Viestin lähetti The Original Jags
Esimerkiksi Sergei Zubov pelasi Moskovan ZSKA:n vakiokokoonpanossa jo 19-vuotiaana kaudella 1988-1989, ja silloin ZSKA oli tosi kova joukkue, mutta siitä huolimatta hänet varattiin NHL:ään vasta viimeisillä kierroksilla. Zubov on kuitenkin pelannut mahtavan NHL-uran, vaikka scoutit eivät jostakin syystä häneen uskoneetkaan.
Myöskään Nicklas Lidströmin ei varausnumeronsa perusteella pitänyt nousta kovin hyväksi puolustajaksi, mutta niin vain tämä ruotsalainen nousi kenties 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun parhaaksi NHL-puolustajaksi.
Zupov oli 85 varattu pelaaja kaikista ikäluokkansa pelaajista. Tuohon aikaan (vuonna 1990) Venäläispelaajien motivaatio ja mahdollinen onnistuminen Pohjois-Amerikkalaisessa pelityylissä oli kuitenkin vielä paljon epävarmemmalla pohjalla kuin tällä hetkellä ja myös scouttaustyötä siihen suuntaan tehtiin huomattavasti vähemmän kuin nykyään. Kokonaisuudessaankin koko scouttaustoimintaa tehtiin selvästi nykyhetkeä vähemmän ja tästä ovat hyvinä esimerkkeinä europelaajista mm. Zupov ja Pavol Demitra.
Zupov teki varausikävuotenaan kahdeksan pistettä 48 pelissä ja nämä olivat lukemat, jotka olivat toki nuorelle puolustajalle hyviä, mutta myös lukemat, joihin ei ykköskierroksen varausta kukaan älynnyt käyttää. Pitkään Zupovia pidettiin toki pelaajana, jolla pelinäkemystä ja taitoa riitti, mutta moni kyseenalaisti hänen sopeutumisensa fyysiseen peliin. Tällä hetkellä tämä tekijä ei paina enää niin paljoa kuin tuohon aikaan ja esimerkiksi Kotsov oli kakkoskierroksen varaus, vaikka on lahjoiltaan Zupovia heikompi.
Nykyisin monella joukkueella on myös Venäläinen scoutti ja minä todella ihmettelen, miksi viime kaudella 22 pääsarjapeliä pelannutta pakkia kukaan ei olisi huomannut kun samaan aikaan he huomasivat pelaajia, jotka pelasivat Venäjän ykkös- ja kakkossarjoissa. Olen siis varma, että Vorobjevin peli ei tule kenellekään yllätyksenä ja häntä on scoutattu hyvinkin tarkasti. Tästä huolimatta hän oli siis vasta 159 varaus ja Central Scoutingin listoillakin vasta sijalla 29 europelaajista. Mutta en sano, etteikö hänestä voisi huippupakkia joskus tulla. Kyllä se on mahdollista. Monilla puolustajilla kestää aikansa, ennen kuin he kehittyvät täyteen mittaansa ja voi olla, että Vorobjev on "late-bloomer". Kuka tietää?
Ehkä tätäkin mahdollisuutta moni tosin kyseenalaisti, sillä moni puolustaja kehittyy täyteen NHL mittaansa vasta saatuaan massaa, fyysisyyttä tai liikkuvuutta kaksinkamppailuihin ja nopeisiin hyökkäyksiin. Vorobjevilla fyysisyyttä ja liikettä on riittävästi ja hänen mahdollisuutensa eivät ole tästä kiinni. Ne ovat kiinni siitä, saako hän parannettua jokaista osa-aluettaan tasaisesti. Jos saa, hänestä tulee uskoakseni jonkun joukkueen (Toronton varaus) 3-4 puolustaja. Tämän suurempaan rooliin en usko, vaikka mies valittaisiin nyt turnauksen parhaaksi puolustajaksi. Nuorten kisoissa saadut palkinnot kun eivät ole tae menestykselle kuten esimerkiksi Alexander Rjazansevin (nuorten kisojen all-stars pakki ja parhaaksi puolustaksi valittu pakki vuonna 2000) tai Anders Erikssonin tapaukset kertovat.
