Täytyy tosin muistaa, että Fortumin Venäjä-seikkailu alkoi jo kauan sitten ja näytti silloin hyvinkin potentiaaliselta. Ei silloin kukaan voinut tietää mihin suuntaan Putinin Venäjä kääntyy.
Fortumin Venäjä-investointiohjelman aikana on kuitenkin nähty vaikka millaisia käänteitä (mittava investointiohjelma alkoi v. 2008 mutta Fortum oli jo ennen sitä Venäjällä).
Bill Browderin ongelmat alkoivat v. 2005, Shellin kohtalo Venäjällä (Sahalin 2 öljy- ja kaasukenttä) on kaikkien tiedossa, mikä sekin tapahtui ennen Fortumin mittavan investointiohjelman alkua, mutta Suomessa ei herätyskellot vuosikymmenessä näytä kilkuttaneen tippaakaan. Tai kyllähän ne kilkuttivat, esim. Upi 2016 "Suomalaisten toimijoiden ei nyt kannata tehdä Venäjälle suoria strategisia investointeja. Venäjästä ei ole Suomen viennin pelastusrenkaaksi edes pakotepolitiikan loppumisen jälkeen", mutta nämä kaikki on leimattu vain russofobiaksi, ei muuksi.
Shellistä Kalevassa: Kuinka Venäjä kesytti Shellin ja kumppanit | Kolumnit | Kaleva.fi
Ulkopoliittinen instituutti Venäjä-riskeistä 2016: Venäjä on Suomelle entistä suurempi riski, Ulkopoliittinen instituutti varoittaa | Yle Uutiset | yle.fi
Fortumilla olisi ollut aikaa toteuttaa toisenlaista politiikkaa, tai paremminkin Suomella, mutta jääräpäisesti kuviteltiin tai uskoteltiin itselle jotain muuta - kuviteltiin, että Suomella on erityislaatuinen suhde Venäjään, että me ymmärrämme Venäjää. No, katsotaan mitä käy, mutta suomimänttien (tarkoitan poliittista johtoa), olisi syytä herätä tähän päivään.
Venäjälle energia on muutakin kuin bisnestä. Suuntaviivoja luotiin jo viime vuosikymmenellä (ks. liite).