Nämä ovat kieltämättä olennaisen tärkeitä kysymyksiä ja niihin vastaaminen - maallikkona - ei ole helppoa, jopa spekulaatioiden esittäminen on vaikeaa, koska kyse on niin monimutkaisista asioista.
Juurikin näin.
Olympialaiset ovat leimallisesti Putinin kisat mutta kuinka Venäjä toimii ennen kisoja jos valta todellakin on vaihtumassa Ukrainassa ja Janukovitsh lähettää avunpyynnön Moskovaan? Jos ajatellaan länsimaisen logiikan mukaan niin Putin tuskin haluaa pilata omia kisojaan uhkarohkealla joukkojen lähettämisellä Ukrainaan, mutta kuten edellisessä viestissä viittasin, venäläinen ei välttämättä ajattele samalla tavalla kuin suomalainen tai länsimaalainen, joten kenties tilanteessa jossa uhkaa tulevan vasallin menetys, ne joukot ollaankin valmiit lähettämään Kiovan avuksi. Vaikea kysymys ja vaikka olenkin varovainen arviossani niin kenties pieni varauma puuttumiselle Ukrainan tilanteeseen on syytä jättää olemaan.
Kyseessähän on vain puhdas hyödyt ja haitat -laskelma, mutta eri kysymys onkin, mitä nämä hyödyt ja haitat ovat. Pahimmassa tapauksessa jos Venäjä sekaantuu, voivat länsimaat päättää pyrkivänsä eroon Venäjän energiasta mikä olisi Venäjän yksipuoliselle taloudelle valtaisa isku - ja samalla Putinin hallinnolle, jota on katsottu lähinnä sen vuoksi, että venäläiset ovat vaurastuneet hyvin paljon hänen ajallaan. Heti kun talous sakkaa, niin Putinin sekurokratia on huonossa jamassa.
Toisaalta onko Putin valmis riskeeramaan Venäjän aseman globaalissa yhteisössä puuttumalla Ukrainan tilanteeseen vaikka sieltä apua pyydettäisikin?
Hyvä kysymys. Tässä on taas ne hyödyt ja haitat, joista Putin voi laskea, että länsimaiden raivo lauhtuu ajan myötä, joten Ukrainan tilanteeseen puuttuminen on sen arvoista.
Tosin eräs suosittu bloggari, Takkirauta, on mennyt aika ikävästi sanomaan ettei Venäjä laske mitään pitkän aikavälin intressejä, ainoastaan lyhyen, ja listaakin
tässä tekstissään Venäjän politiikan kuusi ohjenuoraa. Niistä voi olla montaa mieltä, mutta kun miettii Venäjän käytöstä kansainvälisesti, niin ihan hyvä pointti noissa ohjenuorissa on - ja ne istuvat aika hyvin imperialistiin ja isovenäläiseen politiikkaan.
Yksi suurimmista haitoista, mitä Venäjä varmaankin kokisi, olisi kauppasaarto. Ja se olisi aika iso isku, koska Venäjällä ei oikein ole omaa teollisuutta joka tuottaisi kunnolla sellaista, joka myisi kotimaassa. Maahan kärsii Hollannin taudista ja monet tuotteet tuodaan ulkomailta. Saattaa siinä tuki hallintoa kohtaan vähän muuttua, jos kaupasta ei saa enää suomalaista juustoa ja autokaupan ainoa vaihtoehto on Lada. Vaikutukset ulottuisivat toki syvemmälle talouden toimintaan ja sen kykyyn tuottaa mitään. Venäjällä kun käsittääkseni edelleen arvostetaan paljon tuontitavaraa kotimaisen sijasta, mikä onkin näkynyt Ladan autotehtaiden kannattavuudessa.
Alkaakin vaikuttaa, kun tilannetta pidemmälle katsoo, ettei Venäjällä ole ainakaan tällä hetkellä mitään muuta kuin hävittävää. Järkevin vaihtoehto olisikin hylätä Janukovitsh ja toivoa uutta yritystä uudella presidentillä. Mutta tuleeko sellaista?
