Kun nyt seuraa venäläisjoukkojen lisääntyvää määrää Ukrainan rajoilla, ja erityisesti Saksan toimintaa kiristyvässä tilanteessa, lienee hyvä vähän verestää (omaa) muistia ja puhua kaasuputkesta. Suomen kohdalla katse kohdistuu erityisesti kepudemareihin, mutta miksei myös koko valtioon ja Fortumiin. Mitenkäs se menikään? Nord Stream 2 ei ole turvall...
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen haluaa sijoituksillaan edistää kotimaista talouselämää.
www.kauppalehti.fi
Muistuipa mieleeni myös vajaan kolmen vuoden takaa EK:n vaaliväittelystä seuraava kohta. Juontaja ja muut puolueet ovat huolissaan siitä, että perussuomalaiset istuvat FPÖ:n kanssa samassa ryhmässä. Halla-aho taas on huolissaan poliitikoista, jotka lobbaavat Venäjän kaasuteollisuuden "ja näin ollen Kremlin asiaa", sillä se lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä ja Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Halla-aho muistuttaa kuinka Kreml ja Putin haluavat poliittista vipuvartta Euroopassa, jota voi hankkia myös kaupallisin keinoin. Loppukaneettina: "Siitä onkin aina seurannut hyvää kun Saksa ja Venäjä ovat löytäneet yhteisiä intressejä Euroopassa". Pekkarisen ja erityisesti Heinäluoman reaktiot ovat katsomisen arvoisia. Heinäluoma vaikuttaa olevan ärtynyt, jopa hieman hädissään. Virkkunen ja Hautala ovat Halla-ahon kanssa samaa mieltä kaasuputken ongelmallisuudesta. Heinäluoma ja Pekkarinen, Kumpula-Natrilla säestettynä olivat reilu vuosi tämän vaalitenttivideon jälkeen ainoina suomalaismeppeinä äänestämässä tyhjää Venäjän vastaisille pakotteille ja Nord stream 2 kaasuputkihankkeen pysäyttämiselle (syyskuu -20). Tämä uutinen päätyi myös venäläismediaan. Kohdasta 54.09 eteenpäin
Tällä hetkellä näyttää siltä, että pahimmat uhkakuvat, ennusteet ja varoitukset ovat käymässä toteen, ja kaasuputken valmistuminen antaa Venäjälle vapaammat kädet toimia Ukrainan suhteen. Biden sopi Merkelin kanssa pakotteiden lopettamisesta viime keväänä, putki valmistui syyskuussa, alla oleva BI:n juttu on lokakuulta ja vähän tämän jälkeen joukkoja alettiin kasata Ukrainan rajoille. Huomattavaa on että republikaanien lisäksi Bidenin päätöstä kritisoitiin myös demokraattien riveistä.
Nord Stream 2, an $11 billion pipeline between Russia and Germany, is ready to start operations. Critics say Biden should have done more to stop it.
www.businessinsider.com
Chief among those problems are fears that Nord Stream 2 could liberate Russia to invade Ukraine — a US and EU ally — where Putin annexed Crimea in 2014.
Russia imports gas through Ukraine, so it wouldn't want to destabilize the country's infrastructure. But Nord Stream 2 runs under the Baltic Sea and bypasses the country, meaning Russia may no longer feel bound by the same caution.
"If the Russians do not depend on Ukraine as a transit country, they are free to destabilize it by other means," Gressel said. "All these other means would more or less end up on Washington's desk."
Ja niinhän siinä nyt näyttää käyneen. Republikaanien Ted Cruz toi tässä kuussa senaatin äänestettäväksi "ennaltaehkäisevät" Nord stream 2-pakotteet. Ennaltaehkäisevällä tarkoitetaan siis sitä, että asettamalla pakotteet voimaan ennen sotatoimia, ne voisivat myös ehkäistä niitä. Esimerkiksi Ukrainan presidentti Zelenskyi oli toivonut tätä. Lakiehdotus sai taakseen 55-44 enemmistön mikä ei kuitenkaan riittänyt (olisi tarvittu 60, jokunen demokraatti joka oli alunperin lakiehdotuksen takana, äänesti sitä vastaan koska pelkäsivät että tämä veisi mahdollisesti Saksan pois yhteisestä rintamasta). Demokraatti Menendezin lakiehdotuksessa pakotteet astuisivat voimaan vasta sen jälkeen kun Venäjä aloittaa hyökkäyksen. Saa nyt sitten nähdä kumpi on toimivampi taktiikka, itse olisin kääntynyt Cruzin kannalle tässä asiassa. Muutenkin ihan hyvä teksti tämä lakialoituksen alustus, josta lainaan pienen pätkän. Pääsanoma on siis puolueiden välinen yhteistyö Ukrainan auttamiseksi ja Venäjän vastaiset pakotteet, toki puoluepolitiikkaa unohtamatta.
WASHINGTON, D.C. – U.S. Sen. Ted Cruz (R-Texas), member of the Senate Foreign Relations Committee...
www.cruz.senate.gov
"When President Biden made his deal to allow the pipeline to go through anyway, the foreign ministers of Ukraine and Poland issued a remarkable joint statement declaring that the decision President Biden made to surrender to Putin—that it created an immediate ‘security crisis for Europe.’ They told us then—Ukraine and Poland—both told us then, as a result of waiving sanctions, we’re going to see Russian troops. They were right.
It's almost as if they understand their neighbor. It's almost as if they understand Putin's desire to reassemble the Soviet Union."
Puola ja Ukraina olivat oikeassa. Ja jos nyt edes jossain Trump vaikuttaa olleen oikeassa, niin tässä kaasuputkiasiassa, pakotteissa ja siinä kuinka pahasti Saksa on Venäjän tossun alla. Voi olla että Trumpin taka-ajatus Nord stream 2:n vastustukselle oli ensisijaisesti taloudellinen, mutta näyttää nyt tämä turvallisuuspuoli ikävästi realisoituvan Euroopassa. Ketkäs kaikki poliitikot Suomessa puhuivatkaan että kyseessä on vain puhtaasti taloudellinen kysymys, eikä sen suurempaa keskustelua tarvita
? Noh, ääneenlausumaton fakta lienee se, että pieni Naton ulkopuolinen maa tekee kuten naapurin kummisedät ja EU:n kingi käskevät, tai voi tulla monenlaista ongelmaa. Silti, ja ehkä juuri siksi tuntuu lievästi sanottuna veemäiseltä, että Suomikin on toiminnallaan ollut edesauttamassa tilannetta, jossa Ukraina saattaa joutua massiivisen hyökkäyksen kohteeksi. Pientä toivoa tällä hetkellä herättelee se, että EU etsii nyt uusia maakaasun tuottajia, ja ilmeisesti Biden on vielä tämän kuun aikana keskustelemassa Qatarissa maakaasutoimituksista EU-maihin vastauksena Venäjän toimille. Eikä se Saksakaan ihan kokonaan russofiliaan ole vajonnut. Hallituksessa vihreilläkin lienee sanansa sanottavana ja CDU:n uusi johto on ainakin puheissa vaatinut kovempaa linjaa suhteessa Venäjään.