Ryhmä sai varsin paljon ääniä vaaleissa mutta suurin osa äänestäjistä on liikkuvia äänestäjiä ja antoi ryhmälle äänensä vain ja ainoastaan protestoidakseen valtaapitäviä vastaan. Svobodan jäsenmäärä on noin 15000 ja tästäkin vain osa ottaa osaa aselliseen vastarintaan. Ja Svoboda on vain yksi ryhmä jonka joukkoja ottaa osaa aseellisempaan vastarintaan ja joka on mobilisoinut joukkoja hallitusta vastaan.
Voi olla näin, itse en tiedä ukrainalaisten äänestysmotiiveista. Hivenen vain ihmetyttää, että tuollainen ääriliike kerää noin voimakasta kannatusta nimenomaan länsimielisessä osassa Ukrainaa. Ja sekin on mielestäni vähän arveluttava juttu, että tuon Tymoshenkon edustama puolue ja Svoboda olivat vaaliliitossa viime vaaleissa.
Tuskin kovinkaan moni on niin lapsenuskoinen mitä luulet, eiköhän niin täällä kuin myös Ukrainassa tilanne ole se, että jokainen tiedostaa, että töitä on tehtävä paljon jotta maa saadaan jaloilleen ja siihen kuntoon, että voidaan kuvitella maan olevan kypsä liittymään EU:hun tms. Tähän menee helposti vuosikymmen jollei enemmänkin. Mutta olennaisen tärkeää on se, että kansa saa aidosti valita haluamansa johtajat - viimeisimmissä vaaleissa niin ei ole välttämättä ollut, koska maassa toteutettiin Alueiden puolueen ja presidentin tuen myötä vaalivilppiä. Tämä oli osaltaan seikka mikä sai monen ukrainalaisen kokemaan ettei heitä kuunnella ja ettei maassa ole todellista demokratiaa. Tulevaisuudessa oppositiolla on mahdollisuus näyttää mihin se pystyy jos valta maassa tavalla tai toisella vaihtuu.
Kun olen seurannut keskustelua aiheesta parilla eri palstalla, niin aika voimakkaasti väki tuntuu olevan opposition puolella ja nykyhallintoa vastaan. Oppositiota on pidetty demokratian ajajana ja nykyhallintoa diktatuurina. Todellisuus on kuitenkin jotain sellaista, että melko merkittävä osa oppositiosta koostuu fasisteista ja kun katsoo mielenosoittajien vaatimuslistaa, niin en osaa sanoa millä tavalla jotkut vaatimuksista edistäisivät demokratian tai oikeusvaltion kehittymistä. Jos oppositio vaatii tuomarien erottamista ja opposition edustajien nimittämistä syyttäjälaitoksen ja turvallisuuspalveluiden johtoon, niin aika epäilyttävää tuo minun silmissäni. Vähän vaikeaa uskoa, että tässä voisi olla edessä sellainen tilanne, että lähiaikoina järjestettäisiin hyvässä hengessä vilpittömät vaalit, kun tuolla tavalla edes jossain määrin demokraattisesti valittu nykyhallinto ja sen kannattajat halutaan tyrmätä.
Edit: Melko hilpeää on se, että kenties se kaikkein maltillisin parlamenttiryhmä on tällä hetkellä kommunistit. Sehän vasta hauskaa olisikin jos kommunistien johdolla kahtia jakautunutta kansaa ruvettaisiin eheyttämään. No, ei taida näin reaalimaailmassa käydä.