Mitä tulee tuohon Lidströmiin, niin hän oli 53 varaus ja tämän tasoisilla varausnumeroilla pelaajasta voi odottaa jo jotain hyvää. Kanadan joukkueessakin Shea Weber on 49 varaus ja hänestä voi kehittyä huippupakki. Tottakai Lidström oli varausnumeroonsa nähden suuri yllätys ja mies on pelannut loistavan uran. En tiedä, mikä tarkalleen ottaen pudotti hänet noinkin alas. Ehkä se oli hänen Draft vuottaan edeltävä vuosi, jolloin mies pelasi varausvuotenaan Vesterasissa vain kolme peliä ja tuli ehkä muita vähemmän scoutattuna listoille..? En tiedä, mutta hänen kehityksensä varausvuoden jälkeen oli huimaa - se oli poikkeuksellista ja siksi hänestä kehittyi pelaaja, joka hän tällä hetkellä on.
Scouttitoiminta on vaikeaa työtä. Koskaan ei tiedä, kuka kehittyy ja kuka ei. Alexander Daigleakaan ei oltaisi koskaan varattu ykkösenä, mikäli hänen tulevaisuutensa olisi kirjoitettu ennalta. Scoutit osaavat ainoastaan nähdä pelaajat sellaisina kuin he näiden varausvuonna ja pari vuotta tätä ennen ovat. Mutta joku kehittyy ja joku ei. Voi olla, että Vorobjevkin kehittyy ja nousee huipulle. En minä voi sanoa tätä asiaa tietenkään varmaksi. Ainoastaan sen voi sanoa, että viime kesänä hän oli paitsi paljon scoutattu, myös suhteellisen heikosti sijoitettu - huolimatta siitä, että hän pelasi jo viime kaudella Venäjän pääsarjassa ja nykyisin tällaiset pelaajat kyllä huomataan.
Viestin lähetti The Original Jags
Vorobjevista voi parhaimmillaan tulla yhtä hyvä pelaaja kuin Lidströmistä tai Zubovista. Hänellä on kaikki tarvittavat ominaisuudet siihen. Vorobjevin "downside" on mielestäni jossakin (parhaassa kunnossaan olleen) Boris Mironovin tai Dimitri Kalininin tasolla. Vielä on paha sanoa mitään lopullisesta tasosta, mutta tämä kausi ja varsinkin nämä nuorten kisat ovat kertoneet, että ainesta on mennä vaikka kuinka pitkälle.
Kuten kirjoitin, koskaan ei voi sanoa, "ei koskaan", mutta tästä hetkestä Vorobjevin tarvitsee kyllä kehittyä ja todella paljon, jotta hänestä voisi joskus tulla huippupakki NHL:ssä. Lidströmin tasolle kokonaispelissä hänen pitää saada enemmän liikettä (kiihtyvyydeltä, nopeudelta, ketteryydeltä) parempi laukaus, osata sijoittua kentällä paremmin, nähdä peliä enemmän niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan, oppia pelaamaan paremmin mailalla, kehittyä todella paljon syötöissä jne. Onhan tämä tietysti hänen ikäiselle pelaajalle mahdollista, mutta useimmat näkevät hänet parhaimmillaan tulevana 3-4 pakkina NHL:ssä. Ja tämäkin olisi mielestäni hänen suhteensa onnistuminen hänen varausnumeroonsa nähden.
Viestin lähetti The Original Jags
Ehkä nyt kuitenkin vähättelet Venäjän joukkueen tasoa. Joukkue kuitenkin voitti viime yönä yhden turnauksen ennakkosuosikin USA:n peräti 7-2, saman USA:n joukkueen, joka päivää aikaisemmin murskasi Ruotsin 8-2.
