Näin varmasti. Mutta jos hetkeksi unohdat sen ukrainalaisen ystäväsi ja pohdit asiaa Janukovitshin ja Alueiden puolueen kannattajan näkökulmasta. Jos oppposition tavoitteet toteutuvat, niin pitävätkö nämä ihmiset tilannetta rehtinä ja oikeudenmukaisena? Eli niin, että että heidän silmissään demokraattisesti valittu presidentti syrjäytetään kesken toimikautensa vallankumouksella, kaikki merkittävät virkamiehet ja oikeuslaitoksen johto vaihdetaan opposition omiin miehiin ja kenties vielä kyhätään jokin väliaikainen johto nykyisen opposition toimesta, sillä maa nyt olisi täysin toimintakyvytön ilman minkäänlaista johtoa. Minusta täytyy olla täysin pihalla jos kuvittelee tällaisen kehityksen olevan ihan ok näille ihmisille. Pitäisin heitä jopa munattomina ihmisinä jos tuota touhua vain sivusta tyytyisivät seuraamaan. Ja ajattele nyt niitä syrjäytettyjä virkamiehiä ja tuomareita. Tuosta noin vain vaikutusvaltaisten ihmisten pitäisi hyväksyä, että heidän uransa tuhotaan, koska sattuvat kannattamaan nykyistä presidenttiä ja valtapuoluetta.
Tehdäänpä sinulle vastakysymys ennen vastaamista viestiisi: Oletko jo pohtinut sitä, että kuinka toimisit jos Suomessa olisi vallalla diktatuuria tavoitteleva hallinto, joka ajaa Suomen talouden kurjimukseen, joka suosii omia kannattajiaan ja jonka aikana korruptio lisääntyisi huomattavan paljon? Ja huomioi, tämä hallinto olisi vieläpä fasistinen ja uhkailisi vastustajiensa omaisuutta ja pahimmassa tapauksessa henkeä? Olisitko valmis lähtemään kadulla vastustamaan sitä vai hyväksyisitkö heidän demokratiansa?
Ja nyt viestiisi. Muistaakseni olen jo kertaalleen tässä ketjussa todennut, että ei oppositiokaan kaikessa ole oikeassa eikä sekään välttämättä ole täydellinen vaihtoehto Ukrainalle kaikessa mutta on olennaisesti mietittävä sitä, että voiko oppositio ja erityisesti EuroMajdan tarjota Ukrainalle jotain parempaa kuin nykyinen hallinto?
Minun on todella hankala asettautua korruptoituneiden virkamiesten asemaan, jotka mahdollisesti menettäisivät paikkana vallankumouksen seurauksena, koska korruption käsite sellaisena kuin se Ukrainan todellisuudessa toteutuu on meille hyvin vieras, mutta koetetaanpa nyt miettiä sitä, että mitä seuraa Alueiden puolueelle ja miltä heidän jäsenistä voisi tuntua.
On huomioitava, että oppositio ja EuroMajdan ei halua kieltää puoluetta toimimasta jatkossakin Ukrainan poliittisella kentällä, joten puolueen toimintaa ei päätetä vaan kannattajat saavat jatkaa toimintaansa entiseen malliin. Sen sijaan oppositio vaatii, että korruptoitunut eliitti tuomitaan teoistaan ja heidät laitetaan edesvastuuseen. Onko tämä sitten oikein?
Tietyssä mielessä on, koska Ukrainan korruptoitunut eliitti tulee saattaa edesvastuuseen, jos halutaan, että maalla on minkään laista tulevaisuutta - muuta kuin muutaman naapurimaan tie entistäkin korruptoituneempina ja entistäkin halvaantuneempina valtioina. Mutta tämä "puhdistus" tulisi ulottaa kaikkialle puoluekenttään, ei pelkästään Alueiden puolueen johtoon. Vähintäänkin minkä tahansa puolueen eliitin taustat tulisi tutkia ja rikosten paljastuessa laittaa rikolliset edesvastuuseen, ja olen aivan varma, että korruptoituneita puoluejohtajia löytyy muistakin puolueista mutta nyt tilanne vaan on se, että Alueiden puolueen vallassa olon aikana sen jäsenet ovat eniten korruptoituneet ja sen jäsenten toiminta on entisestään halvaannuttanut maan toimintaa.
On huomioitava ettei monien ukrainalaisten idoli Julia Tymoshenkokaan ole viaton vaan yhtälailla hänen valtakaudella korruptioon ei puututtu, mutta tuolloin ongelmia aiheutti osaltaan jo maan epävakaistuvat olot ja riidat sisäpolitiikassa sekä ulkopolitiikassa. Ja oikeastaan tämä kriisi on vain jatkumoa vuosia jatkuneelle epävarmuudella ja toivottomuudelle ja poliittiselle pelaamiselle Ukrainassa - ongelmat alkoivat jo vyöryä hiljalleen eteenpäin 2006 ja ne viimeisimpien vuosien aikana ne ovat ryöpsähtäneet täysin ja maa on todella halvaantuneessa tilassa.