Mutta onko Venäjällä tarjota mitään Putinia parempaa maan johtoon? Kaikesta huolimatta - tähän saakka - Putin on kuitenkin ollut varsin ennustettava peluri, entäpä jos tilalle tulee vieläkin äärinationalistisempi johtaja joka entistä hanakammin on halukas puuttumaan ulkomailla asuvien venäläisten etujen ajamiseen? Putin on ollut suhteellisen ennustettava johtaja, joten siksi minun on vaikea kuvitella, että hän ihan helpolla asettaisi itsensä globaalilla pelikentällä sellaiseen asemaan ettei hänellä juuri olisi ystäviä - ainakaan lännessä. Toisaalta jos Ukrainassa tilanne onnistutaan provosoimaan sodaksi niin tällöin mitä tahansa voi tapahtua enkä pitäisi ihmeenä vaikka Putin määräisi tankit Ukrainaan auttamaan Janukovitshia.
Eiköhän oppositiosta löytyisi joitain tolkun ihmisiä, joilla olisi mahdollisuudet rakentaa Venäjästä oikeasti demokraattinen ja rauhallinen valtio. Hulluja siellä tietysti on, mutta löytyykö heiltä pokkaa toteuttaa uhonsa tositilanteessa, jos NATO tulee sanomaan, että nyt kunnolla? Siinä vaiheessa saattaa vallan tuomat edut painaa vaakakupissa enemmän kuin imperialistiset haaveet.
Nämä vallan tuomat edut pitävät Putinin myös ennustettavana pelurina. On varmasti mieluisempaa puliveijata valtion rahoja itselle ja lähipiirilleen kuin alkaa luomaan jotain uutta Venäjän keisarikuntaa uudeksi supervallaksi. Ainakaan voimakeinoin, sillä näitä toimia voi tehdä myös poliittisesti - kuten Euraasian tulliliitolla. Armeniastahan Venäjä taitaa omistaa kaiken teollisuuden ja liiketoiminnan, joten se on sitä kautta Venäjän valtapiirissä.
Putin on siis tavallaan vallan rauhoittama hallitsija, joka tahtoo ylläpitää status quoa, jotta voisi pysyä vallassa. Ei kannata keikauttaa venettä kovinkaan paljon.
Se voi olla hyvinkin mahdollista ettei tämä kriisi jatku olympialaisiin saakka. Tilanne tuntuu muuttuvan hyvinkin nopeasti Ukrainassa ja nyt muutamassa päivässä mielenosoitukset ovat levinneet Kiovan ulkopuolelle ja muuallekin kuin läntiseen Ukrainaan. Tuossa hetki sitten tuli viestiä Donetskista ja nyt myös Donetskin alueella - Janukovitshin tukialueilla - on ilmassa entistä enemmän merkkejä vastarinnasta ja pieniä sekä suurempiakin mielenosoituksia on pistetty pystyyn joissa tuetaan EuroMajdania ja halutaan syrjäyttää presidentti - enää ei puhuta mistään muusta kuin hänen syrjäyttämisestä.
Näin kertoo myös nettimaailma ja Euromaidan on nyt todellisuudessa valtava lumipallo, joka vaan kierii alas rinnettä ja kasvaa kasvamistaan. Janukovitshilla ei ole enää oikein vaihtoehtoja mitä toimia - häntä vastustava kansanliike ei suostu mihinkään muuhun kuin hänen ja parlamentin eroon. Janukovitshilla ei ole muuta tarjottavaa kuin ero tai väkivalta kansalle - ja jälkimmäinen olisi erittäin vaarallinen vaihtoehto, sillä se johtaisi sisällissotaan tai erittäin nopeaa interventioon armeijalta, jonka päätteeksi parhaimmillaan Janukovitshia odottaisi oikeudenkäynti ja pahimmillaan Gaddafin kohtalo. Onnistuessaan se tekisi Ukrainasta erittäin eristäytyneen maan ja entistä riippuvaisemman Venäjästä, mutta vaarantaisi myös hallinnon varat ulkomailla.
Euromaidanin masinoimaa vallankumousta ei enää pysäytä juuri mikään.
Tietty tilanteen nopea eteneminen voi aiheuttaa ongelmia myös Moskovassa ja lyödä leiman sille mitä maa jatkossa tekee. Toisaalta jos kaikki on viikossa ohi, jos miliisi ja asevoimat siirtyvät pääsääntöisesti tukemaan mielenosoittajia ei Moskovalla ole mitään vaihtoehtoa, ei tuolloin enää kannata lähettää joukkoja kukistuvan Janukovitshin avuksi, koska siitä ei seuraisi muuta kuin avoin sota ja tuhansia kuolleita puolin ja toisin.
No ei siinä vaiheessa ole Moskovalla enää mitään sanomista, miten asiat menivät.
Voi olla, että tilanteen nopea muutos parina viimeisenä päivänä on saanut myös aikaan sen ettei Janukovitshilla ole enää voimavaroja kukistaa koko liikettä. Hänen olisi pitänyt käyttää voimaa jo aiemmin jos olisi kuvitellut siitä olevan apua, nyt kun liike on levinnyt kaikkialle Ukrainaan peli voi olla jo menetetty ja enää lasketaan päiviä tai viikkoja siihen kunnes Ukrainassa on uusi johto.
Tilanne on jo tämä, Janukovitshilla ei ole enää vaihtoehtoja, kuten ylhäällä kirjoitin. Kysymys onkin, milloin Janukovitsh itse tajuaa erota ja lähteä pois maasta, koska hänen uransa Ukrainassa on ohi. Varmasti tämän vallankumouksen seurauksena on hänen toimiensa tutkiminen ja varantojen takavarikko, joten hän saattaa löytää itselleen uuden sellin Tymoshenkon vierestä.
Väkivalta on enää ainoa vaihtoehto Janukovitshille pysyä vallassa, mutta ottaako poliisit tai asevoimat enää käskyjä vastaan, kun ovat nähneet kansan vastustuksen? Olisi eri asia hyökätä tuhatta henkeä kohtaan kuin ymmärtää, että niitä tukijoita on miljoonia ympäri maata. Ei ole varmasti helppo päätös hyökätä omia kansalaisiaan vastaan ja tajuta mitä seuraa, jos olet häviäjän puolella. Nyt paras peliliike jokaiselta poliisilta tai sotilaalta olisi hypätä Euromaidanin puolelle.
Olen samoilla kannoilla kanssasi, jos Venäjä puuttuu sotilaallisesti Ukrainan tilanteeseen, ei minusta lännellä ole kovinkaan paljoa vaihtoehtoja. Sen olisi tavalla tai toisella osoitettava se, että vastustaa Venäjän sotilaallisen voiman käyttöä ja tehtävä hyvin selväksi Venäjälle se, että tapahtuneesta koituu seuraamuksia Venäjälle kv. pelikentällä. Kauppasaarto tms. olisi vähintä mitä tuossa tapauksessa tulisi tehdä.
Kauppasaarto voimakkain sanktioin olisi parhain vaihtoehto, vaikka eihän siihen koko maailmaa mukaan saataisi. Siitä tulisi kuitenkin hyvin näkyvät ja ikävät seuraamukset tavalliselle kansalle, joka saattaisi alkaa hyvin voimakkaasti vastustamaan Putinin hallintoa taloudellisten olojen kurjistuessa. Se toimi jo Iranissa, missä voimakkaat pakotteet tekivät todella rumaa jälkeä Iranin taloudelle, mikä oli varmasti merkittävin syy miksi Ahmadinejadin seuraaja oli maltillisempia voimia edustavasta porukasta.
Viimeisimpien uutisten mukaan ovat mielenosoittajat vallanneet oikeusministeriön Kiovassa. Taitavat jatkuvasti lähestyä presidentin palatsia, minkä valtaus olisi symbolisesti erittäin merkittävää.