Keskustelu on jo tänään polveillut vaikka kuinka mutta koska tähän mennessä tilanne Ukrainassa ei ole olennaisella tavalla muuttunut muutama hajahuomio ansiokkaaseen viestiisi.
Kyseessähän on vain puhdas hyödyt ja haitat -laskelma, mutta eri kysymys onkin, mitä nämä hyödyt ja haitat ovat. Pahimmassa tapauksessa jos Venäjä sekaantuu, voivat länsimaat päättää pyrkivänsä eroon Venäjän energiasta mikä olisi Venäjän yksipuoliselle taloudelle valtaisa isku - ja samalla Putinin hallinnolle, jota on katsottu lähinnä sen vuoksi, että venäläiset ovat vaurastuneet hyvin paljon hänen ajallaan. Heti kun talous sakkaa, niin Putinin sekurokratia on huonossa jamassa.
Havaintosi on oikea! Venäjää suuri enemmistö sietää Putiniakaan tasan niin kauan kuin talous kasvaa ja henkilökohtainen varallisuus samaten, siinä vaiheessa jos/kun laaja-alainen talouden romahtaminen koittaa loppuu epäilemättä monelta kärsivällisyys ja luulisin, että myös Moskovassa tämä tiedostetaan ja siksi viimeiseen saakka pyritään välttämään sellaisia toimia, jotka voivat edesauttaa talouden romahtamista ja Ukrainan miehittäminen saattaisi olla tällainen asia, mikä syöksisi talouden alamäkeen ja länsi päättäisi pyrkiä eroon venäläisestä energiasta.
Hyvä kysymys. Tässä on taas ne hyödyt ja haitat, joista Putin voi laskea, että länsimaiden raivo lauhtuu ajan myötä, joten Ukrainan tilanteeseen puuttuminen on sen arvoista.
Niin jos Venäjällä lasketaan lyhyen aikavälin mukaan niin tällöin voidaan kenties päätyä siihen lopputulokseen, että joukkojen lähettäminen voi kokonaisuuden kannalta olla järkevä teko ja edesauttaa Venäjän asemaa alueellisesti ja tuoda sille strategista ulottuvuutta lisää Mustanmeren alueella ja sen myötä itäisen Euroopan alueella. Todellakin hyötyjen ja haittojen laskemisen lopputulema osaltaan kertoo sen kuinka Venäjä tulee jatkossa toimimaan, edellyttäen, että Kiovasta tulee pyyntö lähettää joukkoja avuksi. Siihen en usko, että ilman avunpyyntöä Putin ihan helposti mobilisoi joukkoja ja lähettää niitä Ukrainaan taistelemaan. Toisaalta venäläinen logiikka toimii toisin kuin suomalainen ja jos Venäjällä koetaan asia siten, että Ukrainassa asuva venäläisväestö uhkaa joutua vaaraan ja heitä ryhdytään vainoamaan, en pidä aivan poissuljettuna sitä etteikö alueelle lähetettäisi ilman pyyntöä joukkoja suojelemaan venäläisiä.
Yksi suurimmista haitoista, mitä Venäjä varmaankin kokisi, olisi kauppasaarto. Ja se olisi aika iso isku, koska Venäjällä ei oikein ole omaa teollisuutta joka tuottaisi kunnolla sellaista, joka myisi kotimaassa. Maahan kärsii Hollannin taudista ja monet tuotteet tuodaan ulkomailta. Saattaa siinä tuki hallintoa kohtaan vähän muuttua, jos kaupasta ei saa enää suomalaista juustoa ja autokaupan ainoa vaihtoehto on Lada. Vaikutukset ulottuisivat toki syvemmälle talouden toimintaan ja sen kykyyn tuottaa mitään. Venäjällä kun käsittääkseni edelleen arvostetaan paljon tuontitavaraa kotimaisen sijasta, mikä onkin näkynyt Ladan autotehtaiden kannattavuudessa.
Se on totta, että Venäjällä arvostetaan paljon tuontitavaraa ja kauppasaarto purisi tähän oikein hyvin.