Kyllä Venäjän pakistossa on tasoa myös Vorobjevin jälkeen, ei joukkue olisi muuten voinut pelata näin hyvin. Mainittakoon vaikka Jakov "Kasparaitis" Rylov, Aleksei Jemelin ja Georgi Misharin. Kaikki RSL-vakiopelaajia.
Epäilemattä on taitoa ja moni pakki olisi mennyt monen maan kokoonpanoon, mutta Kanadan puolustukseen ei mielestäni yksikään. Vorobjev on noussut toki näissä kisoissa paremmin esiin kuin esimerkiksi Kanadan Belle, mutta millä osa-alueella Belle häviäsi Vorobjeville? Minä en keksi yhtäkään nykyisellään.
Viestin lähetti The Original Jags
Ehkä hän ei ole huomiota herättävän hyvä millään osa-alueella, mutta toisaalta sitä ei ole myöskään Sergei Gonchar, tämän hetken paras hyökkäävä pakki maailmassa, eikä myöskään Nicklas Lidström. Puolustaja voi olla tehokas molemmissa kenttäpäädyissä ilman huomiota herättävää pelityyliä, kuten Gonchar tai Lidström. Vorobjev kuuluu minusta samaan kategoriaan.
Hänessä on ainesta, mutta hänellä ei ole mitään sellaista huippuominaisuutta kuten esim. Lidströmilla (syöttö, täydellinen sijoittuminen puolustuspelissä, laukaus) tai Goncharilla (kyky nousta hyökkäyksiin, laukaus, syöttö). Hänellä on monta omainaisuutta, joissa hän on hyvällä perustasolla ja tämän ikäisenä hän on fyysinen, mutta hän on kaukana fyysisyydessäkin esimerkiksi Waberista, Phaneufista ja Coburnista. Laukaus on hyvä, mutta ei huipputasoa edes tässä ikäluokassa, samoin liike on hyvää perustasoa, mutta ei huipputasoa. Kun puhutaan yhden ikäluokan pelaajista, joidenkin ominaisuuksien pitäisi olla usein jo tässä vaiheessa edes oman ikäluokkansa sisällä huippua, jotta heistä voisi myöhemmin tulla muidenkin ikäluokkien kesken huippua.
Viestin lähetti The Original Jags
Oikeastaan juuri se, että hän pelaa Ovetshkinin ketjun takana, jossa pelaa kolme hyökkäysvoittoista pelaa (Ove, Pestunov ja Lisin), ja myös se, että mies pelaa niin valtavasti minuutteja peleissä, on minusta merkillepantava asia kun ajatellaan hänen plus/minus-tilastoaan. Vorobjev on pelannut tässä turnauksessa viisi ottelua, joissa keskimäärin on tullut 20-23 minuuttia peliaikaa ilman yhtään taka-iskumaalia omaan päähän tasakentällisin. Näihin peleihin kuuluu kaksi kovaa ottelua Yhdysvaltoja vastaan, sekä ottelu kohtalaisen vahvaa Tshekkiä vastaan. Eikä Sveitsikään varsinainen lilliputtimaa juniorikiekkoilussa ole.
Vastustajat ovat laittaneet luonnollisesti parhaat puolustavat ketjut Ovechkinin ketjua vastaan ja näillä on ollut roolina pelata "nolla-nollaa" vaarallista Ovechkinin ketjua vastaan. Vorobjev on pelannut tämän ketjun takana hyvää peruspeliä ja saanut toki tilastoihinsa niin syöttöjä kuin plussiakin, mutta mielestäni ne olivat odotettuja tässä paikassa. Se, että hän on ollut kentällä ilman yhtään takaiskumaalia on kova suoritus, mutta tämä ei mene yksin hänen ansiokseen, vaan myös koko joukkueen ja tämän vaarallisen ketjun ansioksi. Tehotilastosta voidaan nähdä pelaajan merkitys joukkueelle, mutta tätä pitää tarkastella aina kyseisen roolin ja pelipaikan mukaan.