Jos maassa tulee vallanvaihto ja EuroMajdan nousee opposition myötä valtaan niin ongelmia taatusti tulee - sitä ei käy kiistäminen, mutta onko nykyinenkään tilanne sen suotuisampi kun vallassa on puolue jonka johto diktatuurimaisesti ajaa omaa etuaan? Ja mitä tehdä korruptoituneelle ja läpimädälle oikeuslaitokselle? Voidaanko kaikki laittaa vaihtoon ja kierrätää tilalle uudet kasvot? Tämä tuottaa ongelmia koska Janukovitshin kaudella oikeuslaitos on miehitetty hyvin pitkälti hänen miehillä (ja naisilla) ts. Janukovitsh on jo kertaalleen tehnyt puhdistuksen oikeuslaitoksessa ja syrjään on siirretty ihmiset jotka eivät sopineet hänen agendaansa? Voiko huomattava osa kansasta luottaa oikeuslaitokseen, josta huomattava osa on poliittisesti asetettu virkaansa ja jotka ovat Janukovitshin miehiä ja naisia? Sinun tulisi ymmärtää se, että Janukovitshin valtakaudella oikeuslaitoksesta on muokattu hänen haluamansa - eli ei ole vapaata ja riippumatonta oikeuslaitosta vaan on sellainen oikeuslaitos, poikkeuksiakin on, joka sopii Janukovitshille. Voidaanko siis luottaa siihen, että oikeuslaitos kohtelee vallan vaihdon jälkeen ihmisiä tasapuolisesti kun heidät on kerran valittu tehtäväänsä poliittisen pelin kautta? Huomattava osa ukrainalaisista ei todellakaan luota oikeuslaitokseen, joten jollain aikavälillä se tulisi rakentaa täysin uudelleen. Ja sama pätee maan turvallisuuselimiin, jotka on nyt miehitetty pääosin Janukovitshin miehillä - tulisi jollain keinolla saada aikaan se, että niidenkin toimintaan kansa voi luottaa.
Maailmassa on ennenkin tehty vallankumouksia ja maat ovat niiden jälkeen nousseet jollain aikavälilla jaloilleen. Kenties Ukrainassa tulisi tilanne hoitaa siten, että maahan perustettaisi mahdollisimman riippumaton elin, joka toimisi yhtenäisen sovittelun elimenä ja sen avulla ainakin osa kiistoista pyrittäisi ratkaisemaan. Samoin avoimmuutta hallintokenttään tulisi lisätä ja kenties ulkovaltojen tulisi esittää ehdotuksia sen suuntaan ettei oppositiokaan toimi mielivaltaisesti vaan neuvotteluissa huomioi myös Alueiden puolueen ja takaa oikeudenmukaisen kohtelun maassa myös poliittisille vastustajille. Olisiko mahdollista saada YK:sta puolueeton elin valvomaan mahdollista vallansiirtoa - jos siis sellainen tapahtuu - ja takaamaan se, että oikeudenmukaisuus toteutuu maassa? Ja tietenkin jatkossa vaaleihin on lähetettävä ulkopuolisia tarkkailijoita ja tehtävä vaaleistakin avoimet. Kaikin toimin tulisi siis turvata myös nykyisen hallinnon kannattajien tulevaisuus vaikka poliittisessa kentässä tehtäisikin remontti.
Sinun ajatuksesi tuntuu myös oudolta, aivan kuin kansan riveistä lähtenyt vallankumous olisi jotenkin tuomittava kun kuitenkin jo huomattava osa ukrainalaisista kannattaa sitä ja ajatus on levinnyt Kiovan ulkopuolelle kautta Ukrainan. Tunnut olevan sokea hallituksen toimille ja rikoksille mutta samalla olet valmis tuomitsemaan opposition toimet etkä tunnu edes haluavan antaa heille mahdollisuutta toteuttaa vallan uusjakoa maassa. Näet opposition leimallisesti oikeistolaisena ja jopa ääri-fasistisena, joita joukossa toki on, mutta samalla tunnut olevan täysin sokea sille toiminnalle, mihin hallinto on Janukovitshin viimeisimpien hallintovuosien aikana syyllistynyt - muun muassa niihin useisiin vaalivilppeihin erilaisissa vaaleissa parin kolmen vuoden aikana. Miten kuvittelet, että maa voi selviytyä tästä kriisistä jos mitään ei tehdä vaan hoetaan vääristynyttä totuutta, jonka mukaan maassa vallitsee demokratia - kun todellisuudessa kyseessä on näennäisdemokratia? Vaikka Janukovitsh valittiin ns. rehellisissä vaaleissa valtaan, henkilöityy maassa tapahtunut poliittinen muutos kohti diktatuuria juuri häneen, koska hän on muutosta ajanut eteenpäin ja hän sitä haluaa - siksi myös hänestä halutaan eroon. Joskus on viisasta osata erota ja antaa uusille miehille tai naisille tilaa johdossa. Mikäli Janukovitsh eroaisi, se saattaisi myös olennaisella tapaa parantaa Alueiden puolueen asemaa tulevaisuudessa - voitkin miettiä itseksesi, että miksi Janukovitsh ei halua erota? Miksei hän aseta puolueen etua oman etunsa edelle?
vlad.