Jotain myös kuvastaa se, että Pietarissa ja Viipurissa asuvista venäläisistä monet käyvät ostamassa elintarvikkeita Suomesta vaikka samoja elintarvikkeita (esim. suomalaisia) saa Prismoista Pietaristakin mutta niitä käydään ostamassa Suomesta, koska täältä ostettuja pidetään aidoimpina ja niiden alkuperään voidaan luottaa. Millainen tilanne siinä vaiheessa olisi jos sitä vähääkään länsimaista tavaraa ei saisi sikäläisistä marketeista? Voi olla, että se toistaiseksi suhteellisen rauhallisena ollut keskiluokka lähtisi myös kaduille ja se olisi kenties alkusoitto Putinin kauden lopulle.
Alkaakin vaikuttaa, kun tilannetta pidemmälle katsoo, ettei Venäjällä ole ainakaan tällä hetkellä mitään muuta kuin hävittävää. Järkevin vaihtoehto olisikin hylätä Janukovitsh ja toivoa uutta yritystä uudella presidentillä. Mutta tuleeko sellaista?
Jotenkin tuntuu siltä, että jos Ukrainassa valta vaihtuu niin Venäjän pelikortit on siinä tapauksessa pelattu, uutta mahdollisuutta tuskin ihan hetimmiten tulee.
Eiköhän oppositiosta löytyisi joitain tolkun ihmisiä, joilla olisi mahdollisuudet rakentaa Venäjästä oikeasti demokraattinen ja rauhallinen valtio. Hulluja siellä tietysti on, mutta löytyykö heiltä pokkaa toteuttaa uhonsa tositilanteessa, jos NATO tulee sanomaan, että nyt kunnolla? Siinä vaiheessa saattaa vallan tuomat edut painaa vaakakupissa enemmän kuin imperialistiset haaveet.
Se on totta, että Venäjältä löytyy myös oppositiosta väkeä, jotka haluavat luoda aidosti demokraattisen Venäjän, sellaisen valtion joka voi ansaita kunnioituksen länsimaissa ja sen myötä yleisen hyväksynnän tasa-arvoisena kumppanina. Vastaavasti huomattava osa oppositiojohtajista on nationalisteja tai äärinationalisteja, joihin verrattuna Putin on maltillinen - aivan kuten kommunistitkin, jotka edelleen ovat puolueena suuri ja joilla on vankka kannatus osassa väkeä, nykyään myös nuoremmassa väestöryhmässä. Vaikea tietty ennakoida kuka maassa mahdollisesti nousee valtaan jos kansa lähtee kaduille ja jos maa haluaa päästä eroon Putinista ja hänen klaanistaan, joka on osaltaan omalla toiminnallaan saanut maan siihen jamaan ettei investointeja juurikaan tule ja että maan talous on kovin yksipuolinen. Jos aseita ei lasketa lukuun niin maan vienti on kovin yksipuolista ja energia sekä mineraalipainotteista.
Euromaidanin masinoimaa vallankumousta ei enää pysäytä juuri mikään.
Nämä käsillä olevat päivät ratkaisevat hyvin pitkälti sen kuinka kauan Janukovitsh on maan johdossa. Tosin alkaa olla vaikea kuvitella, että voimatoimillakaan liikettä voidaan enää pysäyttää, se on nyt ylittänyt tietyn kynnyksen ja nyt EuroMajdan rullaa omalla painollaan eteenpäin.
Tietty äärimmäisen brutaali ja väkivaltainen isku liikettä vastaan saattaisi pysäyttää sen hetkeksi, mutta minun on vaikea kuvitella, että väkivallallakaan muutosta saadaan lopullisesti pysäytettyä. Janukovitsh saattoi pelata väärillä korteilla suostuessaan Moskovan painostukseen ja tämä teko saa aikaan sen, että hänen kautensa voi loppua hyvinkin pian. Kuten oletkin todennut, EuroMajdan ei suostu muuhun kuin Janukovitshin eroamiseen, ei ole olemassa muuta vaihtoehtoa.
Ja toisaalta, kuten toit esille viestissäsi, ottaako miliisi ja asevoimat enää vastaan sellaisia käskyjä joissa vaaditaan liikkeen tukahduttamista äärimmäisin voimakeinoin? Hallinnolle lojaaleja joukkoja varmasti vielä on olemassa riittävästi tämän toteuttamiseen, mutta näiden joukkojen on huomioitava se, että väkivalta voi saada aikaan sen, että osa asevoimista ja miliisistä siirtyy EuroMajdanin puolelle ja vastaa voimaan voimalla. Tässä tilanteessa moni voi mielummin laskea aseensa kuin ottaa riskin siitä, että mielenosoittajien tappaminen voi johtaa avoimeen sotaan maassa.
vlad.