (myös historiallista aspektia), suosittelen jokaiselle asiasta enemmän tietoa janoavalle maallikolle.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Lisää informaatiota myöhemmin illalla.

vlad.

Laitetaan informaatiota eilisestä ja tämän päivän tunnelmia Donetskista.

Ystäväni työpaikalla eilinen mellakka ja puukotus olivat ykköspuheenaihe ja monien mielestä tänään Donetskissa on surunpäivä. Monen ihmisten pelko toteutui eilisten tapahtumien myötä ja entistä useamman on vaikea katsoa luottamuksella tulevaan - pelko jäytää rintarangassa. Ja se mitä Donetskissa tapahtui eilen vei puheet tulevaan sunnuntaihin ja laittomaan äänestykseen Krimillä ja siihen mitä maanantaina tulee tapahtumaan. Osa ihmisistä on kaikesta huolimatta toiveikkaita ja luottavaisia sen suhteen, että uusi hallitus kykenee stabilisoimaan tilanteen muualla maassa - näin ystävänikin toivoo tapahtuvan. Toisaalta on ihmisiä jotka pelkäävät pahimman mahdollisen tapahtuvan ja Ukrainan joutuvan hyökkäyksen kohteeksi - moni ennusmerkki on tällainen.

Donetskiin on määrätty väliaikainen mellakointikielto tästä päivästä lähtien. Eilisten mellakoiden jälkeen (ainakin) neljä pro-Venäjä-mielenosoittajaa pidätettiin ja osa heistä on Venäjän kansalaisia. Ukrainalaiset asiantuntijat ovat vakuuttuneita siitä, että nämä mielenosoitukset on masinoitu Venäjältä käsin ja niitä johdetaan sieltä.

Ystäväni kertoi seuranneensa myös venäläistä uutisointia tapauksen yhteydessä ja alueella näkyvissä venäläisissä lähetyksissä tapahtumista syytettiin ukrainalaisia nationalisteja jotka hyökkäsivät rauhanomaisesti mieltään osoittaneiden venäläisten kimppuun. Tosin kaikki viralliset raportit ja videot kertovat ihan jotain muuta, tilanteen jossa pro-Venäjä-ryhmän jäsenet aloittivat aggressiot mielenosoittajia vastaan, jotka kannattavat yhtenäistä Ukrainaa.

Vaikka kaupungissa on mellakointikielto, niin on huhuttu, että Leninin aukiolla protestoitaisi huomennakin. Ystäväni aikoo mennä seuraamaan tilannetta keskustaan huomenna, sikäli mikäli sinne on turvallista mennä. Lenin aukion tapahtumia voi seurata web-kameran kautta: Leninin aukio.

En uskalla luvata ehdinkö huomenna välittämään infoa kaupungista, töissä on iltavuoro ja sitten sunnuntaina aamuvuoro aikaisine herätyksineen, niin voi olla, että raportinkirjoittamiselle ei jää kunnolla aikaa.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös