Julia Tymoshenkon mukaan Ukraina tulee "tarkistamaan" sopimustaan venäläisen Gazpromin kanssa. Tymoshenkon mukaan edelleen reilusti alle markkinahinnan oleva myyntihinta on liian korkea.
Venäjällä Tymoshenkon lausunto on tulkittu uhkaukseksi.
http://www.mosnews.com/money/2006/06/23/gazpromwarning.shtml
Viime tammikuun tilanne, jossa Ukraina alkaa varastaa mittavasti maakaasua uhkaa nyt toistua. Ukraina toki varastaa muulle Euroopalle tarkoitettua kaasua koko ajan, tälläkin hetkellä, mutta Gazprom katselee asiaa olosuhteiden pakosta läpi sormiensa. Viime tammikuussa Ukraina kuitenkin alkoi ottaa muille asiakkaille tarkoitettua kaasua niin paljon omaan käyttöönsä, että Gazpromin oli pakko katkaista toimitukset. Tästä syystä Ukraina ja länsimaat alkoivat myös syyttää Venäjää kiristämisestä.
Tilanne tarjoaa myös mielenkiintoisen näkökulman ryssävihaan. Normaalisti tapaus, jossa asiakas varastaa myyjältä, tulkittaisiin siten että asiakas tekee väärin ja rikoksen. Tässä tapauksessa kuitenkin Venäjästä tehtiin syyllinen, jota ei voi selittää muuten kuin ryssävihan avulla. Vihaajien mielestä Venäjän olisi pitänyt vain jatkaa kaasutoimituksia kuten ennen siitäkin huolimatta, että välissä oleva asiakas rohmuaa tuhansia tonneja maakaasua luvatta omaan käyttöönsä. Mikäli myyjä olisi ollut mikä tahansa muu kuin Venäjä, olisi Ukrainan toiminta ilman muuta tuomittu jyrkästi.
Tymoshenkon lausunto toivon mukaan selvittää myös vihaajille, miksi Itämeren kaasuputki on PAKKO rakentaa. Venäjä haluaa käydä kauppaa MARKKINAHINTAAN länsieurooppalaisten asiakkaiden kanssa, mutta välissä on liikaa valtioita, jotka haluavat rohmuta Venäjän maakaasua itselleen pilkkahintaan ja lisäksi hyötyä kaasun siirtomaksuista. Tilanne on pidemmän päälle kestämätön, ellei maakaasua voida toimittaa MARKKINAHINTAA maksaville asiakkaile ilman että välissä on ahneita parasiitteja ja verenimijöitä.
Gazpromin on pidettävä roistomaisen ja korruptoituneen Tymoshenkon suhteen kova linja. Osapuolten välillä on viime tammikuussa kirjoitettu ja voimassaoleva sopimus, jota Venäjän ei tule Ukrainan painostuksesta lähteä muuttamaan. Mikäli Ukraina tämän takia alkaa taas varastaa kaasua omaan käyttöönsä yhtä paljon kuin viime tammikuussa, on toimitukset Ukrainaan katkaistava kokonaan.
Peli on ilman muuta kovaa ja myös Venäjä kärsisi tästä, sillä Ukrainan kautta Eurooppaan toimitetun maakaasun määrä on merkittävä. Toisaalta Ukrainan kannalta tilanne olisi vieläkin pahempi, sillä ilman venäläistä maakaasua sen teollisuus pysäytyisi kokonaan.
USA ja EU tulevat ilman muuta menemään Ukrainan puolelle, mutta länttä ei kannata asiassa kuunnella. Länsi tarvitsee Venäjän maakaasua joka tapauksessa. Tässä tilanteessa Ukrainan roistomaisen käytöksen kuriin pistäminen on tärkein asia.